تراز تجاری ایران منفی است ؟
معاون برنامهریزی و امور بینالملل گمرک ارزش صادرات غیرنفتی کشور در سال گذشته را ۵۷.۸ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: سال گذشته بیش از هشت میلیارد دلار شمش طلای خام وارد کشور شد تا مجموع ارزش واردات کشور به ۷۲.۴ میلیارد دلار برسد.

به گزارش گروه رسانه ای شرق، ابوالفضل اکبرپور درباره گزارش آمار تجارت خارجی غیرنفتی کشور طی ۱۲ ماهه ۱۴۰۳ گفت: در سال گذشته بیش از ۱۵۲ میلیون تن صادرات غیرنفتی به ارزش ۵۷.۸ میلیارد دلار داشتیم که نسبت به سال قبل از آن (۱۴۰۲) افزایش ۱۰ درصدی در وزن و ۱۵.۶۲ درصدی در ارزش دلاری داشته است.
وی با بیان اینکه در سال گذشته ۳۹.۳ میلیون تن کالا به ارزش ۷۲.۴ میلیارد دلار وارد کشور شد، گفت: واردات کالا در سال ۱۴۰۳ کاهش ۷۷صدم (۰.۷۷) درصدی در وزن و افزایش ۸.۲۲ درصدی در ارزش دلاری در مقایسه با سال قبل از آن (۱۴۰۲) داشته است.
معاون برنامهریزی و امور بینالملل گمرک ایران عمدهترین کالاهای صادراتی غیرنفتی کشور در سال ۱۴۰۳ را شامل گاز طبیعی، پروپان مایعشده، بوتان مایعشده، متانول، گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازیشکلِ مایعشده و میعانات گازی دانست و گفت: در ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۳ عمدهترین کالای صادراتی گاز طبیعی بود که متوسط ارزش گمرکی هر تن از آن ۳۱۴ دلار بوده است.
وی خاطرنشان کرد: از دیگر اقلام صادراتی سال ۱۴۰۳ میتوان به قیرنفت، اوره، شمش آهن و فولاد غیر ممزوج، میلههای آهنی یا فولادی و پلیاتیلن اشاره کرد.
چین، عراق و امارات عمده ترین مقصد صادراتی ایران
اکبرپور تصریح کرد: عمدهترین مقصد صادراتی غیرنفتی ایران در سال گذشته چین با ۱۴.۸ میلیارد دلار، عراق با ۱۱.۹ میلیارد دلار، امارات با ۷.۲ میلیارد دلار ، ترکیه با ۶.۸ میلیارد دلار، پاکستان و افغانستان هر یک با ۲.۴ میلیارد دلار و هند با ۱.۹ میلیارد دلار بوده است که در مجموع با ۴۷.۶ میلیارد دلار توانستند ۸۲.۳ درصد ارزش دلاری صادرات غیر نفتی را به خود اختصاص دهند.
معاون برنامهریزی و امور بینالملل گمرک ایران درباره اقلام وارداتی کشور در سال ۱۴۰۳ نیز گفت: معادل ۱۰ میلیون تن طلا به ارزش بیش از ۸ میلیارد دلار یکی از مهمترین اقلام وارداتی کشور بود که ۱۱.۱۲ از کل ارزش دلاری واردات کشور را در برمیگرفت؛ همچنین کالاهای اساسی شامل ذرت دامی، کنجالههای سویا، دانه سویا تراریخته، برنج، روغنِ دانه آفتابگردان به همراه تلفن گوشی هوشمند، تراکتور و قطعات منفصله خودرو در میان اقلام برتر وارداتی سال گذشته قرار داشتند.
امارات در صدر کشورهای صادرکننده به ایران
اکبرپور اصلیترین کشورهای صادر کننده کالا به ایران در سال ۱۴۰۳ را امارات با ۲۱.۹ میلیارد دلار، چین با ۱۹.۳ میلیارد دلار، ترکیه با ۱۲.۴ میلیارد دلار، آلمان با ۲.۴ میلیارد دلار، هند با ۱.۷ میلیارد دلار، هنگ کنگ با حدود ۱۴ میلیارد دلار و روسیه با ۱.۳ میلیارد دلار معرفی کرد.
به گفته اکبرپور این ۸ کشور با ۶۰.۷ میلیون دلار درمجموع ۸۳.۸ درصد از ارزش دلاری کل کالاهای وارداتی ایران را به خود اختصاص دادهاند.
معاون گمرک ایران تاکید کرد: در سال گذشته در حالی تراز تجاری غیرنفتی کشور به منفی ۱۴.۶ میلیارد دلار رسید که بیش از ۸ میلیارد دلار آن را واردات شمش طلای خام تشکیل میداد.