|

اختلاف در کاخ سفید بر سر سطح غنی‌سازی در ایران

از صفر تا ۳.۶۷؛ چرخش های واشنگتن در آستانه دور دوم مذاکرات

در تیم امنیت ملی دولت ترامپ، اختلاف‌نظر جدی درباره نحوه مواجهه با برنامه هسته‌ای ایران وجود دارد. یک جناح، به رهبری جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور، و استو ویتکاف، بر راه‌حل دیپلماتیک تأکید دارد و معتقد است آمریکا باید آماده مصالحه باشد. این گروه، که از حمایت چهره‌هایی چون تاکر کارلسون برخوردار است، نگران تبعات حمله به ایران، از جمله خطر برای سربازان آمریکایی و افزایش قیمت نفت در شرایط حساس اقتصادی است.

از صفر تا ۳.۶۷؛ چرخش های واشنگتن در آستانه دور دوم مذاکرات

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق ؛در فاصله دو روز مانده تا آغاز دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا و در شرایطی که موضوع غنی سازی صفر درصدی بر ادامه گفت وگوها سایه جدی انداخته است، دونالد ترامپ در تازه ترین گفت‌وگویش با خبرنگاران، موضع خود درباره برنامه هسته‌ای ایران را روشن کرد و اظهار داشت که «من جلوی حمله به ایران را نگرفتم، فقط عجله‌ای برای آن ندارم. فکر می‌کنم ایران می‌خواهد گفت‌وگو کند و امیدوارم این را بخواهد. نمی‌خواهم کاری انجام دهم که به کسی آسیب بزند، اما ایران نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد.» وی در بخش مهمی از مواضعش تصریح کرد که «ما نمی‌خواهیم صنعت یا سرزمینشان را از آن‌ها بگیریم؛ فقط نمی‌خواهیم سلاح هسته‌ای داشته باشند.» این اظهارات در حالی مطرح شد که گزارش‌هایی از مخالفت ترامپ با حمله اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ایران منتشر شده است.

محور مذاکرات؛ غنی‌سازی و راستی‌آزمایی

در حالی ترامپ با جملات خود عملا مخالفت با غنی سازی صفر درصدی را مطرح کرد که استو ویتکاف، نماینده او در مذاکرات با ایران، روز سه‌شنبه در چرخشی آشکار اظهار داشت که ایران نباید هیچ‌گونه برنامه غنی‌سازی داشته باشد و توافق تنها در صورتی ممکن است که تأسیسات غنی‌سازی ایران نابود شود. البته ویتکاف، شامگاه دوشنبه ۱۴ آوریل در گفت‌وگو با فاکس‌نیوز اعلام کرد که «مذاکرات بر دو محور اصلی متمرکز است؛ راستی‌آزمایی برنامه هسته‌ای ایران و ابعاد نظامی آن.» وی ادعا کرد که «محور اصلی گفت‌وگوها بررسی میزان و نوع غنی‌سازی است، اما موضوع تسلیحات، از جمله موشک‌های انبارشده ایران، نیز بررسی خواهد شد.» ویتکاف افزود که «ایران به غنی‌سازی بیش از ۳.۶۷ درصد نیاز ندارد، اما اکنون در برخی موارد تا ۶۰ درصد و در برخی دیگر تا ۲۰ درصد غنی‌سازی کرده که با ادعای برنامه غیرنظامی آن‌ها هم‌خوانی ندارد.»

البته اکسیوس هم گزارش داد که در تیم امنیت ملی دولت ترامپ، اختلاف‌نظر جدی درباره نحوه مواجهه با برنامه هسته‌ای ایران وجود دارد. یک جناح، به رهبری جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور، و استو ویتکاف، بر راه‌حل دیپلماتیک تأکید دارد و معتقد است آمریکا باید آماده مصالحه باشد. این گروه، که از حمایت چهره‌هایی چون تاکر کارلسون برخوردار است، نگران تبعات حمله به ایران، از جمله خطر برای سربازان آمریکایی و افزایش قیمت نفت در شرایط حساس اقتصادی است. در مقابل، جناحی دیگر شامل مایک والتز، مشاور امنیت ملی، و مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، نسبت به توافق با ایران بدبین است و خواستار برچیدن کامل برنامه هسته‌ای ایران است. این گروه، که از حمایت سناتورهایی چون لیندزی گراهام و تام کاتن برخوردار است، معتقد است در صورت عدم توافق، آمریکا باید مستقیماً یا از طریق اسرائیل به ایران حمله کند.

مذاکرات عمان و فشارهای زمانی

گفت‌وگو های میان عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران و استو ویتکاف در عمان، که روز شنبه گذشته برگزار شد، بالاترین سطح تعامل میان تهران و واشنگتن از زمان دولت اوباما بود. ترامپ، که خواستار توافقی سریع است، به ایران دو ماه مهلت داده تا توافق را امضا کند، هرچند زمان دقیق این مهلت مشخص نیست. همزمان، برایان هیوز، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، اظهار داشت: «ترامپ روشن کرده که ایران نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد و همه گزینه‌ها روی میز است. او مذاکرات مستقیم و غیرمستقیم را آغاز کرده، اما تأکید دارد این روند نمی‌تواند تا ابد ادامه یابد.»

تنش با اسرائیل و آمادگی نظامی

بازدید اخیر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، از کاخ سفید، که با تنش‌هایی همراه بود، نشان‌دهنده اختلاف دیدگاه میان ترامپ و نتانیاهو درباره ایران است. مقامات آمریکایی و اسرائیلی گزارش دادند که این تنش در نشست خصوصی نیز مشهود بود. در همین حال، اکسیوس از آمادگی نظامی آمریکا خبر داد؛ بمب‌افکن‌های B-2 و ناوهای هواپیمابر برای «پلن B» در نظر گرفته شده‌اند. با این حال، برخی اعضای تیم ترامپ معتقدند پافشاری اسرائیل بر حذف کامل برنامه هسته‌ای ایران غیرواقع‌بینانه است.