|

حاشیه‌های ادامه‌دار جشنواره فیلم کوتاه تهران

مراسم اختتامیه جشنواره فیلم کوتاه تهران چهارشنبه دوم آبان‌ با معرفی برگزیدگان این دوره جشنواره برگزار شد. کمال تبریزی، فرزاد موتمن، شهاب‌ حسینی، محمدرضا شفاه، درناز حاجی‌ها، آرمان فیاض و میثم مولایی داوری این دوره از جشنواره را برعهده داشتند.

حاشیه‌های ادامه‌دار جشنواره فیلم کوتاه تهران

مراسم اختتامیه جشنواره فیلم کوتاه تهران چهارشنبه دوم آبان‌ با معرفی برگزیدگان این دوره جشنواره برگزار شد. کمال تبریزی، فرزاد موتمن، شهاب‌ حسینی، محمدرضا شفاه، درناز حاجی‌ها، آرمان فیاض و میثم مولایی داوری این دوره از جشنواره را برعهده داشتند. در بخش معرفی برگزیدگان این جشنواره‌ در بخش هوش مصنوعی و واقعیت مجازی، دیپلم افتخار و ۵۰۰ دلار به فیلم بچه‌قورباغه از آمریکا اهدا شد. دیپلم افتخار و ۵۰۰ دلار به افروز باوفا از ایران برای فیلم معجزه تعلق گرفت. جوایز بین‌الملل با حضور تعدادی از داوران اهدا شد که در بخش «حقیقت‌جویان»، دیپلم افتخار و هزار دلار به بیل‌ موریسون برای فیلم «حادثه» از کشور آمریکا تعلق گرفت. در بخش راه ابریشم، جایزه به نیشی دوگار برای فیلم «آبنبات ترش» از هند اهدا شد. برگ زرین بهترین فیلم تجربی بین‌الملل به آنی سکا و در بخش پویانمایی بین‌المللی نیز، جایزه به «در سایه سرو» از ایران، ساخته شیرین سوهانی و حسین ملایمی اهدا شد. برگ زرین و هزار دلار جایزه بخش مستند نیز به فیلم «پورزال» ساخته ماریا ماوتی و احسان فرخی‌فرد تعلق گرفت. ‌جایزه فیلم داستانی نیز به آنا یارگس برای ساخت «سپیده‌دم» از اسپانیا تعلق گرفت.

در پایان اهدای جوایز این بخش، احمدرضا معتمدی (داور) که با سختی راه می‌رفت و روی سن آمده بود، از سمانه یداللهی دعوت کرد روی سن حاضر شود و‌ گفت: سه نفر از شاگردان من امشب جایزه گرفتند، اما بهترین فیلم داستانی امسال مربوط به شاگرد دیگرم سمانه یداللهی بود،‌ ولی چون تعداد فیلم‌های ایرانی بخش بین‌الملل زیاد شده بود، از جایزه محروم شد. او به فیلم‌سازان کوتاه توصیه کرد ‌فیلم «شیفت» یداللهی را به‌ عنوان کلاس درس تماشا کنند و بعد خطاب به او گفت: من جایزه‌ای ندارم که به شما بدهم ولی تمام سال‌های تدریس و کاری‌ام را به شما جایزه می‌دهم. ‌در ادامه، جوایز بخش کتاب و سینما اهدا شد که برگ زرین به روح‌الله جلالی‌طلب برای فیلم «پای پرواز» رسید و خانواده شهید فخری‌زاده نیز از این فیلم تقدیر کردند. در این مراسم، سازمان‌ها و نهادها نیز جوایزی اهدا کردند که جایزه مرکز هنری رسانه‌ای نهضت به فیلم «سر» ساخته علیرضا رضایی، جایزه سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران به «شازده کوچولو» ساخته عمار خطی و فیلم «سیزده‌سالگی» ساخته محمد اسفندیاری و جایزه مؤسسه بهشت امام رضا(ع) به «بدرود پاریس» ساخته محمد‌ابراهیم شهبازی تعلق گرفت.

بخش بعدی مراسم اختتامیه به اهدای جوایز سینمای ایران اختصاص داشت که برگ زرین در این بخش به ترتیب زیر 

اهدا شد:

بهترین فیلم بخش پویانمایی: لوح افتخار به علی معصومی برای «باگ»، برگ زرین به حسین ملایمی و شیرین سوهانی برای «در سایه سرو».

بخش مستند: بهترین تحقیق و پژوهش: نوید صادقی برای فیلم‌ «این خانه و جذام مادرم»، بهترین فیلم مستند: لوح تقدیر به رایحه مظفریان و زهرا دشت‌بشی برای فیلم «حلقه»، برگ‌ زرین و ۶۰۰ میلیون ریال به ماریا ماوتی و احسان فرخی‌نژاد برای پورزال.

بخش فیلم‌های تجربی: بهترین فیلم: لوح افتخار و ۱۵۰ میلیون ریال به محمدرضا مقیم‌نژاد برای فیلم «کانتور»، برگ‌ زرین و ۶۰۰ میلیون ریال به رضا دانش‌پژوه برای فیلم «ایلی‌ها».

بخش داستانی: بهترین دستاورد هنری: دیپلم افتخار به تیما تقی‌زاده برای بازی در «روز خداحافظی»، برگ زرین به سیدمرتضی قدیری برای بازی در «بدرود پاریس».

بهترین صدای فیلم: میثم کیامرثی و رضا گدازگر برای فیلم «زیر سایه بلوط»، بهترین تدوین: برگ زرین به پگاه احمدی برای فیلم «تنها کنار هم»، بهترین فیلم‌برداری: علی حسین‌زاده برای فیلم «تونل»، بهترین فیلم‌نامه اقتباسی: احسان امینی برای «تونل»، بهترین فیلم‌نامه داستانی: دیپلم افتخار به مانا پاک‌سرشت برای فیلم «چولیبولی»، برگ زرین به حسین الله‌یاری برای فیلم «زیر سایه بلوط».

بهترین فیلم از نگاه ملی: محمد اسفندیاری (کارگردان) برای فیلم «سیزده‌سالگی»، جایزه ویژه دبیر جشنواره: مدالیوم جشنواره به عرفانه کریمی برای فیلم «حنابندون»، بازیگر کودک این فیلم (اشکان اکرمی) که به همراه عرفانه کریمی روی سن آمد، این جایزه را به سه‌هزار کودک کشته‌شده در جنگ عراق و ایران 

تقدیم کردند.

جایزه ویژه هیئت داوران: (دو جایزه) به دانیال محمودنیا برای فیلم «دوبیتو»، ادریس محمودیان برای فیلم «لیمو از همه‌چیز خبر داشت»، بهترین کارگردان فیلم داستانی: نادره سرکی برای فیلم «دادرسی». کارگردان این فیلم ابراز امیدواری کرد‌ فیلمش را قانون‌گذاران ببینند؛ چرا‌که فیلم «دادرسی» برای دفاع از حق کودکان است.

بهترین‌ فیلم: برگ زرین و ۸۰۰ میلیون ریال به حسین الهیاری برای فیلم «زیر سایه بلوط».

در پایان این بخش و هنگامی که داوران صحنه را ترک می‌کردند، شهاب حسینی با اشاره به اینکه قصد دارد درباره دو نکته صحبت کند، گفت: امشب خارج از روال داوری شاهد بودیم‌ از فیلم‌هایی تقدیر شد. این فیلم‌ها را داوران دیده‌اند و اگر خوب بودند حتما از آنها تقدیر می‌شد. با این تقدیرها نمی‌شود فیلم‌ساز خوب تولید کرد. ‌او سپس خطاب به فیلم‌سازان جوان گفت: مدتی بود که حضور بازیگران حرفه‌ای در فیلم‌های کوتاه زیاد شد و این اتفاق در بیشتر موارد به فیلم‌ها آسیب زد. از این پس به‌جای آنها، با همان بازیگران تازه‌کار و درست‌و‌حسابی کار کنید. ‌این صحبت‌های شهاب حسینی در هر دو مورد با تشویق پرشور حاضران در سالن همایش‌های برج میلاد همراه شد. اما مدتی پس از اختتامیه، کمال تبریزی، یکی از داوران بخش مسابقه سینمای ایران در جشنواره‌ فیلم کوتاه تهران، تأکید کرد هیچ نظری خارج از هیئت داوری برای انتخاب نامزدها و برگزیده‌ها اعمال نشده است. در این زمینه، کمال تبریزی که یکی از داوران بخش مسابقه سینمای ایران بود، در متنی کوتاه که به‌‌طور اختصاصی در اختیار ایسنا قرار داده، نکاتی را مطرح کرد. تبریزی نوشته است: «با توجه به اظهارات مختلف و شائبه‌های به‌وجود‌آمده در داوری بخش ملی جشنواره‌ فیلم کوتاه تهران، جهت رفع هرگونه سوء‌تفاهم می‌خواهم تأکید کنم که همه نامزدها و برندگان این بخش، جمع‌بندی و نظر نهایی همه داوران بوده و هیچ‌گونه اعمال نظری خارج از هیئت داوری بر تصمیم جمعی اعمال نگردیده است؛ خاصه اینکه با توجه به روحیه عدالت و انصاف جمع داوری بخش ملی، اساسا هر‌گونه اعمال نظری خارج از هیئت، قطعا غیر‌قابل قبول و ناممکن بوده است و شخصا به همه فیلم‌سازان جوان و هنرمند کشور اطمینان می‌دهم که داوری امسال درنهایت دقت و سنجش و بی‌هیچ شائبه‌ای صورت گرفته است. برای همه فیلم‌سازان آینده ایران آرزوی موفقیت می‌کنم‌».