|

ماجرای تعرفه‌های ترامپ به کجا می‌رسد؟

بررسی‌های روزنامه «فایننشال تایمز» نشان می‌دهد که تعرفه‌های جدید «دونالد ترامپ» بر واردات کالاها به آمریکا، به دلایل اقتصادی و سیاسی از جمله فشارهای ناشی از افزایش تورم، واکنش تلافی‌جویانه دیگر کشورها و کاهش محبوبیت رئیس‌جمهور آمریکا پایدار نخواهند ماند.

ماجرای تعرفه‌های ترامپ به کجا می‌رسد؟

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ «فایننشال تایمز» امروز (یکشنبه) در گزارشی با بررسی اینکه «چرا نرخ تعرفه‌های آمریکا برای مدت طولانی بالا نخواهد ماند»، گزارش داد: احساسات رای‌دهندگان و کسب‌وکارها، بر دستورکار دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر اعمال تعرفه‌های تجاری گسترده فشار وارد خواهد کرد.

این روزنامه با اشاره به فشار و «رنج اقتصادی» ناشی از تعرفه‌ها نوشت: بیشتر پیش‌بینی‌کنندگان انتظار دارند که تعرفه‌های وارداتی ترامپ در آینده نزدیک باعث افزایش قیمت‌ها و کاهش فعالیت اقتصادی شود.

این گزارش می‌افزاید: احساسات مصرف‌کنندگان [نشانگری در اقتصاد که دیدگاه و میزان خوش‌بینی مصرف‌کنندگان نسبت به وضعیت مالی و شرایط کلی اقتصاد را بازتاب می‌دهد] در انتظار دوران سخت پیش‌رو در حال کاهش است. با این حال، با تاثیر واقعی تعرفه‌های جدید بر زنجیره‌های تامین، این [احساسات مصرف‌کنندگان] به شدت کاهش خواهد یافت.

کالاهای بادوام و اقلام فاسدشدنی مانند غذا و برخی محصولات شیمیایی و دارویی، حدود ۳۰ درصد از هزینه‌های خانوارهای آمریکایی را تشکیل می‌دهند. این اقلام به درجات مختلفی تحت تاثیر تعرفه‌های بالاتر قرار خواهند گرفت.

به نوشته «فایننشال تایمز»، یک برآورد حاکی از آن است که در صورت انتقال کامل هزینه‌های تعرفه‌ای به مصرف‌کنندگان، قیمت آیفون ۱۶ پرو مکس ممکن است از یک هزار و 599 دلار به 2هزار و 300 دلار افزایش یابد.

تعرفه‌هایی که ترامپ پیش از ۲ آوریل (۱۳ فروردین) اعمال کرده، پیش‌تر موجب افزایش قیمت‌ تمام‌شده برای تولیدکنندگان شده بود. این در حالی است که افزایش قیمت‌های تولیدکنندگان به سرعت به تورم کالاهای مصرفی منجر می‌شود.

بر اساس این گزارش، با توجه به گستردگی و مقیاس تعرفه‌های جدید رئیس‌جمهور آمریکا، تورم ممکن است بالاتر و سریع‌تر از حد انتظار افزایش یابد. تعرفه‌های فراگیر، توانایی تامین‌کنندگان آمریکایی برای یافتن جایگزین‌های ارزان‌تر را به‌سرعت محدود می‌کند.

از سوی دیگر، رویکرد هدفمندی که شرکای تجاری در اقدامات تلافی‌جویانه‌شان اتخاذ می‌کنند، این وضعیت را بدتر خواهد کرد. به عنوان مثال، اتحادیه اروپا در پاسخ به تعرفه‌های ترامپ بر فولاد و آلومینیوم، در حال تدوین تعرفه‌هایی است که هدف آن ایالت‌های تحت کنترل جمهوری‌خواهان است، از جمله دانه‌های سویا در لوئیزیانا، گوشت گاو در کانزاس و محصولات کشاورزی در آلاباما.

این روزنامه افزود: این موضوع از آن جهت حائز اهمیت است که میزان محبوبیت سیاسی به‌طور مستقیم با احساسات مصرف‌کنندگان نسبت به وضعیت اقتصادی مرتبط است، به‌ویژه برای جمهوری‌خواهان زمانی‌که ترامپ در قدرت است. همچنین نگرانی‌های سیاسی حتی پیش از اعلام تعرفه‌های متقابل نیز در حزب جمهوری‌خواه رو به افزایش بود.

«فایننشال تایمز» با اشاره به اینکه مذاکرات می‌توانست منجر به کاهش تعرفه‌های وضع شده توسط ترامپ در روزی که آن را «روز آزادی» خواند، شود، خاطرنشان کرد: البته میزان تعرفه‌ها ممکن است در کوتاه‌مدت حتی بیشتر هم شود. اما با توجه به افزایش سریع فشارهای اقتصادی، سیاسی و علاقه رئیس‌جمهور آمریکا به مذاکره، شاید احتمال بیشتری وجود داشته باشد که تعرفه‌ها زودتر از آن چیزی که تصور می‌شد، کاهش یابد.

دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، تعرفه جهانی ۱۰ درصدی «پایه» را بر همه کالاهای وارداتی به ایالات متحده، در روزی که «روز آزادی» (دوم آوریل ۲۰۲۵) نامیده می‌شود، اعلام کرد.

ترامپ همچنین از تعرفه ۱۰ درصدی بر کالاهای انگلیسی و ۲۰ درصدی بر کالاهای اتحادیه اروپا در یک برهه‌ خاص تاریخی برای تجارت جهانی رونمایی کرد.

ایالات متحده آمریکا برخی از کشورها را با تعرفه‌های بسیار شدیدتری تا ۵۰ درصد، هدف قرار خواهد داد.

ترامپ این تصمیم را «اعلام استقلال اقتصادی آمریکا» خوانده و گفته است: «هیچ کشوری نمی‌تواند از آمریکا بهره‌برداری کند.»

در پی این تصمیم، بازارهای مالی جهانی واکنش منفی نشان داده‌ و بسیاری از شاخص‌های سهام و ارزش ارزها در آسیا و اروپا با افت مواجه شده‌اند. کارشناسان اقتصادی هشدار داده‌اند که این اقدام می‌تواند آغازگر دوره‌ای از رکود جهانی و افزایش تورم باشد.

 

منبع: ایرنا