بررسی حواشی تعرفه ۱۰۰ درصدی واردات خودرو
اگرچه دور دوم مذاکرات سیگنالهای مثبتی را به بازار خودرو مخابره کرده، اما در مقابل افزایش تعرفه واردات خودرو موجب نگرانی فعالان بازار و بلاتکلیفی خریداران شده است؛ با این حال همزمان دولت و مجلس از مخالفت با افزایش تعرفهها سخن میگویند؛ تعرفههای سنگینی که در نهایت بهضرر مردم تمام میشود.

وضعیتی که سبب شد رئیس اتحادیه نمایشگاهداران خودرو تهران نیز در نامههایی بهوزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان برنامه و بودجه از افزایش نرخ محاسبه ارز گمرکی برای ترخیص خودروها و همچنین افزایش تعرفه واردات خودروهای بنزینی گلایه کند و این وضعیت را عاملی برای تشدید فشار اقتصادی بر مردم، بهویژه اقشار متوسط و کم درآمد بداند و خواستار کاهش تعرفههای واردات خودرو شود.
طبق ابلاغیه قانون بودجه ۱۴۰۴ در سال گذشته تعرفه واردات انواع خودرو، از جمله برقی، هیبرید و بنزینی، بهطور یکسان ۱۰۰ درصد تعیین شد؛ اما پس واکنشهای منفی از سوی مصرفکنندگان، فعالان و کارشناسان صنعتخودرو به این تصمیم، در جلسهای که با حضور معاون اول رئیسجمهور، وزیر صمت و سایر دستگاههای مسئول برگزار شد، تصمیم برآن شد که تا زمان تعیینتکلیف نهایی، تعرفه برقیها ۴ درصد و مدلهای هیبرید ۱۵ درصد باشد. اما مقرر شد که پس از بررسی و کارشناسی دقیق پیرامون تعرفه خودروهای بنزینی، تصمیمگیری نهایی صورت پذیرد و تعرفههای این نوع خودروها نیز اعلام شود. اما پس از بلاتکلیفی در خصوص وضعیت تعرفه خودروهای بنزینی، رئیس اتحادیه نمایشگاهداران خودرو تهران در نامه خود بهوزیر صمت و معاوناول رئیسجمهور، با توجه بهشرایط اقتصادی حاکم بر کشور و همچنین بهمنظور ایجاد مدیریت در بازار خودرو، خواستار کاهش تعرفه واردات خودروهای بنزینی شده است.
اسد کرمی در بخشی از این نامه اعلام کرده است: «از دولت انتظار داریم که در کنار تصمیمات اقتصادی، اقداماتی برای ساماندهی بازار خودرو انجام دهد تا شاهد کاهش قیمتها و آرامش بیشتر در بازار باشیم.»
پس از ادامه واکنشها و نامهنگاریها درخصوص تعرفه واردات خودروهای بنزینی، دهقان دهنوی، رئیس سازمان توسعه تجارت اعلام کرد: «تا زمانی که آییننامه اجرایی تعرفه واردات خودرو با همکاری سازمان برنامه و بودجه، بانکمرکزی و وزارت صمت تهیه و ابلاغ نشده است، هیچ خودرویی مشمول تعرفه ۱۰۰ درصدی نمیشود و همان تعرفههای قبلی که در کتاب مقررات آمده، ملاک عمل خواهد بود.»
بهگفته دهنوی، سازمان توسعه تجارت با افزایش تعرفه واردات مخالف است و تاکید دارد نباید از تعرفههای واردات بهعنوان ابزاری برای درآمدهای بودجهای و کاهش تورم و هر موضوع غیرتجاری استفاده شود.
البته در کنار واکنشهای مختلف و برخی تصمیمات مسئولان در خصوص نرخ تعرفه امسال، مجلسیها نیز به این مساله واکنش نشان داده و برخی از آنها معتقدند افزایش تعرفه واردات خودرو مورد تائید مجلس نیست و اعلام کردند که نمایندگان بررسیهای نظارتی بیشتری بر این موضوع خواهند داشت؛ زیرا این امر به گرانتر شدن قیمت خودرو در کشور میانجامد و فشار اقتصادی بیشتری را به شهروندان تحمیل میکند.
بهباور فعالان و حتی کارشناسان بازار با وجود تعرفه ۱۰۰ درصدی برای واردات، حتی تولیدکنندگان خودروهای مونتاژی نیز از تعرفههای بالا سود میبرند؛ درواقع افزایش قیمت خودروهای وارداتی، فاصله قیمتی بین این خودروها و محصولات مونتاژی را بیشتر میکند و این جریان مصرفکنندگان را که توان خرید خودروهای وارداتی گرانقیمت را ندارند، بهسمت خودروهای مونتاژی سوق میدهد.
خودروهای وارداتی همچنان گران میشوند
خودروهای داخلی روز گذشته افت بهای ۲ تا ۱۸ میلیونتومانی را تجربه کردند. جایی که تارا اتومات V۴ (۱۴۰۴) با ۱۸ میلیونتومان کاهش یکمیلیارد و ۹۵ میلیونتومان، شاهین اتومات پلاس (۱۴۰۴) با ۱۵ میلیونتومان کاهش یکمیلیارد و ۲۰۷ میلیونتومان، پژو ۲۰۷ اتومات (۸۵ گانه) (۱۴۰۳) با ۱۳ میلیونتومان کاهش ۹۶۲ میلیونتومان، شاهین (سانروف و ESP) (۱۴۰۳) با ۱۲ میلیونتومان کاهش ۸۸۰ میلیونتومان، دنا اتومات آپشنال (۱۴۰۴) با ۱۰ میلیونتومان کاهش یکمیلیارد و ۱۵۵ میلیونتومان و اطلس (سفید مشکی) (۱۴۰۴) با ۹ میلیونتومان کاهش ۵۸۲ میلیونتومان قیمتگذاری شدند.
همچنین در میان خودروهای مونتاژی شاهد افت بهای ۵ تا ۵۰ میلیونتومانی بودیم. جایی که قیمت کیامسی J۷ (۱۴۰۴) با ۵۰ میلیونتومان کاهش بهیکمیلیارد و ۸۲۰ میلیونتومان، فونیکس آریزو ۶ پرو (۱۴۰۳) با ۳۰ میلیونتومان کاهش بهیکمیلیارد و ۸۵۰ میلیونتومان، اکستریم TXL (۱۴۰۳) با ۲۰ میلیونتومان کاهش به ۳ میلیارد و ۸۳۰ میلیونتومان، لاماری ایما (۱۴۰۴) با ۱۵ میلیونتومان کاهش به ۲ میلیارد و ۱۴۰ میلیونتومان، کیامسی T۸ (۱۴۰۴) با ۱۵ میلیونتومان کاهش بهیکمیلیارد و ۸۰۰ میلیونتومان و هایما S۷ پرو (۱۴۰۴) با ۵ میلیونتومان کاهش بهیکمیلیارد و ۹۰۰ میلیونتومان رسید.
در گروه خودروهای وارداتی نیز شاهد رشد بهای ۵۰ میلیونتومانی بودیم. جایی که هیوندای کونا (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان افزایش ۴ میلیارد و ۴۰۰ میلیونتومان، نیسان ترا ۲۰۰۰ سیسی توربو (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان افزایش ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیونتومان، هوندا وزل (۲۰۲۵) با ۵۰ میلیونتومان افزایش ۳ میلیارد و ۶۵۰ میلیونتومان، هونگچی H۵ (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان افزایش ۳ میلیارد و ۷۵۰ میلیونتومان، جیایسی GS۳ Emzoom (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان افزایش ۲ میلیارد و ۵۵۰ میلیونتومان و نیسان سیلفی E-Power پلاس (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان افزایش ۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیونتومان ارزشگذاری شدند.