|

اروپای سالخورده و بحران بهداشتی

کارشناسان درباره پیامدهای درهم‌تنیده سیاست‌های ضدمهاجرتی کشورهای اروپایی، در آینده نزدیک هشدار می‌دهند.

اروپای سالخورده و بحران بهداشتی
به گزارش گروه رسانه ای شرق،در حالی که سیاست‌های ضدمهاجرتی اروپا در سال‌های اخیر با سرعتی قابل توجه در مسیر دشوارتر و غیرانسانی‌تر شدن پیش می‌رود، بررسی‌ها نشان می‌دهند که کاهش ورود مهاجران به کشور‌های اروپایی به معنای مواجهه این کشورها با بحران‌های درهم‌تنیده افزایش هزینه‌های ناشی از سالمندی جمعیت و شوک‌های اقتصادی است.

به گزارش گاردین، پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهند که ظهور و تقویت حزب‌ها و گروه‌های راست افراطی در اروپا سبب تشدید روند کاهشی جمعیت قاره سبز می‌شود؛ موضوعی که می‌تواند کاهش جمعیت اروپا را تسریع کرده و شوک‌های اقتصادی ازجمله رشد کندتر و افزایش هزینه‌های بازنشستگی و مراقبت از سالمندان را ایجاد کند.

سیاست ضدمهاجرتی در سراسر اتحادیه اروپا درپی موفقیت‌های حزب‌های راست افراطی در انتخابات ۲۰۲۴ در حال افزایش است، اما کسانی که می‌خواهند مرز‌های اروپا را ببندند باید با یک واقعیت جمعیت‌شناختی مقابله کنند: انتظار می‌رود جمعیت بومی این قاره در قرن آینده به‌شدت کاهش یابد، در عصری که نرخ تولد پایین است.

کارشناسان هشدار می‌دهند که جوامع اروپایی بدون مهاجرت سریع‌تر پیر می‌شوند و کاهش نیروی کار و افزایش بار مراقبت‌ها، چالش‌های اقتصادی زیادی را به همراه خواهد داشت.

یکی از محققان اندیشکده مرکز اصلاحات اروپایی، گفت: بیشتر سیاستمداران چپ میانه و راست میانه می‌دانند که مهاجرت برای کاهش فشار‌های جمعیتی لازم است؛ آن‌ها به دنبال تمرکز بر قوانین سختگیرانه‌تر و اغلب غیرانسانی پناهجویی و مهاجرتی بوده‌اند، به این امید که تدابیر سختگیرانه‌تر مرز‌ها، پوشش سیاسی برای مهاجرت منظم بالاتر فراهم کند، اما احزاب راست رادیکال به‌طور فزاینده‌ای اجماع جریان اصلی را به چالش می‌کشند.

ایتالیا، فرانسه و آلمان، کشور‌هایی که سیاستمداران ضدمهاجرت به‌تازگی در آن‌ها قدرت را دست گرفته‌اند، در سناریوی مهاجرت صفر با کاهش جمعیت رو‌به‌رو خواهند شد.

جورجیا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا، در نخستین دوره حضور خود در قدرت، سرکوب مهاجرت را اولویت خود قرار داده است، اما کشور وی یکی از پایین‌ترین نرخ‌های باروری در اروپا را دارد و جمعیت آن تا پایان قرن با مهاجرت صفر به بیش از نصف خواهد رسید.

در آلمان، جایی که حزب آلترناتیو برای آلمان AfD با رویکرد‌های ضدمهاجرت در رتبه دوم قرار دارد، در صورت بسته شدن کامل مرزها، جمعیت ممکن است طی ۸۰ سال آینده از ۸۳ میلیون نفر به ۵۳ میلیون نفر کاهش یابد.

در فرانسه با حضور سیاستمداران ضدمهاجرتی در قدرت، سناریوی صفر مهاجرت به معنای کاهش جمعیت از ۶۸ میلیون به ۵۹ میلیون است.

فقط تعداد انگشت‌شماری از کشور‌های اتحادیه اروپا تفاوت کمی را تجربه می‌کنند؛ در عوض، در بیشتر اروپا، جمعیت نه تنها در غیاب سطوح فعلی مهاجرت کاهش می‌یابد، بلکه با کاهش تعداد افراد در سن کار نسبت به افراد مسن، پیرتر می‌شود.

یک محقق در این باره گفت: با کاهش نیروی کار و افزایش بار مالیاتی ناشی از رشد مخارج بازنشستگی و تقاضا برای مراقبت‌های بهداشتی و سالمندان، کشور‌های اروپایی با بحران جدی مواجه می‌شوند.

به گفته وی، صنایع بهداشتی و مراقبت‌های اجتماعی برای مدیریت اروپای سالخورده اهمیت فزاینده‌ای پیدا خواهند کرد و بسیاری از سیستم‌های بهداشتی در اتحادیه اروپا از قبل به پزشکان یا پرستاران مهاجر وابسته هستند.

کارشناسان تاکید می‌کنند که مهاجرت گلوله‌ای برای چالش‌های جمعیتی اروپا نیست، بلکه یکی از راه‌حل‌های متعدد یا حداقل راهی برای تسهیل گذار به جامعه‌ای مسن‌تر را پیشنهاد می‌کند.

در عین حال، سیستم‌های بهداشتی اروپا به مهاجرت بستگی دارد؛ بخش قابل توجهی از ظرفیت جمعیت کادر درمان قاره سبز را مهاجران پر می‌کنند.

با افزایش جمعیت سالمند در اروپا به موازات کاهش جمعیت مهاجران، سیستم بهداشتی و درمانی کشور‌های اروپایی با کمبود‌های جدی در زمینه نیروی انسانی به‌ویژه پزشک و پرستار مواجه می‌شود.

منبع: فرارو