|

اقتصاد ایران در اختیار رفقا و قوم و خویش مسئولان است

استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا معتقد است همان کسانی که نرخ ارز را بالا بردند، امروز نرخ ارز را کاهش دادند تا بگویند افزایش نرخ ارز وابسته به عوامل خارجی است درحالی که این افراد در نهایت برندگان افزایش نرخ ارز هستند و در ادامه اجازه نمی‌دهند نرخ ارز کاهشی شود.

اقتصاد ایران در اختیار رفقا و قوم و خویش مسئولان است

استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا معتقد است همان کسانی که نرخ ارز را بالا بردند، امروز نرخ ارز را کاهش دادند تا بگویند افزایش نرخ ارز وابسته به عوامل خارجی است درحالی که این افراد در نهایت برندگان افزایش نرخ ارز هستند و در ادامه اجازه نمی‌دهند نرخ ارز کاهشی شود.

حسین راغفر در گفت‌وگو با ایلنا درباره دلایل مقاومت بازار توافقی بانک مرکزی در کاهش نرخ ارز و تأثیر پذیری آن از ریزش نرخ دلار در بازار آزاد توضیح داد: واقعیت این است که مسئول افزایش قیمت ارز در کشور سران سه قوه بودند، بنابراین سران قوا هم باید پیامد اجتماعی-سیاسی رشد نرخ ارز را بپذیرند. حالا هم که با کاهش نسبتا کاهش قابل توجه نرخ ارز مواجه هستیم، متأسفانه دولت، مجلس و قوه قضائیه بر روی اجحافی که در حق مردم و به ویژه محرومان صورت می‌گیرد، چشم پوشیده‌اند در حالی که این افراد باید مسئولیت پیامدهای سیاسی-اجتماعی این افزایش نرخ ارز را بپذیرند. او می‌گوید: قیمت ارز را گران می‌کنند و به دنبال آن قیمت تمام کالا و خدمات از عنبرنسا گرفته تا همه کالاهای اساسی زندگی مردم بیشتر از افزایش نرخ ارز بالا می‌رود اما با کاهش قیمت ارز تغییری رخ نمی‌دهد.

 به باور او، نرخ ارز بازار توافقی به این دلیل کاهش پیدا نمی‌کند که تصمیم‌سازان و خود مسئولان بخشی از این مسئله هستند.

راغفر می‌افزاید: اساسا چیزی به نام بازار آزاد ارز نداریم و تمام این عناوین پوششی برای اقدامات و تصمیمات مسئولان برای افزایش نرخ ارز است. در این شرایط از بانک مرکزی چه توقعی داریم که جلوی این غارت را بگیرد؛ در واقع بانک مرکزی قدرت تصمیم‌گیری ندارد. چه کسی می‌گوید که نرخ دلار در بازار توافقی مرکز مبادله ٧٠ هزار تومان باید تعیین شود و چه کسی این قیمت را تعیین می‌کند؟ تمام این اقدامات در جهت تأمین کسری بودجه دولت است و برای تأمین هزینه‌های ولنگاری‌هایی است که به اقتصاد کشور تحمیل کرده‌اند. در نهایت هم مردم هزینه این ولنگاری‌های تحمیل‌شده به اقتصاد را می‌پردازند.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به وابستگی اقتصاد ایران به عوامل خارجی تأکید می‌کند: تمام این نوسانات قیمتی یک بازی است و معتقدم آنهایی که بازی‌گردانی می‌کنند چند پیام روشن را دارند؛ اول اینکه اگر با آمریکا رابطه برقرار شود، اوضاع کشور خوب می‌شود و این پیام را به یک فشار اجتماعی بر روی مردم تبدیل می‌کنند تا به این سمت برویم که با آمریکا وارد بده‌بستان شویم. از نگاه راغفر پیام دیگر این است که اگر تاکنون نرخ ارز افزایشی بوده، مسئولان و مدیران کشور مسئول این افزایش قیمت نبوده‌اند و تنها عوامل سیاسی منجر به افزایش نرخ ارز شده‌اند. اما همین افراد به زودی نرخ ارز را به سقف قیمتی برمی‌گردانند و نرخ دلار حتی به بیش از سقف قیمتی می‌رسد.

این کارشناس ادامه می‌دهد: باید به این نکته توجه داشت که رفع تحریم‌ها در اختیار ترامپ و رئیس‌جمهور آمریکا نیست و تصمیم دراین‌باره در اختیار کنگره است که کنگره هم توسط لابی‌گری‌های صهیونیستی اداره و مدیریت می‌شود. از همین روی، کنگره به پشتوانه صهیونیست‌ها اجازه رفع تحریم‌ها را نمی‌دهند و این تجربه را هم قبلا در دوره ریاست‌جمهوری اوباما داشتیم. راغفر با بیان اینکه این موضوع مذاکرات یک اثر مقطعی دارد، اظهار می‌کند: نکته قابل توجه این است که چرا پول ملی ما تا این حد وابسته به کنش‌هاست و امروز به یکی از بی اعتبارترین پول‌های دنیا تبدیل شده‌ است. عده‌ای رفقا و قوم و خویش و پسر و داماد و عروس اقتصاد کشور را به این وضعیت رسانده‌اند و از این وضعیت منتفع می‌شوند و می‌بینیم کسی که پول فروش نفت کشورمان به جیب پسرش می‌رود اولین مخالف رفع تحریم از کشور است.

این کارشناس اقتصادی ادامه می‌دهد: بنابراین همان کسانی که نرخ ارز را بالا بردند نرخ ارز را امروز کاهش دادند تا بگویند افزایش نرخ ارز وابسته به عوامل خارجی است اما این افراد در نهایت برندگان افزایش نرخ ارز هستند و در ادامه اجازه نمی‌دهند نرخ ارز کاهشی شود. این افزایش نرخ و قیمت‌ها در تاریخ اقتصادی کشور بی‌سابقه است و از زمان قاجار که کشورمان در اختیار سفارتخانه‌های خارجی بود، چنین وضعیت اسفباری در اقتصاد و ارزش پول ملی کشور نداشتیم.