|

ممنوعیت استیکینگ چه اثری بر اتریوم خواهد داشت؟

اتریوم دومین ارز دیجیتال برتر بازار است که از سال 2015 فعالیت خود را شروع کرده است و امروزه به صورت گسترده در سراسر جهان خرید و فروش توکن بومی آن یعنی ETH انجام می‌شود. این شبکه محبوب بلاک چینی، تا سال 2022 از مکانیزم اجماع مشابه با بیت کوین یعنی اثبات کار (Proof of Work) استفاده می‌کرد، به این معنی که توکن‌های ETH قابل استخراج بودند و استخراج‌کنندگان ارز دیجیتال در این شبکه فعالیت داشتند.

ممنوعیت استیکینگ چه اثری بر اتریوم خواهد داشت؟

اتریوم دومین ارز دیجیتال برتر بازار است که از سال 2015 فعالیت خود را شروع کرده است و امروزه به صورت گسترده در سراسر جهان خرید و فروش توکن بومی آن یعنی ETH انجام می‌شود. این شبکه محبوب بلاک چینی، تا سال 2022 از مکانیزم اجماع مشابه با بیت کوین یعنی اثبات کار (Proof of Work) استفاده می‌کرد، به این معنی که توکن‌های ETH قابل استخراج بودند و استخراج‌کنندگان ارز دیجیتال در این شبکه فعالیت داشتند.

با این حال، در اواخر سال 2022 اتریوم با یک ارتقا بزرگ مکانیزم خود را از اثبات کار به اثبات سهام (Proof Of Stake) تغییر داد، تغییری که مزایا و فواید مختلفی را برای شبکه اتریوم به همراه داشت اما بی‌حاشیه انجام نشد و هم اکنون نیز ممکن است به دلیل این تغییر خطر بزرگی اتریوم را تهدید کند.

دردسر صرافی کراکن و مشکلی که برای اتریوم نیز ممکن است رخ دهد

اخیراً صرافی کراکن به دلیل خدمات استیکینگ خود با کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا به بحران خورده است، موضوعی که می‌تواند زنگ خطر بزرگی برای صنعت ارز‌های دیجیتال باشد.

در 9 فوریه (20 بهمن) کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) اعلام کرد که صرافی ارز دیجیتالی کراکن به دلیل عدم اعلام و ثبت فروش دارایی‌های ارز دیجیتال خود به عنوان یک سرویس استیکینگ، با جریمه 30 میلیون دلاری مواجه شده است.

یک روز قبل از این خبر نیز برایان آرمسترانگ، مدیرعامل صرافی کوین بیس (Coinbase) در توییتی اعلام کرد که شایعاتی شنیده است که SEC در نظر دارد تا استیکینگ ارز‌های دیجیتال را برای مشتریان خرد در آمریکا ممنوع کند.

در حالی که این اخبار به نظر می‌رسد برای تمام صنعت ارز دیجیتال منفی باشد، اما واکنش بازار اینگونه نبود و حتی توکن‌های حاکمیتی Lido و Rocket Pool، دوتا از بزرگترین سرویس‌های استیکینگ جهانی افزایش قیمتی نیز تجربه کردند. موضوعی که نشان می‌دهد بازار بر این باور است که محدودیت استیکینگ تنها قرار است در صرافی‌های متمرکز مانند کراکن و کوین بیس اعمال شود و بقیه صنعت نیازی به نگرانی ندارند.

اما این ممنوعیت و اتفاقات رخ داده در بازار چرا برای اتریوم مهم است؟ همانطور که توضیح داده شد، اتریوم مکانیزم اجماع خود را به اثبات سهام تغییر داده است. در اثبات سهام فعالیت ماینر‌ها متوقف می‌شود و در عوض فعالیت در این شبکه‌ها با دارایی‌های استیک شده انجام می‌شود. اعتبارسنج‌های شبکه اتریوم با استیکینگ می‌توانند فعالیت خود را ادامه دهند و در ازای فعالیت‌های خود پاداش دریافت کنند.

استیکینگ یکی از روش‌های محبوب سرمایه‌گذاری در بازار است و این امکان را به سرمایه‌گذاران می‌دهد تا با قفل کردن دارایی‌های خود در یک بازه مشخص، سود دریافت کنند.

در شبکه اتریوم که اکنون بزرگترین شبکه اثبات سهام جهان است، تبدیل شدن به یک اعتبارسنج مستقل برای اکثر سرمایه‌گذاران خرد کار آسانی نیست. زیرا این کار به 32 توکن ETH که هم اکنون ارزش تقریبی 48 هزار دلاری دارد نیازمند است.

پس این سرمایه‌گذاران، برای اعتبارسنجی و دریافت پاداش با استیکینگ به سرویس‌ها و استخر‌های استیکینگ روی می‌آورند که به آن‌ها اجازه می‌دهند تا دارایی‌های خود را با دیگر کاربران استیک کنند و سود بدست آمده را تقسیم کنند.

براساس آمار DeFi Llama، هم اکنون 65 پروتکل لیکوئید استیکینگ فعالیت دارند که 12 میلیارد دلار یا 26 درصد از 47 میلیارد دلار دارایی موجود در اکوسیستم دیفای را تشکیل می‌دهند. این بدان معناست که آن‌ها سومین دسته بزرگ پس از خدمات وام دهی (13 میلیارد دلار) و صرافی‌های غیرمتمرکز (19 میلیارد دلار) هستند.

جالب است بدانید بیش از 11 میلیارد دلار از دارایی‌های این پروتکل‌های لیکوئید استیکینگ، اتریوم است و 8 میلیارد دلار آن در پروتکل Lido قرار دارد. حال می‌توانید به خوبی درک کنید که در صورت اعمال ممنوعیت گسترده استیکینگ در آمریکا و اختلال در فعالیت برخی پلتفرم‌ها مانند Lido چه خطری ممکن است شبکه اتریوم را تهدید کند.

3 نکته مهم برای ترید اتریوم را از طریق لینک بخوانید.

سرمایه‌گذاران اتریوم نگران نباشند

در حالی که هم اکنون برخی نگرانی‌ها برای آینده اتریوم ایجاد شده است، اما مهم است بدانیم که شایعات منتشر شده بعید است به واقعیت تبدیل شوند. به نظر می‌رسد ممنوعیتی که SEC بر کراکن اعمال کرد به دلیل ساده‌سازی بیش از حد فرآیند استیکینگ و همچنین تغییر در نرخ سود و بازدهی مشتریان این صرافی بود.

بازدهی که کراکن به مشتریان خود می‌داد، بازده واقعی دریافتی خود این صرافی نبود و این صرافی همواره این نرخ را براساس شرایط خود تغییر می‌داد.

موضوعی که در پروتکل‌های استیکینگ دیفای دیده نمی‌شود و بعید است کمیسیون بورس و اوراق بهادار به ناگهان مشکلی با آن‌ها پیدا کند. این روند در صرافی کوین بیس نیز دیده نمی‌شود و بسیاری پیش‌بینی می‌کنند روند ممنوعیت فرآیند استیکینگ با کراکن به پایان برسد.

استیکینگ به صورت گسترده در بازار ارز‌های دیجیتال انجام می‌شود و بازار آمریکا یکی از بزرگترین مشارکت‌کنندگان این صنعت است، ممنوعیت کامل استیکینگ می‌تواند آسیب بزرگی برای تمام بازار و نه تنها اتریوم باشد و با توجه به روند کلی آمریکا تا به امروز، بعید است این کشور چنین هدفی داشته باشد.

در مجموع درحالی که SEC در حال افزایش نظارت‌ها و کنترل بر فعالیت شرکت‌ها و صرافی‌های ارز دیجیتالی است، اما بسیاری از تحلیلگران بازار بر این باور هستند که در نهایت شاهد ممنوعیت کامل استیکینگ‌ها نخواهیم بود.

علاوه بر آن، اعمال ممنوعیت کامل بر فضای دیفای امکان‌پذیر نیست. برنامه‌های غیرمتمرکز توسط شرکت و یا افراد متمرکز اداره نمی‌شوند و همانطور که در تورنادو کش (Tornado Cash) دیدیم حتی دستگیری سازنده این برنامه‌ها منجر به توقف فعالیت پروتکل نمی‌شود.

در نهایت خرید اتریوم همچنان یک گزینه سرمایه‌گذاری امن و آینده دار است و افزایش نظارت دستگاه‌های قانونی صرفاً می‌تواند علاقه سرمایه‌گذاران را به فعالیت در پروتکل‌های دیفای و غیرمتمرکز بیشتر کند.