|

خاطرات سال ۱۳۸۰ هاشمی‌رفسنجانی| سوم مرداد

جزییات دیدار با حسن روحانی و بحث‌های بی‌نتیجه با الهام علی‌اف

هاشمی رفسنجانی روز سوم مرداد روایتی از دیدار حسن روحانی و جزییات دیدارش با الهام علی‌اف، دیدار با سفیر ایران در روسیه و اعضای جامعه زینب است.متن کامل خاطرات هاشمی رفسنجانی را می‌‌خوانید.

جزییات دیدار با حسن روحانی و بحث‌های بی‌نتیجه با الهام علی‌اف

اعضاى جامعه زینب آمدند. خانم [منیره] نوبخت، [دبیر کل جامعه زینب] گزارش داد و من دربارۀ موقعیت مهم زن در سایه اسلام و خدمات مهم انقلاب اسلامى ایران به زنان و ضرورت توجه به وضع زنان و شرایط جدید در برخورد با مسائل زنان و خوددارى از تحمیل سلیقه‌هاى غیراسلامى سنتى یا تندروى‌هاى اباحه‌گرى و آزادى‌خواهى، صحبت‌ کردم.

آقاى [عبدالحلیم] خدام، معاون رئیس‌جمهور سوریه آمد. تحلیلی از وضع فلسطین، اسرائیل و منطقه ارائه داد و گفت، پیروزى حزب‌الله لبنان بر ارتش اشغالگر اسرائیل، اسطوره شکست‌ناپذیرى اسرائیل را از بین برد و مردم فلسطین تحت این شرایط، انتفاضه مسجدالاقصى را آغاز کردند و تحقیرها و شکست‌هاى بیشترى را بر اسرائیل تحمیل نمودند. جامعه اسرائیل، عصبى شده و به طرف خشونت می‌رود، ولى خشونت و جنگ هم دیگر نمى‌تواند اسرائیل را نجات دهد. دولت‌هاى عربى، وضع مناسبى ندارند، ولى ملت‌هاى عرب و اسلام، حامى جدى فلسطینى‌ها هستند. احتمال بروز جنگ را منتفى نمى‌داند و مى‌گوید، آمریکا و بعضى از کشورهاى عربى، مى‌خواهند با طرح [جرج] میچل، انتفاضه را خاموش‌ کنند. همکارى ایران، براى دفاع از فلسطین را بسیار مهم مى‌داند و خواستار حل مشکل ایران و عراق و جلوگیرى از رفتن ترکیه به سوى اسرائیل است. از سوى بشار اسد، [رئیس‌جمهور]، من را دعوت به سوریه کرد و من هم پذیرفتم.

آقاى [مهدی] صفرى، سفیرمان در روسیه آمد. دوره سفارتش تمام شده و بناست آقای [غلامرضا] شافعى، به جاى ایشان برود. نگران وضع کارى خود، بعد از مراجعت از روسیه است و بخشى از اقدامات جدید خود را توضیح داد.

عصر، دکتر [حسن] روحانى، [دبیر شورای عالی امنیت ملی] آمد. نتایج سفر به قفقاز و امضاى تفاهم‌نامه امنیتى با سه‌کشور و بحث‌هاى بى‌نتیجه‌اش با [حیدر] على‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان را گفت. به محض برگشت او، مسئله منطقه نفتى البرز [در حوزه دریای خزر] پیش آمد و آذربایجان، موج وسیعى از اعتراض به اقدام ایران، در اعزام نیروى نظامى براى بیرون‌بردن شرکت‌هاى انگلیسى، به راه انداخته است و پیش‌بینى مى‌شود این اختلاف طولانى باشد و تبدیل به نقطه چرکین در روابط‌مان و منطقه شود.