چرا کشورهای عربی از کوچمردم غزه نگرانند؟
طرح ترامپ درباره کوچ مردم از غزه احتمالاً نگرانی و ترس را در میان فلسطینیها تشدید خواهد کرد. جمعیت غزه پیش از جنگ حدود ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر بود و حالا آنها از اخراج از این منطقه میترسند.
به گزارش شبکه شرق ؛ طرح ترامپ درباره کوچ مردم از غزه احتمالاً نگرانی و ترس را در میان فلسطینیها تشدید خواهد کرد. جمعیت غزه پیش از جنگ حدود ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر بود و حالا آنها از اخراج از این منطقه میترسند. کشورهای عربی نیز که سالها نگران تاثیرات بیثباتکننده هرگونه کوچ گسترده مردم فلسطینی هستند نیز از این بابت نگران هستند.
دلیل نگرانی ها چیست؟
فلسطینیها مدتهاست که با آنچه خودشان «نکبت» یا فاجعه مینامند، دست و پنجه نرم میکنند. ۷۰۰ هزار نفر از فلسطینیها در جنگی که در زمان تاسیس اسرائیل در سال ۱۹۴۸ میلادی رخ داد، از خانههای خود آواره شدند.
بسیاری از آنها به کشورهای عربی همسایه از جمله اردن، سوریه و لبنان پناه بردند، جایی که بسیاری از آنها و نسلهایشان هنوز در اردوگاههای پناهندگان زندگی میکنند. برخی هم به غزه رفتند. اسرائیل صحت این روایت را که آنها مجبور به ترک خانههایشان شدهاند، رد میکند.
درگیری اخیر که در حال حاضر در چارچوب یک توافق آتشبس شکننده متوقف شده است، شاهد بمبارانها و حملات زمینی بیسابقهای از سوی اسرائیل در غزه بوده است که مناطق شهری را به طور گستردهای ویران کرده است.
بیشتر مردم غزه در جریان حملات اسرائیل بارها مجبور به جابجایی شدهاند. حملات اسرائیل در واکنش به حمله گروه مسلح فلسطینی حماس به اسرائیل و کشته شدن ۱۲۰۰ نفر در تاریخ هفتم اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) شروع شد. طبق آمار مقامات بهداشتی فلسطینی، از آن زمان بیش از ۴۷ هزار نفر در غزه کشته شدهاند.
آیا ممکن است یک جابجایی بزرگ در غزه رخ دهد؟
بسیاری از فلسطینیها در غزه گفتهاند که حتی اگر اجازه داشته باشند از این منطقه خارج شوند، باز هم این کار را نخواهند کرد؛ زیرا از اینکه این اقدام به جابجایی دائمی دیگری منجر شود و تکرار فاجعه ۱۹۴۸ باشد، میترسند.
مصر و دیگر کشورهای عربی به شدت با هرگونه تلاش برای مجبور کردن فلسطینیها به عبور از مرز مخالفند. مانند فلسطینیها، آنها نیز میترسند که هر حرکت انبوه از مرز به تضعیف بیشتر چشمانداز «راهحل دو دولت» – یعنی ایجاد دولت فلسطین در کنار اسرائیل – منجر شود و کشورهای عربی با پیامدهای آن مواجه شوند.
کشورهای عربی چه میگویند؟
عربستان سعودی اعلام کرده است که بدون ایجاد یک دولت فلسطینی، روابط دیپلماتیک با اسرائیل برقرار نخواهد کرد که با ادعای ترامپ مبنی بر اینکه ریاض ایجاد یک دولت فلسطینی را طلب نکرده است، در تضاد است.
دولت های عربی به ویژه مصر و اردن، از همان ابتدا اعلام کردند که فلسطینیها نباید از آن بخش از اراضی که قصد دارند دولت آینده خود را در آنجا بسازند، رانده شوند. این اراضی شامل کرانه باختری و غزه است.