ترانسمیتر فشار چیست؟
ترانسمیتر فشار یا پرشر ترانسمیتر ابزاری جهت اندازهگیری و کنترل فشار مایعات، سیالات و گازها میباشد.
ترانسمیتر فشار یا پرشر ترانسمیتر ابزاری جهت اندازه گیری و کنترل فشار مایعات، سیالات و گازها می باشد. ترانسمیتر از ترکیب دو واژه Transfer و Meter گرفته شده است؛ یعنی تجهیزی که بتواند یک کمیت فیزیکی را اندازه گیری کرده و آن را به مکان اندازه گیری مثل اتاق کنترل انتقال دهد. ترانسمیتر فشار با اندازه گیری این مواد یک سیگنال الکتریکی ضعیف دریافت میکند و سیگنال الکتریکی را به یک ولتاژ قابل قبول برای اندازه گیری تبدیل کرده و به کنترلرها، مدارات الکترونیکی و سیستمهای مانیتورینگ ارسال میکند. ترانسمیترها کاربردهای متعددی دارند؛ در صنعت به ویژه صنعت خودروسازی، اکثر فرایندهای شیمیایی و ماشین آلات جهت عملکرد صحیح و هشدار قبل از وقوع فاجعه بسیار مهم هستند. انواع ترانسمیتر فشار عبارتنداز:
-
قلمی
-
دیافراگمی
-
اختلاف فشار
-
صنعتی
-
هوشمند
-
ضد انفجاری
-
دیجیتال
همچنین دستهای از ترانسمیترهای فشار وجود دارند که برای اندازه گرفتن شکل پویای تغییرات سریع طراحی میشوند.
مشخصات فنی
ترانسمیتر فشار از یک سنسور فشار جهت اندازه گیری پارامتر فیزیکی فشار و یک مبدل جهت تبدیل این پارامتر به سیگنال الکتریکی تشکیل شده است. حدودا 50 نوع متفاوت از ترانسمیتر فشار وجود دارد که هرکدام متفاوت از دیگری کار میکنند، اما در این مقاله به بررسی پرکاربردترین انواع ترانسمیتر فشار می پردازیم.
المان های اندازه گیری در ترانسمیتر فشار
ترانسمیترها المان های متفاوتی برای اندازه گیری دارند که هرکدام دارای مزایا و معایبی میباشد. مهمترین المان های اندازه گیری در ترانسمیتر عبارتند از:
-
استرین گیج
-
خازنی
-
پیزوالکتریک
-
پیزو رزستیو
-
تفاضلی یا اختلاف فشار
استرین گیج
سنسورهای استرین گیج دارای خروجی ولتاژ DC هستند و از معایب این سنسورهای فشار میتوان به حساسیت پایین و محدوده دمایی کم آن اشاره کرد.
سنسور خازنی
این سنسورها خروجی خطی دارند و از مزایای این سنسور میتوان به پایداری مناسب آن اشاره کرد.
سنسور پیزوالکتریک
این سنسورها ابعاد بسیار کوچکی دارند که آنها را بسیار پرکاربرد کرده است. همچنین ساختار قوی، محدوده دمایی بالا و پاسخگویی سریع از دیگر مزایای این سنسور میباشد. از معایب این سنسورها نیز میتوان به خروجی ولتاژ AC به جای DC اشاره کرد.
سنسور پیزو رزستیو
این سنسورها دارای خروجی ولتاژ DC، ابعاد کوچک، زمان پاسخگویی سریع و حساسیت بالا هستند، اما نسبت به تغییرات دمایی حساسیت بالایی ندارند.
انواع ترانسمیتر فشار
ترانسمیتر قلمی
این ترانسمیترها بسیار به باطری قلمی شباهت دارند و به دلیل ابعاد کوچک، کاربرد زیادی دارند. ترانسمیتر قلمی دارای یک صفحه فلزی صاف در بالای آن میباشد که به عنوان سنسور اندازه گیری عمل کرده و توسط انتهای آن به مخزن یا سیستم اندازه گیری فشار متصل می شوند. برای خرید ابزار دقیق مانند انواع ترانسمیتر فشار به خیابان لاله زار تهران بروید.
ترانسمیتر دیافراگمی
این ترانسمیترها دارای یک صفحه دیافراگمی می باشند که با تغییرات فشار، صفحه دیافراگم نیز تغییر شکل میدهد و روی مخازن بسته میشوند. جنس ترانسمیترهای دیافراگمی معمولا از فولاد ضدزنگ یا کامپوزیت پلیمری بوده و به دلیل جنس آن در محیط های متفاوتی قابل استفاده هستند.
ترانسمیتر تفاضلی یا اختلاف فشار
این ترانسمیترها جهت اندازه گیری اختلاف فشار بین دو مخزن و یا دو طرف یک لوله کاربرد دارند. در این ترانسمیترها از حسگرهای فلزی یا پرده دیافراگمی برای اندازه گیری تغییرات فشار و نشان دادن آن استفاده میشود.
ترانسمیتر فشار ضد انفجاری
ترانسمیتر فشار ضدانفجاری در صنایع پتروشیمی، پالایشگاه ها و همچنین کارخانه تولید آمونیاک که احتمال ایجاد جرقه بسیار بالا میباشد کاربرد دارد.
ترانسمیتر فشار صنعتی
این ترانسمیترها برای محدوده اندازه گیری فشار بسیار بالا طراحی شده اند.
ترانسمیتر فشار هوشمند
ترانسمیتر هوشمند به دلیل سرعت بالا در اندازه گیری و دقت و حساسیت بسیار بالا در محیط هایی که احتیاج به نتایج بسیار دقیق دارند، کاربرد دارد.
ترانسمیتر دیجیتال
در ترانسمیتر دیجیتال از یک صفحه نمایش برای نشان دادن فشار به صورت لحظهای استفاده میشود. همچنین در این ترانسمیترها قابلیت ارسال مقادیر اندازه گیری شده به اتاق کنترل نیز وجود دارد. اصولا این ترانسمیترها در محلهایی که امکان حضور اپراتور در آن محل امکان پذیر باشد مورد استفاده قرار میگیرند.
کاربرد ترانسمیتر فشار
-
اندازه گیری فشار: سنسورهای فشار به طور مستقیم در صنایع خودروسازی، هواشناسی و مواردی که فشار باید مستقیما اندازه گیری شود، کاربرد دارند.
-
اندازه گیری جریان: رابطه ونتوری با فشار برای اندازه گیری جریان مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش، اختلاف فشار رابطه مستقیم با جریان عبوری از تیوپ دارد.
-
اندازه گیری ارتفاع از سطح دریا: ترانسمیترهای فشار کاربردهایی نظیر هواپیما، ماهواره، شاتلهای فضایی و هواشناسی که احتیاج به اندازهگیری اختلاف فشار نسبت به سطح دریا دارند، مورد استفاده قرار میگیرند.
-
آزمایش نشتی: با اندازه گیری فشار و تغییرات آن در یک بازه زمانی مشخص، وجود نشتی مشخص میشود. با مقایسه فشار سیستم مورد نظر با سیستمی که دارای مقدار مشخصی نشتی است و سپس با محاسبه اختلاف فشار، میزان نشتی محاسبه میشود.
-
اندازهگیری ارتفاع و عمق: سطح مایعات با فشار رابطه مستقیمی دارد؛ بنابراین در این موارد از ترانسمیترها برای اندازه گیری وضعیت جسم موجود در آب مانند زیردریایی ها یا سطح ارتفاع مایع مخازن استفاده می گردد.
معرفی ترانسمیتر فشار زیمنس
ترانسمیترهای فشار زیمنس شامل فرستنده های دیجیتال برای اندازه گیری فشار، فشار مطلق، فشار دیفرانسیل، جریان و سطح می باشند. ترانسمیتر زیمنس از پروکتل Profibus استفاده میکند که دارای تکنولوژی Profisafe بوده که از جدیدترین تکنولوژی های ترنسمیترها به شمار میرود و ایمنی یکنواخت از سیستم کنترل تا فرستنده را فراهم میسازد.
مشخصات فنی
ترانسمیتر زیمنس دارای ابزارها و متعلقات مختلف است که با توجه به کاربرد، صفحه نمایشگر و نوع دستگاه قابل تغییر و سفارش برای مشتری است. اصولا این دستگاهها دارای یک نمایشگر ال سی دی بوده که میتواند فشار را بر اساس مقیاس های مختلف گزارش کند. این گزارش فشار و حتی گزارش شدت جریان با استفاده از بروتکل های ارتباطی بین المللی به صورت بیسیم و از طریق کابل ارتباطی انجام میگیرد. روال کار ترانسمیتر فشار زیمنس این است که بخش دیافراگم آن با سیستم مورد نظر در فرایند متصل میشود. زمانی که فشار از طرف سیستم به این دیافراگم وارد میشود، یک مبدل برای تغییر فشار به شدت جریان وجود دارد که نتیجه نهایی را به صورت اعداد دیجیتالی برای فشار گزارش میدهد. امکان استفاده از اعداد برای نشان دادن سطح مایعات در مخازن و یا موارد دیگر وجود دارد و به همین دلیل اهمیت بالایی به این تجهیزات داده میشود.
ترانسمیتر فشار زیمنس از جنس چدن و استیل ضدزنگ ساخته شده که توانایی بالا در برابر فشار زیاد و شرایط خورنده دارد. دقت دستگاه نیز بسیار بالا در حدود 0.065 درصد است که این پایداری را برای 60 ماه حفظ میکند. مدلهای مختلف این برند میتواند فشار بین 1 میلی بار تا 700 میلی بار را گزارش کند که بسیار قابل توجه است. همچنین ترانسمیترهای زیمنس در شدت جریان بین 4 تا 20 میلی آمپر فعالیت میکنند؛ بنابراین میتوانیم از این دستگاهها به عنوان ابزاری کارآمد و مفید در حوزه های مختلف صنعت و پالایشگاهی به کار ببریم.