|

یک جامعه‌شناس از عدم شکاف در جامعه گفت

یک جامعه‌شناس از عدم شکاف در جامعه گفت

رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران گفت: به دو قطبی شدن جامعه و شکاف در آن به هیچ وجه اعتقاد ندارم، چون وقتی از دو قطبی شدن صحبت به میان می آید که جامعه به دو تکه مساوی تقسیم شده باشد، در حالی که اکنون اکثریت جامعه یکپارچه خواهان بهبود و تغییر شرایط هستند.

«سعید معیدفر» رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران در خصوص اینکه کدام آسیب‌های اجتماعی در سال جدید باید اولویت باشد، گفت: بخشی از آسیب‌های اجتماعی تحت تأثیر شرایط اقتصادی و اجتماعی قرار دارد و با سخت‌تر شدن این شرایط، وضعیت برای برخی اقشار آسیب پذیر جامعه دشوارتر می‌شود. بحران اقتصادی می‌تواند چالش‌های جدی را ایجاد کند و در چنین وضعیتی خانواده‌های کم درآمد و زن سرپرست در معرض بیشترین گرفتاری‌ها و مشکلات قرار می گیرند.

 

عدم توجه به اقشار  آسیب‌پذیر باعث گسترش و تعمیق آسیب‌های اجتماعی می‌شود

وی افزود: بنابراین می‌توان گفت که اقشار آسیب‌پذیر مانند سالمندان، زنان سرپرست خانوار و خانواده‌های با درآمدهای پایین در شرایط فعلی بیشترین توجه را نیاز دارند. عدم توجه به این اقشار می‌تواند در گسترش و تعمیق آسیب‌های اجتماعی تأثیرگذار باشد.

چرخه آسیب‌های اجتماعی به قدری زیاد است که امروز انواع آسیب‌های اجتماعی که به موقع رسیدگی نشده‌اند، به لایه‌های سخت‌تر نفوذ کرده است.

معیدفر با بیان اینکه آثار این آسیب‌های اجتماعی را می‌توان در آینده در قالب کودکان کار یا بی‌خانمان مشاهده کرد، افزود: زیرا برخی از افراد جامعه با توجه به افزایش هزینه‌ها و مشکلات تأمین مسکن و اجاره، ممکن است با بی‌مکانی یا بی‌سرپناهی و کار کودکان مواجه شوند. چرخه آسیب‌های اجتماعی به قدری زیاد است که امروز انواع آسیب‌های اجتماعی که به موقع رسیدگی نشده‌اند، به لایه‌های سخت‌تر نفوذ کرده است و به اندازه‌ای زیاد است که شاید تعیین اولویت برای رسیدگی به آنها کار دشواری باشد، اما می‌توان به اولویت‌های مذکور اشاره کرد. 

 

راهکارهای برون رفت کشور از شرایط فعلی چیست؟

این جامعه‌شناس در تحلیل خود از راهکارهای برون رفت کشور از شرایط فعلی گفت: شاید مهم‌ترین اتفاقی که باید بیفتد و آقای رئیس‌جمهور نیز با این انتظار بر سر کار آمده، این باشد که مجموعه کسانی که در حکومت هستند، از دولت تا مجلس و سایر بخش‌های حاکمیت، متوجه شرایط سخت کشور باشند و مجموعه اراده و اندیشه خود را برای حل مشکلات و خروج از بن‌بست‌ها به کار ببندند.

وی یادآور شد: اقدامی که دکتر پزشکیان انجام دادند و اعلام کردند که کشور در شرایطی دشوار قرار دارد و باید در مجموعه حاکمیت بر روی این مسئله وفاق صورت گیرد و اندیشه و امکانات و پتانسیل‌های کشور در راستای حل مسائل اجتماعی به کار گرفته شود، نکته مهمی است. اینکه تا چه اندازه به درخواست رئیس‌جمهور از سوی دیگر ارکان حاکمیت پاسخ مثبت داده شود، قابل تامل است. متأسفانه قدرت تصمیم‌گیری در بخش اجرایی کشور امروز توزیع شده و صرفاً دولت نیست که تعیین‌کننده و تصمیم گیر است. 

به نظر می‌رسد با اینکه تمام هم و غم رئیس‌جمهور، بر این بوده که برآیند نیروهای حاکمیت برای حل مسائل کشور به کار گرفته شود و علیرغم تلاش‌های اولیه، به نظر می‌رسد که تاکنون ایشان چندان موفق نبوده است. 

رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران تصریح کرد: اگر دکتر پزشکیان نتواند سایر بخش‌های حاکمیت را متقاعد کند که کشور در شرایط سختی قرار دارد و همچنین به نظر کارشناسان توجه کرد و وضعیت فعلی در ابعاد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی با نظر کارشناسان ارزیابی شود و گام‌های موثری در این راستا برداشته نشود، نمی‌تواند کار موثری انجام دهد. بنابراین، به نظر می‌رسد با اینکه تمام هم و غم رئیس‌جمهور، بر این بوده که برآیند نیروهای حاکمیت برای حل مسائل کشور به کار گرفته شود، اما تا کنون علیرغم تلاش‌های اولیه، به نظر می‌رسد که چندان موفق نبوده است. 

معیدفر خاطرنشان کرد: اگر فرصت‌های حداقلی دیگری باشد و دکتر پزشکیان در دو یا سه ماه پیش رو بتواند مجموعه حاکمیت را با خود همراه کند، می‌تواند تمرکز خود را بر بخش‌های دیگر بگذارد و اقداماتی انجام دهد، اما اگر این وفاق میان دولت و ارکان حاکمیت شکل نگیرد، علی‌رغم حسن نیت رئیس‌جمهور برای رفاه، بدون شک هیچ یک از اقدامات ایشان به نتیجه نخواهد رسید. 

 

آیا جامعه دو قطبی شده است؟  

وی در پاسخ به این سوال که آیا جامعه دو قطبی شده است؟ گفت: به هیچ وجه به مفهوم دو قطبی در جامعه قائل نیستم. تقریباً در جامعه امروز، اکثریت مردم در شرایط سختی قرار دارند و خواهان این هستند که به نحوی کشور از این وضعیت خارج شود. در واقع اکثریت مردم امروز به طور کلی می‌دانند که کشور در وضعیت نامناسبی قرار دارد، چه در عرصه داخلی و چه در عرصه بین‌المللی و همه خواهان بهبود اوضاع هستند. اقلیتی از افراد جامعه ممکن است به هر دلیلی معتقد باشند که وضعیت جامعه خوب است و باید به همین مسیر ادامه داد. این اقلیت به عنوان دو قطبی شناخته نمی‌شود. 

در حال حاضر نظرسنجی‌ها و پیمایش‌ها نشان می‌دهد که اکثریت افراد جامعه نسبت به نامناسب بودن اوضاع یک نظر واحد دارند و معتقدند، باید وضعیت رو به بهبود رود.

 

به هیچ وجه به دو قطبی شدن و شکاف در جامعه اعتقاد ندارم

این جامعه‌شناس با بیان اینکه وقتی از دو قطبی صحبت می‌کنیم که جامعه به دو تکه مساوی تقسیم شده باشد، گفت: در حال حاضر نظرسنجی‌ها و پیمایش‌ها نشان می‌دهد که اکثریت افراد جامعه نسبت به نامناسب بودن اوضاع یک نظر واحد دارند و معتقدند، باید وضعیت رو به بهبود رود. اقلیتی از جامعه را نمی‌توان به عنوان قطب در آن محسوب کرد. بنابراین به هیچ وجه به دو قطبی شدن و شکاف در درون جامعه اعتقاد ندارم.

وی افزود: می توان گفت تقریباً جامعه به صورت یکپارچه، دنبال تحول و برون رفت از وضعیت نامطلوب اقتصادی و... هستند. در واقع مردم قائل به این هستند که باید تغییراتی صورت گیرد و این شرایط نیاز به تحول دارند و این حرف اصلی جامعه است. اما متأسفانه عده‌ای منافع‌شان در این است که وضع به همین شکل ادامه پیدا کند و نمی‌توان به این شکاف در جامعه گفت.

منبع: ایلنا