|

افزایش قیمت قهوه و تغییرات سیاسی

قیمت قهوه در طی ۵۰ سال گذشته به بالاترین میزان رسیده است.

افزایش قیمت قهوه و تغییرات سیاسی

 به گزارش گروه رسانه‌ای شرق، افزایش شدید قیمت قهوه در برزیل به نارضایتی عمومی دامن زده است، به طوری که تورم مواد غذایی در بزرگ‌ترین کشور تولیدکننده قهوه جهان، محبوبیت رئیس‌جمهور چپ‌گرا، لوئیز ایناسیو لولا دا سیلوا را تحت تأثیر قرار داده است.

بر اساس گزارش فایننشال تایمز، در یکی از سوپرمارکت‌های سائوپائولو، کلودیو، راننده ۴۹ ساله، با دیدن قیمت ۱۴۵ رئال (معادل ۲۵ دلار) برای یک کیلو قهوه، اظهار تعجب کرد و گفت: «من دولت را مقصر می‌دانم. اقلام ضروری نباید این‌قدر گران باشند.»

افزایش قیمت جهانی قهوه به دلیل تغییرات شدید آب‌وهوایی روی داده، اما رشد نزدیک به ۴۰ درصدی قیمت آن در اقتصاد بزرگ آمریکای لاتین طی یک سال گذشته، نمادی از نارضایتی گسترده‌تر از تورم مواد غذایی و نوشیدنی‌ها شده است.

در همین حال، ویدئوهایی در تیک‌تاک منتشر شده که بر پنهان کردن قوری قهوه هنگام ورود مهمانان شوخی می‌کنند، چرا که طبق رسوم ملی، ارائه یک فنجان قهوه به بازدیدکنندگان امری رایج است. طبق اعلام انجمن صنعت قهوه، میزان مصرف سرانه قهوه در برزیل تا ماه اکتبر ۲.۲ درصد کاهش یافته است.

این موضوع سایه‌ای بر چشم‌انداز انتخاباتی لولا در سال ۲۰۲۶ انداخته است. طبق نظرسنجی مؤسسه کوئست، برای نخستین‌بار از زمان بازگشت او به قدرت در سال ۲۰۲۳، میزان نارضایتی از عملکردش بیشتر از رضایت بوده است.

فیلیپه نونس، مدیر این مؤسسه نظرسنجی، اظهار داشت: «قیمت مواد غذایی به سرعت افزایش یافته و رأی‌دهندگان می‌بینند که درآمدشان متناسب با آن رشد نمی‌کند. این مسئله اکنون گسترده‌تر شده است.»

لولا که در جریان مبارزات انتخاباتی خود وعده «آبجو و استیک» داده بود، توانست با اختلاف اندک، ژائیر بولسونارو، رئیس‌جمهور راست‌گرای پیشین را شکست دهد. با این حال، افزایش ۱۴.۲ درصدی هزینه‌های سبد غذایی خانوار، شامل رشد ۲۵ درصدی قیمت گوشت، به فشارها بر دولت او افزوده است. طبق آمار رسمی، تورم کلی مواد غذایی و نوشیدنی در سال گذشته ۷.۷ درصد بوده است.

زکا دیرسیو، یکی از نمایندگان حزب کارگران لولا، گفت: «هر دولتی در این مقطع با چالش‌هایی روبه‌رو می‌شود. همه شاخص‌های اقتصادی به نفع لولا است… اما آنچه واقعاً به محبوبیت او ضربه می‌زند، اخبار جعلی است.»

او افزود: «جذابیت کاریزماتیک لولا برای مردم یک واقعیت است.» لولا که در دو دوره اول ریاست‌جمهوری خود (۲۰۰۳-۲۰۱۱) با افزایش کمک‌های رفاهی به کاهش فقر کمک کرده بود، این بار نیز با گسترش مداخلات دولتی وعده بهبود سطح زندگی را داده است.

در حالی که تولید ناخالص داخلی برزیل در سال ۲۰۲۳ رشد ۲.۹ درصدی داشت و سال گذشته به ۳.۸ درصد رسید و نرخ بیکاری نیز در پایین‌ترین سطح خود از سال ۲۰۱۲ قرار گرفت، رأی‌دهندگان چندان قدردان این عملکرد نبوده‌اند.

نونس تأکید کرد: «تجربه اخیر نشان می‌دهد که بهبود شاخص‌های اقتصادی عمومی کافی نیست، زیرا مردم با تولید ناخالص داخلی زندگی نمی‌کنند.»

طبق نظرسنجی مؤسسه «داتافولیا»، محبوبیت دولت لولا به ۲۴ درصد کاهش یافته که پایین‌ترین میزان در میان سه دوره زمامداری اوست.

اقتصاددانان پیش‌بینی می‌کنند که تورم در سال ۲۰۲۵ افزایش یابد و منتقدان سیاست‌های هزینه‌ای بیش از حد دولت را عامل اصلی این روند می‌دانند. نگرانی‌های سرمایه‌گذاران نسبت به سیاست‌های مالی، ارزش رئال برزیل را در سال گذشته کاهش داده است.

وزیر دارایی برزیل، فرناندو حداد، در این هفته این نگرانی‌ها را کم‌اهمیت جلوه داد و گفت: «تورم بین ۴ تا ۵ درصد برای کشور ما نسبتاً عادی است» و افزایش ارزش اخیر پول ملی می‌تواند قیمت‌ها را تثبیت کند.

با این حال، فرناندو گواردادو، اقتصاددان ارشد آمریکای لاتین در بانک BNP Paribas، اظهار داشت: «برای کاهش تورم، سرعت رشد اقتصادی باید به‌طور قابل‌توجهی کاهش یابد.»

بانک مرکزی برزیل در واکنش به این وضعیت، نرخ بهره را به ۱۳.۲۵ درصد افزایش داده است. تحلیل‌گران معتقدند نشانه‌هایی از کند شدن روند تورم مشاهده می‌شود.