آمار تولید خودروسازان ایران در ۱۴۰۲
پیشترین رقم تولید خودروهای داخلی در ۱۰ ماهه سال جاری به ۱.۱ میلیون دستگاه رسید، بهمن ۱۴۰۲: مهرداد خسروی، مدیرکل دفتر صنایع خودرو وزارت صمت.
به گزارش شرق ؛ از ابتدای سال تا پایان دیماه امسال، تعداد حدود یک میلیون و صد و هفت هزار دستگاه خودرو در ایران تولید شده است. برنامههای تحولی دولت سیزدهم در زمینه تولید و تنظیم بازار خودرو به نتایج مثبتی منجر شده است. با واردات خودروها و رقابتی شدن بازار، دو مشکل مزمن کاهش تولید، تولید خودروهای ناقص و نوسانات بازار در سالهای گذشته، مدیریت شده است. این برنامهها باعث رشد مستمر در تولید خودرو و برطرف شدن مشکلات در بازار خودرو شده است.
در سال جاری حدود ۹۳۷ هزار دستگاه خودرو سواری تولید شدند که نشاندهنده یک رشد ۹% در مقایسه با سال گذشته میباشد. همچنین در این بازه زمانی، تعداد ۱۳۵ هزار دستگاه وانت و ۳۱ هزار دستگاه خودرو سنگین (کامیون، کامیونت و کشنده) تولید شده است که به ترتیب از ۳۴% و ۱۸% رشد نسبت به سال قبل برخوردارند.
در بیانات آقای خسروی اظهار شد که در این دوره زمانی از ۱۰ ماه گذشته، بیش از ۲۵۰ هزار دستگاه خودرو در بخش خصوصی تولید شده است، که نشان از رشد حدود ۶۶ درصدی در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته میدهد. سهم بخش خصوصی از تولید کل کشور نیز به ۲۳ درصد رسیده است. به منظور ارتقای صنعت خودروسازی و بهبود کیفیت تحلیل و بررسی این صنعت، دفتر صنایع خودرو آمارنامههای تحلیلی و نمودارهای متعددی از تولیدات و مشخصات این صنعت را منتشر میکند، و آمارنامه ماه دی نیز هماکنون در دسترس عموم قرار دارد.
پرسپولیس و استقلال تیمهای برتر فوتبال ایران هستند.
رشد ۱۳ درصدی تولید خودرو در ۹ ماه سال جاری
در سال ۱۴۰۲، تولید خودروهای مختلف از ابتدای سال تا پایان آذرماه، در مقایسه با همان دوره سال گذشته، با یک رشد ۱۳ درصدی روبرو بود. به طور کلی، در ۹ ماهه ابتدای سال جاری، ۸۳۷،۳۴۵ خودرو سواری و در مدت مشابه سال گذشته ۷۶۱،۵۰۸ دستگاه از خودروهای سواری در ایران تولید شده است.
سهم ۱.۵ درصدی ایران در کل تولید خودرو جهان
در آذر ماه ۱۴۰۲، انجمن تولیدکنندگان خودرو اروپا اعلام کرد که تولید خودروهای سواری در ایران در طول ۹ ماهه سال ۲۰۲۳ با کاهش ۸ درصدی روبرو شده است. با این حال، ایران در این دوره بیشتر از کشورهای صنعتی مانند فرانسه و انگلیس خودرو تولید کرده است. در مجموع، تعداد کل خودروهای سواری تولیدی در سراسر جهان در ۹ ماهه این سال به ۵۵ میلیون و ۱۳۴ هزار دستگاه رسیده است.
تولید خودروهای سواری در جهان در بازه زمانی ژانویه تا سپتامبر۲۰۲۳، با افزایش تقریبی ۱۰٪ نسبت به مدت مشابه سال گذشته روبرو شده است. در مدت ۹ ماهه سال قبل، تعداد ۵۰ میلیون و ۲۱۲ هزار دستگاه خودرو سواری در سراسر جهان تولید شده بود.
گزارش از انجمن تخصصی اروپایی نشان میدهد که تولید خودروهای سواری در ایران در ۹ ماهه سال جاری کاهش یافته است. طبق آمار، تعداد خودروهای سواری تولید شده در ایران از ۹۱۱،۱۳۷ دستگاه در مدت ۹ ماهه سال گذشته به ۸۳۷،۳۱۱ دستگاه در مدت مشابه امسال کاهش یافته است. ایران سهم ۱.۵ درصدی از کل تولید خودروهای سواری جهان را در این بازه زمانی داشته است.
با وجود کاهش تولید خودرو، ایران همچنان مقدار بیشتری خودرو سواری تولید کرده است نسبت به بسیاری از کشورهای صنعتی. طی ۹ ماه ابتدای سال جاری، تولید خودرو سواری در ایران از کشورهایی همچون انگلیس، روسیه، ترکیه، تایلند و ایتالیا بیشتر بوده است. در این بازه زمانی، تولید خودرو در ایران بیش از دو برابر ایتالیا بوده و حتی بیشتر از تولید خودرو در فرانسه (۷۲۰ هزار دستگاه) و انگلیس (۶۵۷ هزار دستگاه) بوده است.
جزئیات تولید خودرو در هفت ماهه نخست سال
در آبان ماه سال ۱۴۰۲، عبدالله توکلی لاهیجانی، مدیرکل صنایع خودروی وزارت صنعت، با اشاره به تولید بیش از ۷۶۳ هزار دستگاه خودرو از ابتدای فروردین تا پایان مهر ماه جاری، جزئیات تولید خودرو را شرح داد.
- در سال جاری حدود ۶۲۴ هزار دستگاه خودروی سواری بصورت عبور مستقیم و کامل تولید شده که در مقایسه با ۵۰۳ هزار دستگاه تولید کامل مدت مشابه پارسال، رشد ۲۴ درصد را نشان می دهد.
- در این مدت ۹۱ هزاردستگاه خودرو وانت در کشور تولید شده که در مقایسه با مدت مشابه پارسال از ۴۷ درصد رشد برخوردار بوده است.
- از فروردین تا مهر سال جاری حدود ۲۳۰۰ دستگاه خودروی ون تولید شده که در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۲۹ درصد رشد را نشان میدهد.
- تولید حدود ۲۲ هزار دستگاه انواع خودروی سنگین (کامیون، کامیونت و کشنده) و رشد ۳۵ درصد تولید در این حوزه، از دیگر آمار قابل ذکر است.
- از فروردین تا مهر سال جاری حدود ۱۷۶ هزار دستگاه خودرو در بخش خصوصی تولید شد که در مقایسه با تولید ۹۶ هزار دستگاه مدت مشابه پارسال، حدود ۸۴ درصد رشد تولید را نشان میدهد.
- در این مدت سهم بخش خصوصی از تولید خودرو در کشور ۲۳ درصد بوده است.
تولید ۶۴۳ هزار دستگاه خودرو در نیمه اول ۱۴۰۲
درمورد تولید خودروها در نیمه نخست سال ۱۴۰۲، عبدالله توکلی لاهیجانی، مدیرکل صنایع خودرویی وزارت صمت، اعلام کرده که تعداد ۶۴۳ هزار دستگاه خودرو تولید شده است، که این رقم نشان از پیشرفت قابل توجه در برنامههای تحولی دولت سیزدهم در زمینه تولید و تنظیم بازار خودرو میدهد. همچنین، در این دوره تولید ۵۴۵ هزار دستگاه خودرو سواری نیز صورت گرفته است، که نشانگر موفقیت برنامههای تحولی دولت در این زمینه میباشد.
طی این دوره، تعداد ۷۶ هزار دستگاه خودرو وانت در ایران تولید شده است که نشاندهنده یک رشد ۴۶ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته میباشد. همچنین، در نیمه اول امسال، تعداد حدود ۲ هزار دستگاه خودرو ون تولید شده است که نشان از یک رشد ۴۱ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل است. در ضمن، تعداد حدود ۱۹ هزار دستگاه خودرو سنگین (کامیون، کامیونت و کشنده) تولید شده و نشاندهنده یک رشد ۴۴ درصدی در این حوزه میباشد.
با توجه به گفتههای آقای توکلی لاهیجانی، تولید حدود ۱۳۹ هزار دستگاه خودرو در بخش خصوصی در نیمه اول امسال انجام شد، که نشان از ۷۲ درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال گذشته با تولید ۸۱ هزار دستگاه دارد. در این مدت، بخش خصوصی حدود ۲۲ درصد از تولید کل کشور را بر عهده داشته است. همچنین، برنامههای جامعی برای توسعه فناوریهای جدید در صنعت خودرو در وزارت صمت تدوین شده است که با امیدواریم در آینده نزدیک میتواند به ثمر بخشی در جامعه منجر شود.
عقبماندگی ۲۵ درصدی خودروسازان از برنامه تولید
در مهرماه سال ۱۴۰۲، یک سیاستگذار برای تولید خودرو در همان سال، تیراژ یک میلیون و ۷۰۰ هزار دستگاه را به عنوان هدف تعیین کرده بود و برنامهی فروش را نیز بر اساس این تعداد تولیدات تنظیم کرده بود. اما تولیدات ابتدایی پنج ماهه این سال، نشاندهندهی دستیابی به این هدف نیست.
براساس آمار منتشر شده توسط وزارت صمت، در ابتدای سال جاری تا پایان مردادماه، خودروسازان کشور ما تعداد ۵۳۵،۹۰۳ دستگاه خودرو تولید کردهاند. این واحد تولید زیر هدف ماهیانه ۱۴۱،۶۶۶ دستگاه تعیین شده بود که در این صورت، تعداد کلی تولیدی در پایان مردادماه باید به ۷۰۸،۳۳۳ دستگاه میرسید. از آنجا که فعلیت تولیدات فعلی، تنها سه چهارم هدف مرجع را پوشش داده و ۲۵ درصد از برنامه ریزی صورت گرفته عقب مانده است.
منجر به کاهش تولید ماهانه از خرداد شد و بسیاری از کارشناسان اعتقاد داشتند که این ممکن است باعث مشکلات در پرداخت بدهیهای معوق شود.
رشد ۷۸ درصدی تولید در بخش خصوصی
در ۵ ماه ابتدای سال ۱۴۰۲، تولید خودرو در بخش خصوصی با ۸۲ درصد رشد افزایش یافته است. این مقدار به افزایش ۷۸ درصد نسبت به دوره مشابه سال گذشته اشاره دارد.
در مقایسه با سال گذشته، تعداد خودروهای تولید شده در بخش خصوصی در ۵ ماه اول امسال به ۸۷,۸۸۳ دستگاه افزایش یافت، که از ۴۸,۲۶۷ دستگاه در همان دوره سال گذشته بود. به عنوان مثال، در ماه مرداد سال ۱۴۰۱، ۱۲,۳۸۲ خودرو تولید شد، درحالیکه این تعداد به ۱۷,۳۰۶ دستگاه در ماه مرداد سال جاری افزایش یافت. طی ۵ ماه اول سال گذشته، ۶۳,۳۹۹ خودرو تولید شد، در حالیکه این تعداد به ۱۱۲,۶۳۹ دستگاه در دوره مشابه امسال افزایش یافت.
تولید وانت، مینی بوس و میدل باس در سال جاری به ترتیب ۵۲ و ۱۲ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است. اما تولید ون با ۷۱ درصد و تولید اتوبوس با ۵۰ درصد کاهش یافته است.
در سال جاری، سهم بخش خصوصی در تولید خودرو حدود ۲۱ درصد بوده است که این عدد در سال ۹۸ تنها ۵ درصد بوده است. در ۵ ماه اول سال ۱۴۰۱، بخش خصوصی حدود ۶۳ هزار دستگاه خودرو تولید کرده است. همچنین، در سال ۱۴۰۰، این بخش حدود ۲۵ هزار و ۱۰۶ دستگاه خودرو تولید کرده بوده است.
در سال ۱۳۹۹، کلیه تولیدات شامل ۲۲،۳۷۷ دستگاه خودرو بوده است، در حالی که در اولین پنج ماه سال ۱۳۹۸، تعداد تولیدات ۱۶،۵۸۱ دستگاه خودرو بودهاست.
رشد ۸۹ درصدی تولید خودروسازان خصوصی
در مرداد ۱۴۰۲، تولید خودرو توسط شرکتهای خصوصی از ۱۰،۰۶۷ دستگاه در تیرماه سال گذشته به ۲۱،۲۷۷ دستگاه در تیرماه امسال افزایش یافت. این افزایش نشان دهنده رشد ۱۱۱ درصدی تولید خودرو توسط شرکتهای خصوصی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته است.
- در ۴ ماهه ابتدای امسال ۷۰ هزار و ۴۸۵ دستگاه خودرو و در چهارماهه نخست سال گذشته ۳۵ هزار و ۸۸۵ دستگاه خودرو توسط بخش خصوصی تولید شده است که مقایسه این آمار حاکی از رشد ۹۶ درصدی تولید خودرو سواری توسط بخش خصوصی در ۴ ماهه ابتدای امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.
- تولید وانت در ۴ ماهه ابتدای امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۹ درصد و تولید کامیونت، کامیون و کشنده در ۴ ماهه ابتدای امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته توسط بخش خصوصی ۱۰۹ درصد رشد داشته است.
- تولید مینیبوس و میدل باس نیز در ۴ ماهه ابتدای امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته توسط بخش خصوصی ۲۵ درصد رشد داشته است اما تولید ون و اتوبوس کاهش داشته است.
- در مجموع تولید انواع خودرو توسط بخش خصوصی در ۴ ماهه ابتدای امسال نسبت به سال گذشته ۸۹ درصد رشد داشته است بطوری که در ۴ ماهه نخست سال گذشته ۴۷ هزار و ۸۶۸ دستگاه انواع خودرو تولید شده بود که این تعداد در ۴ ماهه نخست امسال به ۹۰ هزار و ۲۵۹ دستگاه خودرو رسیده است.
تولید انواع خودرو در بخش خصوصی تا تیرماه ۱۴۰۲
در جلسه اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، عبدالله توکلی لاهیجانی با وزیر صمت اظهار کرد که بانک امسال برنامه تولید یک میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه خودرو را دنبال میکند.
آمار تولید انواع خودرو: تیر ۱۴۰۲
بر اساس گزارش جدیدترین منتشر شده توسط وزارت صنعت، تعداد خودروهای تولید شده در ماه تیر سال ۱۴۰۲ نسبت به ماه مشابه سال قبل، با افزایش ۲۹ درصد افزایش یافته است. این نشان می دهد که تولید خودروها از ۹۴ هزار واحد در ماه تیر سال ۱۴۰۱ به ۱۲۱ هزار واحد در ماه تیر سال ۱۴۰۲ افزایش یافته است.
آمار تولید انواع خودرو در تیرماه ۱۴۰۲
بر اساس جدول فوق، تولید کلی خودروسازان از آغاز سال ۱۴۰۲ تا پایان تیرماه با افزایش ۳۰ درصدی به ۴۴۲ هزار دستگاه افزایش یافته است.
رشد ۳۲ درصدی تولید خودرو در بهار
بر اساس آمار منتشر شده از سوی وزارت صمت، تعداد تولید خودروها از ابتدای سال جاری به بیش از ۳۲۴ هزار دستگاه رسیده است که نسبت به سال گذشته ۳۲ درصد افزایش داشته است. با در نظر گرفتن تکمیل تقریبی ۶۵ هزار دستگاه خودرو ناقص در بهار سال ۱۴۰۱، افزایش تولید در بهار امسال نسبت به سال گذشته ۴.۵ درصد است.
به طول کل دستههای مختلف خودروها، ۲۷۶,۸۶۸ دستگاه از آنها به خودروهای سواری تعلق دارند. این تعداد نسبت به سه ماهه اول سال گذشته، که ۲۱۵,۱۱۶ دستگاه بود، با ۲۹ درصد افزایش یافته است. بیشترین تعداد خودرو تولیدی، مربوط به دسته وانتها است و با افزایش ۴۸ درصدی تولید امسال، تعداد آنها از ۲۴,۳۱۵ دستگاه به ۳۵,۹۶۲ دستگاه افزایش یافته است.
بیشترین درصد افزایش تولید خودروها به ونها تعلق دارد، که از ۳۶۸ دستگاه در فصل بهار به ۷۹۹ دستگاه افزایش یافته و رشد ۱۱۷ درصدی را نشان داده است. افزایش دیگری در تولید سنگینهای باری (شامل کامیون، کامیونت و کشنده) دیده میشود که از ۵۳۱۷ دستگاه در سه ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۱ به ۱۰ هزار و ۳۷۲ دستگاه در مدت مشابه سال جاری افزایش یافته و درصد ۹۵ را تجربه کرده است. تولید مینیبوس و میدلباس نیز در این دوره با تولید ۳۳۳ دستگاه، ۳۱ درصد بیشتر از سال گذشته بوده و افزایش ۲۵۴ دستگاهی نسبت به سه ماهه نخست سال گذشته را نشان میدهد. اما تولید اتوبوسها در این دوره تغییر چندانی نداشت، با تولید ۲۴۹ دستگاه که یک دستگاه بیشتر از مقدار تولید شده در سه ماهه مشابه سال گذشته است.
در سه ماهه اول سال گذشته، تعداد ۶۵،۰۱۵ خودرو ناقص تکمیل شدند، که با توجه به خودروهایی که در آن دوره تکمیل شدند، رشد تولید در سه ماهه اول سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۴.۵% خواهد بود.
رشد ۹۶ درصدی تولید خودروسازان خصوصی در بهار
در طول ابتدای سال ۱۴۰۲، خودروسازان بخش خصوصی کشور، ۶۶،۹۷۹ دستگاه خودرو تولید کردهاند که نشان از افزایش ۹۶ درصدی تولید نسبت به دوره مشابه سال گذشته دارد. سهم بخش خصوصی از کل تولید خودرو در این بازه زمانی، حدود ۲۱ درصد بوده است که در مقایسه با سال ۹۸ و افزایش چهار درصدی آن، نشاندهنده رشد قابل توجهی است.
آمار تولید خودروسازان خصوصی
در بهار امسال، شرکت مدیرانخودرو تعداد ۲۸,۹۳۰ دستگاه خودرو تولید کرد که نسبت به سال گذشته ۶۷ درصد افزایش داشته است. همچنین گروه بهمن با تولید ۱۶,۰۱۵ دستگاه خودرو رشد ۱۵۱ درصدی داشته و آرین پارس موتور نیز با تولید ۳,۰۶۷ دستگاه خودرو رشد یکهزار و ۳۶ درصدی داشته است. خودروسازان فردا نیز با تولید ۱,۸۰۷ دستگاه خودرو رشد ۱۹ درصدی را ایجاد کردهاند، در حالیکه سایر خودروسازان خصوصی تعداد ۵,۱۹۵ دستگاه خودرو تولید کرده و رشد ۵۷ درصدی را نشان دادهاند.
سهم تولید خودروسازان بخش خصوصی در سال ۱۴۰۰ نزدیک به ۹۵ هزار دستگاه بود. اما در سال ۱۴۰۱، یکی از بیشترین نرخ رشد را تجربه کردند و تعداد تولید خودرو را به نزدیک به ۲۰۰ هزار دستگاه افزایش دادند. بنابراین، سهم خودروسازان بخش خصوصی از بازار خودروهای کشور از هفت درصد در سال ۱۴۰۰ به تقریباً ۱۵ درصد در سال ۱۴۰۱ افزایش یافت.
آمار تولید خودروسازان خصوصی
به عبدالله توکلی لاهیجانی، مدیرکل صنایع خودروی وزارت صمت، آراءی را ابراز کرد که برای تقویت نقش بخش خصوصی در صنعت خودرو کشور، ایجاد بسترهایی ضروری است تا منافع بخش خصوصی با منافع ملی هماهنگ شوند. عدم داخلیسازی بالا در بسیاری از محصولات خودروسازان بخش خصوصی، ناشی از نقض قوانین و عدم اجرای مستندات است. این امر باعث شده تا قطعه سازان اصولاً به صورت مونتاژی عمل کنند و داخلیسازی در سطح قطعه سازان به تصویب برسد؛ در این راستا تلاش برای بازنگری در دستورالعملهای داخلیسازی و اجرای صحیح قوانین (به ویژه فصل ۹۸) برای بهبود وضعیت داخلیسازی انجام شده است. این تلاش، به عنوان یک آغاز چالشبرانگیز، در سال جاری منجر به افزایش سطح داخلیسازی خودروسازان بخش خصوصی و کاهش وابستگی به ارز خواهد شد.
آمار تولید خودروسازان در بهار ۱۴۰۲
در ژوئن ۲۰۲۳، عبدالله توکلی لاهیجانی، مدیرکل صنایع خودروی وزارت صمت، اعلام کرد که در ابتدای سال جاری تا پایان خرداد، حدود ۳۲۵ هزار دستگاه خودرو تولید شده است. او اظهار کرد که این تولیدات نشان از پیشرفت واقعی در اجرای برنامههای تحولی دولت سیزدهم در حوزه تولید و تنظیم بازار خودرو میباشد. این خودروها به طور مستقیم توسط کارخانههای تولیدی تولید شدهاند.
به گفته وی، در این مدت مجموعاً ۲۷۷,۰۰۰ دستگاه خودرو سواری تولید شده است که نسبت به کل تولیدات خودروسازان، ۸۵.۲ درصد را تشکیل میدهد. همچنین، تعداد ۳۶,۰۰۰ دستگاه خودرو وانت تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، با ۲۷ درصد رشد روبرو بودهاست. در سه ماهه اول امسال، تقریباً ۸۰۰ دستگاه خودرو وان تولید شده که یک رشد ۱۱۷ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل را نشان میدهد. همچنین، نزدیک به ۵۸۰ دستگاه مینی بوس و اتوبوس در این مدت تولید شده که نسبت به سال گذشته، با یک رشد ۱۶ درصد روبرو بودهاست. همچنین، بیش از ۱۰,۰۰۰ دستگاه خودرو سنگین از انواع کامیون، کامیونت و کشنده تولید شده و رشد ۹۵ درصدی نیز در این حوزه مشاهده شدهاست.
شماره تولید خودروهای بخش خصوصی در بهار امسال به نزدیکی ۶۷ هزار دستگاه رسیده است که نشاندهنده افزایش ۹۶ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته، زمانی که ۳۴ هزار دستگاه تولید شده بود. در حال حاضر، سهم بخش خصوصی از کل تولید خودروها در کشور ۲۱ درصد است. این روند رو به افزایش تولید از سال گذشته آغاز شده بود و در سه ماه اول امسال با شدت بیشتری ادامه یافته است. برنامههای افزایش عرضه خودرو و توسعه صنعت خودروسازی در دستور کار قرار دارند.
آمار تولید خودرو در ۱۰ سال اخیر
بنا به گزارشهای منتشر شده، از سال ۱۳۹۰ تا سال ۱۴۰۱، حدود ۱۲ میلیون خودرو در ایران تولید شده است. همچنین، طبق این گزارشها، تولید خودرو در سال ۱۴۰۲ به ۱.۷ میلیون دستگاه افزایش یافته است.
سال | تولید ناقص | تولید کامل | مجموع تولید |
---|---|---|---|
۱۳۹۰ | x | ۱,۶۵۲,۰۰۰ | ۱,۶۵۲,۰۰۰ |
۱۳۹۱ | x | ۹۲۲,۰۰۰ | ۹۲۲,۰۰۰ |
۱۳۹۲ | x | ۷۳۷,۰۰۰ | ۷۳۷,۰۰۰ |
۱۳۹۳ | x | ۱,۱۳۱,۰۰۰ | ۱,۱۳۱,۰۰۰ |
۱۳۹۴ | x | ۹۷۹,۰۰۰ | ۹۷۹,۰۰۰ |
۱۳۹۵ | x | ۱,۳۵۰,۰۰۰ | ۱,۳۵۰,۰۰۰ |
۱۳۹۴ | x | ۹۷۹,۰۰۰ | ۹۷۹,۰۰۰ |
۱۳۹۵ | x | ۱,۳۵۰,۰۰۰ | ۱,۳۵۰,۰۰۰ |
۱۳۹۶ | x | ۱,۵۳۵,۰۰۰ | ۱,۵۳۵,۰۰۰ |
۱۳۹۷ | ۷۵۶,۰۰۰ | ۲۰۰,۰۰۰ | ۹۵۶,۰۰۰ |
۱۳۹۸ | ۵۸۲,۰۰۰ | ۲۵۰,۰۰۰ | ۸۳۲,۰۰۰ |
۱۳۹۹ | ۷۴۲,۰۰۰ | ۲۵۰,۰۰۰ | ۹۹۲,۰۰۰ |
۱۴۰۰ | ۷۶۴,۰۰۰ | ۲۰۰,۰۰۰ | ۹۶۴,۰۰۰ |
۱۴۰۱ | x | ۱,۳۴۸,۰۰۰ | ۱,۳۴۸,۰۰۰ |
اطلاعات مذکور از سوی وزارت صمت منتشر شده است.
رشد تولید خودرو در دوماهه اول ۱۴۰۲
در خرداد ماه سال ۱۴۰۲، عبدالله توکلی لاهیجانی، مدیرکل دفتر صنایع خودرو وزارت صمت، اعلام کرد که در دو ماه ابتدایی امسال تعداد تولید خودروهای سواری در کشور به حدود ۱۶۵ هزار دستگاه رسیده است، که نشاندهنده رشد ۴۵ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است. همچنین، بیش از ۲۱ هزار دستگاه خودروی وانت تولید شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشد ۵۸ درصدی را نشان میدهد. همچنین، تا پایان اردیبهشت ماه حدود ۷۰۰ دستگاه خودروی ون نیز تولید شده که رشد ۱۰۸ درصدی نسبت به مدت مشابه سال پیش را نشان میدهد. از سوی دیگر، در این دوره تولید بیش از ۳۸۰ دستگاه مینی بوس و اتوبوس صورت گرفته که رشد ۴۸ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته را نشان میدهد. به طور کلی، تا پایان دو ماهه این سال، حدود ۶ هزار دستگاه خودرو سنگین نیز تولید شده که این نشاندهنده رشد ۹۵ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.
تولید خودروهای گروه صنعتی ایران خودرو در اولین دو ماه امسال حدود ۵۰ درصد افزایش یافته است، در حالی که تولیدات گروه سایپا نیز به نزدیکی ۳۳ درصد رسیده است. تعداد حدود ۳۸ هزار دستگاه خودرو توسط بخش خصوصی تولید شده است که نسبت به ۲۱ هزار دستگاه تولید شده در دوره مشابه سالقبل، ۸۰ درصد رشد داشته است. سهم تولید خودروهای بخش خصوصی به ۲۰ درصد افزایش یافته است، در حالی که در دوره مشابه سال گذشته، این سهم تنها چهار درصد بود. این افزایش نشان دهنده رشد پنج برابری تولید خودروها در این دوره است.
آمار تولید خودروسازان خصوصی ایران در ۱۴۰۱
بر اساس آخرین آمار منتشر شده توسط وزارت صنعت، شرکتهای مدیران خودرو، کرمان موتور و بهمن موتور در اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ توانستهاند به ترتیب با افزایش تولید ۱۴۵ درصدی، ۴۱ درصدی و ۱۰۶ درصدی، بیشترین میزان تولید خودرو را در سال ۱۴۰۱ در بین شرکتهای خصوصی به دست آورند.
رتبه | شرکت خودروساز | تیراژ سال ۱۴۰۱ |
---|---|---|
۱ | مدیران خودرو | ۹۳ هزارو ۱۱۰ دستگاه |
۲ | کرمان موتور | ۲۶ هزارو ۴۱۸ دستگاه |
۳ | بهمن موتور | ۱۴ هزارو ۸۷۹ دستگاه |
۴ | فردا موتور | ۶ هزارو ۵۶۵ دستگاه |
۵ | آرین پارس موتور | ۳ هزارو ۸۲۵ دستگاه |
۶ | مکث موتور | ۵۴۰ دستگاه |
۷ | نورا موتور پارس | ۴۵۸ دستگاه |
۸ | صنایع خودروسازی ایلیا | ۳۹۸ دستگاه |
۹ | دیار خودرو | ۲۴۲ دستگاه |
۱۰ | سروش دیزل مبنا | ۲۰۲ دستگاه |
۱۱ | خودروسازان راین | ۱۴۸ دستگاه |
۱۲ | خودروسازان بم | ۱۲۵ دستگاه |
۱۳ | سایر شرکتها | ۲۵ دستگاه |
اطلاعات بالا توسط وزارت صنعت منتشر شده است.
رشد ۵۷ درصدی تولید خودرو در فروردینماه
در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۲، عبدالله توکلی لاهیجانی، مدیرکل صنایع خودرویی وزارت صمت، پس از بازدید از فرآیند تولید و تحویل خودرو در دو شرکت خودروساز بزرگ کشور، اظهار کرد که صنعت خودروسازی ایران پس از یک بحران چهار ساله با موفقیت عبور کرده است. طی این سال، با تولید بیش از ۱.۳ میلیون خودرو، رشد ۳۹ درصدی در تولید خودرو در کشور ثبت شد که این افزایش بینظیر تولید، منحصر به فرد است. همچنین، با توجه به عملکرد مثبت فروردین ماه، به نظر می رسد که هدف تولید ۱.۷ میلیون دستگاه خودرو در سال ۱۴۰۱ دستیابی پذیر خواهد بود.
وی پس از بازدید از فرایند عرضه سنگین هر دو شرکت ایران خودرو و سایپا، بیان کرد که با ادامه سیاست تولید کامل، تولید خودروهای سواری و وانت در گروه سایپا و ایران خودرو در فروردین سال جاری به ترتیب با رشد ۴۴ و ۳۲ درصدی افزایش یافته است. همچنین، در بخش خصوصی، این رشد به ترتیب ۷۲ و ۱۹۸ درصد بوده است. در مجموع کل کشور، تولید خودروهای سواری و وانت در فروردین سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۵۷ درصد افزایش یافته است. بنابراین، او معتقد است که روند عرضه خودروهای داخلی با توجه به رشد تولید در ماههای آتی به قدرت ادامه خواهد یافت.
آقای توکلی لاهیجانی اعلام کردند که در مرحلهی اول ثبتنام سامانه یکپارچه حدود ۹۳۰ هزار نفر در طرح فروش خودروسازان شرکت کردهاند و تخصیص خودرو به همهی آنان انجام شده است. او اظهار داشت که با توجه به برنامههای افزایش تولید خودروسازان و عرضه محصولات جدید، دور بعدی عرضه بزرگ خودرو بر اساس زمانبندی تحویل به همهی متقاضیان، در تاریخ ۱۶ اردیبهشت اعلام خواهد شد. وی از متقاضیان خواست تا در موعد مقرر مبلغ موردنظر را در حساب شخصی وکالتی خود مسدود کنند تا بتوانند در طرح مذکور ثبتنام کنند، و اعلام کرد که زمانبندی و جزییات اجرای این طرح در زمانهای بعدی اعلام خواهند شد.
تولید ۱.۶ میلیون خودرو در سال ۱۴۰۲
در ماه فروردین ۱۴۰۲، رضا فاطمیامین، وزیر صنعت، اعلام کرد که در سال گذشته، ایران موفق به رشد خوبی در تولید داشته است. رتبه ایران در جهان به شانزدهم افزایش یافته و تولید کشور حدود ۴۰ درصد افزایش یافته است. برنامههای شرکتهای خودروسازی نشان میدهد که در سال جاری، بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه خودرو تولید خواهد شد، در حالی که نیاز بازار ایران حدود یک و نیم میلیون دستگاه است. این رقم نسبت به سال ۹۷ که زیر یک میلیون دستگاه بود، رشد قابل توجهی نشان میدهد. در سال ۱۴۰۱، برای اولین بار از سال ۹۷، تولید بیش از یک میلیون و ۳۵۰ هزار دستگاه خودرو ثبت شد که نشان از رشد قابل توجه صنعت خودروسازی ایران است.
با شروع صحبتهایی با شرکتهای بزرگ خودروسازی، وی امسال به کار خوبی پرداخته است. آنها بر اساس برنامهای که ارائه دادهاند، قصد دارند تولید خود را افزایش دهند, طبق برنامهای که ارائه دادهاند، تولید آنها به سرعت افزایش خواهد یافت. اما تولید یک میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه خودرو چالشی است. وزارتخانه در تلاش است تا خودروسازها را به عمل اندازد و تولید خود را به نقطه مطلوب برساند.
وزیر صنعت بیان کرده است که سال ۱۴۰۱ یک سال بسیار موفق برای تولید واحدهای صنعتی بوده است. بیش از ۷۰۰۰ واحد تولیدی در این سال وارد چرخه تولید شدند، که از این تعداد، ۳۲۰۰ واحد جدید در سال گذشته راه اندازی شدند. از این تعداد، ۲۳۰۰-۲۴۰۰ واحد طرح توسعه داشته و ۱۷۰۰ واحد دیگر تعطیل شده بودند و دوباره فعال شدند. رشد بخش صنعت در پاییز سال ۱۴۰۱ به ۱۱.۶ درصد رسید، که این افزایش بینظیر به میزان بیشتر از هر سال دیگری از سال ۹۶ تا ۱۴۰۱ بوده است. همچنین، طبق آمار منتشر شده از بانک مرکزی، سرمایهگذاری در بخش ماشینآلات در پاییز ۱۴۰۱ با رشد ۲۸ درصدی رقم بینظیراش از سالهای ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ به بعد را نشان داده است.
بنا به گفتههای وی، وزارت صنعت وزیر بر تمرکز بر شعار سال، یعنی مهار تورم و افزایش تولید، تاکید کرد. وی اعلام کرد که این وزارتخانه از برنامههایی که در سال گذشته تعریف شده بود استفاده خواهد کرد و مرحله دوم این برنامهها از ابتدای امسال آغاز میشود. در سال جدید، تمرکز وزارت صنعت بر توسعه واحدهای جدید است و هدف آن ترویج بهرهوری و ارتقاء فناوری و نوآوری در این واحدها به منظور رقابت در بازارهای جهانی است. وی تاکید داشت که رویکرد این وزارتخانه نیز به سمت تعامل با مردم خواهد بود.
دو برنامه در مهار تورم و افزایش تولید در سال جاری آماده شده و به زودی منتشر و اجرایی خواهند شد، که به همه مردم در دسترس خواهد بود.
بالاترین نرخ رشد تولید خودرو در جهان
در فروردین ۱۴۰۲، آقای توکلی لاهیجانی، مدیرکل صنایع خودروی وزارت صمت، اعلام کرد که با همکاری خودروسازان و تمام زنجیره ارزش، توانستند بالاترین نرخ رشد تولید خودرو در سال ۲۰۲۲ در بین ۲۰ کشور برتر تولیدکننده خودرو در جهان را کسب کنند. با تولید یک میلیون و ۳۴۸ هزار دستگاه خودرو، رشد نزدیک به ۴۰ درصد در مقایسه با سال ۱۴۰۰ را در کل تولید خودرو به دست آوردند.
پس از چهار سال متوالی، مشکل مزمن کمبود تقاضا برای تولید خودروها، که موجب ایجاد خودروهای ناقص و انباشته شده در پارکینگ کارخانجات محلی شده بود، به حلول رسید. این امر باعث بهبود فرآیندهای تولید و بهبود جریان تامین خودروها شده و تولیدکنندگان محلی به تولید پایدار خودروها پرداختند.
جایگاه ایران در رده بندی تولیدکنندگان جهان
بر اساس آمار منتشر شده توسط سازمان بینالمللی وسایل نقلیه موتوری، تولید خودروهای جهان در سال ۲۰۲۲ با ۶ درصد رشد نسبت به سال گذشته افزایش یافته و به ۸۵ میلیون و ۱۶ هزار دستگاه رسیده است.
تولید خودرو در ایران در سال ۲۰۲۲ با رشد ۱۹ درصدی نسبت به سال قبل افزایش یافت و به تعداد یک میلیون و ۶۴ هزار و ۲۹۸ دستگاه رسید. این افزایش، برای اولین بار از زمان خروج آمریکا از برجام اتفاق افتاده است. در سال ۲۰۲۱، تولید خودرو نیز ۲۱ درصد و در سال ۲۰۲۰ بیش از ۳۰ درصد افزایش یافته بود.
تولید خودرو در ایران به گونهای رشد یافته است که جایگاه این کشور در ردهبندی تولیدکنندگان بزرگ خودرو جهان بهبود یافته است. در سال ۲۰۲۲، ایران موفق شده است کشورهای انگلیس، روسیه و اسلواکی را پشت سر گذاشته و جایگاه شانزدهم در رتبهبندی تولیدکنندگان بزرگ خودرو جهان را اشغال کند. قبل از این، ایران در سال ۲۰۲۱ رتبه ۱۹ را در ردهبندی جهانی تولید خودرو داشت.
تولید خودرو در انگلستان در سال گذشته، با کاهش ۶ درصد به ۸۷۶ هزار دستگاه رسید. همچنین تولید خودرو در روسیه با کاهش ۶۱ درصدی به ۶۰۸ هزار دستگاه و تولید خودرو در اسلواکی با کاهش ۳ درصدی به یک میلیون دستگاه انجام شد. در عین حال، تولید خودرو در ایران در سال ۲۰۲۲ بیشتر از کشورهایی مانند ایتالیا، آرژانتین، لهستان، پرتغال، بلژیک و اتریش بوده است.
در سال ۲۰۲۲، چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده خودرو در جهان، با فاصله بسیار زیادی نسبت به آمریکا، شناخته شده است. با تولید ۲۷ میلیون و ۲۰ هزار دستگاه خودرو، صنعت خودروسازی چین در سال ۲۰۲۲ حدود ۳ درصد رشد داشته است.
در جهان، آمریکا با تولید ۱۰ میلیون و ۶۰ هزار دستگاه در رتبه دوم و ژاپن با تولید ۷ میلیون و ۸۳۵ هزار دستگاه در جایگاه سوم قرار دارند. علاوه بر این، کشورهای هند، کره جنوبی، آلمان، مکزیک، برزیل، اسپانیا، تایلند، اندونزی، فرانسه، ترکیه، کانادا و چک نیز به ترتیب در ردههای چهارم تا پانزدهم این ردهبندی قرار دارند.
رشد ۴۵ درصدی تولید خودرو در سال ۱۴۰۱
در اسفند ۱۴۰۱، منوچهر منطقی، معاون صنایع حمل و نقل وزارت صنعت، موارد زیر را یادآوری کرد:
- خودرو دو ویژگی ایجاد اشتغال و ارزش افزوده بالا دارد که در برنامهریزیها به این دو ویژگی توجه میشود.
- موضوع اشتغال مهم است. شرکتها سهم داخلیسازی باید داشته باشند. بنابراین سیاستگذاری جدید ایجاد شده که شرکتها به سمت ایجاد ارزش افزوده بالا بروند و طراحی محصول هم داشته باشند و دانش بنیان شوند.
- میزان تولید خودرو قبل از تحریمها ۱.۶ میلیون دستگاه در سال بود که با تحریم شرکتها نصف شد. سال ۹۴۶ هزار دستگاه خودرو در کشور تولید شد که ۱۰۰ هزار خودروی ناقص در پارکینگها مانده بود. امسال یک میلیون و ۲۶۰ هزار خودرو در کشور تولید شده که نسبت به پارسال ۴۵ درصد افزایش تولید داشته و با احتساب تحویل خودروهای در پارکینگ مانده، یک میلیون و ۴۰۰ هزار خودرو تحویل داده شده است.
- خودروسازهای خصوصی باید عمق ساخت داخل را بیشتر کنند و با توجه به اینکه شرکای خارجی دارند، توسعه مدلها را داشته باشند که قابل صادر باشد. در انتهای سال آینده دو مجموعه که در این مسیر حرکت کرده باشند را خواهیم داشت.
- سطح کیفیت خودروهای قدیمی از یک حدی بالاتر نمیرود. بنابراین کم کم باید از رده خارج شده و خودروهای جدید با سیستم ایمنی بالا جایگزین آنها شوند. ۷۰ درصد کیفیت خودرو مربوط به قطعات میشود و قرار شده مسئولیت کیفیت قطعات با خود قطعهسازها باشد.
- قبلا قطعات قاچاق وجود داشت که با کاری که در وزارت صمت انجام شده، الان قطعات کد رهگیری دارند و تحت کنترل هستند.
- بیش از ۶۵ درصد مشتریان خودرو توان خرید خودروهای بالای ۱۰ هزار دلار را ندارند. اما باید با مبلغ پایین خودروی مدرن و ایمن نصیب آنها شود. یک مدل خودرو اقتصادی را با ایرانخودرو ادامه دادیم که آن را ۳بخش کردیم؛ یک بخش در سایپا انجام شد که انتهای بهمن سال آینده به بازار عرضه می شود، یک مدل خودروی برقی داریم که در ایرانخودرو تولید می شود و یک خودرو هم در بخش خصوصی تولید خواهد شد. در مجموع سالانه ۳۰۰ هزار دستگاه خودرو اقتصادی با قیمت حدود ۲۲۰ میلیون تومان خواهیم داشت. در کل باید زیر ۶ هزار دلار به مشتری عرضه شود.
- قرار شد اولین واگذاریها، سهام تودلی باشد. برای سهام تودلی ایرانخودرو، ۲ شرکت و برای سایپا ۱ شرکت متقاضی وجود داشت که مشخص شد هر ۳ یکی بودند و قابلیت واگذاری نبود. سپس قرار به واگذاری سهامهای کوچک این دو خودروساز شد که برای ایرانخودرو خراسان متقاضی نبود. در سایپا دو سهام پارس خودرو و بن رو متقاضی داشتند که ارزیابیها انجام شده تا مشخص شود که خریداران صلاحیت کلی دارند. این موضوع در انتهای کار قرار دارد.
- بورس راه حل موقت برای حالتی که قیمتگذاری غیر واقعی داریم، است.
- سال آینده تولید خودرو در کشور به حد تقاضا در شرایط نرمال می رسد. تقاضای نرمال ۱.۴ میلیون دستگاه در سال است که امسال به این میزان رسیدیم اما تقاضای انباشته از قبل هم داشیم. سال آینده با احتساب واردات و تولید داخلی به عرضه ۱.۸ میلیون دستگاه خودرو میرسیم که با تقاضا همخوانی خواهد داشت.
- در حال حاضر قرعهکشی حذف و صف خرید جایگزین آن شده است. در این صف حتما به همه متقاضیان خودرو داده میشود اما مکانیزمی برای تعیین نوبت هر متقاضی و زمان تحویل به صورت رندومی وجود دارد.
- در مرحله اول ثبت سفارش خودروهای وارداتی ۱۰۰ هزار دستگاه است که متقاضیان ثبتنام کردهاند. سپس در فرایند نوبتدهی قرار میگیرد و این خودروها به نوبت تحویل داده میشود.
- هرگاه قیمت پایه به بورس نزدیکتر شود، مشتریان با قیمت واقعیتری میتوانند خودرو تهیه کنند.
- تمام خودروسازان دو لیست برای مشتریان معمولی و مادران دارای دو فزرند به بالا دارند. هر حالتی که برای فروش ایجاد شود این دو لیست وجود دارد و دچار مشکل نخواهد شد.
- پیشبینی شده که با افزایش تولید خودرو، ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار دستگاه ظرفیت برای جایگزینی با خودروهای فرسوده باقی میماند.
صدور مجوز تولید و فروش خودرو توسط وزارت دفاع
در جلسه علنی نمایندگان مجلس، که در تاریخ ۱۳ اسفندماه برگزار شد، یک بند جدید به تبصره ۷ ماده واحده لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ اضافه شد. این بند به وزارت دفاع اجازه میدهد که در زمینه تولید و فروش خودروها نیز فعالیت کند. در متن قانون آمده است: "اسناد".
در صورت درخواست وزارت دفاع، وزارت صمت مسئول است مجوزهای لازم برای تولید و فروش انواع خودروهای سبک، سنگین و خودروهای با کاربری خاص را صادر کند. این کار با همکاری ستاد کل نیروهای مسلح انجام میشود.
تیراژ میلیونی تولید خودرو پس از چهار سال
در سال ۱۴۰۱، تولید خودروها توسط کارخانههای خودروسازی ایران، با افزایش ۲۵ درصد نسبت به سال گذشته رشد یافته است. علاوه بر این، با تولید ۱۳۱ هزار دستگاه خودرو در ماه بهمن سال جاری، رکورد تولید ماهانه خودروهای ایرانی در طول پنج سال گذشته بهبود یافته است.
عبدالله توکلی لاهیجانی، دبیرکل صنایع خودرویی وزارت صمت، اعلام کرد که تولید خودرو در سال گذشته به بهترین حالت خود نرسیده بود و تنها حدود ۸۰۰ هزار خودرو کامل تولید شده بود. اما در سال جاری برای اولین بار پس از چهار سال، تولید سالیانه خودرو در ایران یک میلیون دستگاه را فراتر از مرز گذشته و تاکنون حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو در کشور تولید شده است. این افزایش تولید به معنای عدم وجود محدودیت در عرضه خودروهای داخلی توسط شرکتهای خودروسازی است و در آخرین هفتههای سال، انتظار میرود شاهد عرضه انبوه خودروهای داخلی باشیم. این روش عرضه بر اساس الگوی فهرست اولویتبندی شده انجام میشود و شرکتهای خودروساز بر اساس جریان تولید پایدار، زمان تحویل خودروها را به مشتریان اعلام میکنند تا در صورت تمایل، مشتریان قطعیت ثبتنام خودرو را داشته باشند.
با واردکردن یک تعداد بیسابقه از خودروهای داخلی به بازار، همزمان با ورود محصولات وارداتی، انتظار میرود که در سال آینده بازار خودروی کشور به یک وضعیت رقابتی تبدیل شود و سازندگان و واردکنندگان به منظور فروش خودروها از طریق روشهای مختلفی از جمله فروش به شرایط لیزینگ به کار گیرند. طرح تولید برای سال آینده به تعداد یک میلیون و ۸۰۰ هزار دستگاه معین شده است که با استفاده از ظرفیت شرکتهای داخلی و توانایی زنجیره تامین، انجام پذیر است. با این حال، اعلام شده که این هدف تولیدی چالشهای خاصی را برای صنعت خودروسازی به همراه خواهد داشت.
تولید مشترک خودرو بین ایران و چین اجرایی میشود
در اسفند ماه سال ۱۴۰۱، رئیس سازمان توسعه تجارت اعلام کرد که نتایج سفر رسمی رئیسجمهور به چین بسیار مثبت بوده است. او تأکید کرد که بر اساس دستورات رئیسجمهور، توافقات و قراردادهای مهمی در طول دو ماه آینده به مرحله اجرایی وارد خواهند شد و این اقدامات میتوانند تاثیرات مثبتی بر اقتصاد کشور داشته باشند. یکی از موضوعات مهم این توافقات، ارتقای کیفیت موتورها و تجهیزات خودرو با همکاری بزرگترین و بهروزترین برندهای چینی است.
پیشنهاد من بر اساس متنی که شما ارسال کردید، به صورت زیر است: "به گفتهٔ او، برنامهای برای تولید خودروهای مشترک با شرکتهای چینی تدارک دیده شده و در دو ماه آینده، شرکتهای خودروساز داخلی و چینی برنامههای دقیقتری را اجرا خواهند کرد. این همکاری امکان تولید خودروهای با کیفیت و پر از فناوری را در ایران فراهم خواهد کرد. بخش قابل توجهی از توافقات خودروسازی به مرحلهٔ اجرایی وارد شده اما برای حفظ محرمانیت و تقویت این همکاری، جزئیات توافقات محرمانه نگاه داشته میشوند. امیدواریم که تأثیرات این همکاری تا چهار ماه آینده مشهود شود."
عقب ماندن تولید خودرو از برنامه وزارت صمت
در سال ۱۳۹۸، تولید خودرو به میزان ۶۷۱ هزار و ۴۳۵ دستگاه بود که در سال ۱۳۹۹ به ۸۱۴ هزار و ۵۰۹ دستگاه، در سال ۱۴۰۰ به ۸۳۱ هزار و ۵۷۶ دستگاه، و در ۱۰ ماهه سال ۱۴۰۱ به ۹۹۴ هزار و ۱۵۶ دستگاه افزایش یافت. در سال ۱۳۹۸، سهم خودروهای سواری برابر با ۶۱۴ هزار و ۵۰۹ دستگاه بود و در سال ۱۳۹۹ به ۷۳۹ هزار و ۹۰۷ دستگاه، در سال ۱۴۰۰ به ۷۵۲ هزار و ۳۱۳ دستگاه و در سال ۱۴۰۱ به ۸۶۲ هزار و ۴۷۰ دستگاه افزایش یافت.
میزان تولید کل خودرو در ۱۰ ماهه امسال نسبت به سال ۱۳۹۸، ۴۸ درصد افزایش یافته است. این افزایش به ترتیب نسبت به سال ۱۳۹۹ و سال ۱۴۰۰ به ترتیب ۲۲ و ۲۰ درصد بوده است. همچنین، میزان رشد تولید خودروهای سواری در ۱۰ ماهه امسال نسبت به سال ۱۳۹۸، ۴۰ درصد بوده که این مقدار نسبت به سال ۱۳۹۹ و سال ۱۴۰۰ به ترتیب ۱۷ و ۱۵ درصد بوده است.
وزارت صنعت اعلام کرده بود که تا پایان سال ۱۴۰۱، تعداد تولید خودروها به یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد میرسد. با این حال، بر اساس بررسیهای اخیر وزارت، انتظار میرود تعداد تولید شده تا پایان سال حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو باشد. به طور کلی، تولید خودرو در سال جاری تقریباً ۳۰ درصد کمتر از هدف اولیه است.
افزایش تولید در ۱۰ ماهه ۱۴۰۱
بهمن ۱۴۰۱: آقای توکلی لاهیجانی، مدیرکل دفتر صنایع حمل و نقل وزارت صمت، اعلام کرده است که در ۱۰ ماه گذشته، بیش از ۹۹۴ هزار دستگاه خودرو در ایران تولید شده است. این تعداد نسبت به همان دوره سال گذشته، ۲۰ درصد افزایش داشته است.
مدل | ده ماهه ۱۴۰۱ | میزان تغییر |
---|---|---|
سواری | ۷۵۲,۰۰۰ دستگاه | ۱۵% افزایش |
مینی بوس و اتوبوس | ۲۰۰ دستگاه | ۴۵% افزایش |
کامیونت، کامیون، کشنده | ۲۶,۰۰۰ دستگاه | ۱۵۱% افزایش |
وانت | ۱۰۰,۰۰۰ دستگاه | ۵۱% افزایش |
ون | ۲,۸۰۰ دستگاه | ۲۷۷% افزایش |
موتورسیکلت | ۳۷۳,۰۰۰ دستگاه | ۸۹% افزایش |
با توجه به ترجمه درستی که ارائه کردم، متن به صورت زیر بازنویسی شده است:
*اطلاعات جدول بالا بر اساس آمار رسمی وزارت صمت است.
مدیرکل دفتر صنایع حملونقل وزارت صمت اعلام کرد که تولید خودروهای بخش خصوصی در ۱۰ ماهه امسال به ۱۵۱ هزار دستگاه رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۱۳٪ افزایش نشان میدهد. در حال حاضر سهم بخش خصوصی در تولید خودروها تا ۱۵٪ افزایش یافته که در مقایسه با سال ۱۳۹۸ که تنها ۵٪ بوده، رشد سه برابری را نشان میدهد.
پس از چهار سال از شروع تحریمهای سال ۱۳۹۷، بیشترین تعداد تولید ماهیانه در آذر امسال اتفاق افتاده و بیش از ۱۲۸ هزار دستگاه تولید شد. با توجه به روند فعلی، پیشبینی میشود که در سال جاری بیش از ۱.۲ میلیون دستگاه خودرو در کشور تولید شود که نشان از رشد ۳۰ درصدی نسبت به تولید سال ۱۴۰۰ دارد.
دست یابی به جایگاه چهاردهم تولید در جهان
در بهمن ماه سال ۱۴۰۱، عبدالله توکلیلاهیجانی، مدیرکل دفتر صنایع خودرویی وزارت صمت، اعلام کرد که ایران در سال گذشته به رتبه ۱۹ از نظر میزان تیراژ تولید خودرو در جهان دست یافته است. او افزود که با توجه به رشد تولید، امکان پیشرفت به جایگاه ۱۴ ام از جهت میزان تولید وجود دارد.
بر اساس گزارش فردی، از ابتدای سال تا بهمن ماه، یک میلیون و ۵۰ هزار دستگاه خودرو در ایران تولید شدهاند که نسبت به سال قبل ۳۰ درصد رشد داشتهاند. در سال ۹۶ تعداد تولیدی یک میلیون و ۴۰۰ هزار دستگاه بوده است، اما سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ تولید متوسط سالیانه حدود ۸۰۰ هزار دستگاه بوده و در حقیقت تنها نصف تولیدات سال ۹۶ بوده است. در این سالها، حدود ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو بهصورت ناقص تولید و در پارکینگ خودروسازان باقی ماندهاند. اما امسال، خودروسازان توانستهاند رکورد تولید ماهانه را شکسته و در ماه دی به تولید ۱۲۷ هزار دستگاه خودرو رسیدهاند که همه آنها بهصورت کامل تولید میشوند و در پارکینگهای خودروسازان باقی نمیمانند.
تولید ۹۵۲ هزار دستگاهی خودرو از ابتدای سال ۱۴۰۱
وزارت صمت در دی ماه سال ۱۴۰۱ اعلام کرد که تا نه ماه اول همین سال بیش از ۸۷۶ هزار دستگاه خودرو در ایران تولید شده است. تا تاریخ ۱۹ دیماه، تعداد ۷۶۳۰۰ دستگاه خودرو جدید تولید شده و در مجموع تا انتهای همین تاریخ بیش از ۹۵۲ هزار دستگاه خودرو تولید شده است. با تولید ۱۲ هزار دستگاه خودرو دیگر تا انتهای هفته جاری، رکورد تولید خودروهای سال ۱۴۰۰ قرار است شکسته شود. علاوه بیشتری، در سال جاری تعداد تحویل داده شده خودروها نسبت به سال قبل حدود ۳۰ درصد افزایش یافته است. امسال خواسته شده که تولیدکنندگان خودرو فقط آمار خودروهای کامل را اعلام کنند، در مقابل نسبت به سال گذشته که شامل نیمکتهای تولید ناقص نیز بود.
اکثر شرکتهای خودروسازی کشور در بورس معامله میشوند و به صورت ماهانه آمار تولید خود را به بورس اعلام میکنند. این شرکتها نه تنها تحت نظر سازمان بورس هستند بلکه اطلاعات مالی آنها نیز به منظور حسابرسی دقیقتر ارزیابی میشود. همچنین، میزان مالیاتی که این شرکتها باید پرداخت کنند، براساس مقدار تولید و فروش آنها محاسبه میشود و هیچ شرکتی تمایلی به بزرگنمایی در آمار تولید ندارد تا مالیات بیشتری پرداخت کند.
بر اساس آمارهای ارائه شده توسط نهادهای رسمی، بخش تولید خودرو در سال جاری رشد قابل توجهی داشته است. بر اساس گزارش بانک مرکزی، شاخص تولید وسایل نقلیه موتوری، تریلر و نیمتریلر در نیمه اول سال ۱۴۰۱، به نسبت سال گذشته، ۲۱ درصد افزایش داشته است. همچنین، تولید سایر وسایل نقلیه نیز در همان دوره، ۵۷ درصد بیشتر از نیمه اول سال گذشته بوده است. این افزایشات نشان دهنده رشد بالای بخش وسایل نقلیه در کشور است و نقش مهمی در رشد اقتصادی این بخش و صنعت کشور ایفا کرده است. همچنین، تولید وسایل نقلیه در بخش ماشینآلات ناخالص بهبود چشمگیری داشته است، که باعث تحقق رکوردهای رشدی اقتصادی شده است.
ایران رتبه دهم تولید خودرو در جهان را کسب کرد
بهمن ۱۴۰۱: اتحادیه تولیدکنندگان خودروهای اروپا، ایران را بهعنوان دهمین تولیدکننده بزرگ خودروهای سواری در جهان در طول ۹ ماه از سال ۲۰۲۲ معرفی کرد. در این مدت، تولید خودروهای سواری در ایران بیشتر از کشورهایی مانند فرانسه، انگلیس و ایتالیا بوده است.
بر اساس آمارها و اطلاعات ارائه شده توسط این انجمن، در ۹ ماهه نخست سال جاری، تعداد ۴۹ میلیون و ۸۱۷ هزار دستگاه خودرو سواری در سطح جهان تولید شده است، که نشان دهنده رشد ۹ درصدی نسبت به دوره مشابه سال گذشته می باشد. در ایران، تعداد خودروهای سواری تولیدی در تیراژ ماههای ژانویه تا سپتامبر از سال قبل ۷۲۳ هزار و ۷۲۶ دستگاه بوده است، اما در مدت مشابه سال جاری به ۹۴۹ هزار و ۸۱۷ دستگاه افزایش یافته است، که نشان از رشد ۳۱.۲ درصدی می باشد. سهم تولید خودروهای ایران در میزان جهانی، ۱.۹ درصد بوده و این کشور از رتبه ۱۳ از پیش گرفته و در حال حاضر در رتبه ۱۰ قرار دارد، که به ترتیب کشورهای روسیه، جمهوری چک و اسلواکی پیش از ایران قرار گرفته اند.
تولید خودرو در فرانسه در ۹ ماهه امسال به ۶۹۳ هزار دستگاه محدود شده است که نسبت به تولید بیش از ۹۴۹ هزار دستگاه خودرو در ایران بسیار کمتر است. انگلیس، ترکیه، اندونزی، ایتالیا، جمهوری چک، اسلواکی و سوئد همچنین از کشورهایی هستند که تولید خودرو کمتری نسبت به ایران دارند. چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده خودروهای سواری در دنیا شناخته شده است، که در بازه زمانی ژانویه تا سپتامبر امسال، ۱۶ میلیون و ۳۶۱ هزار دستگاه خودرو تولید کرده و سهم ۳۲.۸ درصدی از کل تولیدات جهان را به خود اختصاص داده است. تولید خودرو در چین نسبت به سال گذشته ۱۵.۱ درصد افزایش یافته است.
با تولید ۵.۲۹۲ میلیون دستگاه خودرو سواری، آمریکا در رتبه دوم قرار دارد و ژاپن با تولید ۴.۸۲۶ میلیون دستگاه در رتبه سوم قرار دارد. تولید خودروهای آمریکا نسبت به سال گذشته ۱۲.۱ درصد افزایش یافته است، در حالی که تولیدات ژاپن افت ۲.۱ درصدی داشته است. همچنین، هند با ۳.۲۴۰ میلیون دستگاه، کره جنوبی با ۲.۴۸۰ میلیون دستگاه، آلمان با ۲.۴۱۱ میلیون دستگاه، مکزیک با ۱.۷۶۰ میلیون دستگاه، برزیل با ۱.۳۵۶ میلیون دستگاه، اسپانیا با ۱.۲۷۱ میلیون دستگاه و ایران با ۹۴۹.۸۱۷ دستگاه به ترتیب در رتبههای چهارم تا دهم قرار دارند.
آمار تعداد خودروهای الکتریکی در برخی از کشورها به صورت زیر است: جمهوری چک با ۹۰۱ هزار دستگاه، اسلواکی با ۷۲۴ هزار دستگاه، ایتالیا با ۳۵۹ هزار دستگاه، بلژیک با ۱۸۳ هزار دستگاه، سوئد با ۱۷۶ هزار دستگاه، رومانی با ۳۷۶ هزار دستگاه، انگلیس با ۵۷۲ هزار دستگاه، ترکیه با ۵۷۲ هزار دستگاه، اندونزی با ۷۴۱ هزار دستگاه و تایلند با ۴۹۱ هزار دستگاه.
با توجه به جنگ با اوکراین، روسیه تحت تاثیر تحریمهای غرب قرار گرفته و تولید خودروهای سواری خود را با افت ۶۶.۴ درصدی کاهش داده است. طی ۹ ماه ابتدای امسال، تنها ۳۳۹ هزار خودرو سواری تولید کرده است، در مقایسه با یک میلیون و ۸ هزار دستگاه تولید شده در همان دوره سال گذشته.
آمار تولید انواع خودرو در ۵ ماهه ۱۴۰۱
به گزارش جدید وزارت صنعت، تولید انواع خودروها، از جمله خودروهای سواری، خودروهای مسافربری (شامل اتوبوس، مینیبوس و ون)، خودروهای وانت و تراکتور، تا پایان مردادماه ۱۴۰۱ نسبت به مدت مشابه در سال ۱۴۰۰، افزایش یافته است.
مدل | پنج ماهه ۱۴۰۰ | پنج ماهه ۱۴۰۱ | میزان تغییر |
---|---|---|---|
انواع خودرو سواری | ۳۴۹,۷۰۰ دستگاه | ۳۶۹,۶۰۰ دستگاه | ۵.۷% افزایش |
انواع خودرو مسافربری | ۷۶۳ دستگاه | ۱,۸۸۵ دستگاه | ۱۴۷.۱% افزایش |
انواع خودرو وانت | ۲۷,۱۰۸ دستگاه | ۴۰,۳۲۴ دستگاه | ۴۸.۸% افزایش |
انواع تراکتور | ۸,۴۰۶ دستگاه | ۱۲,۸۹۲ دستگاه | ۵۳.۴% افزایش |
با توجه به ترجمه درستی که ارائه کردم، متن به صورت زیر بازنویسی شده است:
*اطلاعات جدول بالا بر اساس آمار رسمی وزارت صمت است.
کاهش تمرکز و انحصار تولید تا سال ۱۴۰۴
طبق گفتههای وزیر صنعت، تولید خودرو در ایران در حال حاضر به طور متمرکز بر روی دو شرکت خودروساز اصلی است و ۹۰ درصد از تولید به آنها تعلق دارد، در حالی که سایر خودروسازان فقط ۱۰ درصد از تولید را در اختیار دارند. اما بر اساس برنامههای اعلام شده، تا سال ۱۴۰۴، حجم تولید خودرو به ۳ میلیون دستگاه افزایش خواهد یافت. همچنین، تا این زمان، نخبگان صنعت خودروسازی، میخواهند تا ۳۰ درصد از تولید خودرو را به دست خود بگیرند و تمرکز تولید در دست این دیگر شرکتها کاهش خواهد یافت.
برنامهها نشان میدهد که تا سال ۱۴۰۴، حدود یک میلیون از ۳ میلیون خودرو تولیدی صادر میشوند. برنامه این است که تا سال ۱۴۰۴، حدود ۹۰۰ هزار دستگاه از کارخانههای دیگر به جز دو شرکت خودروساز اصلی تولید شوند.
ایران به جایگاه ۱۲ تا ۱۵ تولید در جهان میرسد
در ماه شهریور سال ۱۴۰۱، منوچهر منطقی، معاون صنایع حمل و نقل وزارت صمت، درباره جایگاه صنایع حمل و نقل ایران در جهان اظهاراتی داشت. او اعلام کرد که در سال ۲۰۱۹، تولید این صنعت کاهش یافته و جایگاه ایران در جهان به رتبه ۱۹ رسیده است، درحالی که سال قبل در رتبه ۱۸ قرار داشته. طبق برنامهها و استراتژیهایی که برای سال ۲۰۲۳ تدوین شده است، این صنعت قصد دارد تا به جایگاه ۱۲ تا ۱۵ جهانی در این زمینه برسد.
وی درباره نقاط قوت خودروسازی ایران در منطقه اشاره کرد که سه ویژگی برجسته دارد. اول اینکه با توجه به متخصصین و مهندسان جوان، ایران جزء پنج کشور برتر در جهان است. دومین ویژگی این است که هزینههای تمامشده در ایران به نسبت کمتر از کشورهای منطقه است، بهویژه در بخش نیروی انسانی. و ویژگی سوم ایران، قیمت مناسب انرژی در کشور است که در مقایسه با کشورهای منطقه، در برخی زمینهها بیشتر و در برخی کمتر است.
به گفتهٔ آقای منطقی، بر اساس گزارش موسسه بینالمللی فیچ سولوشن، ایران در سال ۲۰۱۹ از بین کشورهای شمال آفریقا و خاورمیانه، بالاترین سطح تولید خودرو را داشته است. وی اظهار کرد که نقاط قوت ایران در این حوزه نه تنها از نظر منطقهای بلکه از منظر جهانی نیز بزرگ است. به علاوه، ایران به همراه هند و چین جزو کشورهایی هستند که با هزینه تولید پایین، قادر به تولید خودروها و قطعات خودرو هستند. او تاکید داشت که با بهرهگیری از مزیتهای موجود، میتوانیم خودروها و قطعات خودرو را با کیفیت تعریف شده تولید کرده و همچنین هزینههای تولید را کاهش دهیم.
بهبود فرآیند تولید در سال ۱۴۰۱
در ماه شهریور سال ۱۴۰۱، سید رضا فاطمیامین، وزیر صنعت، از بهبود فرآیند تولید داخلی و افزایش تولید خودروهای کامل خبر داد. او اعلام کرد که در این سال، تولید خودروهای کامل به ۳۳۴ هزار و ۴۶۳ دستگاه رسیده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۲۷۹ درصد رشد داشته است. این در حالی است که تنها ۴۱ هزار دستگاه خودرو ناقص وجود دارد، در حالی که در سال گذشته این رقم ۲۹۱ هزار دستگاه بود.
تولید خودرو تجاری ۵۰ درصد افزایش یافت
مطابق آمارهای وزارت صنعت، تولید خودروهای تجاری سبک و سنگین در کشور در چهار ماه ابتدایی سال جاری، نسبت به همان دوره سال گذشته، با یک رشد حدودا ۵۰ درصدی افزایش یافته است. اصلیترین عامل این رشد، افزایش تیراژ تولید وانتها بوده است.
بر اساس آمار، تا پایان تیرماه امسال، در کشور ۷۶،۲۳۶ دستگاه خودرو تجاری از انواع مختلف از جمله وانت، اتوبوس، مینیبوس، کامیون و ون تولید شده است که نشان از رشد ۴۹ درصدی نسبت به چهار ماه مشابه سال گذشته دارد. با این حال، تولید اتوبوس هنوز هم در وضعیت منفی قرار دارد و تجاریسازان هنوز هم زیر ظرفیت تولید اسمی خود را دارند.
بر اساس آمار ارائه شده، تولید وانتهای تجاری در چهار ماه ابتدایی سال جاری به رکورد بیسابقهای رسیده است. طبق گزارش، تعداد ۳۳ هزار و ۷۱۵ دستگاه وانت توسط شرکتهای تولیدکننده تولید شده که نشاندهنده یک رشد ۴۱.۶ درصدی نسبت به فترت دوره قبلی است. گروه سایپا با تولید ۲۵ هزار و ۶۳۰ دستگاه وانت بزرگترین تولیدکننده این نوع خودروها بوده که نسبت به سال گذشته، رشد ۳۴ درصدی داشته است.
شرکتهای تولیدی دیگر همکاری خود را با ایرانخودرو و شرکتهای خصوصی در تولید وانتها در طی چند ماه گذشته توسعه دادهاند. به طور خاص، وانتهای بهمن نقش اساسی در این بازار داشتهاند. از سوی دیگر، تولید کامیونها توسط تولیدکنندگان تجاری نیز در چهار ماه اول سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۶۸ درصد افزایش یافته است. این افزایش ناشی از تولید ۷ هزار و ۲۴۰ دستگاه کامیون توسط شرکتهای تجاری است، که بیشترین تعداد تولید را شرکت ایرانخودرو دیزل به خود اختصاص داده است. این شرکت، ۳ هزار و ۱۶۱ دستگاه کامیون تولید کرده است که نسبت به چهار ماه اول سال گذشته، افزایش ۱۵۰ درصدی را نشان میدهد. پس از ایرانخودرو دیزل، کامیونهای بهمنی با بیشترین تعداد تولید در این بازه زمانی بودهاند.
تولید اتوبوس در کشور به ندرت انجام می شود و در چهار ماه ابتدای امسال نیز به منفی رسیده است. بر اساس آمار وزارت صنعت، تولید مینیبوس و میدلباس در چهار ماه اول سال جاری به ۲۸۵ دستگاه رسیده است که نشاندهندۀ افزایش ۱۱ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است. بیشترین تولید متعلق به گروه بهمن بوده که ۱۴۸ دستگاه اتوبوس تولید کرده است. همچنین، در این بازه زمانی، ۱۸۹ دستگاه اتوبوس تولید شده که در مقایسه با چهار ماه اول سال گذشته، ۳۴ دستگاه کمتر است. ایرانخودرو دیزل با تولید ۱۵۵ دستگاه اتوبوس بیشترین سهم را در تولید اتوبوس داراست. همچنین، در این مدت، تولید ون نیز به ۶۱۸ دستگاه رسیده که رشد ۷۸۰ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته را نشان میدهد. اکثر ونهای تولید شده از سوی ایرانخودرو دیزل بودهاند.
طراحی محصولات جدید تا سال ۱۴۰۳
در مراسم رونمایی از پوستر نمایشگاه برنامه تحولی صنعت خودرو، منوچهر منطقی، مدیرکل صنایع حمل و نقل وزارت صمت، بیان کرد که صنعت خودرو با وجود پنجاه سال تاریخ، در ۲۶ سال اخیر توسعه یافته است. به منظور رسیدن به بلوغ اقتصادی و فناوری صنعت خودرو، لازم است که در سه فاز و مرحله اساسی اقداماتی انجام شود. این فازها شامل تسلط بر فرآیندهای تولید و قطعهسازی، نوآوری در اجزا و قطعات، و نوآوری در طراحی محصول هستند. از سال ۷۴ تاکنون، صنعت خودرو این سه فاز و مرحله را به طور نسبی پیش برده است، اما با نوسانات و رفت و برگشتهایی روبرو بوده است. منطقی تاکید کرد که اهمیت ثبت و بهبود آنچه که در این صنعت داریم و ایجاد آنچه که نداریم بسیار اساسی است. به همین دلیل، سند تحول صنعت خودرو منتشر شده و تحت نقد قرار خواهد گرفت.
بر اساس گفتههای ارسالکننده، ظرفیت تولید سالیانه ۳ میلیون دستگاه خودرو در کشور وجود دارد. با استفاده از ظرفیت تولید حداکثر، هزینههای اضافی کاهش خواهند یافت و در نتیجه قیمت نهایی خودروها هم کاهش خواهد یافت. اجرای این برنامه از مهر ۱۴۰۰ تا تیرماه سال جاری بوده است و به نسبت به اهداف خود نزدیک شدهایم. برنامهریزی برای طراحی محصولات جدید و منحصر به فرد کشورمان از تیرماه سال جاری تا تیرماه ۱۴۰۳ در حال انجام است. این تمرکز بر روی نوآوری و صادرات جهت تقویت توانایی کشور در این زمینه است. به غیر از شرکتهای بزرگ خودروسازی، شرکتهای خصوصی نیز علاقه دارند در راهبرد تحول خودرو شرکت کنند. این شرکتها به همراه چهار پلتفرم ارائه شده توسط ایرانخودرو و سایپا، سه پلتفرم دیگر از سوی بخش خصوصی نیز معرفی خواهند شد.
آقای منطقی با اعتقاد به اینکه صنعت خودرو، مهمترین صنعت کشور از نظر خلق ارزش افزوده و اشتغال است، مشاهده میکند که تغییرات جهانی در این صنعت شامل برقیسازی، اتصالپذیری، خودروهای خودران و خودروهای اشتراکی است. این موضوعات اصلی دورهای از نمایشگاه را تشکیل میدهند.
تولید خودرو با ۲.۵ میلیارد ارزبری
مدیریت شرکت ساپکو اعلام کرده است که هر خودروی تولید شده توسط ایرانخودرو، به میانگین هزار و ۷۵۰ یورو ارزبری نیاز دارد. با توجه به برنامه تولید یک میلیون و ۴۰۰ هزار دستگاه خودرو در امسال، تقریباً دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون یورو ارز در صنعت خودروسازی کشور مورداستفاده قرار خواهد گرفت. این در حالی است که سقف واردات خودروها به یک میلیارد دلار محدود شده است. اگر برنامه تولید یک میلیون و ۴۰۰ هزار دستگاه خودرو به اجرا درآید، دو و نیم برابر ارزی که برای واردات موردنیاز است، برای تولید خودروهای داخلی هزینه خواهد شد.
در سال ۱۴۰۰، میانگین ارزبری خودروهای داخلی در ایران حدود ۷۵۰ یورو بود. با توجه به تولید تقریبی ۹۰۰ هزار دستگاه در سال گذشته، حدود ۱.۶ میلیارد یورو ارز برای تولید خودروهای داخلی صرف شده است. با وجود این، بانک مرکزی به دلیل نگرانیهایش برای تامین ارز، از واردات خودرو منعی بر میدارد. تامین ارز محدودیتهایی دارد و بانک مرکزی اولویت را برای تامین کالاهای اساسی و تولید داخلی قائل است. رغم اینکه خودروسازان مخالفت صریح با واردات خودرو ندارند، اما نمیخواهند کل مبلغ ۱ میلیارد یورویی که برای واردات در نظر گرفته شده، برای این منظور اختصاص پیدا کند. آنها معتقدند که تولید داخلی برای حفظ و افزایش اشتغال اهمیت دارد و تامین ارز برای آن از اهمیت بالایی برخوردار است. در شرایط فعلی کشور، اختصاص ارز به واردات به نظر آنها منطقی نیست و ممنوعیت واردات نیز همراه با انتقادات خاص خودش را به همراه دارد. ازسرگیری ورود خودرو به کشور نیاز به ارز دارد، اما با این حال خالی از تبعات مثبت نیست.
با ممنوعیت واردات، شغلهای زیادی از دست رفتند، تعداد اسقاط خودروهای قدیمی به شدت کاهش یافت و این امر منجر به افزایش قیمت خودروها در بازار داخلی شد. علاوه بر این، با توجه به بسته شدن مسیر واردات، افزایش قیمت خودروهای خارجی در بازار داخلی به شدت افزایش یافت که این مسئله یکی از عوامل اصلی افزایش ناگهانی قیمت خودروهای داخلی بود. اصطلاحاً، این ممنوعیت واردات خودروها مشکلاتی ایجاد کرده است؛ اما این اقدام به نفع کشور نیز بوده است. افزایش شتاب دادن به اسقاط خودروهای قدیمی، کاهش رقابت در بازار خودرو و ورود محصولات بروز دنیا به کشور، از جمله آثار مثبت این ممنوعیت واردات است که نباید ارزی که صرف این ممنوعیت شده است، به عنوان ضایعه دیده شد است.
در صورت اجرای واردات خودروها، دولت میتواند از محل درآمدزایی از واردات خودروها به اشتراکگذاری درآمدی دست یابد و همچنین نقدهای موجود در خصوص انحصار بازار خودرو در کشور را کاهش دهد. با آزاد شدن بازار واردات، قیمت خودروهای خارجی با افزایش قابلملاحظهای مواجه خواهد شد؛ با این حال، در مرحله اول، بخشی از بازار خودرویی از کاهش قیمت تحت تأثیر قرار میگیرد. توقع میرود که قیمت خودروهای داخلی نیز به دلیل آزادسازی واردات کاهش یابد. بنا بر گفته مدیر عامل شرکت ساپکو، بخش اولیه این فرآیند شامل مواد اولیه اعم از فولاد و پتروشیمی و غیره است که بخش ۳۰ درصدی واردات را تشکیل میدهد. این بخش از داخل ساختن خودروها بر عهدهی صنعت خودرو نیست. همچنین، ۳۵ درصد دیگر از هزینههای ارزی خودروهای داخلی به قطعات الکترونیکی از قبیل آیسیها و چیپستها اختصاص دارد که شرکتهای خودروساز صاحب فناوری آن نیستند. بنابراین، نمیتوان به سرعت هزینههای ارزی مربوط به قطعات الکترونیکی در خودروسازی کشور را کاهش داد و به سطح صفر رساند. بخش دیگری از قطعات نیز به دلیل عدم تولید داخلی، هزینههای ارزی را به خود اختصاص دادهاند. به گفته مدیر عامل شرکت ساپکو، در کل ۳۰ درصد دیگر از هزینههای ارزی خودروهای داخلی که حدود ۶۰۰ تا ۶۵۰ یورو را شامل میشود، شامل قطعات تکموتوری، گیربکس اتوماتیک و کرهها میشود.
وی افزود که در کل، حدود یک سوم نیازهای ارزی ایرانخودرو توسط ساپکو تأمین میشود. با توجه به تصریحات مدیرعامل ساپکو، صفر شدن وابستگی به ارز در صنعت خودروسازی داخلی به پیشرفتهایی که در فرایند محلیسازی و برنامهریزی بومیسازی انجام شده است، به سرعت قابل دستیابی نیست.
با توجه به اینکه داخلیسازی قطعات الکترونیکی با چالشهای فناورانه مواجه است و از نظر اقتصادی هم مزیت چندانی ندارد، احتمالا ارزبری در صنعت خودروسازی کشور به صورت کامل حذف نمیشود. همچنین، در جهان، شرکتهای خودروسازی نیز از تمام قطعات خود نمیتوانند از داخل تهیه کنند.
خودروهای اقتصادی سال آینده به بازار میآیند
تیر ۱۴۰۱: وزیر صنعت، سید رضا فاطمیامین، اظهار کرد که صنعت خودروسازی کشور در تولید خودروهای با قدرت خرید مردم، مشکلاتی دارد. در گذشته، این مشکلات با ارائه خودروی پراید رفع میشد و در حال حاضر، در بخشی با خودروی تیبا جبران میشوند؛ اما محصولات حاصل از این صنعت کیفیت مطلوبی ندارند. بنابراین، لازم است به سمت تولید خودروهای اقتصادی و با کیفیت برویم که قدرت خرید مردم را در نظر بگیرند.
بر اساس اظهارات او، فرآیند طراحی یک خودرو تا ۱۸ ماه طول می کشد؛ شرکت ایرانخودرو از اوایل سال گذشته در حال کار بر روی طراحی یک خودرو اقتصادی بوده و انتظار می رود که این خودرو در سال آتی به بازار عرضه شود. احتمالاً خودرویی با قیمت منطقی و توجیه شده عرضه خواهد شد، اما با این حال برخی از افراد ممکن است قادر به خرید آن نباشند که این نقص مهمی در صنعت خودروسازی کشور را نشان می دهد.
آقای فاطمیامین اظهار کرد که در آییننامه واردات خودرو، امتیاز ویژهای برای خودروهای اقتصادی وجود دارد تا افزایش واردات و رسیدگی به سقف قیمتی مناسب، که برای جامعه پذیرفته شده باشد، تضمین شود. او همچنین بیان کرد که خودروهای وارداتی باید به تدریج محلی سازی شوند تا تأمین سرمایه گذاری در داخل کشور ترویج یابد.
وی توضیح داد که در حال حاضر قیمت خودروها دارای چند نوع متغیر میباشد. اولین نوع قیمت، قیمت بازار است که اغلب بالاتر از قیمت کارخانه میباشد. این اختلاف به دلیل وجود سودجویی در بازار و عدم تطابق عرضه و تقاضا اتفاق میافتد و منجر به افزایش قیمتها تا ۵۰ تا ۸۰ درصد بیشتر از قیمت کارخانه میشود. دیگر نوع قیمت، قیمت فروش کارخانه است که بر اساس قیمت تمام شده تعیین میشود. خودروسازان امسال توافق کردهاند که قیمت تمام شده را کاهش دهند تا کاهش زیان خود را جلوگیری کنند.
ایران چندمین خودروساز جهان است؟
در ماه خرداد سال ۱۴۰۱، سازمان بینالمللی وسایل نقلیه موتوری آمارهایی منتشر کرده است که نشان میدهد تولید خودروها در سال ۲۰۲۱ نسبت به سالهای گذشته، حدود ۳ درصد افزایش یافته است. در داخل کشور نیز تولید خودروها به ۸۹۴ هزار دستگاه رسیده است که نشان از ۲ درصد افزایش در تولید داخلی دارد. با توجه به این گزارش، ایران در لیست بزرگترین خودروسازان جهان جایگاه نوزدهم را کسب کرده است، که به تولید ۹۳۲ هزار دستگاه خودرو در سال ۲۰۲۱ میرسد. انگلیس نیز با تولید ۹۳۲ هزار دستگاه خودرو در همین سال، دقیقاً پس از ایران در ردهبندی جای گرفته است.
کشورهایی که پس از ایران قرار گرفتهاند عبارتند از ایتالیا که با تولید ۷۹۵ هزار دستگاه پیشتاز است، آفریقای جنوبی با تولید ۴۹۹ هزار دستگاه در رتبه دوم قرار دارد، لهستان با تولید ۴۳۹ هزار دستگاه در رتبه سوم، پرتغال با تولید ۲۸۹ هزار دستگاه، تایوان با تولید ۲۶۵ هزار دستگاه، بلژیک با تولید ۲۶۱ هزار دستگاه، اتریش با تولید ۱۳۶ هزار دستگاه، فنلاند با تولید ۹۳ هزار دستگاه و مصر با تولید ۲۳ هزار دستگاه در رتبه آخر قرار دارد.
در صدر این ردهبندی، کشور چین با تولید ۲۶ میلیون و ۸۲ هزار دستگاه خودرو، بزرگترین خودروساز جهان است. بعد از چین، آمریکا با تولید ۹ میلیون و ۱۶۷ هزار دستگاه خودرو در رتبه دوم قرار دارد. سپس ژاپن با تولید ۷ میلیون و ۸۴۶ هزار دستگاه، هند با تولید ۴ میلیون و ۳۹۹ هزار دستگاه، کره جنوبی با تولید ۳ میلیون و ۴۶۲ هزار دستگاه، آلمان با تولید ۳ میلیون و ۳۰۸ هزار دستگاه، مکزیک با تولید ۳ میلیون و ۱۴۵ هزار دستگاه، برزیل با تولید ۲ میلیون و ۲۴۸ هزار دستگاه، اسپانیا با تولید ۲ میلیون و ۹۸ هزار دستگاه و تایلند با تولید ۱ میلیون و ۶۸۵ هزار دستگاه به ترتیب رتبههای سوم تا دهم را در ردهبندی بزرگترین خودروسازان جهان به خود اختصاص دادهاند.
ارائه پلتفرمی به عنوان جایگزین پراید
در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱، برخی بررسیها نشان داده است که حذف خودرو پراید از چرخه تولید، بازار خودرو را از تعادل خارج کرده است. زیرا بخش عمدهای از تقاضا در بازار مربوط به خودروهای ارزان قیمت و اقتصادی بوده و این موضوع سبب آشفتگی در بازار شده است. احتمال دارد که این توقف در تولید پراید برقراری تعادل در قیمتهای سایر خودروهای داخلی را نیز تحت تاثیر قرار دهد. به همین دلیل، وزارت صنعت در حال تلاش است تا محصولی را جایگزین پراید کند.
عبدالله توکلیلاریجانی، سرپرست دفتر صنایع خودرو وزارت صمت، اعلام کرد که شرکتهای سایپا و ایرانخودرو در حال همکاری برای طراحی یک پلتفرم مشترک هستند. این پلتفرم جدید برای تولید محصولات متنوعی طراحی شده است که با توجه به نیازهای اکثریت جامعه تولید خواهند شد. بر اساس برنامهریزی، این محصولات تا نیمه اول سال ۱۴۰۲ به بازار عرضه خواهند شد.
بر اساس برنامهها، حداقل ۴ دستگاه خودرو بر پلتفرم مذکور تولید خواهد شد که قیمت متوسط آنها بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان میباشد.
به گفتهی وی، جهت تولید سالانه ۳۰۰ هزار دستگاه خودرو بر پایهی این پلتفرم اقتصادی، اقدام خواهد شد. این اقدام هدفمند علاوه بر ایجاد صرفه اقتصادی برای شرکت، قرار است که در بازار به عنوان یک جایگزین قابل قبول برای پراید باشد. همچنین، طراحی پلتفرم به گونهای صورت گرفته است که بتواند در تولید خودروهای برقی نیز مورد استفاده قرار گیرد. در فرایند تولید این پلتفرم، مشاوران بینالمللی نیز به کمکگری مشغول بوده و ایرادات ممکن این پلتفرم نیز برطرف خواهد شد.
محصول نهایی بر پایه استانداردهای بالای ایمنی طراحی شده است و به عنوان یک پلتفرم در گروه خودروهای کوچک قرار میگیرد.
آمار تولید خودرو در سال گذشته
طبق آمارهای منتشر شده، در سال ۱۴۰۰ تعداد ۹۶۳،۱۷۹ دستگاه خودرو تولید شده است که نسبت به سال ۹۹، افت ۲.۹ درصدی را نشان میدهد.
در سال ۱۴۰۰، تعداد ۸۶۸،۱۳۰ دستگاه خودرو سواری تولید شد که نسبت به سال ۹۹، ۳.۹ درصد کاهش داشته است.
تعداد وانتهای تولید شده به ۷۹ هزار و ۷۵۱ دستگاه افزایش یافت که با یک درصد کاهش همراه بوده است.
در بخش کامیون، کامیونت و کشنده، تعداد ۱۲,۳۸۲ دستگاه تولید شده است که نسبت به دوره قبل ۱۱۲ درصد رشد داشته است.
در سال ۱۴۰۰، تعداد ۱۰۷۴ دستگاه مینیبوس و میدلباس تولید شد که نسبت به سال قبل ۳۵.۴ درصد رشد داشته است. همچنین تعداد اتوبوسهای تولید شده به ۶۷۴ دستگاه کاهش ۲۸.۸ درصدی داشته است.
در اسفندماه سال ۱۴۰۰، تولید خودرو به تعداد ۶۰,۵۲۰ دستگاه رسید که نشاندهندهی یک کاهش ۲۴.۴ درصدی است.
کاهش ۲.۱ درصدی تولید تا پایان بهمن ۱۴۰۰
در فروردین ماه سال ۱۴۰۱، وزارت صمت اعلام کرد که در اوایل سال ۱۴۰۰ قصد دارد یک میلیون و ۲۵۰ هزار خودرو تولید کند. بعد از ورود آقای فاطمیامین به وزارت صمت، در تاریخ نهم آبانماه، اعلام شد که تولید خودروها دچار افزایش جدیدی خواهد شد و تا پایان سال ۱۴۰۰ حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار دستگاه خودرو تولید میشود. با اتمام سال، خبر رسید که تعداد دستگاههای تولید شده کمتر از یک میلیون واحد خواهد بود، به دقت گفته شد که زیر یک میلیون دستگاه تولید شده است.
آمارهای جدید نشان میدهد که در ۱۱ ماه ابتدایی سال ۱۴۰۰، تعداد ۸۱۱ هزار و ۷۰۰ دستگاه خودرو تولید شده است که نسبت به مدت مشابه در سال ۹۹، ۲.۱ درصد کاهش داشته است.
آمار نشان میدهد که در مهرماه ۶۶ هزار دستگاه، در آبانماه ۸۲ هزار دستگاه، در آذر ۸۰ هزار دستگاه، در دیماه ۷۸ هزار دستگاه و در بهمنماه ۶۴ هزار دستگاه خودرو تولید شده است.
به عنوان یادداشت نهایی، متخصصان معتقدند که شرایط زیرساختی برقرار است که امکان افزایش تولید وجود دارد، اما به دلیل وجود محصولات زیانده، شرکتهای خودروسازی تمایل به افزایش تولید ندارند.
تولید خودرو اقتصادی ملی در سال ۱۴۰۲
در جلسهای با خبرنگاران در اسفند ۱۴۰۰، وزیر صنعت، معدن و تجارت، سید رضا فاطمی امین، اعلام کرد که قصد دارند تا در سال آینده خودروی اقتصادی با قیمت کمتر از ۵ تا ۶ هزار دلار تولید کنند و تیراژ آن نیز بیش از ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار دستگاه باشد.
بر اساس برنامهریزیها، در نیمه شهریورماه سال ۱۴۰۲ یک خودرو با پلتفرم اقتصادی وارد بازار خواهد شد. طبق اظهارات وی، در سال آینده با افزایش تولید خودروسازان، قیمت نهایی محصولات آنها حداقل ۱۵ درصد کاهش خواهد یافت.
افزایش ۱.۵ برابری تولید در سال ۱۴۰۱
در اسفند ۱۴۰۰، وزیر صنعت، آقای فاطمیامین، پیش بینی کرده است که نرخ رشد اقتصادی در سال ۱۴۰۱ به ۸ درصد میرسد. اگر این پیش بینی تحقق یابد، اقتصاد کشور به تولید سالهای ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ دست پیدا خواهد کرد. به عبارت دیگر، تولیدی که در دوره زمانی ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۱ کاهش یافته بود، در سال ۱۴۰۱ تازهبازسازی شده و رشد خواهد یافت.
وزیر صنعت همچنین اعلام کرد که تولید خودرو در سال ۱۴۰۱ به نسبت ۱.۵ برابر افزایش یافته و به عدد ۱.۵ میلیون دستگاه میرسد. او بیان کرد که براساس جلساتی که با تولیدکنندگان خودرو برگزار شده، این افزایش تولید بهراحتی قابل دستیابی است. همچنین، آقای فاطمیامین به اهمیت حذف خودروهای قدیمی از چرخه تولید پرداخت و اعلام کرد که در سال ۱۴۰۱ تولید سه مدل خودرو (سمند، ۴۰۵ و تیبا) متوقف خواهد شد و به جای آنها سه محصول جدید به بازار عرضه خواهد شد.
آمار تولید خودروهای تجاری تا پایان بهمن ۱۴۰۰
بر اساس آمار منتشر شده توسط وزارت صمت، در اسفند ماه ۱۴۰۰ تعداد ۸۷,۰۲۷ دستگاه خودرو تجاری نظیر کامیون، کشنده، اتوبوس، مینیبوس، وانت و غیره تولید شده است، که نسبت به مدت مشابه در سال قبل، با ۷ درصد افزایش روبرو است.
بر اساس آمارها، بیشترین تیراژ خودروهای تولید شده مربوط به وانت است، اما بیشترین نرخ رشد را خودروهای ون دارند. اگر تعداد کل خودروهای تولید شده کشور در ۱۱ ماه اخیر را ۹۰۳ هزار دستگاه در نظر بگیریم، تنها ۱۰ درصد آن متعلق به خودروهای تجاری است که به نظر نمیآید این مقدار قابل قبول باشد.
از ابتدای سال تا پایان بهمن ماه، مجموعاً ۷۳ هزار و ۵۵۰ دستگاه وانت تولید شده است، که بیشترین تعداد آنها متعلق به سایپاست. تولید وانت نسبت به سال گذشته حدود ۱.۵ درصد کاهش داشته است. در شرکت ایرانخودرو، تولید وانت با ۷۷ درصد کاهش روبرو شده است، در حالی که در سایپا تنها حدود ۴ درصد کاهش داشته است.
در این مدت، تولید ۱۰,۷۹۹ دستگاه کامیون، کامیونت و کشنده صورت گرفته است، که نسبت به سال گذشته، افزایش ۱۰۲ درصدی داشته است. ایرانخودرو با تولید ۴,۷۶۵ دستگاه، بیش از ۸۷ درصد رشد داشته و سایپا نیز با تولید ۹۳۸ دستگاه، رشد ۹۴ درصدی را به ثمر رسانده است.
به طور کلی، در سال جاری تعداد ۹۷۸ دستگاه مینیبوس و میدلباس تولید شد که نسبت به سال گذشته ۳۹ درصد رشد داشته است. همچنین، تعداد ۵۹۸ دستگاه اتوبوس تولید شده که نشان از کاهش ۳۳ درصدی نسبت به سال گذشته دارد. در این رابطه، لازم به ذکر است که شرکت سایپا در تولید مینیبوس و اتوبوس هیچ نقشی نداشته است، اما شرکت ایرانخودرو با رشد ۱۳۷ درصدی، نقش برجستهای داشته است. در بخش ونها نیز به طور کلی تعداد ۱۰۲ دستگاه ون تولید شده است که نشان از رشد ۳۵۰ درصدی نسبت به سال گذشته میدهد.
دستورات رئیسجمهور درباره صنعت خودرو
در تاریخ اسفند ۱۴۰۰، رئیس جمهور کشور در حین بازدید از انبار و خط تولید شرکت ایرانخودرو، دستوراتی به روال زیر صادر کردند:
- میزان تولیدات ایرانخودرو در سال جدید باید نسبت به سال ۱۴۰۰ ، حداقل ۵۰ درصد افزایش یابد.
- حداقل یک خودرو اقتصادی با ساختار به روز، طی دو سال آینده تولید و عرضه شود.
- تولید حداقل ۳ خودرو قدیمی در سال جدید متوقف شود و ۳ خودرو جدید باکیفیت تولید شود.
- تولید خودروهای جدید و به روز، برقی و خودران گسترش یابد.
- حداکثر تا دو ماه آینده، نسبت به تامین قطعات و ترخیص خودروهای دپو شده، اقدام شود.
- عرضه خودرو افزایش یابد تا قرعهکشیها حذف شوند.
- از ابتدای سال جدید، خودروهای پیشفروش شده پس از تکمیل وجه، بدون هیچگونه تاخیر، تحویل داده شوند.
- واگذاری رانتی خودرو به شرکتها و دستگاههای دولتی و غیردولتی و متفاوت با فروش معمول خودرو به مردم، ممنوع است.
- هر ساله حداقل ۲۰ هزار خودرو کشنده، کامیون، اتوبوس و مینیبوس فرسوده، از رده خارج شوند و با خودروهای با کیفیت داخلی و یا خارجی جایگزین شوند.
- در سال جدید، استفاده از قطعات با کیفیت پایین در مونتاژ خودرو ممنوع است.
افزایش میزان تولید خودرو نسبت به سال گذشته
در دهماهه سال جاری، تعداد ۷۴۸ هزار دستگاه خودرو تولید شده است که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، یعنی ۷۴۰ هزار دستگاه، رشد ۱.۱ درصدی را نشان میدهد. به طور میانگین، هر ماه حدودا ۷۴ هزار دستگاه خودرو تولید شده است.
وزیر صمت قول داده بود که تا پایان سال ۱۴۰۰، یک میلیون و ۱۰۰ هزار خودرو تولید خواهد شد. بنابراین برای رسیدن به این هدف، خودروسازان حتی ۳۵۲ هزار خودرو دیگر باید تا پایان سال تولید کنند.
رشد تولید خودروهای تجاری در ۱۰ ماه اخیر
در طبق آمار منتشر شده در بهمن ماه ۱۴۰۰، مجموع تعداد خودروهای تولید شده تا پایان دیماه به ۷۷،۷۶۷ دستگاه میرسد. این تعداد شامل خودروهای عمومی، تجاری، سبک، و سنگین و ... میباشد. مقایسه این آمار با دادههای سال گذشته نشان میدهد که تعداد تولیدات در این بازه زمانی از ۷۴،۶۰۲ دستگاه به ۷۷،۷۶۷ دستگاه افزایش یافته است، که این افزایش نسبت به سال گذشته حدود ۴ درصد است.
تولید کلیه انواع کامیون و کشندهها در دوره مذکور به ۹۲۰۰ دستگاه رسیده است که نسبت به سال گذشته، با ۹۷ درصد رشد مواجه شده است. از طرف دیگر، تولید اتوبوس و مینیبوس در همین بازه زمانی افت ۰.۵ درصدی داشته و تعداد کلیه آنها به ۱۴۲۶ دستگاه محدود شده است. این افت اصلی بیشتر به دلیل کاهش تولید اتوبوسها اتفاق افتاده است، زیرا تعداد آنها از ۷۶۵ دستگاه در سال گذشته به ۵۵۴ دستگاه در دوره معین کاهش یافته است. اما تولید مینیبوسها و میدلباسها با رشد ۳۰ درصدی رو به رو شده و تعداد آنها افزایش یافته است.
در بازه زمانی از ابتدای سال جاری تا پایان دیماه، تعداد ۶۶،۲۱۸ دستگاه وانت تولید شده است که نسبت به تعداد ۶۸،۲۶۳ دستگاه تولید شده در سال گذشته، ۳ درصد کاهش نشان میدهد.
در سال گذشته تولید ون کاهش یافته بود اما در سال جاری به نسبت ۲۹۲ درصد افزایش یافته و از ۲۳۵ دستگاه به ۹۲۳ دستگاه رسیده است.
در زمینه خودروهای سواری، تولید ۵۵۶۰ دستگاه خودرو تجاری سبک و سنگین توسط ایرانخودرو در ده ماه اخیر، حدود ۳ درصد افزایش داشته است که افزایش قابل توجهی محسوب میشود. در مقابل، تولیدات سایپا با افت ۱.۵ درصدی روبرو شده و از ۵۳,۴۲۱ دستگاه در سال گذشته به ۵۲,۶۴۴ دستگاه کاهش یافته است.
شکستن رکورد تولید خودورهای سواری
در دیماه سال ۱۴۰۰، تولید خودرو نسبت به سال گذشته، ۴ درصد افزایش یافت. همچنین نسبت به آذرماه، تولید خودرو ۷.۵ درصد افزایش داشت. در کل، از ابتدای سال تا پایان دیماه، تعداد ۷۳۸,۵۰۰ دستگاه خودرو تولید شد، که از این تعداد، ۸۸,۷۰۰ دستگاه مربوط به تولیدات دیماه بودند.
در ماه مهر، تولید خودرو کاهش یافت؛ اما این کاهش در آبانماه جبران شد و با ۱۳.۵ درصد رشد، بهبود یافت. وزارت صنعت برنامهریزی کرده بود که تا پایان سال جاری، تعداد یک میلیون و ۱۰۰ هزار دستگاه خودرو تولید شود؛ اما خودروسازان تاکنون با ۱۹.۵ درصد کاهش، از این هدف عقبانداختهاند.
تأکید بر افزایش تولید خودروها تاکنون بهبود چشمگیری در بازار ایجاد نکرده است. بر اساس اظهارات رئیس انجمن نمایشگاههای خودرو، عرضه خودروها به سطح کمترین حد خود کاهش یافته و بازار در وضعیت رکودی قرار دارد. بخشی از خودروهای تولید شده در این مدت دارای نقص هستند یا در انبار نگهداری میشوند؛ بنابراین، تمامی تولیدات به بازار عرضه نشدهاند.
ایرانخودرو و سایپا در طول ده ماه گذشته از سال جاری، به ترتیب ۳۸۱،۳۲۱ و ۲۵۷،۰۰۰ دستگاه خودرو تولید کردند که در مقایسه با سال قبل به ترتیب ۲% کاهش و ۸% افزایش داشتند. تولیدات پارسخودرو هم از ابتدای امسال تا پایان دیماه به ۵۲،۱۵۳ دستگاه رسید.
آمار تولید خودروسازان خصوصی منتشر شد
با توجه به آمار تولید خودروسازان خصوصی تا پایان پاییز ۱۴۰۰، از جمله ۱۵ خودروساز خصوصی کشور فعالیت خود را ادامه دادهاند، در حالی که بقیه به تولیدی نپرداختهاند. طبق این آمار، در ۹ ماهه سال ۱۴۰۰ حدود ۶۷۵ هزار خودرو تولید شده است، از جمله ۳۹ هزار دستگاه تولید شده توسط خودروسازان خصوصی. این نشان میدهد که خودروسازان خصوصی تنها ۵% از کل تولید خودروسازی را تولید کرده اند، اما این رقم در مقایسه با دوره مشابه سال ۱۳۹۹، ۱۵ درصدی افزایش داشته است.
بر اساس تخمین وزارت صنعت، معدن و تجارت، تولیدکنندگان خصوصی خودرو باید تا پایان سال ۱۴۰۰ میلادی به مقدار ۱۵۰ هزار دستگاه خودرو وارد بازار شوند. این بدان معناست که طبق میانگین ماهیانه، باید حدود ۱۲.۵ هزار خودرو تولید کنند. با این حال، آمار نه ماهه نشان میدهد که وضعیت واقعی این صنعتکاران کاملا متفاوت است.
رتبه | شرکت | تولید ۹ ماهه ۱۴۰۰ (تقریبی) |
درصد تغییر نسبت به مدت مشابه ۱۳۹۹ |
---|---|---|---|
۱ | مدیران خودرو | ۲۱,۹۵۰ دستگاه | ۱۱% کاهش تولید |
۲ | کرمان موتور | ۱۲,۱۸۰ دستگاه | ۷۴% افزایش تولید |
۳ | بهمن موتور | ۴,۲۵۰ دستگاه | ۲۱۳% افزایش تولید |
۴ | سیف خودرو | ۴۲۰ دستگاه | ۶۱% کاهش تولید |
۵ | نورا موتور پارس | ۴۱۳ دستگاه | - |
۶ | سروش دیزل | ۳۱۴ دستگاه | ۴۶۰% افزایش تولید |
۷ | ریگان خودرو | ۱۷۴ دستگاه | ۱۰۰% افزایش تولید |
۸ | خودروسازان بم | ۱۲۳ دستگاه | - |
۹ | ایلیا موتور | ۶۴ دستگاه | - |
۱۰ | خودروسازان راین | ۸ دستگاه | - |
با توجه به ترجمه درستی که ارائه کردم، متن به صورت زیر بازنویسی شده است:
*اطلاعات جدول بالا بر اساس آمار رسمی وزارت صمت است.
برنامه تولید خودرو تا سال ۱۴۰۴
دولت نهم، دوازده سال پیش، استراتژیای برای صنعت خودرو تا سال ۱۴۰۴ تعیین کرد که همواره اجرا نشد. اکنون دولت سیزدهم قصد دارد برنامهای جدید به عنوان برنامه راهبردی صنعت خودرو اجرا کند که شامل ۹ پروژه تحولی است. این برنامه شامل اهدافی مانند تولید ۳ میلیون دستگاه خودرو تا سال ۱۴۰۴ و صادرات ۳۳ درصد از تولید است. با توجه به شرایط تحریمها و کمبود قطعات، این برنامهها به نظربلندپروازانه ممکن است اما قابلیت انجام دارند.
لطفاً یک پاراگراف ارسال کنید تا بتوانم آن را برای شما بهبود ببخشم.
بر اساس جدول وزارت صمت، درصد رشد ارزش افزوده صنعت خودروسازی از سال ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۴ به ۵ درصد میرسد، اما دستیابی به این هدف چالشبرانگیز است. طبق برنامه، تعیین شده است که حداقل ۱۰ محصول جدید تا سال ۱۴۰۴ به سبد محصولات خودروسازان اضافه شود. علاوه بر این، هدف صادرات ۹۰۰ هزار دستگاه خودرو تا سال ۱۴۰۴ نیز در دستور کار قرار دارد.
افزایش نامحسوس تولید خودرو تا پایان آذرماه ۱۴۰۰
گزارش منتشر شده در دی ماه سال ۱۴۰۰ توسط سامانه کدال نشان میدهد که سایپا، ایرانخودرو و پارسخودرو در نه ماهه اول این سال تعداد ۶۶۹،۳۲۰ دستگاه خودرو تولید کردند که نسبت به سال گذشته با تعداد ۶۵۳،۷۶۱ دستگاه، رشد ۲.۳۷ درصدی را نشان داده اند.
بر اساس این گزارش، ایرانخودرو در آذرماه موفق به تولید ۳۲۵,۵۵۷ دستگاه خودرو شد. این میزان تولید نشان از ادامه برتری ایرانخودرو به عنوان بزرگترین خودروساز کشور دارد. از کل تعداد تولید شده، ۲۱۴,۶۸۱ دستگاه مربوط به خانواده پژو، ۳۵,۷۰۶ دستگاه خانواده سمند، ۳۷,۷۰۸ دستگاه دنا، ۲۵,۲۷۴ دستگاه رانا، ۱۲ دستگاه آریسان، ۵,۸۰۲ دستگاه تارا، ۴,۲۷۱ دستگاه هایما و ۱۰۳ دستگاه پژو ۲۰۰۸ بودهاند.
میزان تولیدات ایرانخودرو در نه ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته، با افت ۶ درصدی روبرو شده است. تعداد کل تولیدات ایرانخودرو در سال گذشته ۳۴۶ هزار و ۴۸۶ دستگاه بوده و در آذر ماه امسال نیز تعداد ۴۲ هزار و ۸۹۴ دستگاه تولید شده است.
در بازه زمانی مذکور، سایپا به عنوان دومین خودروساز بزرگ کشور شناخته میشود و تعداد ۲۵۳ هزار و ۵۸۴ دستگاه خودرو تولید کرده است. این تعداد شامل ۲۱۷ هزار و ۲۲۱ دستگاه خودروی تیبا، ۱۷ هزار و ۹۰۳ دستگاه خودروی سایپا ۱۵۱، ۱۶ هزار و ۷۲۰ دستگاه خودروی شاهین و ۱۳۰ دستگاه خودروی آریو میشود. علاوه بر این، صادرات ۲۵۱ دستگاه خودرو کامل (CBU) و ۱۳۶۰ دستگاه قطعات نیمه کامل (SKD) در آمار سایپا قابل مشاهده است.
در مقایسه با ایرانخودرو، سایپا در بازه زمانی مشابه امسال، با رشد ۸.۱۴ درصدی آمار تولید خود را افزایش داده است و تنها در آذرماه تعداد تولیدات آن به ۳۱ هزار و ۱۳۱ دستگاه رسیده است.
با بهرهگیری از ظرافتهای تولید، پارسخودرو به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان خودرو در کشور، در طول دورهی موردبررسی ۹۰ هزار و ۱۷۹ دستگاه خودرو متنوع را روانه بازار کرد. تعداد این خودروها شامل ۴۷ هزار و ۱۲۸ دستگاه از مدل کوییک (کیو ۲۰۰)، ۲۶ هزار و ۳۹۷ دستگاه کوییک معمولی، ۱۶ هزار و ۶۰ دستگاه از گروه ساینا و ۵۹۴ دستگاه از خانواده برلیانس بود. این میزان تولید نشاندهندهٔ یک رشد چشمگیر و بالغ بر ۲۳.۸ درصد است. در آذرماه نیز تنها ۱۱ هزار و ۴۹۸ دستگاه توسط این شرکت تولید شد.
بر اساس برنامههای وزارت صمت، تعداد یک میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو سواری و وانت در سال ۱۴۰۰ باید تولید شود. این رقم نشان دهنده رشد ۲۱.۹ درصدی نسبت به تعداد ۹۸۴ هزار و ۲۰۰ دستگاه خودرو تولید شده در سال ۹۹ است.
افزایش ۵۰ درصدی تولید خودرو در سال ۱۴۰۱
در ماه آذر سال ۱۴۰۰، مهدی صادقی نیارکی، معاون امور صنایع وزارت صمت، در یک گفتوگو ویژه خبری اظهار کرد که در سال آینده، برنامه رشد ۵۰ درصدی تولید خودرو در ایران اجرا خواهد شد. او اشاره کرد که بیشترین آمار تولید خودرو در کشور، مربوط به سال ۱۳۹۶ با میزان یک میلیون و ۴۴۰ هزار دستگاه بوده و در سال ۱۳۹۰ نیز یک میلیون و ۴۲۰ هزار دستگاه خودرو سواری (به غیر از وانتها) تولید شده است.
طبق اظهارات او، بیشترین حجم واردات مربوط به سال ۱۳۹۳ بود که ۱۰۳،۰۰۰ دستگاه خودرو وارد شد. در سال ۱۳۹۶، تعداد حدودی ۶۸،۰۰۰ خودرو وارد شد.
آقای صادقی نیارکی بیان کرد که سالانه حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه تقاضای موثر در کشور وجود دارد و برای امسال حدود یک میلیون دستگاه برنامه تولید دارند، همچنین پیشبینی میشود که تولید خودروها در سال آینده با یک رشد ۵۰ درصدی افزایش پیدا کند.
آمار تولید محصولات منتخب - مهر ۱۴۰۰
براساس آمارهای ارائه شده توسط وزارت صمت، تولید محصولات برجسته در هفت ماهه نخست سال ۱۴۰۰ مشخص شده است. مجموع تولید خودروهای سبک و سنگین در این دوره به بیش از ۵۶۶ هزار واحد رسیده است. این آمار نشان میدهد که تولید خودروهای سواری نسبت به دوره مشابه در سال قبل ثابت مانده ولی تولید خودروهای وانت با کاهش ۱۱ درصدی همراه بوده است.
با توجه به آمارهای ارایه شده، تولید خودروهای سنگین تا پایان ماه مهر به دستاورد قابل توجهی دست یافته است. به طور خاص، تولید اتوبوس و مینیبوس با افزایش ۱۲ درصد و تولید کامیون، کامیونت و کشنده نیز با افزایش ۶۴ درصدی روبهرو شده است.
آمار تولید خودرو در مهر ۱۴۰۰
مطبوعات وزارت صنعت آمارهای مربوط به تولید خودروها در آذرماه ۱۴۰۰ منتشر کرد. این آمارها نشان میدهد که تولید خودروها در طول هفت ماه گذشته نسبت به همان دوره از سال گذشته کاهش یافته است. به عنوان مثال، ایرانخودرو با افت ۲۰ درصدی روبرو بوده، در حالی که سایپا موفق به کاهش این افت شده است. ایرانخودرو همچنان به رشد خود ادامه داده و در آبانماه با تولید ۴۳,۳۶۹ دستگاه خودرو، ۲۹ درصد رشد نسبت به ماه قبل را برای خود ثبت کرده است.
لطفاً یک پاراگراف ارسال کنید تا بتوانم آن را برای شما بهبود ببخشم.
در بخش خودروسازی خصوصی، تولیدات مدیرانخودرو با ۴۵ درصد کاهش، در حالی که کرمان موتور پیشرفت ۱۴۷ درصد رشد داشت. این افزایش شامل خودروسازهای کوچکتر نیز میشود؛ به عنوان مثال، خودروسازی ایلیا با تولید دایون V۵، نیز آمار مثبتی را نشان داد. همچنین، یواز پاتریوت و یواز پیکاپ، تولیدات شرکت سروشدیزل، با رشد ۳۰۰ درصد، روند صعودی را پیش گرفتند. از سوی دیگر، شرکتهایی مانند دیارخودرو، صنعت خودرو آذربایجان و آذویکو، مدتها است که هیچ تولیدی ارائه نکردهاند. اما با تصمیم وزارت صنعت، معدن و تجارت، درباره آزادسازی اسناد خودروهای در رهن و عرضه، امیدواریم که صنعت تولید خودروی کشور شرایط بهتری را تجربه کند.
افزایش تولید خودروسازان از آذرماه
در ماه آبان ۱۴۰۰، آقای فاطمیامین، وزیر صمت، اعلام کرد که تولید خودروها از آخرین هفته آبان ۱۴۰۰ افزایش خواهد یافت. او اظهار داشت که تولید روزانه شرکت ایران خودرو به ۵۰۰ دستگاه و تولید روزانه شرکت سایپا به ۲۰۰ دستگاه بیشتر خواهد رسید. او همچنین به افزایش تجاریسازی خودروهای ناقص اشاره کرد و اظهار کرد که انباشت خودروهای ناقص در پارکینگ خودروسازان، تا حدی قابل قبول است. او تصریح کرد که این انباشت در حال حاضر غیرمتعارف است، اما تا دو ماه آینده، مشکلات تولید خودروهای ناقص کاهش خواهد یافت.
آمار تولید محصولات منتخب در نیمه اول ۱۴۰۰
با توجه به آمار اولیه، در نیمه اول سال ۱۴۰۰، تولید خودروهای سواری و سنگین به جز خودروهای وانت افزایش یافته است. بیش از ۴۴۱ هزار خودرو سواری تولید شده که تنها ۱۵ هزار دستگاه بیشتر از مدت مشابه سال ۱۳۹۹ است. همچنین نرخ تولید گروه کامیون، کامیونت و کشندهها با ۶۶% افزایش بیشترین رشد را نشان داده است.
برنامه تولید خودرو در سال ۱۴۰۱
در تاریخ آبان ۱۴۰۰، آقای فاطمیامین (وزیر صنعت، معدن و تجارت) در جریان مراسم آغاز تولید انبوه خودرو، اعلام کرد که تولیدکنندگان خودرو در کشور قصد دارند تا پایان سال ۱۴۰۰، بیش از ۱۰۰ هزار دستگاه خودرو بیشتر از برنامه ریزی شده وزارت صنعت، تولید کنند. با توجه به اینکه هدفگذاری دولت در دوره دوازدهم برای تولید خودروهای متنوع تا پایان سال ۱۴۰۰ در حدود ۱ میلیون و ۲۵۰ هزار دستگاه بود، اعلامات آقای وزیر نشان میدهند که تولید حدود ۱ میلیون و ۳۵۰ هزار دستگاه خودرو تا پایان اسفند ۱۴۰۰ انتظار میرود.
آقای فاطمیامین به افزایش تولید خودروسازان در سال ۱۴۰۱ اشاره کردهاند و اعلام کردهاند که تا پایان این سال تولید خودروها به ۱.۶ میلیون دستگاه خواهد رسید. او افزوده که انتظار میرود در سال آینده تولید خودروها حدود ۳۵۰ هزار دستگاه بیشتر از سال گذشته باشد و این امر منجر به افزایش فرصتهای شغلی و کاهش قیمت خودروها خواهد شد.
آمار تولید خودروسازان خصوصی در نیمه اول ۱۴۰۰
گزارش منتشر شده توسط تولیدکنندگان خودرو خصوصی ایران نشان میدهد که تا پایان نیمه اول سال ۱۴۰۰، تنها حدود ۵۰ هزار دستگاه خودرو تولید کردهاند که معادل ۷۰ درصد از برنامه تولید پیشبینی شده توسط وزارت صمت بوده است.
در دولت دوازدهم، آقای رزمحسینی بهعنوان وزیر صنعت، معدن و تجارت فشاری بر خودروسازان خصوصی اورده بود تا تعداد تولید خودروها را افزایش دهند. وی آنها را تا اوایل سال ۱۴۰۰ میلادی به تولید ۷۵ هزار دستگاه خودرو تعهد کرده بود. در حال حاضر، آمار تولید نشان میدهد که تا پایان شهریورماه ۱۴۰۰، خودروسازان تنها توانستهاند حدود ۲۲.۵ هزار دستگاه را تولید کنند.
سال | تولید کل | تولید خصوصی ها | سهم خصوصی ها از کل |
---|---|---|---|
۱۳۹۷ | ۷۹۹ هزار دستگاه | ۹۳.۴ هزار دستگاه | ۱۱.۵% |
۱۳۹۸ | ۷۶۰ هزار دستگاه | ۳۲.۵ هزار دستگاه | ۴.۲% |
۱۳۹۹ | ۹۰۳ هزار دستگاه | ۴۷.۳ هزار دستگاه | ۵.۲% |
نیمه اول ۱۴۰۰ | ۴۴۶ هزار دستگاه | ۲۲.۵ هزار دستگاه | ۵% |
با توجه به ترجمه درستی که ارائه کردم، متن به صورت زیر بازنویسی شده است:
*اطلاعات جدول بالا بر اساس آمار رسمی وزارت صمت است.
در جدول زیر، آمار تولید تجمعی برای خودروسازان بخش خصوصی و مقایسه آن با سال قبل، آورده شده است.
رتبه | شرکت | تولید ۶ ماهه ۱۴۰۰ (تقریبی) |
درصد تغییر نسبت به مدت مشابه ۹۹ |
---|---|---|---|
۱ | مدیران خودرو | ۱۱,۴۰۰ دستگاه | ۲۹% کاهش تولید |
۲ | کرمان موتور | ۸,۰۰۰ دستگاه | ۷۰% افزایش تولید |
۳ | بهمن موتور | ۱,۹۰۰ دستگاه | ۲۷۶% افزایش تولید |
۴ | سیف خودرو | ۳۳۳ دستگاه | ۵۳% کاهش تولید |
۵ | نورا موتور پارس | ۲۶۰ دستگاه | - |
۶ | سروش دیزل | ۲۴۰ دستگاه | ۶۶۰% افزایش تولید |
۷ | ریگان خودرو | ۱۷۰ دستگاه | ۱۰۴% افزایش تولید |
۸ | خودروسازان بم | ۱۰۷ دستگاه | - |
۹ | خودروسازان راین | ۳ دستگاه | - |
با توجه به ترجمه درستی که ارائه کردم، متن به صورت زیر بازنویسی شده است:
*اطلاعات جدول بالا بر اساس آمار رسمی وزارت صمت است.
وضعیت خودروسازی ایران در سال ۲۰۱۹
بر اساس آخرین آمار ارائه شده توسط سازمان بینالمللی تولیدکنندگان وسایل نقلیه، ایران در سال ۲۰۱۹ با تولید بیش از ۸۲۱ هزار واحد خودرو، به عنوان بیستمین بزرگترین تولیدکننده خودرو در جهان شناخته شده است. چین، ایالات متحده و ژاپن همچنان در جایگاه اول تا سوم جدول بزرگترین تولیدکنندگان خودروهای جهان قرار دارند. در زیر میتوانید جدول مقایسه تولید خودروهای بزرگترین تولیدکنندهها تا پایان سال ۲۰۱۹ و همچنین درصد تغییرات تولید نسبت به سال ۲۰۱۸ را مشاهده نمایید.
رتبه | کشور | تولید در ۲۰۱۹ | تغییر نسبت به ۲۰۱۸ |
---|---|---|---|
۱ | چین | ۲۵.۷ میلیون دستگاه | ۷.۵% کاهش تولید |
۲ | آمریکا | ۱۰.۸ میلیون دستگاه | ۳.۷% کاهش تولید |
۳ | ژاپن | ۹.۶ میلیون دستگاه | ۰.۵% کاهش تولید |
۴ | آلمان | ۴.۶ میلیون دستگاه | ۹.۰% کاهش تولید |
۵ | هند | ۴.۵ میلیون دستگاه | ۱۲% کاهش تولید |
۶ | مکزیک | ۳.۹ میلیون دستگاه | ۲.۸% کاهش تولید |
۷ | کره جنوبی | ۳.۹ میلیون دستگاه | ۱.۹% کاهش تولید |
۸ | برزیل | ۲.۹ میلیون دستگاه | ۲.۲% افزایش تولید |
۹ | اسپانیا | ۲.۸ میلیون دستگاه | ۰.۱% افزایش تولید |
۱۰ | فرانسه | ۲.۲ میلیون دستگاه | ۲.۹% کاهش تولید |
۲۰ | ایران | ۸۲۱ هزار دستگاه | - |
*اطلاعات بهصورت تقریبی اعلام شدهاند.
آمار تولید خودرو در ۵ ماهه اول ۱۴۰۰
گزارش جدید وزارت صمت درباره تولید انواع خودرو در ۵ ماهه اول سال ۱۴۰۰ نشان میدهد که تولید خودروسازان ایرانی در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۳۹۹ تغییر چندانی نکرده است. از ابتدای سال تا پایان مردادماه ۱۴۰۰، بیش از ۳۸۶ هزار دستگاه انواع خودرو در این کشور تولید شده است که نسبت به ۵ ماهه اول سال ۱۳۹۹ تنها ۱.۵% افزایش داشته است.
نوع | تولید | درصد تغییر |
---|---|---|
خودرو سواری | ۳۵۴,۵۴۱ دستگاه | ۲.۳% افزایش تولید |
خودرو وانت | ۲۷,۸۰۴ دستگاه | ۱۱.۸% کاهش تولید |
کامیون، کامیونت و کشنده | ۳,۲۱۵ دستگاه | ۸۳.۱% افزایش تولید |
مینی بوس و میدل باس | ۳۴۱ دستگاه | ۱۰.۴% افزایش تولید |
اتوبوس | ۲۷۴ دستگاه | ۱۳.۳% کاهش تولید |
مجموع تولید | ۳۸۶,۲۷۷ دستگاه | ۱.۵% افزایش تولید |
با توجه به ترجمه درستی که ارائه کردم، متن به صورت زیر بازنویسی شده است:
*اطلاعات جدول بالا بر اساس آمار رسمی وزارت صمت است.
آمار تولید محصولات منتخب در ۴ ماهه اول ۱۴۰۰
به گزارش منتشر شده توسط وزارت صمت، در چهار ماهه اول سال ۱۴۰۰، تولید کمباین افزایش یافته است اما تولید خودروهای سواری مانند اتوبوس، مینیبوس، ون و وانت نسبت به مدت مشابه سال ۱۳۹۹ کاهش یافته است.
لطفاً نکته جالب آمار زیر را توجه کنید: حذف کردن گروههای کامیون، کامیونت، و کشندهها از فهرست خودروهاست.
آمار تولید خودروسازان خصوصی تا تیر ۱۴۰۰
طبق بررسی عملکرد چهارماهه خودروسازان خصوصی در ماه مرداد ۱۴۰۰، فقط ۳۰٪ از برنامه تولید وزارت صمت را موفق به انجام دادهاند. برنامهریزی مدیران خودرویی دولت دوازدهم پیشبینی کرده بود که تعداد حدود یک میلیون و ۲۵۰ هزار دستگاه خودرو تا پایان سال ۱۴۰۰ تولید شود، که ۱۵۰ هزار دستگاه از آنها متعلق به خودروسازان خصوصی است.
به عبارت دیگر، خودروسازان خصوصی باید در حدود ۱۲ تا ۱۳ هزار خودرو را ماهانه تولید کنند تا در پایان سال ۱۴۰۰ به هدف تعیین شده توسط وزارت صنعت برسند. اما در چهار ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۰، تنها کمتر از ۱۵ هزار دستگاه را تولید کردهاند که نشان دهنده عقبماندگی ۷۰ درصدی آنها از برنامه تولید است.
در جدول زیر، آمار تولید تجمعی برای خودروسازان بخش خصوصی و مقایسه آن با سال قبل، آورده شده است.
رتبه | شرکت | تولید ۴ ماهه | درصد تغییر |
---|---|---|---|
۱ | مدیران خودرو | ۷,۹۳۵ دستگاه | ۲۷.۵% کاهش تولید |
۲ | کرمان موتور | ۵,۱۳۹ دستگاه | ۱۳۰% افزایش تولید |
۳ | بهمن موتور | ۱,۰۵۰ دستگاه | ۱۹۵% افزایش تولید |
۴ | سروش دیزل | ۱۳۰ دستگاه | ۶۶۰% افزایش تولید |
۵ | سیف خودرو | ۱۳۴ دستگاه | ۶۰% کاهش تولید |
۶ | خودروسازان بم | ۱۰۷ دستگاه | - |
۷ | خودروسازان راین | ۲ دستگاه | - |
با توجه به ترجمه درستی که ارائه کردم، متن به صورت زیر بازنویسی شده است:
*اطلاعات جدول بالا بر اساس آمار رسمی وزارت صمت است.
آمار تولید محصولات منتخب در ۳ ماهه اول ۱۴۰۰
در طول بهار سال ۱۴۰۰، تولید انواع خودروهای سواری، کامیون، کشنده و کمباین افزایش یافته است، اما تولید اتوبوس، مینیبوس، ون در مقایسه با بهار سال ۱۳۹۹ کاهش یافته است، بر اساس گزارش تولید محصولات منتخب وزارت صمت.
یک نکته تأملبرانگیز دیگر در آمار مورد بررسی، اختلاف تولید وانتهای مختلف در فصل بهار سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل است!
آمار تولید خودروسازان خصوصی در بهار ۱۴۰۰
به تاریخ تیر ماه سال ۱۴۰۰، آمار جدید وزارت صنعت نشان میدهد که خودروسازان خصوصی در این مدت بیش از ۱۰ هزار دستگاه خودرو مختلف تولید کردهاند. این تعداد نشان دهنده افزایش ۲۱ درصدی در تولید خودروهای خصوصی نسبت به فاصله زمانی مشابه در سال ۱۳۹۹ است.
آمار تجمعی تولید خودروسازان بخش خصوصی در جدول زیر نمایش داده شده است.
رتبه | شرکت | تولید تجمعی | درصد تغییر |
---|---|---|---|
۱ | مدیران خودرو | ۵۷۰۰ دستگاه | ۱۴% کاهش |
۲ | کرمان موتور | ۳۶۰۰ دستگاه | ۲۵۰% افزایش |
۳ | بهمن موتور | ۵۰۰ دستگاه | ۱۲۴% افزایش |
۴ | خودروسازان بم | ۱۰۰ دستگاه | ۱۰۰% افزایش |
۵ | سروش دیزل | ۹۰ دستگاه | ۶۶۰% افزایش |
۶ | سیف خودرو | ۳۰ دستگاه | ۸۸% کاهش |
با توجه به ترجمه درستی که ارائه کردم، متن به صورت زیر بازنویسی شده است:
*اطلاعات جدول بالا بر اساس آمار رسمی وزارت صمت است.
آمار تولید خودرو در اردیبهشت ۱۴۰۰
متن بازنویسی شده: به تازگی آمارهای منتشر شده توسط وزارت صنعت نشان میدهد که تولید خودروهای مختلف در ماه اردیبهشت سال ۱۴۰۰ به بیش از ۱۴۰ هزار دستگاه رسیده است. این افزایش حدود ۱۱% در مقایسه با تولید حدود ۱۲۶ هزار دستگاه در ماه مشابه سال ۹۹ بوده است.
لطفاً یک پاراگراف ارسال کنید تا بتوانم آن را برای شما بهبود ببخشم.
در مقایسه با سایر گروهها، گروه کامیونها، کامیونتها و کشندهها با رشد تولید بیش از ۶۰%، بیشترین افزایش را داشته اند. در رتبه دوم، گروه ونها با ۵۶% افزایش تولید قرار دارند. از طرفی، تنها گروهی که کاهش تولیدی را تجربه کرده، گروه اتوبوسها بوده است. این گروه در ماه اردیبهشت، تنها ۱۱۰ دستگاه تولید کرده است، که ۲۵% کمتر از تولید ماه مشابه سال قبل میباشد.
آمار تولید خودرو در فروردین ۱۴۰۰
بر اساس آمارهای جدید وزارت صنعت، معدن و تجارت، تولید انواع خودرو در اردیبهشت ماه ۱۴۰۰، به بیش از ۶۰ هزار دستگاه رسیده است. این مقدار نشان دهنده افزایش ۱۴۴ درصدی نسبت به ماه مشابه سال قبل میباشد.
لطفاً یک پاراگراف ارسال کنید تا بتوانم آن را برای شما بهبود ببخشم.
بر اساس آمارهای ارائه شده، تولید خودروهای سنگین به طور متناوب افزایش یافته است. به عنوان مثال، تولید مینیبوس و میدلباسها ۲۱۴% افزایش یافته و تولید کامیونها، کامیونتها و کشندهها نیز با رشد ۱۵۴۴% مواجه بوده است. در عین حال، تولید اتوبوسها تجربه کاهش ۱۲%یی نسبت به سال گذشته را داشته است.
متن ورودی که ارائه دادید، خالی است. لطفاً یک متن ورودی مشخص کنید تا بتوانم آن را بهبود بخشیده و بازنویسی کنم.
متن ورودی که ارائه دادید، خالی است. لطفاً یک متن ورودی مشخص کنید تا بتوانم آن را بهبود بخشیده و بازنویسی کنم.
متن ورودی که ارائه دادید، خالی است. لطفاً یک متن ورودی مشخص کنید تا بتوانم آن را بهبود بخشیده و بازنویسی کنم.
آمار تولید خودرو در سال ۱۴۰۰
در سال ۱۴۰۰، تولیدکنندگان خودرو در ایران مجموعاً ۹۶۳ هزار دستگاه خودرو را تولید کردند، که در مقایسه با تولید ۹۹۱ هزار دستگاه در سال ۱۳۹۹، کاهش حدود ۳٪ را نشان میدهد.
مدل | تولید سال ۱۴۰۰ | تغییر نسبت به ۱۳۹۹ |
---|---|---|
سواری | ۸۶۸ هزارو ۱۳۰ دستگاه | ۳.۹% کاهش تولید |
وانت | ۷۹ هزارو ۷۵۱ دستگاه | ۱% کاهش تولید |
کامیون،کامیونت،کشنده | ۱۲ هزارو ۳۸۲ دستگاه | ۱۱۲% افزایش تولید |
ون | ۱ هزارو ۱۶۸ دستگاه | ۳۵۴.۵% افزایش تولید |
مینی بوس و میدل باس | ۱ هزارو ۷۴ دستگاه | ۳۵.۴% افزایش تولید |
اتوبوس | ۶۷۴ دستگاه | ۲۸.۸% کاهش تولید |
مجموع تولید | ۹۶۳ هزارو ۱۷۹ دستگاه | ۲.۹% کاهش تولید |
اطلاعات جدول فوق بر اساس آمارهای رسمی وزارت صمت است.
آمار تولید خودرو در سال ۱۳۹۹
تامـّـل خودرو در سال ۹۹ حدود ۱۴۵ هزار دستگاه خودرو تولید کرده است که نشاندهندهٔ رشد ۱۹ درصدی صنعت خودروسازی کشور نسبت به سال گذشته است.
مدل | تولید سال ۹۹ | تغییر نسبت به ۹۸ |
---|---|---|
انواع سواری | ۹۰۳ هزارو ۸۰۰ دستگاه | %۱۹.۱ + |
انواع وانت | ۸۰ هزارو ۳۶۴ دستگاه | %۶.۵ + |
کامیون،کامیونت،کشنده | ۶ هزارو ۳۹۵ دستگاه | %۵۳.۶ + |
اتوبوس،مینیبوس،ون | ۱ هزارو ۸۷۳ دستگاه | % ۷.۸ - |
انواع کمباین | ۶ هزارو ۳۹۵ دستگاه | %۴۴.۵ + |
انواع تراکتور | ۲۱ هزارو ۶۶۶ دستگاه | %۱۵.۹ + |
اطلاعات جدول فوق بر اساس آمارهای رسمی وزارت صمت است.
امار تولید خودرو در سال ۱۳۹۷
بر اساس گزارش جدید وزارت صنعت، معدن و تجارت، تولید خودروها در سال ۹۷ حدود ۳۸٪ کاهش نسبت به سال ۹۶ داشته است.
به گزارش، در طی ۱۲ ماهه سال ۹۷، شرکتهای ایران خودرو و سایپا به ترتیب تولید ۴۲۵ هزار و ۴۲۰ هزار دستگاه را انجام دادند و در رتبههای اول و دوم به عنوان پرتیراژترین شرکتها قرار گرفتند.
در سال ۹۷، خودروی تندر ۹۰ از مهمترین خودروهایی بود که با کاهش تولید مواجه شد؛ ایران خودرو و پارس خودرو به ترتیب، ۷۵.۲٪ و ۶۴٪ کمتر از سال ۹۶ این خودرو را تولید کردند. ایران خودرو حدود ۱۱ هزار و پارس خودرو حدود ۳۹ هزار دستگاه تندر ۹۰ را در سال ۹۷ تولید کردند.
سال | ۱۳۹۷ | ۱۳۹۶ | درصد تغییر |
---|---|---|---|
فروردین | ۸۰,۱۴۰ | ۶۸,۱۸۰ | ۱۷.۵% + |
اردیبهشت | ۱۴۶,۳۰۷ | ۱۰۴,۶۸۴ | ۳۹,۸% + |
خرداد | ۱۰۸,۳۳۴ | ۱۳۴,۸۰۲ | ۱۹,۶% - |
تیر | ۹۹,۴۱۴ | ۱۲۸,۷۴۷ | ۲۲.۸% - |
مرداد | ۸۹,۴۵۰ | ۱۴۴,۳۷۰ | ۳۸% - |
شهریور | ۵۶,۹۴۹ | ۱۰۵,۹۰۴ | ۴۶.۲% - |
مهر | ۸۳,۰۲۷ | ۱۳۷,۹۱۴ | ۳۹.۸% - |
آبان | ۵۲,۷۲۳ | ۱۲۶,۱۳۵ | ۵۸.۲% - |
آذر | ۴۲,۱۴۵ | ۱۴۶,۳۸۲ | ۷۱.۲% - |
دی | ۵۰,۹۷۲ | - | - |
بهمن | ۵۹,۰۸۲ | ۱۴۶,۴۲۴ | ۵۹.۶% - |
اسفند | ۸۲,۲۲۲ | ۱۳۱,۶۵۶ | ۳۷.۵% - |
تجمعی ۹۷ | ۹۵۵,۹۲۳ | ۱,۵۳۵,۷۵۶ | ۳۷.۸% - |
وزارت صمت بعد از مشکلات ناگهانی در صنعت خودروسازی، از منتهی سال ۹۷ انتشار اطلاعات دقیق درباره تولید ماهیانه خودرو را متوقف کرد. این موضوع باعث شد که برخی رسانهها تنها به ارائه اطلاعات عمومی محدود شدند و اطلاعات جزئی مانند تفکیک تولید بر اساس برند یا مدل در دسترس نبود. به همین دلیل، از مهر تا دی ۹۷، اطلاعات دقیق درباره تولید خودروسازان ایرانی در این خبرها قابل دسترسی نیست.
به نکتهای که کاربر اشاره کرده بودیم بپردازیم؛ در سال ۹۷، شرکتهای ایران خودرو و سایپا همچنان دو نهاد بزرگ و مؤثر در حوزه صنعت خودروسازی کشورمان بودند.
با حضور ایران خودرو در صدر برترین تولیدکنندهها در سال ۱۳۹۷، تعداد بیش از ۴۲۵ هزار دستگاه را تولید کرد. این تعداد نشان میدهد که در مقایسه با سال ۱۳۹۶، حجم تولید ایران خودرو به میزان ۴۰.۳٪ کاهش یافته است.
بگو: "بیایید در مورد شرکت خودروسازی سایپا صحبت کنیم. این شرکت با همکاری دو زیرمجموعه اصلی خود، یعنی پارس خودرو و زامیاد، در سال ۹۷ موفق به تولید بیش از ۴۲۰ هزار دستگاه خودرو شده است و در رتبه دوم قرار دارد. مانند ایران خودرو، سایپا نیز در سال ۹۷ تولید خودروها را کاهش داده و تعداد تولیداتش در این سال ۳۷٪ کمتر از سال ۹۶ بوده است."
مدل | سواری | وانت | ون | مینی بوس*۱ | اتوبوس | کامیون*۲ |
---|---|---|---|---|---|---|
فروردین | ۷۶,۲۳۹ | ۳۰۹۰ | ۷۴ | ۴۵ | ۵۵ | ۶۳۷ |
تغییر*۳ | ۱۸% + | ۶.۳% + | ۳۱۱.۱% + | ۴.۳% - | ۲۲.۵% - | ۲۳.۷% + |
اردیبهشت | ۱۳۷,۹۴۹ | ۶,۵۲۳ | ۷۸ | ۱۹۱ | ۹۶ | ۱۴۷۰ |
تغییر | ۴۰.۲% + | ۳۵.۶% + | ۰ | ۱۳۵.۸% + | ۱۰.۳% - | ۲۲.۳% + |
خرداد | ۱۰۱,۷۹۱ | ۴,۴۶۷ | ۹۲ | ۲۰۸ | ۷۶ | ۱۷۰۰ |
تغییر | ۲۰.۴% - | ۱۵.۶% - | ۱۹.۳% - | ۱۵۰.۶% + | ۴۶.۱% - | ۲۹.۵% + |
تیر | ۹۲,۹۱۲ | ۴,۸۷۲ | ۱۸۹ | ۱۶۵ | ۷۸ | ۱,۱۹۸ |
تغییر | ۲۳% - | ۲۷.۱% - | ۲۷۰.۶% + | ۱۰۳.۷% + | ۵۴.۱% - | ۲.۸% + |
مرداد | ۸۳,۷۸۷ | ۴,۳۹۳ | ۱۶۲ | ۱۸۳ | ۵۹ | ۸۶۶ |
تغییر | ۳۸.۲% - | ۳۷.۹% - | ۱۸۴.۲% + | ۹۶.۸% + | ۶۳.۶% - | ۳۳.۳% - |
شهریور | ۵۲,۷۰۷ | ۳,۱۹۳ | ۲۰۸ | ۱۴۰ | ۷۱ | ۶۳۰ |
تغییر | ۴۶.۴% - | ۴۶.۴% - | ۱۱۲۳.۵% + | ۸۱.۸% + | ۶۱% - | ۵۰% - |
مهر | ۷۶,۹۰۹ | ۴,۸۲۳ | ۱۷۷ | ۱۶۸ | ۷۳ | ۸۷۷ |
تغییر | ۴۰.۳% - | ۳۵.۷% - | ۳۶۵.۸% + | ۱۲۴% + | ۵۹.۹% - | ۳۱.۳% - |
آبان | ۵۲,۷۲۳ | ۴,۰۸۴ | ۱۸ | ۱۶۴ | ۱ | ۶۳۷ |
تغییر | ۵۸.۲% - | ۴۶% - | ۷۳.۲% - | ۳۳.۳% - | ۹۹.۴% - | ۵۲.۶% - |
آذر | ۳۸,۲۷۵ | ۲,۹۴۹ | ۶۱ | ۱۴۸ | ۱۲ | ۷۰۰ |
تغییر | ۷۲% - | ۶۱.۶% - | ۵۵.۱% - | ۳.۵% + | ۹۱.۲% - | ۵۱.۹% - |
دی | ۴۶,۴۷۲ | ۳,۸۷۶ | ۸۹ | ۸۴ | ۱۱ | ۴۴۰ |
تغییر | - | - | - | - | - | - |
بهمن | ۵۴,۹۶۵ | ۳,۷۴۷ | ۳۵ | ۷۳ | ۱۷ | ۲۵۲ |
تغییر | ۶۰.۴% - | ۲۷.۱% - | ۷۳.۷% - | ۷۰.۴% - | ۸۹% - | ۸۶.۳% - |
اسفند | ۷۷,۱۶۴ | ۴,۷۵۰ | ۵ | ۴۳ | ۱۲ | ۲۴۸ |
تغییر | ۳۸% - | ۵.۶% - | ۹۶.۴% - | ۷۶.۶% - | ۹۲.۱% - | ۸۵% - |
تجمعی ۹۷ | ۸۹۱,۸۷۶ | ۵۰,۷۰۷ | ۱,۲۹۵ | ۱,۶۵۶ | ۵۶۹ | ۹,۹۱۰ |
تغییر | ۳۸.۲% - | ۳۰% - | ۳۹.۱% + | ۱۹.۹% + | ۶۸.۱% - | ۴۰.۱% - |
مجموع تولید مینی بوس و میدل باس را میتوان با جمع تولید این دو نوع وسیله نقلیه محاسبه کرد. به همین ترتیب، مجموع تولید کامیون و کامیونت و کشنده نیز با جمع تولید این سه نوع وسیله حمل و نقل قابل محاسبه است. درصد تغییر، نسبت به دوره مشابه سال قبل با محاسبه تفاوت تولید در دو دوره مختلف به دست میآید.