|

واکنش سخنگوی دولت به سازوکار سرمایه‌گذاری سنگین بابک زنجانی در اقتصاد کشور چه بود؟

سکوت سنگین

پس از حدود یک دهه دوباره سایه بابک زنجانی بر اقتصاد کشور نمودار شده است و حواشی زیادی به دنبال داشته است. دیروز یک شرکت منتسب به بابک زنجانی تفاهم نامه ۶۱ هزار میلیاردتومانی با شرکت راه آهن جمهوری اسلامی امضا کرده است و دولت تاکنون در این زمینه سکوت کرده است.

سکوت سنگین

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق؛ دیروز در مراسمی در شرکت راه آهن جمهوری اسلامی اعلام شد که شرکت ریلی آوان ریل که زیرمجموعه‌ای از هلدینگ دات وان منتسب به بابک زنجانی است تفاهم‌نامه‌ای به ارزش ۶۱ هزار میلیارد تومان با شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران امضا کرد. این تفاهم‌نامه که در حضور فرزانه صادق‌مالواجرد، وزیر راه و شهرسازی، منعقد شد، شامل خرید و تولید ۳۰۰ دستگاه قطار مسافری خودکششی دیزلی، ۵۰ لوکوموتیو باری و ۶۰۰ واگن مخزن‌دار است.

مهدی ابراهیمی، مدیرعامل آوان ریل درباره نسبت این شرکت با بابک زنجانی به شرق گفت که سرمایه‌های خارج از کشور بابک زنجانی در حال بازگشت به کشور است و قرار است در خدمت مردم و پروژه‌های داخلی استفاده شود. بابک زنجانی نه سهامدار است و نه در شرکت دیده شده است بلکه سرمایه شرکت متعلق به اوست.

این در حالی است که کمی بعد از این رویدادها اکانت بابک زنجانی در شبکه ایکس هم به این موضوع واکنش نشان داد و با اشاره به سرمایه گذاری بزرگ در بخش ریلی نوشت که اقتصاد کشور را به ریل برمی گردانیم!

بابک زنجانی با انتشار توییتی در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) این اتفاق را «بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در تاریخ راه‌آهن ایران» خوانده و گفته: «اقتصاد کشور را به ریل خواهیم انداخت. سالی که قدرت اقتصادی جایگزین قدرت سیاسی خواهد شد.»

این موضوع واکنش های زیادی در افکار عمومی به دنبال داشت و برخی سرمایه گذاری بابک زنجانی در زیرساخت های اقتصادی را راهکار ناگریز تحریم دانسته و گفتند که در غیاب سرمایه گذاری خارجی چاره ای نیست اما برخی دیگر این اتفاق را عادی سازی شکل گیری طبقه ذی نفعان و طبقه الیگارشی در اقتصاد کشور دانستند و گفتند که این مساله به فساد دامن می زند و حتی می تواند وظیفه نظارتی دستگاه ها را تحت الشعاع قرار دهد.

آنها همچنین تاکید کردند که یک شرکت که تنها چند ماه از تاسیس آن می گذرد چگونه و با چه ساز و کاری توانسته است بزرگترین سند سرمایه گذاری ریلی بخش خصوصی را امضا کند؟

برخی دیگر به سرمایه گذاری اخیر مهدی جهانگیری، در بخش های گردشگری هم اشاره کرده و آن را اتفاقی مشابه سرمایه گذاری بابک زنجانی دانستند.

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در واکنش به این مساله به شرق گفت که بعدا در این زمینه صحبت می کند و از توضیحات بیشتر خودداری کرد.

این اتفاقات در شرایطی است که هنوز به‌طور رسمی اعلام نشده که زنجانی در حال گذراندن دوران محکومیت خود در زندان است یا از آزادی مشروط بهره‌مند شده، اما به نظر می‌رسد حبس و محکومیت هم نتوانسته او را از فعالیت‌های اقتصادی بازدارد.

غلامحسین محسنی‌اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه، در بهمن ۱۴۰۲ اعلام کرده بود اموال زنجانی در خارج از کشور شناسایی و به ایران منتقل شده و بر اساس ارزیابی‌های اولیه، این اموال می‌توانند بدهی‌های او را پوشش دهند. همچنین، وکیل او، رسول کوهپایه‌زاده، در اردیبهشت ۱۴۰۳ از کاهش حکم زنجانی به ۲۰ سال زندان و امکان استفاده از آزادی مشروط خبر داد.

سرمایه‌گذاری‌های زنجانی به این تفاهم‌نامه محدود نیست؛ او اخیراً اعلام کرده ۳۲ فروند هواپیمای مسافربری متعلق به شرکت دات وان ایر به‌زودی در آسمان ایران پرواز خواهند کرد و همچنین این هلدینگ در زمینه واردات تاکسی‌های برقی نیز فعالیت دارد.

بابک زنجانی در سال ۲۰۱۲ به عنوان ثروتمندترین فرد ایرانی شناخته شد، اما فعالیت‌های اقتصادی‌اش همواره با ابهام و اتهام همراه بوده است. او در دی ۱۳۹۲ به دلیل بدهی چند میلیارد یورویی به وزارت نفت و بانک مرکزی بازداشت شد. یکی از مهم‌ترین اتهامات او، ایجاد اختلال گسترده در نظام اقتصادی کشور بود. زنجانی با جابجایی میلیاردها یورو و همکاری با بانک مرکزی و وزارت نفت، نقش مهمی در دور زدن تحریم‌ها ایفا کرد.