|

از انفجار بندر شهید رجایی تا اهدای خون مردم

حادثه و انفجاری که در بندر شهید رجایی بندرعباس رخ داد، ابعاد گسترده‌ای دارد. شاید چند روزی طول بکشد تا دلیل آن مشخص شود. در ساعت‌های اولیه انفجار در شبکه‌های اجتماعی چند مورد مطرح شده است. جنگ رسانه‌ای در توییت‌ها و اظهارنظرهای فیک و خبرهای عجیب و باورنکردنی ادامه داشت، اما در فیلم‌های واقعی که از بندرعباس منتشر می‌شد، شرایط فرق داشت.

از انفجار بندر شهید رجایی تا اهدای خون مردم

حادثه و انفجاری که در بندر شهید رجایی بندرعباس رخ داد، ابعاد گسترده‌ای دارد. شاید چند روزی طول بکشد تا دلیل آن مشخص شود. در ساعت‌های اولیه انفجار در شبکه‌های اجتماعی چند مورد مطرح شده است. جنگ رسانه‌ای در توییت‌ها و اظهارنظرهای فیک و خبرهای عجیب و باورنکردنی ادامه داشت، اما در فیلم‌های واقعی که از بندرعباس منتشر می‌شد، شرایط فرق داشت.

مردم جلوی در بیمارستان‌ها تجمع کرده بودند و به آسیب‌‌دیدگان کمک می‌کردند. آن‌سو‌‌تر در جلوی درِ انتقال خون بندرعباس صف طویلی مشاهده می‌شد.

ویدئوهای انفجار

 خیلی زود ویدئویی از محل انفجار متعلق به دوربین‌های مداربسته منتشر شد. پس از آن ویدئویی دیگر که نشان از آتش‌سوزی داشت و در ثانیه انفجار رخ می‌داد. انگار این دو ویدئو مربوط به دو زاویه این اتفاق بود. در یکی آتش بود و در دیگری نبود.

ویدئوهای متعددی از انفجار منتشر شد؛ یکی از قشم بود و آن سوی آب‌ها. یکی دیگر از ویدئوها تعداد زیادی ماشین‌های آسیب‌دیده را نشان می‌داد که مردم با نگرانی به آثار و خرابی و از بین رفتن ماشین‌های‌شان در انفجاری که رخ داده بود، نگاه می‌کردند و به این‌سو و آن‌سو می‌رفتند.

انتشار ویدئوها و اظهارنظر در شبکه‌های اجتماعی هر لحظه  بیشتر می‌شد.

این ماشین‌ها هم در داخل شهر بود و هم در نزدیکی محل انفجار. خسارت واردشده به خودروها بعد از انفجار در بندر شهید رجایی را می‌توان زیاد و گسترده در نظر گرفت.

اما اتفاقی که دیروز و پس از ماجرا رخ داد، هرچند رسانه‌های غیررسمی به طور مدام در حال تحلیل و ارائه دلیل این انفجار هم‌زمان با دوره سوم مذاکره ایران و آمریکا بودند، اما برای کاربران بیشتر علت این انفجار مهم بود و اینکه میزان آسیب وارده به مردم در وهله اول و در ادامه محل و‌ مکانی که انفجار رخ داده بود، مشهود بود.

آسیب‌دیده‌ها

 دقایقی از انفجار گذشت. تعداد مصدومان از ۸۹ نفر به ۱۶۰ و سپس به ۴۰۹ و به بالای ۵۱۶ نفر رسید. سخنگوی اورژانس کشور در آخرین خبر درباره تعداد مصدومان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی گفت: «مجموع مصدومان به ۵۱۶ نفر رسید».

پس از آن مدتی گذشت و اعلام شد چهار نفر فوت کرده‌اند.

ساعت ۱۶ دیروز بود که دیگر از تعداد آسیب‌دیدگان گزارشی منتشر نشد. بیمارستان‌های بندرعباس و استان‌های هم‌جوار در آماده‌باش هستند و از آسیب‌دیدگان در بیمارستان‌ها مراقبت می‌شود. چندین ویدئو از ورود ماشین‌هایی که حامل آسیب‌دیدگان بودند، به بیمارستان‌ها منتشر شد.

مردم و اهدای خون

صف اهدای خون مردم بندرعباس برای مصدومان حادثه انفجار بندر شهید رجایی خیلی زود شلوغ شد. سخنگوی سازمان انتقال خون ایران با وجود اینکه تعداد زیادی از مردم برای اهدای خون ابراز تمایل کرده بودند، درخواست خون (اُ مثبت) را اعلام کرد. در این درخواست آمده بود که افراد دارای گروه خونی +O در گیلان، تهران، یزد، همدان، کرمان، خراسان شمالی و اصفهان خون بدهند. هرچند شبکه ملی خون‌رسانی با استفاده از ذخایر استان‌های هم‌جوار استان هرمزگان به‌سرعت برای تأمین خون مورد نیاز حادثه‌دیدگان بندر شهید رجایی اقدام کرده است.

اما سازمان انتقال خون ایران با فعال‌کردن شبکه ملی خون‌رسانی، ارسال خون و فراورده‌های آن را از استان‌های مختلف شروع کرد و ارسال خون به بندر‌عباس انجام شده است.

مسئولان مدام دستور دادند

 اندکی پس از انفجار و اعلام‌شدن اینکه آثار این انفجار تا چه حد است، وزیر کشور و‌ وزیر راه به طور جداگانه به محل انفجار رفتند و آنجا مستقر شدند. رئیس‌جمهور پزشکیان و معاون اول دستور پیگیری دادند. خانم سخنگو اعلام کرد‌ مشخص‌شدن علت انفجار چند روزی طول می‌کشد. دادستانی دستور بررسی علت حادثه را داد. در‌این‌میان به نظر رسید با توجه به شرایط آسیب‌دیدگان، باید هر لحظه بیشتر تعداد زیادتری از کارکنان درمان به کمک می‌آمدند، از‌این‌رو وزیر بهداشت برای رسیدگی به مصدومان انفجار بندر شهید رجایی دستور فوری داد.

بر‌اساس دستور صادرشده از سوی دکتر محمدرضا ظفرقندی، همه امکانات استان هرمزگان و استان‌های هم‌جوار باید با هماهنگی رؤسای دانشگاه‌های علوم پزشکی در استان‌های جنوبی کشور به منظور ارائه خدمات درمانی سریع و مطلوب به مصدومان بسیج شود.

طبق این دستور رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان موظف است به طور شخصی بر اقدامات تشخیصی و روند درمانی مجروحان نظارت کامل داشته و تا بهبود کامل مصدومان، فرایند درمان را پیگیری کند.

در پی دستور وزیر بهداشت، حتی دکتر جعفر میعادفر، رئیس سازمان اورژانس کشور، به بندرعباس اعزام شد تا از نزدیک بر روند درمانی و امدادرسانی به مجروحان نظارت مستقیم داشته باشد.