به صدا درآمدن زنگ مدرسه برای کلاس «اولیها»/ چالش ثبتنام ۶ سالهها؛ والدین «صبور باشند»
امروز اولین زنگ سال تحصیلی برای کلاس اولیها به صدا درمیآید و یک میلیون و ۷۰۰ هزار کلاس اولی با شرکت در «جشن شکوفهها» روز اول مدرسه را تجربه میکنند.
به گزارش شبکه شرق، صبح امروز یک میلیون و ۷۰۰ هزار کلاس اولی در کل کشور به مدرسه رفته و در جشن شکوفهها شرکت میکنند. تفاوت عمده جشن امسال با سالهای گذشته، توزیع اولین شماره ماهنامه آموزشی بین والدین کلاس اولی است که در این ماهنامه خطاب به والدین نکات مربوط به زبان آموزی برای دانش آموزان اول ابتدایی مطرح شده است.
در اولین شماره از این ماهنامه خطاب به والدین توضیح داده شده است که بیشترین سهم زبان آموزی برای دانش آموز اول ابتدایی، مربوط به خواندن و نه نوشتن است. از این رومعاونت ابتدایی وزارت آموزش و پرورش تاکید کرده است که والدین بیشتر با دانش آموزان کلاس اولی کتاب داستان بخوانند و معلمان بچههای کلاس اولی را درگیر رونویسی بدون فکر نکنند بلکه فضای تدریس را به سمت ایجاد موقعیت یاددهی و یادگیری ببرند تا استعداد دانش آموزان در این موقعیت شکوفا شود.
فرایند ثبتنام دانشآموزان در طول سال تحصیلی همچنان ادامه دارد
آموزش به روش «نظام دوری» از مهر امسال
طبق آخرین آمارهایی که مسئولان آموزش و پرورش به ایسنا ارائه دادند، درحالی نزدیک به ۹۰ درصد از جمعیت رسیده به سن تحصیل در مقطع اول ابتدایی، در مدارس ثبت نام کردهاند که در طول سال تحصیلی نیز فرآیند ثبت نام همچنان ادامه دارد تا هیچ دانش آموزی بازمانده از تحصیل نشود.
همچنین امسال قرار است ۶۴۰ کلاس درس در پایه اول ابتدایی آموزش خود را با «نظام دوری» پیش ببرند، به این معنا که دوره اول ابتدایی خود به عنوان یک نظام در نظر گرفته میشود و معلم اول ابتدایی این دانش آموزان، در کلاس دوم و سوم نیز به همین دانش آموزان درس میدهد و در واقع معلم این دانش آموزان تا سوم دبستان تغییر نمیکند.
هدف از این کار برقراری ارتباط عاطفی و نزدیکی دانش آموزان با معلم و ایجاد یک شناخت کافی نسبت به دانش آموزان برای معلم به منظور کیفیتبخشی به آموزش و نیز کشف استعداد دانش آموزان عنوان شده است.
چالش ثبتنام شش سالههای متولد نیمه دوم سال در مدارس
امسال یکی از چالشهای ثبت نام کلاس اولیها بحث رسیدن سن دانش آموز به شش سال تمام بود. موضوعی که شاید ریشه آن به تبصره یک ماده ۲۹ آیین نامه اجرایی مدارس در سال قبل باز میگشت.
طبق این تبصره، سال گذشته مدارس میتوانستند در صورت داشتن فضای کافی به ثبت نام دانش آموزان متولد مهرماه که در مهر ماه شش سال تمام میشدند نیزاقدام کنند. با این حال در این تبصره صحبتی درباره امکان ثبت نام دانش آموزانی که به سن قانونی برای شرکت در پیش دبستانی نرسیدهاند نشده بود.
برخی والدین با این تصور که میتوانند سال آینده فرزند خود را در پایه اول ابتدایی ثبت نام کنند، بچهها را قبل از رسیدن به سن مذکور در مقطع پیش دبستان ثبت نام کردند و امسال نیز طبیعتا درخواست ثبت نام فرزند خود در پایه اول ابتدایی را داشتند. اما به دلیل کمبود فضای آموزشی و تراکم بالای کلاسهای درسی که ارتباط مستقیم با کیفیت آموزشی دارد، امسال در جلسات کمیسیون معین شورای عالی آموزش و پرورش به طور کلی این تبصره برداشته شد.
اما در عین حال برای رعایت حال خانوادهها ستاد ثبت نام آموزش و پرورش تصمیم گرفت در صورت وجود ظرفیت، ثبتنام دانش آموزان متولد مهر برای کلاس اول انجام شود اما این امر مشروط به وجود ظرفیت خالی کلاسها در مدارس است و در واقع مدارس موظف به ثبت نام این دانش آموزان نیستند.
شش سال تمامها در پایه اول ابتدایی ثبت نام نشدند؟؛ «والدین صبور باشند»
به این منظور، معصومه نجفی پازوکی، معاون آموزش ابتدایی وزیر آموزش و پرورش در گفتوگو با ایسنا، همزمان با روز جشن شکوفهها و آغاز سال تحصیلی برای کلاس اولیها درباره ثبت نام متولدین مهر ماه در کلاس اول ابتدایی اظهار کرد: والدینی که فرزند متولد مهرماه خود را سال گذشته در مقطع پیش دبستانی ثبت نام کردند، باید بدانند که در تبصره یک ماده ۲۹ آیین نامه اجرایی مدارس هیچ صحبتی درباره پیش دبستان نشده است و این تبصره تنها گفته بود که متولدین مهرماه میتوانند در پایه اول ابتدایی ثبت نام کنند و حتی در آن درج شده بود که این طرح آزمایشی است.
وی با اشاره به تعدادی از والدین که سال قبل خودشان به مراکز پیش دبستانی مراجعه و فرزند خود را در این مراکز ثبت نام کرده بودند، ادامه داد: این والدین در حال حاضر خواهان ثبت نام فرزند خود در پایه اول ابتدایی هستند. حتی همان تبصره یک ماده ۲۹ آیین نامه اجرایی مدارس در سال گذشته نیز تصریح کرده بود که در صورت وجود ظرفیت، امکان ثبت نام این دانش آموزان وجود دارد. در این راستا ما تعیین کردیم که مشکلی نیست و این خانوادهها که فرزندشان سال گذشته پیش دبستان دوره دوم را گذرانده است میتوانند برای ثبت نام فرزند خود در پایه اول ابتدایی به مدارس مراجعه کنند و در صورتیکه مدارس ظرفیت داشته باشند آنها را ثبت نام کنند.
معاون آموزش ابتدایی وزیر آموزش و پرورش عنوان کرد: با این حال وقتی ظرفیت دانش آموزان کلاسها از ۳۵ یا ۳۶ نفر بالاتر رفته است، دیگر امکان جذب دانش آموز جدید وجود ندارد چراکه هرچه دانش آموز جدید جذب کنیم در واقع کیفیت آموزش آن کلاس پایین میآید. لذا توصیه من به والدین «صبوری» است. والدین بدانند اگر فرزندشان سال آینده وارد پایه اول ابتدایی شود هیچ اتفاقی نمیافتد و بگذارند کودک آنها یک سال دیگر کودکی کند.
وی تاکید کرد: بنابراین تنها راه حل این است که والدین این دانش آموزان برای ثبت نام فرزند خود در پایه اول ابتدایی به مدارس مراجعه کنند، اگر مدرسه ظرفیت کافی داشت ثبت نام انجام میشود و اگر ظرفیت نداشت نگران نباشند و سال آینده ثبت نام را انجام دهند.
با وقفه بین مقطع پیش دبستانی و اول ابتدایی، دانش آموز باید مجدد در پیش دبستانی شرکت کند؟
نجفی درباره اینکه آیا کودکی که دوره پیش دبستانی دوم را گذرانده است به دلیل وقفه بین تحصیل در مقطع پیش دبستانی و اول ابتدایی باید مجدد پیش دبستانی دوم را بگذراند؟، تصریح کرد: خیر، وقتی دانش آموزی یک مرتبه پیش دبستانی دو را گذرانده است، نیازی نیست دوباره هزینه کند و دوباره پیشدبستانی دو را بگذراند.
اسامی بچههای پیش دبستانی حتما باید در «سامانه سیدا» ثبت شده باشد
وی در عین حال تاکید کرد: والدین حواسشان به این امر باشد که حتما اسامی دانش آموزان توسط مرکزی که در آنجا پیش دبستانی دو را گذراندهاند در سامانه سیدا ثبت شده باشد. اگر اسامی این دانش آموزان در سیدا ثبت نشده باشد سال آینده با مشکل مواجه میشوند. ظاهرا از آنجا که برخی مراکز پیش دبستانی مجوز ندارند، نمیتوانند اسامی دانش آموزان را در سیدا ثبت کنند و این امر برخی والدین را با مشکل مواجه کرده است. والدین نیز به دلیل بیاطلاعی فرزندان را در این مراکز بدون مجوز ثبت نام کردهاند.
جشن شکوفهها و توزیع اولین شماره ماهنامه آموزشی بین والدین کلاس اولی
معاون آموزش ابتدایی وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه امسال جشن شکوفهها چهارشنبه ۲۹ شهریور برگزار میشود، توضیح داد: در حال حاضر تعداد کل دانش آموزان کلاس اولی نزدیک به یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر و تعداد کل دانش آموزان ابتدایی حدود ۹ میلیون نفر است. مهمترین موضوع در جشن شکوفههای امسال این است که ما امسال والدین کلاس اول را پای کار آوردیم. از آنجا که والدین کلاس اولی خیلی بهروی آموزش فرزند خود حساس هستند، در صدد برآمدیم تا محتوای آموزش و تربیتی تولید کرده و بین والدین توزیع کنیم.
نجفی پازوکی بیان کرد: در این راستا معاونت ابتدایی وزارت آموزش و پرورش ماهنامهای را در دو وجه تربیتی و نیز برنامه درسی تهیه کرد که اولین شماره آن در جشن شکوفهها بین والدین توزیع میشود. در اولین شماره این ماهنامه به نکاتی درباره زبان آموزی پرداخته شده است چراکه درس فارسی در پایه اول ابتدایی بسیار مهم است. ما هر ماه این ماهنامه را تولید می کنیم و فایل آن را به استان ها میفرستیم و استانها به مناطق آموزشی ارسال میکنند. اینکه این فایل به صورت الکترونیکی برای والدین ارسال شود و یا پرینت گرفته شود و بین اولیاء توزیع شود، در اختیار مدرسه است.
مدارس موظف به ثبت نام دانش آموزان شش سال تمام در پایه اول ابتدایی هستند
وی در بخش دیگر سخنان خود درباره ثبت نام کلاس اولیها، توضیح داد: تقریبا میتوان گفت ثبت نام کلاس اولیها به صورت ۱۰۰ درصدی انجام شده است چراکه تعداد باقی مانده در واقع اتباعی هستند که شناسه ثبتنام ندارند و یا دانش آموزانی هستند که والدین آنها در حال جابهجایی منزل هستند و هنوز ثبت نام خود را در مدارس قطعی نکردهاند. بخشی از این دانش آموزان نیز تکرار پایه دارند که این موارد نیز ثبت نام خود را انجام خواهند داد.
معاون آموزش ابتدایی وزیر آموزش و پررش در پاسخ به اینکه اگر والدین برای ثبت نام دانش آموز خود در مهر ماه مراجعه کنند ، ثبت نام انجام میشود؟، تاکید کرد: مدارس موظف هستند دانش آموزان شش سال تمام را ثبت نام کنند اما وقتی زمان ثبت نام بگذرد و والدین برای ثبت نام اقدام کنند خودشان اذیت میشوند چراکه قاعدتا مدارس پر شدهاند و باید به چند مدرسه مراجعه کنند اما اینگونه نیست که اگر جا نبود بچه ثبت نام نشود بلکه حتما ثبت نام میشود.
درباره آمار تکرار پایه اول ابتدایی بزرگ نمایی میکنند
نجفی پازوکی در پاسخ به اینکه آمار تکرار پایه در اول ابتدایی ما چقدر است، توضیح داد: آمار تکرار پایه در کلاس اول و سایر پایههای ابتدایی تا پایان آذرماه علام میشود اما معمولاً در پایههای ابتدایی آمار تکرار پایه کم است و در پایه اول ابتدایی نیز آمار آن طور که برخی رسانهها در فضای مجازی منتشر میکنند نیست. این روزها درباره آمار تکرار پایه اول ابتدایی بزرگ نمایی میکنند. آماری که در فضای مجازی و برخی رسانهها منتشر می شود، درست نیست.