حسین الشرع مردی که از پسرش جا ماند
احمد الشرع بالاخره از روابط خانوادگی خود رونمایی کرد
مراسم عید فطر در دمشق برای جولانی که حالا خودش را با نام احمد الشرع میشناساند، فرصتی فراهم کرد تا از روابط خانوادگی خود رونمایی کند. برای سالها تشخیص اینکه او واقعا پسر حسین الشرع، اقتصاددان سوری است یا نه، کار دشواری بود.

به گزارش گروه رسانه ای شرق، احمد الشرع که رهبری معارضان را در سوریه برعهده داشت، برای مدتی طولانی در طی سالهای جنگ داخلی؛ از اعلام نام و نام خانوادگی اصلی خود سر باز میزد. اما در نهایت، وقتی او در سال ۲۰۱۵ با تلویزیون الجزیره گفتگو کرد و از سایه بیرون آمد، گمانهزنیها در مورد نسبتهای خانوادگی جولانی افزایش پیدا کرد.
حسین الشرع؛ مردی خوشنام در سوریه
برای کشورهای عربی، حسین الشرع نامی شناخته شده است. آنها او را بهعنوان یک متفکر تاثیرگذار دانسته و از ایدههای اقتصادیاش بهره زیادی بردهاند.
حسین علی الشرع در سال ۱۹۴۶ در شهر فیق در بلندیهای جولان بهدنیا آمده. دلیل اینکه پسر او بعدها نام جولانی را بر خود گذاشت، همین وابستگی به بلندیهای جولان است.
حسین الشرع در خانوادهای به دنیا آمد که اغلب مردان خانواده از جمله پدر بزرگش خالد الشرع، از مبارزان علیه استعمار فرانسه بودند. این خانواده که از زمینداران بزرگ منطقه محسوب میشدند شهرت نیک و اوضاع مالی رو به راهی داشتند. خانواده الشرع، در سال ۱۹۶۷ و سالها قبل از تولد احمد، پس از اشغال بلندیهای جولان در سال ۱۹۶۷، این منطقه را ترک و آواره شدند.
همان زمان حسین الشرع که به جنبشهای وطندوستانه نزدیک شده بود، برای تحصیل در رشته اقتصاد وارد دانشگاه دمشق شد.
مردی که به ناصر نزدیک بود
حسین الشرع خودش را طرفدار ایدههای رئیسجمهور مصر، جمال عبدالناصر میداند. او این علاقه را از سالهای ابتدایی دهه ۶۰ به این سو دارد. ناصریسم در سوریه در دهه ۶۰ میلادی بر اتحاد عربی، قرائتی معتدل از سوسیالیسم و ضدیت با امپریالیسم تکیه داشت. در آن زمان، طرفداران عبدالناصر در دمشق با طرفداران حزب بعث جدلهایی داشتند و در نهایت بعثیها قدرت را در سوریه به دست گرفتند.
این جدلها که در سالهای بین ۱۹۶۱ تا ۱۹۶۳ شدت پیدا کرد و در نهایت به تسلط حزب بعث انجامید، باعث شد تا حسین الشرع جوان، احتمالا در اوایل دهه ۷۰ میلادی به زندان بیفتد.
زندان در سوریه باعث شد تا حسین الشرع تصمیم بگیرد به عربستان سعودی مهاجرت کند. او در ریاض کار خود را به عنوان مهندس نفت آغاز کرد و زندگی نسبتا مرفهی برای خانوادهاش فراهم کرد. زندگی این خانواده در عربستان تا سال ۱۹۸۹ ادامه پیدا کرد، اما آنها در نهایت وقتی احمد الشرع هفت ساله بود، به سوریه بازگشتند. حسین الشرع بعد از بازگشت به کار املاک روی آورد و یک سوپرمارکت را در دمشق اداره کرد.
تفاوت دیدگاه پدر و پسر
طبق آنچه احمد الشرع در سال ۲۰۲۱ در مصاحبهای گفته بود، او و پدرش حسین در ایدههای سیاسی با یکدیگر تفاهمی ندارند. او گفته بود با وجود تفاوتها پدر و پسر در مساله فلسطین نگاه مشترکی دارند. احمد الشرع سالها هویت خود را با اتصال به گروههای تندرو و یا حتی تروریستی به جهان شناساند. این در حالیست که پدر او به ناسیونالیسم سکولار عربی باور دارد.
فعالیتهای علمی
منابع در مورد اینکه حسین الشرع در بغداد اقتصاد خوانده یا در دمشق اتفاق نظر ندارند. اما به هر حال او تا اواخر دهه ۶۰ میلادی مشغول به تحصیل در این رشته بوده. او در بازگشت در شرکت نفت سوریه به عنوان مدیر اموز اقتصادی و مشاور وزارت نفت کار کرد.
او در سالهای بعد، برخی کتابها را در نقد سیاستهای اقتصادی در جهان عرب منتشر کرد. برای مثال یکی از این کتابها در مورد چالشهای سازمان اوپک برای کشورهای عرب و خاورمیانه است.
او کتاب دیگری در مورد رشادتهای خانواده خود در زمان استعمار نوشته است.
نوشتههای حسین الشرع، رویکردی سوسیالیستی را دنبال میکرد. او هرگز از ایدههای ناصری خود رسما عقبنشینی نکرده است و در کتابهایی که در حوزه اقتصاد نوشته همین ایدهها را انتشار داده. او در سالهای اخیر، کمی به سوی اسلامگرایان متمایل شده است.