|

روز معامله اوکراین؟

حامیان کی‌یف با شوک و خشم به اعلان دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، واکنش نشان دادند. ترامپ گفته بود که با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه گفت‌وگو کرده و «بلافاصله مذاکرات را آغاز خواهد کرد» تا درباره جنگ اوکراین مذاکره کند.

روز معامله اوکراین؟

به گزارش شرق، حامیان کی‌یف با شوک و خشم به اعلان دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، واکنش نشان دادند. ترامپ گفته بود که با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه گفت‌وگو کرده و «بلافاصله مذاکرات را آغاز خواهد کرد» تا درباره جنگ اوکراین مذاکره کند.

 

آدام شیف، سناتور آمریکایی و منتقد دیرینه ترامپ که دادستان اصلی استیضاح اول او بود، ترامپ را «معامله‌گری عالی اما برای کرملین» توصیف کرد.

 

به گزارش پولتیکو، شیف در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «امروز، رئیس‌جمهور ترامپ پیش از تماس با متحد ما، اوکراین، با دشمن ما، روسیه، تماس گرفت. در همین حال، وزیر دفاع او، آینده اوکراین در ناتو و بازپس‌گیری حاکمیت این کشور بر سرزمین‌های خود را رد کرد. بیایید صریح بگوییم که این چه معنایی دارد: تسلیم منافع اوکراین و همچنین منافع خودمان، حتی پیش از آغاز مذاکرات.»

 

ترامپ اعلام کرد که انتظار دارد در «آینده‌ای نه‌چندان دور» در عربستان سعودی با پوتین دیدار کند. این اولین دیدار آن‌ها از زمان آغاز ریاست‌جمهوری ترامپ در ماه گذشته خواهد بود.

 

کایا کالاس، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، بیانیه‌ای را از طرف گروه وایمار (که شامل فرانسه، لهستان، آلمان، اسپانیا، ایتالیا و بریتانیا است) منتشر کرد و به اظهارات ترامپ واکنش نشان داد.

 

در بیانیه‌ای که کالاس منتشر کرد، آمده است: «استقلال و تمامیت ارضی اوکراین، بدون هیچ قید و شرطی، پایه مذاکرات صلح است. اولویت ما در حال حاضر باید تقویت اوکراین و ارائه تضمین‌های امنیتی محکم باشد.»

 

جنگ اوکراین

 

مارکو میخلسون، رئیس کمیته روابط خارجی پارلمان استونی نیز هشدار داد: «امروز ممکن است در تاریخ به‌عنوان یک روز تاریک برای اروپا ثبت شود.» او افزود که زمان آن رسیده است که «رهبران اروپایی سرنوشت خود را در دست بگیرند.»

 

این واکنش‌ها پس از آن شدت گرفت که پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، از اوکراین خواست که امید خود را برای بازپس‌گیری تمام مناطق اشغال‌شده توسط روسیه کنار بگذارد. او بازگشت اوکراین به مرزهای پیش از ۲۰۱۴ را «هدفی خیالی» خواند.

 

ترامپ روز چهارشنبه بار دیگر اظهارات هگست را تأیید کرد و در کاخ سفید به خبرنگاران گفت که بازپس‌گیری تمامی سرزمین‌های اوکراین «بعید به نظر می‌رسد.» اما او اضافه کرد: «برخی از این سرزمین‌ها بازخواهد گشت. فکر می‌کنم برخی از آن‌ها باز خواهد گشت، بله.»

 

دونالد ترامپ

 

جیمز کلیورلی، وزیر امور خارجه سابق بریتانیا، استراتژی مذاکرات ترامپ را مورد انتقاد قرار داد و گفت: «آغاز مذاکره با بیان اینکه یک طرف باید چه چیزی را واگذار کند، رویکردی قوی نیست. القای این تصور که تجاوز نظامی نتیجه می‌دهد، رویکردی قوی نیست. رژیم‌ها دارند با دقت نظاره می‌کنند.»

 

در همین حال، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، تلاش کرد در گفت‌وگوهای خود با ترامپ و اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، که روز چهارشنبه برای بحث درباره مشارکت اقتصادی اوکراین-آمریکا به کی‌یف سفر کرده بود، چهره‌ای مصمم و امیدوارانه نشان دهد.

 

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، اعلام کرد: «همراه با ایالات متحده، در حال ترسیم گام‌های بعدی خود برای متوقف کردن تجاوز روسیه و تضمین صلحی پایدار و قابل‌اعتماد هستیم. همان‌طور که رئیس‌جمهور ترامپ گفت، بیایید این کار را انجام دهیم.»

 

او افزود که دو رهبر توافق کردند در تماس بمانند و دیدارهای آینده را برنامه‌ریزی کنند.

 

اما ترامپ چند ساعت بعد، وقتی از او پرسیده شد که آیا کی‌یف باید نقشی برابر در مذاکرات صلح داشته باشد، از پاسخ مستقیم خودداری کرد و گفت: «سوال جالبی است. فکر می‌کنم آن‌ها باید صلح کنند. این جنگی نبود که ارزش ورود به آن را داشته باشد.»

 

این اظهارات با انتقادات گسترده‌ای در هر دو سوی آتلانتیک مواجه شد. حامیان اوکراین، ترامپ را به سرزنش اوکراین برای تجاوز تمام‌عیار روسیه به خاک این کشور متهم کردند.

 

دونالد توسک، نخست‌وزیر لهستان، خواستار «صلحی عادلانه» شد و تأکید کرد که اوکراین و اروپا باید در کنار ایالات متحده در هر مذاکره‌ای حضور داشته باشند.

 

او در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «تمام آنچه ما نیاز داریم، صلح است. یک صلح عادلانه. اوکراین، اروپا و ایالات متحده باید با هم روی این موضوع کار کنند. با هم.»

 

مارسی کپتور، نماینده کنگره از اوهایو، اوکراین را «خط مقدم آزادی در قاره اروپا» توصیف کرد و گفت: «زلنسکی باید هرگونه مذاکرات را از طرف ملت خود رهبری کند.»

 

اما در میان این انتقادات، برخی واکنش‌های مثبت‌تر نسبت به گفت‌وگوی ترامپ و پوتین نیز وجود داشت.

 

پیتر سیارتو، وزیر امور خارجه مجارستان، که دولت ویکتور اوربان او روابط نزدیکی با کرملین دارد، گفت که تماس ترامپ و پوتین «گامی بزرگ به سوی پایان جنگ» بود.

 

او در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «ما سه سال است که در سایه جنگ زندگی می‌کنیم و سه سال است که امیدواریم جنگ پایان یابد. امروز، با تماس تلفنی میان دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین، یک گام بزرگ به سوی تحقق این امید برداشته شد.»

 

در همین حال، کریستیا فریلند، نامزد لیبرال نخست‌وزیری کانادا و از منتقدان دیرینه روسیه، اعلام کرد که اتاوا قاطعانه در کنار اوکراین خواهد ماند.

 

او در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «حمایت از اوکراین در راستای منافع همه دموکراسی‌هاست. اوکراین باید به عضویت کامل ناتو درآید.