|

وفاق ملی در گرو توسعه منطقه‌ای

رضا کهولی_ما برای بازگشت اعتماد مردم به دولت، افزایش سرمایه اجتماعی در ایران و استحکام یکپارچگی ملی راهی نداریم به جز این‌که از تله‌ی توسعه نامتوازن درباییم و به سمت توسعه‌ منطقه‌ای و متوازن حرکت کنیم.

به گزارش شرق؛ با توجه به دغدغه‌های رییس‌جمهور محترم دکتر مسعود پزشکیان در مورد توسعه عدالت‌محور و منطقه‌ای، هئیت دولت ایشان اهتمام ویژه‌ای به این امر نشان داده‌اند. در این میان وزیر تعاون ، کار و رفاه اجتماعی دکتر احمد میدری راهبردهای  شش‌گانه‌ای را در راستای تحقق این امر اعلام کرده است.

جهش تولید از شعار تا عمل

یکی از محورهایی اصلی راهبردهای شش‌گانه‌ی دکتر میدری، اتخاذ رویکردی جدید برای حمایت از تولید ملی و مدیریت سرمایه است. این طرح که با هدف ایجاد ارتباط مؤثر بین شرکت‌های بزرگ و کوچک و فعال‌سازی کلیه ظرفیت‌های تولیدی کشور دنبال می‌شود می‌تواند نویدبخش تحولی بزرگ در اقتصاد ایران باشد. ایجاد شبکه‌ای هم‌افزا و پایدار میان بنگاه‌های بالادستی، میان‌دستی و پایین‌دستی یکی از اقدامات بدیع دولت وفاق ملی است که با تأکید بر شعار «جهش تولید» دنبال می‌شود. طرحی که با اتصال شرکت‌های بزرگ و کوچک به یکدیگر و‌ استفاده از ظرفیت‌های کاربردی هر یک از بنگاه‌ها، شبکه‌ای قدرتمند ایجاد می‌کند که همزمان به افزایش توان سرمایه‌گذاری، افزایش سود پایدار، مصرف هدفمند تولیدات و‌ کاهش واردات ارزبر منجر خواهد شد.

هدف از این طرح ایجاد یک شبکه تولیدی منسجم و بهره‌گیری از ظرفیت‌های همه بخش‌های اقتصادی به‌خصوص بیش از هزار واحد تولیدی بزرگ و کوچک با فضای کسب‌وکار بسیار متنوع است. تا به جای توزیع بی‌هدف منابع مالی، با هدایت هوشمندانه منابع و ایجاد همکاری بین بنگاه‌های بزرگ و کوچک، زنجیره ارزش تولید تکمیل شده و بهره‌وری افزایش یابد. الگویی الهام‌گرفته‌ی از تجربه‌‌ موفق چین که به دنبال ایجاد هم‌افزایی مثبت بین شرکت‌های بزرگ و کوچک بوده و منجر به انتقال فناوری، دانش و بازار به بنگاه‌های کوچک‌تر می‌شود.

 

چگونه از تله‌ی توسعه نامتوازن بیرون بیاییم؟!

ویژگی‌های بارز این طرح عبارتند از:

تسهیل‌گری دولت: دولت با ایجاد ارتباطات سازنده، ارائه تسهیلات و حمایت‌های لازم، زمینه همکاری بین بنگاه‌های بزرگ و کوچک را فراهم می‌کند. در این طرح، بنگاه‌های بررگ به بازار هدف وصل می‌شوند و بنگاه‌های کوچک مورد رونق می‌گیرند.

استفاده از ظرفیت تسهیل‌گران منطقه‌ای: فعالان اقتصادی مناطق مختلف به‌خصوص مناطق کم‌برخوردار می‌توانند با شناسایی ظرفیت‌های بالقوه و واحدهای تولیدی کوچک و متوسط، ارتباط سازنده با شرکت‌های بزرگ ایجاد کنند و زنجیره تولید را با اتکاء به ظرفیت‌های منطقه‌ای گسترش بدهند. مهم‌ترین خروجی این مهم، افزون بر افزایش سودآوری بنگاه‌ها افزایش اشتغال در مناطق محروم خواهد بود.

توجه به مناطق کمتر توسعه‌یافته: طرح ایجاد شبکه‌هم‌افزا میان بنگاه‌های کوچک و‌ بزرگ، به ارتقای عدالت و توسعه متوازن منطقه‌ای منجر خواهد شد. سودآوری و پایداری بنگاه‌های کوچک در مناطق محروم به شکوفایی منطقه و افزایش اشتغال منجر می‌شود.

فرصت مشارکت بیشتر به بخش خصوصی: شریک اصلی دولت در اجرای این طرح، بخش خصوصی است. در این طرح همکاری بخش خصوصی با بنگاه‌های دولتی گسترده‌تر از قبل می‌شود. دولت با برگزاری جلسات و نظرخواهی از بخش خصوصی، از نظرات و پیشنهادات آن‌ها در جهت بهبود طرح بهره‌مند می‌شود.

در حال حاضر، در مدت کوتاهی که از اجرای این طرح می‌گذرد، نتایج اولیه امیدوارکننده‌ای حاصل شده است. بازدیدهای میدانی از مناطق مختلف کشور و فعال کردن زمینه‌های ارتباط بین بنگاه‌های کوچک و بزرگ در حوزه‌های مختلف مانند پوشاک، کفش و صنایع وابسته به کشاورزی، نشان از عزم جدی دولت برای تحقق این طرح دارد. طرح ایجاد شبکه هم‌افزا و  اتصال بنگاه‌های کوچک و بزرگ، یک گام مهم در جهت جهش تولید،افزایش بازدهی، سودآوری و اشتغال پایدار است. این طرح با توجه به ویژگی‌های مشارکت‌محور، شتاب‌دهنده و تکمیل‌کننده می‌تواند به عنوان یک الگو برای سایر بخش‌های اقتصادی کشور مورد استفاده قرار بگیرد.