نیروگاه هستهای جدید ایران ساخته میشود؟
وزیر نفت ایران و وزیر انرژی روسیه توافقنامه هجدهمین کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی دو کشور را امضا کردند.

به گزارش گروه رسانهای شرق ؛محسن پاکنژاد و رئیس طرف ایرانی کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی دو کشور در نشست اختتامیه هجدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و روسیه در مسکو گفت: بنابر توافق طرفین، نیروگاه جدید هستهای در ایران با خط اعتباری مسکو احداث میشود.
وی اظهار داشت: ایران و روسیه به همکاری خود در زمینه استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای و احداث تأسیسات انرژی اتمی جدید و تکمیل فازهای دو و سه نیروگاه بوشهر با استفاده از خط اعتباری مسکو ادامه خواهند داد .
وزیر نفت در ادامه از توافق ایران و روسیه برای تقویت همکاری در حوزه بالادستی صنعت نفت و توسعه میادین نفت و گاز سخن گفت و اظهار داشت: تهران و مسکو به دنبال شتاببخشی به اجرای تفاهمنامههای همکاری با گازپروم و نهاییسازی آنها هستند.
وی همچنین تقویت همکاری در حوزه صنعت پتروشیمی و سوآپ فرآوردههای نفتی و تعامل سازنده با شرکتهای روسی برای توسعه میادین نفت طبق قراردادهای موجود را مورد تاکید قرار داد و در ادامه از اراده دو کشور برای فعال کردن کریدور بین المللی شمال جنوب با استفاده از ظرفیت موجود و تکمیل راه آهن رشت آستارا به عنوان حلقه مفقوده این کریدور سخن گفت و افزود: در رایزنیهای کارشناسی این کمیسیون همکاری گسترده در حوزه نظام بانکی، تطابق استانداردها با هدف توسعه تجارت و رفع محدودیتها، تقویت مراکز تجاری در دو کشور برای آشنایی تجار و تسهیل تجارت دوجانبه و تقویت همکاریها در حوزههای کشاورزی، بهداشت و سلامت و گمرکات هم مورد توافق قرار گرفت.
پاکنژاد همچنین درحاشیه برگزاری این کمیسیون گفت: پیشتر تفاهم نامه واردات سالانه ۵۵میلیارد مترمکعب گازامضا شده بود که بررسیهای لازم درباره مسیرهای انتقال انجام شد و در نهایت، تفاهم بر سر استفاده از مسیر زمینی جمهوری آذربایجان حاصل شد.
وی افزود: گاز روسیه در منطقه آستارا تحویل ایران خواهد شد که در این زمینه هماهنگیهای لازم میان روسیه و جمهوری آذربایجان در حال انجام است و این طرح دارای فاز دومی هم خواهد بود که در آینده نهایی میشود.
وزیر نفت اظهار داشت: هماکنون چند تفاهمنامه با شرکتهای بزرگ روسی در حوزه صنایع بالادستی نفت داریم که قرار است در آیندهای نزدیک به قرارداد تبدیل شده و عملیات اجرایی آغاز شود.
خبر دیگری حاکیست: وی همچنین از انجام مذاکرات درباره همکاری برای سوآپ گاز روسیه و تبدیل ایران به هاب گازی منطقه خبر داد.
پاک نژاد اظهار داشت: یکی از محورهای مورد علاقه دو طرف در فاز نخست، واردات گاز از روسیه و در فاز دوم تجارت گاز از طریق سوآپ یا ترانزیت به سایر کشورها است.
وی ادامه داد: مذاکرات مفصلی در این زمینه انجام شده و تنها یکی دو مورد باقی مانده که پس از نهایی شدن میزان حجم واردات گاز در مرحله نخست، جزئیات آن اعلام میشود.
وزیر نفت با اشاره به تجارت کنونی سالانه حدود ۵ میلیارد دلاری ایران و روسیه، ظرفیت مبادلات تجاری بین دو کشور را بسیار فراتر از رقم کنونی دانست و افزود: ریلگذاری صورت گرفته لزوماً برای دستیابی به ۱۰ میلیارد دلار نیست، بلکه محورهای مورد توافق میتوانند تعاملات را به سطوح بالاتری ارتقا دهد.
وی درباره پروژههای مشترک ایران و روسیه و در بخش نفت و گاز گفت: چهار قرارداد برای توسعه هفت میدان نفتی با شرکتهای روسی به ارزش ۴ میلیارد دلار امضا شده است.
از سوی دیگر، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران هم با تشریح آخرین وضعیت تفاهمنامه انتقال گاز روسیه به کشورمان گفت: این طرح در راستای تبدیل ایران به هاب گازی و رفع نیاز مناطق شمالی کشور به گاز طبیعی در حال پیگیری است.سعید توکلی افزود: خوشبختانه مذاکرهها و اقدامهای لازم در این زمینه آغاز شده و بر اساس تفاهمنامهای که پیشتر با طرف روسی امضا شده، به مراحل خوبی رسیدهایم و اگر یکی دو مورد باقیمانده در مذاکرات درباره این پروژه به نتیجه برسد، کشور ما میتواند بهویژه در مناطق شمالی که کمترین تولید گاز را دارد، به منابع گاز روسیه متصل و از مزایای آن بهرهمند شود.