معرفی استارتاپ StuDocu:
جزوههای آموزشی برای دانشآموزان در سراسر دنیا
StuDocu استارتاپی است که هدفش ایجاد یک جامعه جهانی از دانشجویان است که بتوانند با همکاری هم و با اشتراکگذاری منابع درسی به صورت برابر به موفقیت دست پیدا کنند.

نزدیک امتحانات که میشود تمام انتشاراتیهای دانشگاه و اطراف آن مملو از دانشجویانی است که میخواهند جزوه پرینت و کپی کنند. این جزوهها، یادداشتها و خلاصه صحبتهای اساتید پس از آزمون یا پایان دوران تحصیلی، در کمد دانشجویان خاک میخورند یا دور ریخته میشوند این درحالی است که میتوانند در اختیار دانشجویان دیگر قراربگیرند. سال ۲۰۱۳ دانشجویان دانشگاه فناوری دلفت هلند تصمیم میگیرند خلاصه جزوهها و یادداشتهای آموزشی را در یک پلتفرم بارگذاری کنند تا در اختیار همه قرار بگیرد. اسم این پلتفرم را هم StuDocu میگذارند. هدف این استارتاپ ایجاد یک جامعه جهانی از دانشجویان است که بتوانند با همکاری هم و با اشتراکگذاری منابع درسی به صورت برابر به موفقیت دست پیدا کنند.
منابع درسی پراکنده؛ مشکل دانشجویان
احتمالا این جمله را شنیدهایم که میگویند: «نیاز، مادر اختراع است» در دانشگاه فناوری دلفت هلند هم مارنیکس بروئر، ساندر کوییک، ژاک هوپس و لوکاس ون دن هوتن متوجه مشکلی در مسیر درسخواندناشان میشوند که باعث تولد StuDocu شد. مشکل این بود که قبل از امتحانات آنها باید زمان زیادی را صرف جمعآوری مطالب درسی میکردند.
مارنیکس، مدیرعامل و بنیانگذار StuDocu در گفتوگو با سایت finance strategy درمورد ایده این استارتاپ گفت: «در طول تحصیل متوجه شدیم هروقت امتحانات در راه است، زمان زیادی را باید صرف جمعآوری تمام مطالب درس مربوطه کنیم تا برای امتحانات آماده شویم. از همه دوستان، همکلاسیها و گروههای پروژه میخواستیم تا جزوههایشان را با ما به اشتراک بگذارند، اما دفعه بعد که میخواستیم از آن اطلاعات و یادداشتها استفاده کنیم، اطلاعات از بین رفته بودند، زیرا به درستی ذخیره نشدند. ما میخواستیم این موضوع را تغییر دهیم تا هرکسی به سادگی و به صورت آنلاین به تمام جزوهها و یادداشتها دسترسی داشته باشد.»
پس این ۴ نفر تصمیم گرفتند پلتفرمی را راهاندازی کنند تا منابع درسی مثل جزوهها، یادداشتها و خلاصههای درسها را برای همه دانشجویان دسترسپذیرتر کنند. به این ترتیب این تیم در قالب یک پروژه دانشجویی در سال ۲۰۱۳ در دانشگاه دلفت هلند، استارتاپ StuDocu را کلید زد.
شروع از دانشگاه دلفت هلند
مارنیکس و دوستانش پس از شناسایی مشکل، کار خود را آغاز کردند. البته پیش از آنکه پلتفرم را راهاندازی و در مقیاس بزرگی فعالیت کنند، تمرکز خود را روی دانشگاه خودشان گذاشتند. به این صورت میتوانستند ابتدا پلتفرم را روی دانشجویان دانشگاه فناوری دلفت تست کنند. پس از دریافت بازخوردها و اصلاح آنها، به دانشگاههای دیگر هم سرویس خود را ارائه دهند.
این تست و اصلاحها زیاد طول نکشید و این تیم به سمت توسعه StuDocu به دانشگاههای دیگر هلند رفت. مارنیکس در گفتوگو با سایت medium گفت: «ما این دانش و اطلاعات را که ۸۰ درصد آنها هم رایگان است در اختیار همه دانشجویان قرار میدهیم. به این شکل زمین بازی برابر برای هر دانشجو ایجاد میشود. از این پس دانشجویان ممتاز با ارتباطات بیشتر و دسترسی به منابع مطالعاتی دیگر مزیتی ندارند. ما همه اطلاعات و ابزارهای یکسان برای آماده شدن برای امتحانات را در اختیار همه دانشجویان قرار میدهیم.»
پس از هلند، این تیم به سراغ کشورهای اروپایی مانند آلمان، اسپانیا، فرانسه، ایتالیا و ایالات متحده آمریکا و کانادا و برزیل و مکزیک رفت. آنها برای اینکه بتوانند در این کشورها پلتفرم خود را گسترش دهند، چند اقدام انجام دادند؛ اول پلتفرم خود را براساس زبان و درسهای دانشگاههای کشور موردنظر تطبیق دادند، با دانشگاهها و موسسات آموزشی کشورهای دیگر همکاری کردند تا در نزد کاربران اعتبار کسب کنند و از کمپینهای بازاریابی دیجیتال و رسانههای اجتماعی بهره بردند تا با دانشجویان در سراسر جهان ارتباط برقرار کنند.
دانشجویان چگونه از StuDocu استفاده میکنند؟
در ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که این پلتفرم برای ارائه سرویس نیازی به همکاری با دانشگاهها ندارد. StuDocu با تکیه بر خود دانشجویان برای بارگذاری و به اشتراکگذاری مطالب به طور مستقل عمل میکند. دانشجویان حتی برای اشتراک مطالب خود نیازی به مجوز از دانشگاه ندارند، تا زمانی که مطالب دارای حق چاپ یا محدود نباشند، به عنوان مثال آنها نباید کل کتابهای درسی یا منابع اختصاصی را در پلتفرم StuDocu قرار دهند. این استارتاپ همچنین برای انتشار محتواها دستورالعمل محتوایی دارد که دانشجویان هنگام بارگذاری مطالب باید به آن توجه کنند.
برای استفاده از پلتفرم StuDocu همچنین دانشجویان در ابتدا باید ثبتنام و یک حساب کاربری ایجاد کنند. در طول ثبت نام، دانشجویان دانشگاه و برنامه تحصیلی خود را انتخاب میکنند تا به مطالب مرتبط دسترسی پیدا کنند.
دانشجویان علاوه بر دسترسی به منابع، میتوانند مطالب خود را مانند یادداشتهای اساتید، خلاصه جزوهها، راهنمای مطالعه، امتحانات یا تکالیف گذشته و راهحلهای کتاب درسی را بارگذاری کنند. این اطلاعات در پلتفرم معمولا براساس موضوع یا دوره طبقهبندی میشوند تا دسترسی به آنها برای دیگران آسانتر شود.
پس از بارگذاری، دانشجویان همان دانشگاه (و حتی دانشگاههای دیگر در سطح جهانی) میتوانند این مطالب را جستجو و دانلود کنند. دسترسی به برخی از این اطلاعات رایگان است و دانشجویان بدون پرداخت هزینه دانلود میکنند. برای دسترسی به اطلاعات خاص، کاربران باید هزینهای برای اشتراک پرداخت کنند.
دیگر کاربران قادر خواهند بود اطلاعات بارگذاری شده را رتبهبندی و نظرهای خود را ثبت کنند. به این شکل به سایر دانشجویان کمک میشود تا مفیدترین و باکیفیتترین مطالب را پیدا کنند. بعد از مدتی اطلاعاتی که رتبهبندی ضعیفی داشته باشند، ممکن است از پلتفرم حذف شوند.
البته تیم StuDocu بر محتوایی که دانشجویان در پلتفرم بارگذاری میکنند، نظارت میکند تا قوانین حق چاپ را نقض نکند یا حاوی محتوای نامناسب نباشد. اگر مطالب دارای حق چاپ باشند، بارگذاری آن مسدود یا از پلتفرم حذف میشود. دانشجویان و کاربران دیگر میتوانند مطالبی را که نادرست، ناقص یا نامناسب هستند را گزارش دهند. این گزارشها توسط تیم نظارت بررسی و در صورت لزوم، محتوا حذف یا اصلاح میشود.
چالشهای یک پلتفرم آموزشی
StuDocu، مانند بسیاری از پلتفرمها، در حین رشد و تکامل با چالشهایی مواجه است. یکی از این چالشها اطمینان از دقیق و مرتبط بودن مطالب به اشتراکگذاشته در پلتفرم است. دراین مورد این تیم از الگوریتمهای پیشرفته و بازبینیهای تیم نظارت بهره میبرد.
انتشار برخی از مطالب امکان دارد از نظر قانونی مشکل داشته باشد. دراین مورد StuDocu دستورالعملهای سختگیرانه برای اشتراکگذاری محتوا دارد و با کارشناسان حقوقی هم همکاری میکند.
یکی دیگر از چالشهای این استارتاپ جذب کاربر است که در این زمینه این تیم استراتژیهایی در نظر گرفته است. یکی از این استراتژیها ایجاد پاداشهایی برای دانشجویانی است که جزوهها و یادداشتهای کاملی در پلتفرم آپلود میکنند. این پاداش شامل دسترسی رایگان به بیشتر مطالب پلتفرم StuDocu برای آنها است. این دانشجویان برای مشارکت بالا و ارزش بالای مطالبشان حتی رتبهبندیها و نشانهایی دریافت میکنند.
StuDocu و دیگران
این استارتاپ در دنیای آموزش آنلاین تنها نیست و رقبای بسیاری دارد، اما مزایایی هم دارد که باعث میشود دانشجویان این پلتفرم را انتخاب کنند. در ابتدا طراحی این پلتفرم به گونهای است که کاربران به راحتی میتوانند اطلاعات خود را به اشتراک بگذارند و دراین مسیر سختی وجود ندارد.
مزیت بعدی این است که این پلتفرم متکی به مشارکت دانشجویان است و مطالب مانند یک کتابخانه براساس موضوع در کنار یکدیگر قرار گرفتند. این درحالی است که رقبایی مانند Chegg یا Cource Hero در کنار مطالب دانشجویان از منابع متخصصان هم استفاده میکنند.
این استارتاپ بیشتر مطالب خود را به صورت رایگان در اختیار دانشجویان قرار میدهد و در مقابل برخی از رقبا تمایل دارند خدمات پولی داشته باشند.
StuDocu بر اشتراکگذاری و همکاری دانشجویان تاکید دارد، اما پلتفرمهایی مانند آکادمی خان یا edX به جای محتوای جامعهمحور، بر دورههای آموزشی ساختاریافته که توسط مربیان ارائه می شود، تمرکز کردند.
مارنیکس مدیرعامل و بنیانگذار این استارتاپ همچنین در گفتوگو با سایت financestrategists درمورد تفاوت StuDocu با دیگر رقبا گفت: «ما مدل دانشجوپسندتری داریم، زیرا دسترسی به بخش بزرگی از محتوای ما رایگان است. علاوه بر آن، در StuDocu، ما کیفیت را هدف قرار دادهایم. الگوریتمی برای حذف محتوای ضعیف، فیلتر کردن بهترین و مفیدترین مطالب برای دانشجویان در سایت تعریف شده است.»
StuDocu و فعالیت در ۱۰۰ کشور
هماکنون تیم StuDocu در آمستردام هلند مستقر است. ۳۵ میلیون یادداشت و مطلب درسی در این پلتفرم موجود است و روزانه ۵۰ هزار یادداشت و منابع درسی جدید از سراسر دنیا به این پلتفرم اضافه میشود. بیش از ۱۱۵ هزار موسسه دانشگاهی در بیش از ۱۰۰ کشور با این پلتفرم همکاری میکنند. هرماه ۶۰ میلیون کاربر جذب این پلتفرم میشوند. در سال ۲۰۲۱ هم ۵۰ میلیون دلار سرمایه از Partech که یک سازمان سرمایهگذاری جهانی است، جذب کرده است.
گسترش هوش مصنوعی در آینده
این استارتاپ در نظر دارد تا در آینده الگوریتمهای هوش مصنوعی پیشرفتهتری ارائه دهد تا عملکرد جستوجو در پلتفرم بهبود پیدا کند. به این شکل دانشجویان راحتتر میتوانند آنچه را که نیاز دارند پیدا کنند.
به عنوان بخشی از استراتژی کسب درآمد، StuDocu تغییراتی در نسخه پولی خود ایجاد خواهد کرد. به اینصورت که در نسخه پولی، منابع آزمون گستردهتر و محتوای تایید شده توسط متخصصان ارائه میشود.
این استارتاپ در آینده قرار است اتاقهای مطالعه مشترک، بحثهای درسی به صورت آنلاین و قابلیت اشتراکگذاری یادداشتها به صورت گروهی را ایجاد کند تا محیط یادگیری تعاملیتری فراهم کند. علاوه براین محتواهای چندرسانهای مانند فیلمهای آموزشی، آزمونهای تعاملی و خدمات آموزشی هم ارائه میدهد.
StuDocu قصد دارد با دانشگاهها و اساتید همکاری بیشتری داشته باشد. این همکاری شامل انتشار مطالب درسی دارای مجوز یا مشارکت مستقیم اساتید است.
درسال ۲۰۲۵ این استارتاپ میخواهد در راستای مسئولیت اجتماعی خود، در برنامههای آموزشی برای جوامع محروم یا ارائه منابع رایگان برای دانشجویان نیازمند سرمایهگذاری کند.