تولد دوباره مایکروسافت
یک مفسر ساده بیسیک، نقطه آغاز مایکروسافت بود؛ حالا پس از پنج دهه، این شرکت در حال ساخت پلتفرمی است تا برای هر انسان، نرمافزار منحصربهفرد خلق کند.

به گزارش گروه رسانه ای شرق، در یک چشم بر هم زدن، مایکروسافت پنجاه ساله شد. از زمان تاسیس این شرکت تا امروز، خیلی چیزها تغییر کردهاند، اما مدل تجاری و روح اصلی مایکروسافت از بسیاری از جهات، ثابت مانده: توسعهی نرمافزاری که همه به آن نیاز دارند و نصب آن در همهجا. یا به قول ساتیا نادلا، مدیرعامل مایکروسافت، «ساختن فناوریای که به مردم دنیا قدرت ساختن فناوریهای بیشتری را بدهد.»
نخستین محصول مایکروسافت، مفسر زبان برنامهنویسی بیسیک برای کامپیوتر آلتایر بود؛ ابزاری که به کاربران توانایی خلق نرمافزار را بخشید، جرقهی تحولی عظیم در دنیای کامپیوترهای شخصی را زد و فصل نوینی در اقتصاد بشری گشود.
اما نادلا در رویداد بزرگ کوپایلت با محوریت ۵۰ سالگی مایکروسافت، نشان داد چطور با CodeSpaces، گیتهاب کوپایلت و قابلیت جدیدی که آن را «Agent Mode» نامید (و وعده داد از امروز در دسترس تمام کاربران Visual Studio Code قرار میگیرد)، میتوان نرمافزاری را که توسعهاش در سال ۱۹۷۵، حدود شش هفته طول کشیده بود، تنها در ده دقیقه ساخت.
نادلا سپس با به زبان آوردن جملهی معروف پل آلن پس از توسعهی بیسیک («واقعا کار میکنه!»)، به شوخی گفت: «وقتی حتی مدیرعاملها هم میتوانند با پرامپت و هوش مصنوعی کدنویسی کنند، آن وقت میتوان گفت هوش مصنوعی دیگر پدیدهی خاص و نادر نیست.» اما بعد با لحن جدی ادامه داد: «این فقط یک ترفند جالب نیست؛ یک تغییر بنیادین است. این قدرتبخشی است. این رهاسازی بلندپروازی انسانی است. و این اتفاق همین حالا در حال رخ دادن است.»
نادلا در مراسم دیشب که با حضور دو مدیرعامل قبلی مایکروسافت، بیل گیتس و استیو بالمر، برگزار شد، گفت: «به همین دلیل است که ما پیشتاز موج جدید نوآوری در هوش مصنوعی هستیم و از آن مهمتر، در حال همگانیکردن آن؛ درست مانند کاری که با کامپیوترهای شخصی انجام دادیم.»
اما ساخت چنین پلتفرمهایی که استفاده از آنها ضروری و همگانی باشد، نیازمند آزمون و خطاهای فراوانی بوده است و مایکروسافت بارها بهخاطر داشتن ایدهی درست در زمان نادرست و گاهی هم برعکس، بازارهای بزرگی همچون موبایل، ساعت هوشمند و تبلت را از دست داده است.
شاید به همین خاطر است که نادلا در حوزهی هوش مصنوعی اینقدر تهاجمی عمل میکند. همانطور که در رویداد دیشب دیدیم، حالا همه چیز در این شرکت حول محور «عاملهای هوش مصنوعی» میچرخد. بهگفتهی آشا شارما، معاون ارشد پلتفرم هوش مصنوعی مایکروسافت، «تمام سیستمهایی که ما طی ۵۰ سال ساختهایم، باید حالا برای عاملهای هوش مصنوعی بازتعریف شوند. داریم فکر میکنیم که چطور میتوانیم به سیستمعامل پشتصحنهی هر عامل هوش مصنوعی تبدیل شویم.»
مراسم دیشب، فقط خاطرهبازی با پنجاه سال گذشته نبود، بلکه چشمانداز مایکروسافت از پنجاه سال آینده را به تصویر کشید. دنیای تکنولوژی آینده در ذهن مایکروسافت، جایی است که در آن عاملهای هوش مصنوعی بهعنوان همکاران دیجیتال در کنار انسانها کار خواهند کرد: رابطهایی که نه فقط برای انسانها، بلکه برای سیستمها هم قابلفهم باشند. به بیان ساده، مایکروسافت میخواهد با عاملهای هوش مصنوعی، نرمافزارها را برای هر کاربری، منحصربهفرد و اختصاصی کند.
نادلا در مراسم ۵۰ سالگی مایکروسافت، ایجنتهای هوش مصنوعی اینطور توصیف کرد:
برد سیلوربرگ، رهبر توسعهی ویندوز در دههی ۹۰، در مصاحبهی اخیری گفته بود که امروز نگاه مایکروسافت به هوش مصنوعی این است که «بخشی بنیادین از همهچیز باشد، نه صرفاً قابلیتی محدود در یک چتبات.» او با اشاره به این احتمال که توسعهدهندگان دیگر بتوانند نسل کاملاً جدیدی از برنامههایی با قابلیتهای غیرمنتظره بسازند، افزود: «تنها زمانی میفهمید که واقعاً با یک تکنولوژی قدرتمند و هیجانانگیز روبهرو هستید که از آن استفادههایی بشود که حتی مخترعانش هم پیشبینی نکرده بودند. این اتفاق برای اینترنت و پیسیها رخ داد. حالا نوبت هوش مصنوعی است.»
امروز میبینیم که مایکروسافت تمامقد پا به دنیای هوش مصنوعی گذاشته است و تلاشهایش ممکن است حتی به نقطهی «تکینگی» منجر شود: لحظهای که در آن هوش مصنوعی از تواناییهای انسان فراتر میرود و شاید حتی از کنترل ما خارج شود. اما حتی اگر همهچیز دربارهی هوش مصنوعی فقط یک حباب تبلیغاتی باشد، یک چیز قطعی است: مایکروسافت خودش را با شرایط جدید وفق خواهد داد.
چراکه به قول استیون باتیش، رئیس بخش علوم کاربردی مایکروسافت: «ما هنوز حضور داریم و پیشرو هستیم، چون تغییر را میپذیریم. این جوهرهی مایکروسافت است.»
-
هر آنچه در رویداد ۵۰ سالگی مایکروسافت گذشت
-
آپدیت بزرگ کوپایلت با ویژگیها و امکانات جدید
-
ادغام کوپایلت با ویندوز ۱۱ و ویندوز ۱۰
-
کوپایلت حافظهدار میشود
-
کوپایلت سرچ
-
کوپایلت ویژن
-
ویژگی خودکارسازی Actions
-
شخصیسازی ظاهر کوپایلت
-
انتشار سورسکد اولین محصول مایکروسافت
-
مصاحبه هوش مصنوعی با بیل گیتس، ساتیا نادلا و استیو بالمر
-
اعتراض غیرمنتظره کارمندان مایکروسافت
هر آنچه در رویداد ۵۰ سالگی مایکروسافت گذشت
آپدیت بزرگ کوپایلت با ویژگیها و امکانات جدید
مایکروسافت همزمان با پنجاهمین سالگرد تاسیس این شرکت آپدیت گستردهای برای دستیار هوش مصنوعی کوپایلت معرفی کرد که با قابلیتهای متنوع و کاربردیتری همراه بود.
از میان ویژگیهای جدید این بهروزرسانی میتوانیم به Deep Research برای تحلیل اسناد متعدد و منابع آنلاین جهت پروژههای پیچیده، قابلیت ساخت پادکست و Pages برای سازماندهی یادداشتها و نتایج جستجو اشاره کنیم. اما گامهای بلند مایکروسافت را با امکاناتی نظیر سرچ، Memory، کوپایلت ویژن و Actions میبنیم که در ادامه مروری بر آنها خواهیم داشت.
ادغام کوپایلت با ویندوز ۱۱ و ویندوز ۱۰
مایکروسافت با ادغام کامل ابزار هوش مصنوعی کوپایلت در ویندوز ۱۰ و ۱۱، میخواهد تجربهی کاربری این دستیار را کاملاً متحول کند. این آپدیت باعث میشود کاربران بدون نیاز به مراجعه به نسخه تحت وب، از طریق کلید میانبر Alt + Space یافرمان صوتی به کوپایلت دسترسی داشته باشند و بتوانند اندازه و موقعیت پنجره آن را بهدلخواه تنظیم کنند.
برخلاف ابزارهای مشابه نظیر ChatGPT که به منابع خارجی وابستهاند، نسخهی جدید کوپایلت بهصورت بومی روی دستگاه اجرا میشود و با مصرف بهینهتر منابع (حدود ۵۰ تا ۱۰۰ مگابایت رم)، عملکرد سریعتری دارد.
این آپدیت با سایدبار جدید، امکان شروع سریعتر مکالمات، آیکون اختصاصی در تسکبار و قابلیت تصویردرتصویر همراه خواهد بود. به دلیل ادغام با سیستمعامل، کوپایلت به اطلاعات سیستمی دستگاه دسترسی دارد که به گفته مایکروسافت برای شخصیسازی تجربه کاربری استفاده میشود.
کوپایلت حافظهدار میشود
در بهروزرسانی بزرگ کوپایلت، ویژگی Memory معرفی شد که به کوپایلت اجازه میدهد اطلاعات شخصی کاربران مانند اولویتها، علایق و تاریخهای مهم را ذخیره و از آنها برای شخصیسازی پاسخها و توصیهها استفاده کند. این ویژگی به کوپایلت اجازه میدهد پروفایلی دقیق از کاربر ایجاد کند تا بتواند شبیه یک انسان واقعی با او تعامل داشته باشد.
کوپایلت با این قابلیت میتواند جزئیاتی مانند غذای محبوب، رنگ دلخواه، فیلمهای مورد علاقه و حتی اطلاعاتی از دوستان و نزدیکان افراد را به خاطر بسپارد و راهکارهای شخصیسازی شده ارائه دهد، امری که شاید کوپایلت را به دستیاری صمیمی و قابل اعتماد برای کاربران تبدیل کند.
مایکروسافت همچنین برای رفع نگرانیهای مربوط به حریم خصوصی، تأکید کرده که کاربران کنترل کامل انواع اطلاعاتی را که کوپایلت میتواند ذخیره کند در دست خواهند داشت و امکان غیرفعالسازی این قابلیت نیز وجود دارد.
کوپایلت سرچ
مایکروسافت همچنین پلتفرم جدیدی به نام کوپایلت سرچ (Copilot Search) را معرفی کرد که جستجوی سنتی وب را با قابلیتهای تولیدی هوش مصنوعی ترکیب میکند. این سرویس در واقع بازسازی برند و توسعهی قابلیتهای هوش مصنوعی بینگ محسوب میشود.
کوپایلت سرچ با استخراج داده از منابع مختلف وب، پاسخهای خلاصه و دقیق ارائه میدهد و قابلیت درک زبان طبیعی آن به کاربران اجازه میدهد پرسشهای خود را به شکل گفتگومحور مطرح کنند. رابط کاربری آن شبیه چتباتهایی مانند چت چیپیتی طراحی شده و امکان تعامل پیوسته با کاربر را فراهم میکند.
دسترسی به کوپایلت سرچ از امروز بهتدریج آغاز شده و کاربران میتوانند فعلاً از طریق آدرس bing.com/copilotsearch به آن دسترسی داشته باشند، اما بهزودی شاهد یکپارچهسازی آن در رابط اصلی بینگ خواهیم بود.
کوپایلت ویژن
قابلیت Copilot Vision که که محتوای در حال مشاهده توسط کاربر را تحلیل میکند، حالا علاوه بر محیط وب، به ویندوز و دستگاههای موبایل اندروید و iOS نیز گسترش مییابد.
نسخهی جدید کوپایلت ویژن علاوهبر تحلیل محتوای صفحه، میتواند ویدئوی زنده از دوربین موبایل را نیز بررسی کند و پیشنهادهایی برای موضوعاتی مانند نگهداری گیاهان یا دکوراسیون خانه ارائه دهد.
در نسخهی ویندوز، این ویژگی میتواند در تمام بخشهای سیستم فعال باشد و هنگام کار با نرمافزارهایی مانند فتوشاپ کاربر را راهنمایی کند. نکتهی مهم اینکه برخلاف قابلیت Recall که بهطور خودکار از محتوای صفحه اسکرینشات میگرفت، کوپایلت ویژن عملکردی مشابه اشتراکگذاری صفحهنمایش در مایکروسافت تیمز دارد. این ویژگی از هفته آینده برای کاربران اینسایدر فعال میشود و پس از آزمایش بهصورت عمومی منتشر خواهد شد.
ویژگی خودکارسازی Actions
یکی دیگر از قابلیتهای جدید کوپایلت که با نام Actions معرفی شد، میتواند وظایف آنلاین را بهصورت خودکار برای کاربران انجام دهد. این ویژگی با استفاده از فرمانهای ساده متنی، اقداماتی مانند رزرو رستوران، تهیه بلیت رویدادها و خرید کالا را انجام میدهد.
شرکای اولیه این سرویس عمدتاً عمدتاً خدمات سفر و گردشگری ارائه میدهند، ولی مایکروسافت میگوید این قابلیت با «بیشتر وبسایتها» سازگار خواهد بود و حتی میتواند برنامهریزی برگشت به خانه پس از رویدادها و احتمالاً خدمات تاکسی آنلاین را نیز مدیریت کند.
شخصیسازی ظاهر کوپایلت
مدلهای هوش مصنوعی معمولاً مفاهیمی انتزاعی و بدون ظاهر فیزیکی هستند. حالا مایکروسافت با ایجاد لایهای دیگر از شخصیسازی سرویسهای خود، به کاربران اجازه میدهد ظاهری متفاوت به کوپایلت ببخشند و کاراکتری سرگرمکننده و جذاب برای آن خلق کنند.
برای مثال در مراسم دیشب مصطفی سلیمان مدیر بخش هوش مصنوعی مایکروسافت طراحیهایی نظیر اژدهای اسپایرو و کلیپی، دستیار قدیمی مایکروسافت و چندیم آواتار دیگر را به نمایش درآورد و گفت این شرکت همچنان روشهای جدیدی را که به بهبود تعامل کاربران با کوپایلت منجر میشوند، بررسی میکند.
انتشار سورسکد اولین محصول مایکروسافت
بیل گیتس در آستانه پنجاهمین سالگرد تأسیس مایکروسافت، سورس کد اولین محصول این شرکت یعنی Altair BASIC را منتشر کرد. این فایل ۱۵۷ صفحهای از طریق وبلاگ گیتس قابل دانلود است و بنیانگذار مایکروسافت آن را «هیجانانگیزترین کدی که تاکنون نوشته» میخواند.
آلتایر بیسیک در سال ۱۹۷۵ توسط بیل گیتس، پل آلن و مونتی دیویداف برای کامپیوترهای MITS Altair 8800 توسعه یافت. به گفتهی گیتس، آنها تصمیم گرفتند بهجای کامپایلر، یک مفسر خطبهخط ایجاد کنند تا برنامهنویسان تازهکار بتوانند بازخورد فوری دریافت کرده و خطاهای خود را سریع اصلاح نمایند.
شرکت MITS تصمیم گرفت مجوز استفاده از این نرمافزار را از گیتس و آلن بگیرد و بدینترتیب Altair BASIC به اولین محصول رسمی شرکت تازهتأسیس Micro-soft تبدیل شد.
مصاحبه هوش مصنوعی با بیل گیتس، ساتیا نادلا و استیو بالمر
ساتیا نادلا به مناسبت پنجاهمین سالگرد تأسیس مایکروسافت، ویدئویی جالب در پلتفرم ایکس منتشر کرد که در آن پلتفرم هوش مصنوعی کوپایلت با سه مدیرعامل این شرکت یعنی بیل گیتس، استیو بالمر و نادلا مصاحبه میکند.
کوپایلت در بخشی از مصاحبه، به شور و هیجان افسانهای بالمر اشاره کرد و از او پرسید آیا نگران سوزاندن مدارهای هوش مصنوعی نیست. بالمر پاسخ داد: «اگر هوش مصنوعی توانسته مرا تحمل کند، پس هنوز آماده مواجهه با همه آدمها نیست.»
در گفتگو با گیتس، کوپایلت به نگاه عمیق و متفکرانه او اشاره کرد و به شوخی گفت که ممکن است هوش مصنوعی از شدت فکرکردنهای او با صفحه آبی مرگ مواجه شود! گیتس پاسخ داد این توانایی تفکر و نقد است که او را متمایز میکند.
در ادامه، کوپایلت از نادلا پرسید آیا نگران نیست روزی هوش مصنوعی کنترل همه چیز را به دست بگیرد، که نادلا پاسخ داد تا زمانی که هوش مصنوعی نتواند مثل بهترین بازیکن کریکت بازی کند، چنین آیندهای را دور از دسترس میبیند.
اعتراض غیرمنتظره کارمندان مایکروسافت
البته شب گذشته در میان معرفیهای هیجانانگیز قابلیتهای جدید کوپایلت و تجلیل از پنجاه سال نوآوری شرکت، اتفاقات غیرمنتظرهای نیز رخ داد و مراسم دقایقی تحتالشعاع اعتراضات علنی دو تن از کارمندان قرار گرفت.
این دو معترض با شعار «شرم بر شما»، مایکروسافت را به سودبری از جنگ و مشارکت در «نسلکشی مردم فلسطین» متهم کردند و خواستار توقف استفاده از فناوریهای هوش مصنوعی شرکت در منطقه شدند.
ابتهال ابوسعد، مهندس نرمافزار بخش پلتفرم هوش مصنوعی، پس از خروج از مراسم، ایمیلی به صدها یا هزاران کارمند شرکت ارسال کرد و با اشاره به قرارداد ۱۳۳ میلیوندلاری میان مایکروسافت و وزارت دفاع اسرائیل، مدعی شد که فناوریهای شرکت از جمله پلتفرم Azure در خدمت پروژههای نظارتی و حملات ارتش قرار گرفته است.
نظر شما دربارهی رویداد بزرگ کوپایلت مایکروسافت چه بود؟ آیا فکر میکنید کوپایلت به نقطهای رسیده است تا ردموندیها را دوباره تاریخساز کند؟