تقلب قیمت در فروشگاههای بزرگ لوازم خانگی
برخی از فروشگاههای بزرگ لوازم خانگی با ترفندهای فریبنده، مدعی برخورداری از کف قیمت هستند و در تبلیغات خود اعلام میکنند اگر مشتری مشابه جنس آنها را با قیمتی پایینتر در فروشگاههای دیگر بخرد، حاضر به پرداخت خسارت هستند.


طه حسین مدنی - رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند
برخی از فروشگاههای بزرگ لوازم خانگی با ترفندهای فریبنده، مدعی برخورداری از کف قیمت هستند و در تبلیغات خود اعلام میکنند اگر مشتری مشابه جنس آنها را با قیمتی پایینتر در فروشگاههای دیگر بخرد، حاضر به پرداخت خسارت هستند. رسانهها سال گذشته این ادعا را رد کردند و درباره ترفند آن اعلام کردند: «قیمتهای اعلامی در این فروشگاهها اختلاف فاحش با فروشگاههای سطح شهر داشته و فروشگاه با ایجاد موانع متعدد عملا مستندات ارائهشده از طرف مشتری را رد میکند.
در این زمینه یکی از همین فروشگاهها در روزهای اخیر برای نپذیرفتن اختلاف قیمت، یکباره مدت اعتراض به قیمت را از ۱۰ روز به پنج روز کاهش داد و در اتفاقی عجیب این تصمیم عطف به ماسبق شد؛ یعنی اگر هفت روز قبل خریدی با مدت اعتراض ۱۰روزه از این فروشگاه انجام شده بود، کاربران پاسخگو به مشتری اعلام میکردند که مدت اعتراض پنج روز شده و امکان اعتراض وجود ندارد! از طرف دیگر فروشگاه در همان بازه پنجروزه هم فقط قیمت ارائهشده از طرف برخی فروشگاههای بیرونی را میپذیرد و در میان این فروشگاههای مورد تأیید هم اگر اختلاف قیمتی یافت شود، هدایای اهداشده بابت خرید از خود را به قیمت فروش اضافه میکند!». این متن برگرفته از مطلبی در روزنامه «شرق» منتشره 18 اسفند 1403 است.
در این زمینه یکی دیگر از رسانهها در گزارش مهرماه سال گذشته نوشت: «زمانی که یک فروشگاه فرش در تهران (جاده مخصوص) راهاندازی شد، صنعت فرش ماشینی بهشدت دچار رکود شده بود. روش کار به این صورت بود که تولیدکننده فرشی که با این هایپر کار میکرد، نمونه این فرش را فقط باید در اختیار آن برند قرار میداد و اجازه توزیع در خارج از این شبکه را نداشت؛ بههمیندلیل یکی از شعارهای این برند این بود که در تیزرهای تلویزیونی اعلام میشد اگر نمونه این فرش را در بازار ارزانتر از برند ما پیدا کردید، از ما جایزه میگیرید. بهاینترتیب توانستند انحصار توزیع را در فرش ماشینی به دست بگیرند». این مطلب هم نقلشده از روزنامه جوان است. بنابراین فروشگاههای بزرگ لوازم خانگی با این ادعا، به مانور تبلیغاتی وسیع خود در صداوسیما ادامه میدهند و رسانه ملی بدون توجه به کذببودن محتوای چنین تبلیغاتی، به پخش گسترده تبلیغات آنها ادامه میدهد. این نوع عملکرد صداوسیما در حالی است که طبق ماده 12 آییننامه تأسیس و نظارت بر نحوه کار و فعالیت کانونهای آگهی و تبلیغاتی، در آگهیهای تبلیغاتی ادعاهای اثباتناپذیر و مطالب گمراهکننده نباید گنجانده شود. از طرف دیگر وزارت ارشاد هم طبق ماده ۲۰ این آییننامه مسئول جلوگیری از ادامه این روند است، اما نظارت و برخورد خاصی از سوی این وزارتخانه دیده نشده است.