|

خبر مهم درباره آینده غزه/ درگیری تشکیلات خودگردان فلسطین با حماس

درگیری‌های جدید بین تشکیلات خودگردان فلسطین و حماس در غزه آغاز شده است، که می‌تواند تاثیرات مهمی بر آینده این منطقه و تحولات سیاسی فلسطین داشته باشد.

خبر مهم درباره آینده غزه/ درگیری تشکیلات خودگردان فلسطین با حماس

به گزارش شرق: درحالی‌که دیروز شنبه ۱۳بهمن‌ماه مرحله دیگری از تبادل زندانیان فلسطینی با گروگان‌های اسرائیلی انجام شد، اما خبرهای دیگری به گوش می‌رسد که می‌تواند بحران جاری در غزه را از آنچه هست بدتر سازد. «شان ماتیوس» در گزارشی در «میدل ایست‌آی» فاش کرد که «تشکیلات خودگردان فلسطین» به ایالات متحده گفته است که آماده «درگیری» با حماس است اگر این بهای لازم برای به‌دست گرفتن قدرت در نوار غزه باشد. یک منبع فلسطینی به «میدل ایست‌آی» گفت: این طرح روز سه‌شنبه (۹بهمن‌ماه) در جریان نشستی در ریاض توسط «حسین الشیخ»، یک مقام ارشد فلسطینی که به‌عنوان جانشین «محمود عباس»، رئیس‌جمهور هشتاد‌ساله فلسطین معرفی شده است، به «استیو ویتکاف» ارائه شد.طرح تشکیلات خودگردان پیش‌بینی می‌کند که نوار غزه توسط کمیته‌ای اداره شود که اکثریت آن از خارج از این منطقه تحت کنترل است.

این منبع گفت که قرار ملاقات بین نماینده ترامپ در خاورمیانه و الشیخ توسط عربستان سعودی به درخواست تشکیلات خودگردان تسهیل شد، پس از اینکه ویتکاف از پیشنهاد خود برای دیدار در رام‌الله در کرانه باختری اشغالی امتناع ورزید. ویتکاف سپس برای دیدار با بنیامین نتانیاهو به اسرائیل سفر کرد. شایان ذکر است که وی اولین مقام آمریکایی بود که در ۱۵سال گذشته از غزه بازدید کرد. این منبع گفت که عربستان سعودی در نشست بین ایالات متحده و تشکیلات خودگردان میانجی‌گری کرد؛ اما این طرح را قبل از ارائه آن به ویتکاف مورد بررسی قرار نداد.

زیاد ابوعمرو، مرد تشکیلات خودگردان برای غزه کیست؟

زیاد ابوعمرو، یکی از مشاوران قدیمی محمود عباس، رئیس‌جمهور فلسطین، حاکم دوفاکتوی نوار غزه خواهد شد و ریاست کمیته را برعهده خواهد گرفت. او به‌عنوان معاون «محمد مصطفی»، نخست‌وزیر فلسطین، منصوب شد، اما دارای اختیارات جدید گسترده‌ای است. ابوعمرو در سال۱۹۵۰ در نوار غزه به دنیا آمد. او می‌تواند برای دولت ترامپ مطلوب باشد؛ زیرا او نیز شهروند ایالات متحده است. وی دکترای خود را از دانشگاه جورج تاون گرفت و از سال۲۰۱۳ تا ۲۰۲۴ معاون نخست‌وزیر فلسطین بود. ابوعمرو در تلاش برای احیای مجدد اقتدار تشکیلات خودگردان در غزه فعال بوده است. او پیش‌تر علیه تامین مالی برای بازسازی غزه پس از جنگ سال۲۰۱۴ لابی کرده بود.او در آن زمان به وال استریت ژورنال گفت: «وقتی مردم از بازسازی صحبت می‌کنند، از بازگشت حکومت خودگردان فلسطین به غزه سخن می‌گویند؛ غزه‌ای که توسط دولت آشتی اداره می‌شود. فکر نمی‌کنم در غیر این صورت بازسازی اتفاق بیفتد.»

لاف زنی تشکیلات خودگردان در برابر دولت ترامپ مبنی بر اینکه آماده درگیری با حماس است توسط یکی از مقامات ارشد دفاعی ایالات متحده رد شد. او به «میدل ایست‌آی» گفت که این امر «توهم آمیز» به نظر می‌رسد. او افزود که آنها به حمایت نظامی و احتمالا نیروهای بالقوه سایر کشورهای عربی یا پیمانکاران خصوصی نیاز دارند. تشکیلات خودگردان تحت سلطه حزب سکولار فلسطینی «فتح» است. در سال۲۰۰۷، جنگ بین فتح و حماس (پس از آنکه حماس در انتخابات پارلمانی فلسطین در سال قبل به قدرت رسید) درگرفت. در پایان، حماس تسلط خود را بر غزه و فتح در کرانه باختری اشغالی مستحکم کرد. تلاش‌ها برای آشتی دادن این دو شکست خورده است.

 

به نوشته گزارشگر «میدل ایست‌آی»، حماس با نشان دادن حمایت و جایگاه مردمی خود در غزه و سازمان‌های نظامی در جریان مبادله اسرا در چند هفته گذشته، اسرائیل و تشکیلات خودگردان را شرمنده کرده است. یگان‌های نظامی حماس آزادانه در غزه حرکت کرده‌اند و تبادل اسرا را در مقابل جمعیت فلسطینی که تشویق می‌کنند، تضمین کرده‌اند. این نمایش‌ها فشار زیادی را بر تشکیلات خودگردان وارد کرده است. اکنون، تشکیلات خودگردان به‌شدت در تلاش است تا از زمان بازگشت ترامپ به کاخ سفید به کلی کنار گذاشته نشود. از اوایل دسامبر، تشکیلات خودگردان اردوگاه آوارگان جنین را محاصره کرده و به مبارزان مقاومت فلسطین حمله می‌کند.

«طحانی مصطفی»، تحلیلگر ارشد فلسطین در گروه بین المللی بحران، این حمله را یک «ماموریت انتحاری» و آخرین تلاش برای نشان دادن این دانست که تشکیلات خودگردان همچنان می‌تواند عرض اندام کند و «قدرت سخت» خود را به نمایش بگذارد. مصطفی به «میدل ایست‌آی» گفت: «تشکیلات خودگردان نگران است که اگر یک دولت جدید در غزه وجود داشته باشد و این دولت از آنِ آنها نباشند، تمام بودجه‌شان از بین خواهد رفت. ترس نهایی آنها این است که مرکز ثقل سیاسی از کرانه باختری به غزه تغییر کند و دست آنها را در پوست گردو بگذارد.»

رهبری سالخورده رام‌الله در بطن برنامه دولت بایدن برای اداره غزه پس از جنگ قرار داشت، اما ترامپ چندان نامی از تشکیلات خودگردان به میان نیاورده است. در واقع، ترامپ علاقه مستقیم چندانی به غزه نشان نداده است. او غزه را «به معنای واقعی کلمه، یک مکان ویران در حال حاضر» نامیده است. ترامپ در اولین دوره ریاست‌جمهوری خود با بستن کنسولگری آمریکا در قدس و همچنین بستن دفتر سازمان آزادی‌بخش فلسطین در واشنگتن، روابط دیپلماتیک خود با تشکیلات خودگردان را کاهش داد. «ساف» ائتلافی از گروه‌های فلسطینی به رهبری تشکیلات خودگردان است.

منبع: دنیای اقتصاد