|

گفتگوی مهم عراقچی با وزیر خارجه فرانسه و انگلیس/ اهداف وزارت خارجه ایران در دولت پزشکیان اعلام شد

«عباس عراقچی» گفت: «هدف وزارت خارجه، احیای توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ و لغو تحریم‌ها خواهد بود. من در تبیین سیاست خارجی خود در مجلس شورای اسلامی، بر هدف حیاتیِ لغو تحریم‌ها، به‌ویژه تحریم‌های یک‌جانبه از طریق مذاکراتِ جدی، متمرکز و زمان‌مند، در عین پای‌بندی به اصول بنیادین کشور تاکید کردم.»

گفتگوی مهم عراقچی با وزیر خارجه فرانسه و انگلیس/ اهداف وزارت خارجه ایران در دولت پزشکیان اعلام شد

به گزارش شبکه شرق، «عباس عراقچی» وزیر امور خارجه گفت: «وزارت امور خارجه در دوره جدید وارد عمل خواهد شد تا تنش‌ها با واشنگتن را مدیریت کرده و روابط با کشور‌های اروپایی را بازسازی کند؛ البته در صورتی که آنها دست از رویکرد خصمانه خود بردارند.»

سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مصاحبه با خبرگزاری «کیودو»ی ژاپن، به سوالات این رسانه پاسخ داد.

متن کامل گفت‌گوی عباس عراقچی با خبرگزاری «کیودو»ی ژاپن، بدین شرح است:

*جناب وزیر با توجه به شناختی که حضرتعالی از حوزه ژاپن و توانایی‌های این کشور دارید فکر می‌کنید چه زمینه‌های همکاری میان دو کشور در شرایط فعلی وجود داشته باشد؟ افق همکاری میان ایران و ژاپن را چگونه می‌بینید؟

من ظرفیت و قابلیت‌های ژاپن را می‌شناسم. ژاپن می‌تواند نقش مهم‌تری در بخش انرژی، نفت و اقتصادِ ایران ایفا کند. ایران و ژاپن با قابلیت‌های متمایز ولی در عین حال مکمّلِ یکدیگر، از ظرفیت عظیمی برای مشارکتِ ثبات‌ساز و سودمند برای طرفین در سراسر قارۀ وسیع آسیا برخوردارند. در این راستا، گسترش روابط اقتصادی و تجاری میان ایران و ژاپن گزینه‌ای طبیعی و منطقی به نظر می‌رسد. ما انتظار داریم که این تشریک مساعی در راستای همکاری‌های ثمربخش ادامه یابد.

*آیا برای همکاری در حوزه شرق آسیا اولویت بندی یا برنامه‌ای در دولت جدید وجود خواهد داشت؟

دولت جدید جمهوری اسلامی ایران برقراری روابط با شرق آسیا را هدف اساسیِ سیاست خارجی خود تعیین کرده است. در این چارچوب، مایلم بر جایگاه برجسته ژاپن در اولویت‌بندیِ ما تاکید کنم. در مواجهه با بلاتکلیفی‌ها و بی‌ثباتی‌ها و تحولات سریعِ جهانی، ضرورت دارد که رویکردی رو به جلو به منظور گشودن راه‌های جدید برای همکاری‌های اقتصادی و تجاری میان ایران و ژاپن اتخاذ کنیم. ما باید بر موانعی که سد راه منافع مشترک دو کشور هستند فائق آییم و نیاز‌های حیاتیِ مشترکمان را در اولویت قرار دهیم. ما از طریق ارزیابی جامعِ چشم‌انداز کنونی می‌توانیم مشارکتی سازنده را بنیان نهیم که پیشرفت و سعادت را برای هر دو ملت به ارمغان آورَد.

*جناب وزیر! همه این برنامه‌های همکاری در حالی که تحریم‌های آمریکا وجود دارند، به چه شکلی می‌تواند انجام شود؟ برنامه اساسی برای رفع تحریم‌ها و روابط با اروپا چگونه دنبال خواهد شد؟

وزارت امور خارجه ایران در دوره جدید وارد عمل خواهد شد تا تنش‌ها با واشنگتن را مدیریت کرده، روابط با کشور‌های اروپایی را بازسازی کند؛ البته تنها در صورتی که آنها دست از رویکرد خصمانه خود بردارند. هدف وزارت خارجه، احیای توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ و لغو تحریم‌ها خواهد بود. من در تبیین سیاست خارجی خود در مجلس شورای اسلامی، بر هدف حیاتیِ لغو تحریم‌ها، به‌ویژه تحریم‌های یک‌جانبه از طریق مذاکراتِ جدی، متمرکز و زمان‌مند، در عین پای‌بندی به اصول بنیادین کشور تاکید کردم.

*آیا ایران و ژاپن امکان همکاری در زمینه‌هایی فراتر از اقتصاد دارند؟ آیا ژاپن می‌تواند به عنوان میانجی یا تسهیل گر برای میان ایران و سایر کشور‌ها بخصوص آمریکا عمل کند؟

در این زمینه، و از دیدگاه من، ایران و ژاپن در طول تاریخ پیوندی را پدید آورده‌اند که مشخصه آن دوستی، اعتماد، احترام و درک متقابل است. رهبران هر دو کشور این بنیانِ تزلزل‌ناپذیر را به‌خوبی ارج می‌نهند، بنیانی که به ایران و ژاپن امکان می‌دهد برای رویارویی با چالش‌های جهانی و منطقه‌ای با روحیه سازندگی و خوش‌بینی مشترکاً دست به تلاش بزنند. به عقیده من، همیشه جا برای ارائـه ابتکارات هست.

*شرکت‌های ژاپنی شما را به خوبی از زمان سفارت ایران و معاونت وزارت خارجه می‌شناسند؛ آیا در دیپلماسی اقتصادی شما جایگاهی برای شرکت‌های ژاپنی وجود دارد؟

ایران از شرکت‌های ژاپنی‌ای که علاقه‌مند به کار در بخش نفت و انرژیِ ایران هستند استقبال می‌کند. ژاپن می‌تواند دوباره به میدان‌های نفتی در ایران بازگردد و سهمی در توسعه میدان‌های نفتی و تولید نفتِ ایران داشته باشد.

گفت‌وگوی عباس عراقچی با وزیر خارجه انگلیس

«عباس عراقچی» وزیر امور خارجه گفت: «جمهوری اسلامی ایران خواهان گسترش جنگ و افزایش تنش در منطقه نیست، اما از حق قطعی خود برای پاسخ به اقدام تروریستی اسرائیل در تهران عدول نخواهد کرد.»

«دیوید لامی» وزیر امور خارجه انگلیس در تماسی تلفنی با «عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران، ضمن تبریک انتصاب او به عنوان وزیر امور خارجه، آغاز به کار دولت چهاردهم را فرصتی تازه برای افزایش رایزنی‌های دیپلماتیک بین دو کشور دانست.

لامی با اشاره به تحولات غزه، نقش‌آفرینی ایران در راستای کاستن از تنش‌ها در منطقه را خواستار شد.

سید عباس عراقچی نیز با تشکر از تماس همتای انگلیسی، با پرفرازونشیب توصیف کردن همکاری‌های دوجانبه ظرف سال‌های گذشته، ابراز داشت: «جمهوری اسلامی ایران خواهان گسترش جنگ و افزایش تنش در منطقه نیست، اما از حق قطعی خود برای پاسخ به اقدام جنایتکارانه و تروریستی رژیم صهیونیستی در تهران عدول نخواهد کرد.»

طرفین در این گفت‌وگوی تلفنی همچنین برخی از موضوعات مورد علاقه از جمله مذاکرات مربوط به رفع تحریم‌ها را مورد توجه و تبادل نظر قرار دادند و بر تمایل خود به ادامه رایزنی‌ها تاکید کردند.

گفت‌وگوی عباس عراقچی با وزیر خارجه فرانسه

«عباس عراقچی» وزیر امور خارجه، اقدام اسرائیل در ترور «اسماعیل هنیه» رهبر سیاسی حماس در تهران را نقض نابخشودنی امنیت و حاکمیت ایران دانست و بر حق ایران در تنبیه متجاوز تاکید کرد.

«استفان سژورنه» وزیر امور خارجه فرانسه در تماس تلفنی با «عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران، ضمن تبریک انتصاب او به عنوان وزیر امور خارجه، از آمادگی کشورش برای تداوم رایزنی‌های دیپلماتیک با جمهوری اسلامی ایران در زمینه روابط دوجانبه و مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی خبر داد.

وزیر خارجه فرانسه با اشاره به تلاش‌های دیپلماتیک در حال انجام برای دستیابی به آتش‌بس در جنگ غزه و نیز تاکید بر ضرورت گفت‌و‌گو با همه طرف‌ها با هدف کاستن از تنش و دستیابی به صلح، ابراز امیدواری نمود رایزنی‌های دوجانبه به این منظور تداوم یابد.

عراقچی نیز ضمن تشکر از تبریک همتای فرانسوی و با تاکید بر سابقه تاریخی مناسبات جمهوری اسلامی ایران و فرانسه، آمادگی تهران برای تقویت گفت‌و‌گوهای سازنده در راستای گسترش همکاری‌ها را ابراز داشت.

عراقچی با اشاره به پیچیدگی مسائل منطقه غرب آسیا و سیاست و اقدامات اسرائیل برای تشدید تنش و گسترش دامنه بی‌ثباتی به سراسر منطقه، از فرانسه و دیگر طرف‌های غربی خواست برای جلوگیری از گسترش جنگ و افزایش تنش‌ها بر تنها مقصر این وضعیت، یعنی اسرائیل متمرکز شوند.

عراقچی اقدام اسرائیل در ترور رهبر سیاسی حماس در تهران را نقض نابخشودنی امنیت و حاکمیت ایران دانست و بر حق ایران در تنبیه متجاوز تاکید کرد.

در این گفت‌وگو، در خصوص برخی دیگر از موضوعات مورد علاقه طرفین، از جمله حوزه کنسولی نیز تبادل نظر شد.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما