قطع گسترده درخت در اصفهان!
اصپس از قطع ۳۰۰ اصله درخت در منطقه یک اصفهان در سالهای گذشته، قطع درختان چنار در منطقه ناژوان و جایگزینی شبانه آنها با درختان بیفایده برای تلطیف هوای اصفهان، این بار نوبت به قطع درختان برای احداث بزرگراه رسید.
به گزارش شرق ؛ در طول چند سال گذشته، درختان چنار اصفهان به بهانه کمبود آب، از حیات محروم شدند. در دو سال گذشته ۳۰۰ درخت از منطقه یک اصفهان کم شد، آن هم منطقهای که خیابان معروف و تاریخی عباس آباد با پرسپکتیو معروف درختانش در حافظه جهانی دارد و در گوگل مپ به عنوان یکی از زیباترین خیابانهای دنیا سرچ میشود.
از سویی درختان منطقه ناژوان نیز اسفندماه سال گذشته در یک سکوت خبری عجیب، شبانه قطع و برای جلوگیری از جلب توجه، با درختان دیگری جایگزین شدند که به گفته کارشناسان محیط زیست، به دلیل برگهای کوچک خود برای تلطیف هوای اصفهان فایدهای ندارد.
در این ارتباط فاطمه میرزاحسینی کارشناس محیط زیست میگوید: توجیه مسئولان شهرداری اصفهان برای قطع درختان این است که به دلیل کم آبی خشک شدهاند و برای مردم خطرآفرین است، این در حالی است که درخت چنار به دلیل ماهیت خود معمولا از بیرون خالی میشود و تنها نیازمند قطع شاخههای خشک و مستحکمسازی توسط سیمان و آجر است، روشی اساسی و کارشناسی شده که دهها سال در اصفهان استفاده میشد.
وی افزود: از سویی مسئولان فضای سبز نیز موضوع مصرف بیش از حد آب دختان چنار را مطرح میکنند؛ در پاسخ به جایگزینی درختان چنار به دلیل مصرف آب، لازم است نکتهای علمی را به مسئولان اصفهان یادآوری کنم، اول از همه اینکه میزان آب مصرفی به تنهایی نشان از مناسب بودن یک درخت برای آب و هوای اصفهان ندارد!
درخت توت دهها برابر آب مصرفی خود گرما تولید میکند!
این کارشناس محیط زیست با اشاره به اینکه برای سنجش مناسب بودن درختان باید چند نکته مهم مدنظر قرار گیرد که از آن جمله، پهنای برگ، تعدا برگ، ارتفاع، میزان سایه دهی و در انتهای مصرف آب است، میگوید: در شرایطی که درخت چنار به دلیل برگ پهن، بلندا، تعداد زیاد برگ و سایه سار ۲۰ برابری نسبت به مصرف آب دارد این سوال را دارم که چرا درخت توت در اصفهان کشت شده است که دهها برابر آب مصرفی خود گرما تولید میکند، آن هم درخت توت بارور که در فصل تابستان و در شدت هوای گرم، زمینهای شهر اصفهان را کثیف و چسبناک میکند و سالهاست چارهای برای رفع مشکل نداریم.
وی با اشاره به اینکه درخت توت برخلاف چنار از درون پوسیده و خالی میشود، ادامه میدهد: چرا درختان سوزنی شکل در اصفهان کاشته شده است که مخصوص مناطق سردسیری است و حتی کوچکترین تاثیری در تلطیف هوا ندارد و چرا درختان زیتون و درختان برگ کوچک به عنوان جایگزین چنار عنوان میشود، آیا غیر از این است که از بسیاری از موضوعات علمی در ارتباط با فضای سبز اطلاع نداریم و در یک روش غیرعلمی، میزان مصرف آب درخت را نیز همان طور که بیان شد به اشتباه میسنجیم؟!
میرزاحسینی تاکید میکند: از مسئولان خواهش دارم که کمی برای اندیشه و هوش دانشمندانی مانند شیخ بهایی ارزش قائل باشند، به هر حال این افراد متعلق به زمان خود نبودند و فقط به عصر خود فکر نمیکردند، ضمن اینکه آب و هوای اصفهان نیز چنین شرایطی را بارها را پشت سر گذاشته است، کمی مطالعه نشان میدهد که چنار همچنان، مناسبترین درخت برای اصفهان است.
اکنون پس از درختان عباس آباد، آذر، شیخ بهایی و ناژوان نوبت به قطع درختان برای ساخت بزرگراه شهید رئیسی رسیده است، جایی که ۸۰۰ اصله درخت برای ساخت یکی از بزگراههای اصفهان قطع میشود، گرچه درختان سوزنی شکل هستند و به گفته مسئولان بیفایده برای تهویه هوا! اما از حق نباید بگذاریم که درخت است و جان دارد.
البته مسئولان نیز برای اقدام خود توجیاتی دارند که قضاوت در این ارتباط را به وجدانهای مردمی و گذر زمان واگذار میکنیم.
در این ارتباط امید معتمدی، معاون خدمات شهری شهرداری منطقه ۱۰ اصفهان نیز میگوید: پروژه بزرگراه شهید رئیسی که پروژه استانی است و مصوبات اجرای آن در شورای شهر، فرمانداری و شورای عمرانی استانداری اصفهان به تصویب رسیده است.
وی ادامه میدهد: این پروژه هماکنون با همکاری دو منطقهی شهرداری ۱۰ و ۱۴ در حال اجرا هست و هرگونه رخدادی که در اجرای این پروژه رقم بخورد با هماهنگی بین این دو شهرداری تصمیم نهایی گرفته میشود.
معتمدی تاکید میکند: از جمله در ماجرای تقریباً ۸۰۰ اصله درخت، مصوب شد آن دسته از درختانی که در مسیر محدوده فرودگاه با بحران بیآبی مواجه شدهاند و تعداد زیادی از این درختان شامل میشوند، از نوع سوزنی هستند، تأثیر به سزایی در تصفیه هوا ندارند و متاسفانه خشک نیز شده اند قطع شوند.
وی ادامه میدهد: از طرفی این درختان عاملی شده بود تا افراد سودجو شبانه درختان را قطع کنند و به فروش برسانند که چند نفز از خاطیان توسط شهرداری منطقه ۱۰ و ۱۴ شناسایی و به مراکز قضایی مربوطه اعلام شد و سیستم قضایی آنها را بازداشت و جریمه نقدی کرد.
هماهنگیهای لازم انجام شد!
معاون خدمات شهری شهرداری منطقه ۱۰ اصفهان ادامه داد: بر همین اساس مجوزی که از کمیته فنی سازمان پارکها که متشکل از یک نماینده از قضات دادگستری، نماینده شورای شهر و مدیران مربوطه اخذ شده که درختان خشکیده قطع شود و تاکنون هر اقدامی که در این راستا صورت گرفته است با هماهنگی سازمان پارکها و فضای سبز و سیستم شهری بوده است!
وی با تاکید بر اینک حفظ و احیای درختان موجود اولویت اول این پروژه است و در مسیر درختانی که سالم هستند جابجا شدهاند، تاکید میکند: در محدوده قبلی و بعد از اجرای این پروژه با توجه به فصل مناسب کاشت درختان مجدداً انجام میشود و جایگزین درخت در پروژه بزرگراه شهید رئیسی تعیین شده است.