|

ریاض میزبان تیم های ارشد ترامپ و پوتین

مذاکره کنندگان در راه عربستان، نگرانی رهبران اروپا

مقامهای آمریکایی اعلام کرده‌اند که تیم‌های ارشد روسای جمهور امریکا و روسیه به زودی به عربستان سعودی سفر خواهد کرد تا مذاکرات صلح میان روسیه و اوکراین را آغاز کند.

مذاکره کنندگان در راه عربستان، نگرانی رهبران اروپا

مقامهای آمریکایی اعلام کرده‌اند که تیم ارشد رئیس‌جمهور ایالات متحده، به زودی به عربستان سعودی سفر خواهد کرد تا مذاکرات صلح میان روسیه و اوکراین را آغاز کند .نشریه پولیتیکو روز گذشته این خبر را به نقل از مایک مک‌کال، عضو ارشد کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا منتشر کرد.گزارش‌ها حاکی از آن است که تیم ارشد دونالد ترامپ شامل مارکو روبیو، وزیر خارجه، مایک والتز، مشاور امنیت ملی، و استیو ویتکاف، نماینده ویژه در امور خاورمیانه، خواهد بود.

 

کاخ سفید و مقامات رسمی ایالات متحده هنوز جزئیات دقیقی درباره این سفر به عربستان اعلام نکرده‌اند. در همین حال، کیت کلاگ، نماینده ویژه ترامپ در امور روسیه و اوکراین، با اشاره به حضور اوکراینی‌ها در مذاکرات، گفت که ممکن است نمایندگان اروپایی در این نشست حضور نداشته باشند.کلاگ که در کنفرانس امنیتی مونیخ صحبت می‌کرد، تأکید کرد که مشارکت اروپا در این رایزنی‌ها ضروری است و گفت: «ما می‌خواهیم اطمینان حاصل کنیم که این صلح پایدار و ماندگار باشد.»

 

در پاسخ به این سوال که آیا اوکراینی‌ها و اروپایی‌ها در مذاکرات حضور خواهند داشت یا خیر، او اظهار داشت: «شما کل دینامیسم را تغییر داده‌اید. پاسخ به آخرین سوال منفی است. اما اوکراینی‌ها قطعاً در این مذاکرات حاضر خواهند بود. وقتی پشت میز می‌نشینید، دو بازیگر اصلی وجود دارد و یک میانجی.»

 

در تحولی دیگر، روز شنبه مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، با همتای روسی خود، سرگئی لاوروف، تماس تلفنی برقرار کرد.به گزارش وزارت خارجه آمریکا، این تماس در ادامه گفت‌وگوی اخیر دونالد ترامپ با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، انجام شد و روبیو بر تعهد ترامپ برای پایان دادن به درگیری در اوکراین تأکید کرد. وزارت خارجه روسیه نیز اعلام کرد که دو طرف بر تعهد خود برای همکاری در موضوعات کلیدی بین‌المللی، از جمله وضعیت اوکراین و تحولات خاورمیانه، تأکید کردند.

 

نشست اضطراری رهبران اروپا

در همین راستا، گزارش‌ها حاکی از آن است که امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، در حال برنامه‌ریزی برای برگزاری یک نشست اضطراری و غیررسمی سران اتحادیه اروپا به منظور بحث درباره اوکراین است که احتمالاً فردا برگزار خواهد شد.این خبر را رویترز به نقل از یک مقام فرانسوی و چهار دیپلمات اروپایی اعلام کرده است.رادوسلاو سیکورسکی، وزیر خارجه لهستان، نیز برگزاری این نشست را تأیید کرده و گفت: «ما باید قدرت و اتحاد خود را نشان دهیم.»

 

چند مقام اتحادیه اروپا به اظهارات نماینده ویژه ترامپ واکنش نشان داده و وزیران خارجه این اتحادیه نیز روز شنبه در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ نشستی برگزار کردند.رویترز به نقل از چهار منبع اعلام کرد که دولت آمریکا اخیراً پرسشنامه‌ای به کشورهای اروپایی ارسال کرده و از آن‌ها خواسته که چه تعداد نیروی نظامی می‌توانند برای امنیت اوکراین اعزام کنند.

الکساندر استوب، رئیس‌جمهور فنلاند، با تأیید این خبر گفت که تصمیم‌گیری درباره چگونگی پاسخ به این پرسش به اعضای اتحادیه اروپا بستگی دارد.در همین حال، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده یادآور شد که دولت ترامپ «به وضوح اعلام کرده است که از شرکای اروپایی انتظار دارد که در ایجاد یک چارچوب امنیتی پایدار پیشتاز باشند و منتظر پیشنهادات آن‌ها هستیم.»سخنگوی وزارت خارجه آمریکا افزود: «یک اروپای قوی و مستقل به نفع آن‌ها و به نفع ما خواهد بود.»

در همین حال، دولت ترامپ به تازگی اعلام کرده است که در صورت دستیابی اوکراین به توافق صلح با روسیه، ممکن است نیروهای آمریکایی به منظور تأمین امنیت منابع معدنی این کشور مستقر شوند. ان بی سی نیوز به نقل از چهار مقام آمریکایی گزارش داده که دولت ترامپ به اوکراین پیشنهاد کرده تا ۵۰ درصد از مالکیت مواد معدنی کمیاب خود را به ایالات متحده واگذار کند. این اقدام به عنوان شرطی برای پایان جنگ و استقرار نیروهای آمریکایی به منظور حفاظت از این منابع مطرح شده است.

 

دو مقام دیگر اشاره کردند که این قرارداد مالکیت می‌تواند به اوکراین این امکان را بدهد که به جای پرداخت نقدی، میلیاردها دلار تسلیحات و حمایت‌های نظامی که از آغاز جنگ در فوریه ۲۰۲۲ دریافت کرده، تأمین کند. اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری، در یک پیش‌نویس قرارداد به رئیس‌جمهور ولودیمیر زلنسکی پیشنهاد کرده که نیمی از مواد معدنی خاکی کمیاب اوکراین به ایالات متحده واگذار شود.

پس از این نشست، بسنت اعلام کرد که این پیش‌نویس منعکس‌کننده اهداف رئیس‌جمهور است، هرچند جزئیات بیشتری از پیشنهادات ارائه نکرد.

هشت مقام آمریکایی حاضر در این جلسه گزارش دادند که زلنسکی از امضای سند در آن لحظه خودداری کرد و گفت که باید آن را با دقت بررسی کرده و با دیگران مشورت کند. زلنسکی در کنفرانس امنیتی مونیخ هم خاطرنشان کرد که وکلای او پیشنهاد بسنت را با دقت مورد بررسی قرار خواهند داد و آن را به عنوان یک تفاهم‌نامه بین دو کشور توصیف کرد، نه یک توافق امنیتی.

 

دونالد ترامپ در ماه‌های اخیر تمایل خود را برای امضای قراردادی با اوکراین که به ایالات متحده دسترسی گسترده‌ای به مواد معدنی کمیاب این کشور بدهد، ابراز کرده است. او در مصاحبه‌ای با فاکس نیوز اعلام کرد که می‌خواهد مواد معدنی کمیاب اوکراین به ارزش ۵۰۰ میلیارد دلار را به دست آورد و ادعا کرد که کی‌یف به طور کلی با این پیشنهاد موافقت کرده است.

 

ترامپ به خبرنگاران گفت که دسترسی به این مواد معدنی را نوعی «امنیت» تلقی می‌کند و گفت: «من به دنبال امنیت منابع خاک کمیاب هستم. ما صدها میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خواهیم کرد و آنها منابع بسیار ارزشمندی دارند.» سه مقام آمریکایی اعلام کردند که بسیاری از این مواد معدنی در مناطق تحت کنترل نیروهای روسیه قرار دارند. مقامات اوکراینی تأکید کرده‌اند که زلنسکی مدت‌هاست از ایده مبادله «منابع حیاتی» به عنوان راهی برای دریافت حمایت مستمر ایالات متحده حمایت می‌کند و این طرح را بخشی از «استراتژی پیروزی» خود می‌داند.زلنسکی در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت که بقای اوکراین بدون حمایت نظامی ایالات متحده «بسیار دشوار» خواهد بود و تصریح کرد: «بدون حمایت ایالات متحده، شانس ما برای بقا بسیار کم است و این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است.»

 

پت هگست، وزیر دفاع ایالات متحده، این هفته اعلام کرد که نیروهای آمریکایی به عنوان بخشی از هیچ گونه تضمین امنیتی در اوکراین مستقر نخواهند شد. همچنین، جی دی ونس معاون ترامپ در مصاحبه‌ای با وال استریت ژورنال گفت که اگر روسیه در مذاکرات صلح حسن نیت نداشته باشد، اعزام نیروهای آمریکایی به اوکراین ممکن است روی میز قرار گیرد.

 

ترامپ از مدت‌ها پیش به انتقاد از میزان حمایت آمریکا از اوکراین پرداخته و در یک رویداد تبلیغاتی زلنسکی را به عنوان «بزرگ‌ترین کاسب تاریخ» معرفی کرده بود. او در ماه سپتامبر گفته بود: «هر بار که زلنسکی به ایالات متحده می‌آید، ۱۰۰ میلیارد دلار می‌گیرد. من فکر می‌کنم او بزرگ‌ترین کاسب روی زمین است. ما در این جنگ گرفتار شده‌ایم مگر اینکه من رئیس‌جمهور شوم».