گفتوگوی خصوصی ترامپ و زلنسکی در مراسم تشییع پاپ
در حاشیه مراسم تشییع پاپ فرانسیس در واتیکان، دونالد ترامپ و ولودیمیر زلنسکی پس از ماهها تنش، در نشستی خصوصی و بدون حضور مقامات رسمی، درباره آینده صلح اوکراین و روسیه گفتوگو کردند؛ نشستی که میتواند معادلات دیپلماتیک را دگرگون کند.

به گزارش گروه رسانهای شرق، دونالد ترامپ و ولودیمیر زلنسکی، دقایقی پیش از آغاز مراسم تشییع پاپ فرانسیس، در کلیسای سنپیتر واتیکان به صورت خصوصی و رو در رو دیدار کردند. این دو رهبر، تنها و بدون حضور مقامات رسمی، بر روی صندلیهای قرمز و در فضایی باشکوه متعلق به دوران رنسانس ایتالیا، حدود ۱۵ دقیقه به گفتوگو پرداختند.
این نخستین ملاقات آنها پس از مشاجره علنیشان در دفتر بیضی شکل کاخ سفید در ماه فوریه بود. هر دو نفر بهشدت غرق در گفتوگو به نظر میرسیدند و هیچ مقام رسمی در کنارشان حضور نداشت.
در ادامه، سر کر استارمر و امانوئل مکرون نیز برای گفتوگویی خصوصی به آنها پیوستند. نخستوزیر بریتانیا و رئیسجمهور فرانسه تلاش دارند میان ترامپ و زلنسکی، که بر سر شرایط احتمالی توافق صلح با روسیه اختلاف دارند، میانجیگری کنند.
سخنگوی دولت اوکراین اعلام کرد که زلنسکی و ترامپ قرار است امروز بار دیگر دیدار کنند. به گفته سرگئی نیکیفوروف، تیمهای دو کشور در حال برنامهریزی برای ادامه مذاکرات هستند. کاخ سفید نخستین گفتوگوی این دو رهبر را «بسیار سازنده» توصیف کرده است.
دفتر ریاستجمهوری اوکراین نیز تصاویری از این دیدار را همزمان با پایان مراسم تشییع منتشر کرد. به گفته کاخ کنزینگتون، پیش از آغاز مراسم، شاهزاده ویلیام نیز گفتوگویی کوتاه با ترامپ داشته است.
رهبران آمریکا و اوکراین در مراسم تشییع در ردیف اول نشسته بودند. هنگامی که زلنسکی، با لباس مشکی و نه یونیفورم نظامی همیشگیاش، وارد مراسم شد، حضار با تشویق ایستاده از او استقبال کردند. ترامپ نیز به همراه همسرش ملانیا حضور داشت.
زلنسکی این روزها تحت فشار است تا بخشی از خاک اوکراین را در قالب توافقی به میانجیگری ترامپ به روسیه واگذار کند. این نخستین دیدار حضوری آنها پس از اخراج زلنسکی از کاخ سفید و مشاجره تلویزیونی با ترامپ و معاونش جیدی ونس در ماه فوریه بود؛ رخدادی که نقطه عطفی در روابط آمریکا و اوکراین محسوب میشود.با این حال، ترامپ روز جمعه مدعی شد که روسیه و اوکراین «بسیار به توافق» برای آتشبس نزدیک شدهاند. مراسم تشییع پاپ در واتیکان، که بزرگترین گردهمایی رهبران جهان پس از درگذشت ملکه الیزابت دوم بود، صحنهای برای رایزنیهای دیپلماتیک حساس و مهم به شمار میرفت.