رابطه عربستان و آمریکا در مسیر ترمیم است؟
رویگردانی از بایدن؛ اقبال به ترامپ
با ورود دونالد ترامپ برای دومین بار به کاخ سفید، موضوع روابط ایالات متحده و عربستان با توجه به سرمایه گذاری های عربستان در ایالات متحده و پیامدهای سیاسی آن در منطقه، به ویژه با توجه به عادی سازی روابط بین ریاض و اسرائیل ، به کانون توجه بازگشته است.
شراکت تجاری بین دو کشور منجر به همکاری های مالی گسترده در چند سال گذشته شده است، به طوری که صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان اعلام کرد دارایی های موجود این کشور در ایالات متحده بالغ بر 1 تریلیون دلار است.
تماس تلفنی بن سلمان با ترامپ
پس از بازگشت ترامپ به کاخ سفید، محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی در تماس با وی پیام تبریک شخصی ملک سلمان بن عبدالعزیز پادشاه این کشور را به ترامپ منتقل و برای مردم امریکا تحت رهبری او آرزوی پیشرفت و شکوفایی بیشتر کرد.
محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی در تماس با دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا، تمایل کشورش را برای گسترش شراکت سرمایهگذاری با امریکا اعلام کرد و با یکدیگر درباره تقویت همکاریها برای تحقق صلح، امنیت و ثبات در منطقه خاورمیانه و تلاشهای مشترک برای مبارزه با تروریسم گفتوگو کردند.
سرمایهگذاری 600 میلیارد دلاری عربستان در امریکا
بن سلمان در گفتگو با ترامپ تصریح کرد: عربستان مشتاق بهرهمندی از اصلاحات اقتصادی بیسابقه در در امریکا، از طریق گسترش شراکتهای سرمایهگذاری و تجاری است وی گفت کشورش قصد دارد طی چهار سال آینده ۶۰۰ میلیارد دلار در این زمینه سرمایهگذاری کند که در صورت ایجاد فرصتهای بیشتر، این مبلغ افزایش خواهد یافت.
تماس بعد از دو روز
یک منبع سعودی اعلام کرد، برقراری تماس تلفنی بن سلمان با ترامپ تنها دو روز پس از تحلیف رئیسجمهور ترامپ، نشان از قدرت روابط عربستان و امریکا است؛ روابطی که به عنوان یک اتحاد استراتژیک بیش از هشت دهه قدمت دارد و بر پایه احترام متقابل و منافع مشترک بنا شده است. این تماس همچنین نشاندهنده اراده رهبران دو کشور برای تقویت این رابطه استراتژیک و سوق دادن آن به سطوح جدیدی است که منافع هر دو کشور را تأمین کند.
جزئیات بسته پیشنهادی 600 میلیارد دلاری
فیصل الابراهیم وزیر اقتصاد عربستان سعودی با تاکید بر تلاش کشورش برای حفظ ثبات بازار نفت اعلام کرد بسته ۶۰۰ میلیارد دلاری همکاریهای اقتصادی عربستان و امریکا که ولیعهد این کشور اخیرا از آن خبر داد، شامل سرمایهگذاری و خریدهای مختلف است.
الابراهیم گفت: مبلغ ۶۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری و تجارت گسترده با امریکا که توسط محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی، عنوان شد، شامل سرمایهگذاریها در عرصههای مختلف و همچنین خریدهایی از سوی بخشهای دولتی و خصوصی است.
انرژی هسته ای و هوش مصنوعی
این همکاریها همزمان با برنامه سرمایهگذاری ۵۰۰ میلیارد دلاری صندوق «سافتبانک» که عربستان سهام قابل توجهی از آن را در اختیار دارد، در زمینه هوش مصنوعی انجام میشود، که نقش فناوری در شراکت اقتصادی میان دو کشور را تقویت خواهد کرد ضمن آنکه همکاری در زمینههای حیاتی همچون صنایع نظامی، اکتشافات فضایی، انرژی هستهای و توسعه کاربردهای هوش مصنوعی نیز در دستور کار قرار دارد.
آیا عربستان قیمت نفت را کاهش میدهد؟
وزیر اقتصاد عربستان در پاسخ به پرسشی در خصوص اینکه آیا عربستان بنا به درخواست ترامپ برای کاهش قیمت نفت چنین اقدامی را انجام خواهد داد یا خیر، گفت: موضع عربستان سعودی و اوپک، حول ثبات بلندمدت بازار می چرخد تا اطمینان حاصل شود که عرضه کافی برای تقاضای رو به رشد وجود دارد.
الابراهیم گفت هدف از چشم انداز 2030 اصلاح اقتصاد عربستان برای کاهش وابستگی به هیدروکربن ها، ایجاد شغل و ایجاد صنایع جدید است.
استقبال آمریکا
پیتر بروکس، معاون سابق دستیار وزیر دفاع آمریکا گفت ایالات متحده از سرمایه گذاری عربستان استقبال می کند وخاطرنشان کرد ترامپ به عنوان یک تاجر توجه زیادی به اقتصاد دارد.
بروکس در ادامه تصریح کرد: مبلغ 600 میلیارد دلار مبلغ کلانی است و نحوه سرمایه گذاری آن بر اساس شرایط حاکم بین دو کشور تعیین می شود هرچند سعودیها انگیزههای خاص خود را برای پرداخت این مبلغ دارند، زیرا به دنبال «منافع» رئیسجمهور جدید آمریکا هستند.
مسائل امنیتی و تجاری
معاون سابق دستیار وزیر دفاع آمریکا توضیح داد: واشنگتن و ریاض در چند موضوع از جمله انرژی و بازار نفت، علاوه بر امنیت منطقه و آینده ایران در منطقه، اینکه آیا ایران به یک کشور هسته ای تبدیل می شود یا نه، ووضعیت یمن و غزه منافع مشترکی دارند.
بروکس در رابطه با خواسته های سعودی ها توضیح داد که این خواسته ها شامل نداشتن نظارت کنگره بر فروش تسلیحات و دریافت چراغ سبز در خصوص برنامه هسته ای این کشور و سایر خواسته هایی است که به دولت قبلی ارائه شده و در حال حاضر توسط دولت ترامپ در حال بررسی است.