|

ماموریت اقتصادی سفر پزشکیان به تاجیکستان

سال گذشته رئیس دولت سیزدهم سفری به تاجیکستان داشت که قرار بود روابط تجاری کشور را به سطح ۵۰۰میلیون تا حتی یک میلیارد دلار برساند. حالا درحالی که حتی نصف آن وعده‌ها هم‌محقق نشده، رئیس دولت چهاردهم و تیم همراهمش با وعده‌های جدید راهی تاجیکستان شدند.

ماموریت اقتصادی سفر پزشکیان به تاجیکستان

به گزارش شرق، مسعود پزشکیان و هیئت همراه بعد از ظهر دیروز، تهران را به مقصد دوشنبه پایتخت تاجیکستان ترک کردند.

به گفته وزیر امور خارجه ایران در جریان این سفر، حدود ۲۰ یادداشت تفاهم بین دو کشور امضا خواهد شد که نتیجه چند سال مذاکره‌ای است که بین کارشناسان در وزارت امور خارجه دو طرف صورت گرفته است. این ۲۰ یادداشت تفاهم در حوزه‌های بازرگانی و تجارت سرمایه گذاری، صنعت آب و برق، صدور خدمات فنی مهندسی، حمل و نقل، گردشگری و حوزه‌های مطالعاتی دانشگاهی و تسهیل ارتباطات مردمی و از این قبیل است. اسنادی که به گفته عراقچی طب چند ماه اخیر نهایی شده و در این سفر به امضا میرسد.

البته یکسال قبل دقیقا ابراهیم رئیسی رئیس دولت دوازدهم نیز با تیم همراه به تاجیکستان سفر کرد، سفری که گفته میشد قرار است روابط تجاری دو کشور را به سطح 500 میلیون دلار برساند. پس از آن، برخی مقامات بخش خصوصی دو کشور حتی از تجارت یک میلیارد دلاری نیز سخن گفتند. با این حال تمام این ادعاها توی سخنرانی‌ها و روی کاغذ باقی ماند. امروز طبق داده‌های رسمی روابط تجاری بین کشور در سطح 250 میلیون دلار افزایش یافته است. اما با این حال سهم ایران از کل بازار واردات تاجیکستان تنها ۳.۵ درصد است. در مقابل تاجیکستان در جایـگاه بیسـت و سـوم شریک تجـاری ایران به شمار می آید.

 

از ادعاهای میلیارد دلاری تا تجارت ۳۸۷میلیونی

چهارشنبه 26 دی ماه ، صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معاون و کشاورزی ایران دیدارهایی با مقامات مختلف دولت تاجیکستان داشت. او تا پیش از عصر نشست هایی با سلطان رحیم‌زاده، رئیس کمیته سرمایه‌گذاری دولت تاجیکستان  و ذوقی ذوقی‌زاده، وزیر رشد اقتصاد و تجارت تاجیکستان داشت. در نشست حسن زاده رئیس اتاق بازرگانی ایران با ذوقی ذوقی‌زاده، وزیر رشد اقتصاد و تجارت تاجیکستان بر امضا تفاهم نامه های مشترک در دولت سیزدهم اشاره کردند و مطرح شد که در سال ۲۰۲۴ تجارت بین ایران و تاجیکستان به رقم  ۳۸۷ میلیون دلار رسید که رقم قابل توجهی نیست.

 

پیشنهاد صادرات فولاد و سرامیک ایرانی به تاجیکستان

همچنین وزیر رشد اقتصاد و تجارت تاجیکستان ظرفیت‌های ایران در تولید انواع دارو، سنگ‌های تزئینی و میلگرد را مورد توجه قرار داد و توضیح داد که تاجیکستان به محصولات متنوعی نیاز دارد که تولیدات ایرانی در این بخش‌ها با کیفیت قابل قبولی صورت می‌گیرد پی در بسیاری از این بخش‌ها می‌توانیم وارد سرمایه‌گذاری مشترک شویم.

به گفته او دولت تاجیکستان علاقه‌مند است ایران از رتبه هفتم به رتبه اول به عنوان شریک تجاری تاجیکستان تبدیل شود. 

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معاون و کشاورزی ایران نیز بر تولید و صادرات کاشی و سرامیک، شیشه، فولاد و محصولاتی از این دست سخن گفت و افزود که از سوی دیگر، آمادگی نوسازی و بازسازی صنعت آسانسور تاجیکستان به همت چندین شرکت بزرگ ایرانی را داریم.

حسن‌زاده از امکان انتقال روان پول، تسهیل حمل‌ونقل و بیمه سرمایه‌گذاری هم سخن گفت و تأکید کرد:« اتاق ایران آمادگی هرگونه همکاری در مسیر توسعه تجارت و سرمایه‌گذاری مشترک با تجار و فعالان اقتصادی تاجیکستان را دارد».

 

امکان شکلگیری تعرفه‌های ترجیحی جدید

حسن زاده همچنین اعلام کرد که پنج منطقه آزاد تجاری تاجیکستان از مزیت‌های این کشور برای بازرگانان ایرانی است و باید در برخی رشته‌های صنعتی، تعرفه‌های ترجیحی بین دو کشور ایجاد شود. او معتقد است: «ایجاد تعرفه ترجیحی در زمینه محصولاتی نظیر پنبه و پوشاک می‌تواند مؤثر باشد».

علاوه بر این‌ها، در این جلسه مطرح شد که سرمایه‌گذاران ایرانی می‌توانند بازار صنایع دستی را در تاجیکستان توسعه دهند و تاکید شد که کالاهایی که امروز در ایران در حوزه صنایع غذایی، مس، پتروشیمی و مصالح ساختمانی تولید می‌شود، از بالاترین استانداردهای بین‌المللی برخوردار هستند و مردم تاجیکستان می‌توانند اطمینان‌خاطر خوبی برای تمام محصولات ایرانی داشته باشند.

 

راه خرید اعتباری تاجیکستان باز میشود؟

رییس اتاق ایران بر ایجاد تمهیداتی برای توسعه روابط بانکی تاجیکستان با ایران تاکید کرد و گفت: «در ایران برای سرمایه‌گذاران خارجی، تضمین‌های لازم برای سرمایه‌گذاری و برگشت سرمایه‌شان انجام می‌شود».

طبق اظهارات مطرح شده  در بیشتر صنایع بخصوص صنایع غذایی، مصالح ساختمانی، فولاد، شیشه، کاشی و سرامیک، در و پنجره و کابینت و ... ایران فرصت‌های بسیار خوبی دارد و این امکان وجود دارد که به صورت اعتباری برای صادرات با ضمانت‌نامه‌های بانکی به مدت شش ماه در اختیار بازرگانان تاجیکستان قرار دهیم.

 

پیشنهاد تجارت ریلی با واگن‌های تاجیکستانی

در بین نشست‌های مقامات تجاری ایران با مقامات
دولت تاجیکستان، فعالان اقتصادی ایرانی با «روزی نورالله»، مدیرکل بین‌الملل وزارت نقلیات تاجیکستان نیز نشستی داشتند. در این نشست موضوع خدمات فنی و مهندسی وتوان ایران در صدور این خدمات مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
لزوم تقویت زیرساخت‌های ریلی برای حل معضلات حمل‌ونقل، افزایش سطح مناسبات تجاری و برابر کردن میزان صادرات دو کشور به بازار یکدیگر، نکته مهمی بود که در این نشست از سوی شیردل، نایب‌رئیس اتاق مشترک تاجیکستان، مورد توجه قرار گرفت.
در این نشست ضمن تشریح امکانات ایران در بخش‌های مختلف اقتصادی، درخواست شد؛ با توجه به مناسب بودن حمل ریلی در تجارت و عدم امکان تردد واگن‌های ایرانی در منطقه سی‌آی‌اس، زمینه حرکت واگن‌های تاجیکستانی در ایران به منظور انتقال محموله‌های صادراتی به مقصد تاجیکستان فراهم آید.