|

٣٠ هزار دستگاه استارلینک در ایران و 100 هزار کاربر

پویا پیرحسینلو، رئیس کمیسیون اینترنت و زیرساخت انجمن تجارت الکترونیک در نشست رونمایی از چهارمین گزارش «کیفیت اینترنت در ایران» گفت: «طبق گزارش‌های قبلی، بیش از ۸۴ درصد از کاربران ایرانی از فیلترشکن استفاده می‌کنند. با این حال در گزارش این دوره باید بگوییم بر پایه ترافیک داخلی از ابتدای ٢٠٢۴ استفاده از اینترنت ماهواره‌ای در ایران رشد چشمگیری داشته و در حال حاضر بیش از ٣٠ هزار دستگاه استارلینک در ایران فعال هستند که طبق برآوردها بیش از ١٠٠ هزار کاربر از این ٣٠ هزار دستگاه استفاده می‌کنند.»

٣٠ هزار دستگاه استارلینک در ایران و 100 هزار کاربر

او گفت: «برای روشن‌تر شدن وضعیت تجربه کاربران در ایران، میانگین کیفیت Density دو سرویس پر استفاده در ترکی و ایران را قیاس کردیم. مشخص شد که ۷۷درصد کاربران اسنپ و تپسی در ایران با کیفیت 4g Density توانسته‌اند این وب‌سایت‌ها را مشاهده کنند در حالی که شهروندان اماراتی، تاکسی‌ آنلاین‌ این کشور (Careem) را با ۹۲درصد 4g Density مشاهده می‌کنند.

همچنین ۸۱درصد شهروندان ایرانی دیجی‌کالا را با کیفیت 4g Density مشاهده می‌کنند و سرویس مشابه آن در ترکیه (Trendyol) برای شهروندان ترک با ۹۷درصد در این شاخص قابل‌ مشاهده است. لازم به یادآوری است در گزارش سوم کیفیت تماشای آپارات در ایران را با یوتیوب در ترکیه مقایسه کرده بودیم که نتایج آن هم مشابه این نتایج بود.»

طبق صحبت‌های پیرحسینلو، مهمترین رخدادهای مثبت و منفی ۶ ماه گذشته مرتبط با کیفیت اینترنت در ایران وعده رفع فیلترینگ بوده است! منفی از جهت طولانی و فرسایشی شدن این وعده و مثبت از این جهت که سرانجام بخشی از این وعده صورت پذیرفت.

او همچنین گفت: «میزان اختلال‌ها کاهش پیدا کرده است و روند کاهشی داشته است اما هنوز به میزان کیفیت شهریور ١۴٠١ نرسیده‌ایم با این حال با توجه به اقداماتی که صورت گرفته است و اگر این روند بخواهد ادامه پیدا کند امیدواریم اواسط زمستان ١۴٠٣ از لحاظ شاخص میزان اختلال به همان وضعیت شهریور ١۴٠١ برسیم.»

رئیس کمیسیون اینترنت و زیرساخت انجمن تجارت الکترونیک توضیح داد: «ایرانی‌ها به‌دلیل استفاده از فیلترشکن‌‌های رایگان به عامل مهمی در آلودگی شبکه تبدیل شده‌اند و آلودگی شبکه را بازتولید می‌کنند و دستگاه‌ها را به زامبی‌ها تبدیل می‌کنند. وقتی چیزی محدود می‌شود بدون دلیل درست و باعث افزایش استفاده از فیلترشکن‌ها می‌شود، باعث افزایش حملات می‌شود. یکی از اختلالات شش ماه کذشته در شبکه، به دلیل قطعی‌های برق بوده است.»

طبق صحبت‌های او، بررسی‌های گزارش کیفیت اینترنت نشان می‌دهد که در شبکه‌ ایرانسل، تمامی درخواست‌های HTTP/3 به خارج از کشور با اختلال کامل همراه است. در شبکه‌ی همراه ‌اول نیز درخواست‌های مربوط به دو سرویس‌دهنده Cloudflare و Fastly اختلالات مقطعی دارند ولی در مقاطعی بدون مشکل هستند. او گفت: «

یکی از مهم‌ترین خواسته‌های ما رفع اختلالات روی HTTP/3 است.»