|

گونه BA.2؛ از سویه جدید اومیکرون چه می‌دانیم؟

گونه بی‌‌ای.‌۲‌ سویه اومیکرون در بسیاری از کشورهای اروپا و آسیا باعث افزایش ابتلا به کرونا شده و نگرانی‌ها را درمورد احتمال شروع موج جدید این بیماری در ایالات متحده افزایش داده‌؛ اما تاکنون از گونه بی‌‌ای.‌۲‌ چه اطلاعاتی منتشر شده است؟ به گزارش رویترز و به گفته سازمان بهداشت جهانی، بی‌‌ای.‌۲‌ که اکنون به سویه غالب در بیشتر کشورهای جهان تبدیل شده است، سرعت سرایت بیشتری از انواع دیگر سویه‌های اومیکرون یعنی بی‌‌ای.۱ و بی‌ای۱.‌۱ دارد، با این حال شواهد نشان می‌دهد که شدت بیماری بر اثر ابتلا به این شاخه کمتر است. موضوع دیگری که مشخص شده این است که نسبت به سویه‌های آلفا یا دلتا، واکسن‌ها در برابر گونه بی‌‌ای.‌۲‌ - همانند سایر انواع خانواده اومیکرون – مؤثرند.

گونه BA.2؛ از سویه جدید اومیکرون چه می‌دانیم؟

گونه بی‌‌ای.‌۲‌ سویه اومیکرون در بسیاری از کشورهای اروپا و آسیا باعث افزایش ابتلا به کرونا شده و نگرانی‌ها را درمورد احتمال شروع موج جدید این بیماری در ایالات متحده افزایش داده‌؛ اما تاکنون از گونه بی‌‌ای.‌۲‌ چه اطلاعاتی منتشر شده است؟ 

به گزارش رویترز و به گفته سازمان بهداشت جهانی، بی‌‌ای.‌۲‌ که اکنون به سویه غالب در بیشتر کشورهای جهان تبدیل شده است، سرعت سرایت بیشتری از انواع دیگر سویه‌های اومیکرون یعنی بی‌‌ای.۱ و بی‌ای۱.‌۱ دارد، با این حال شواهد نشان می‌دهد که شدت بیماری بر اثر ابتلا به این شاخه کمتر است. موضوع دیگری که مشخص شده این است که نسبت به سویه‌های آلفا یا دلتا، واکسن‌ها در برابر گونه بی‌‌ای.‌۲‌ - همانند سایر انواع خانواده اومیکرون – مؤثرند. اگرچه با گذشت زمان، میزان محافظت در برابر این سویه نیز کاهش می‌یابد، اما طبق داده‌های آژانس امنیت سلامت بریتانیا، میزان محافظت پس از تزریق دوز تقویت‌کننده، مجددا بازیابی می‌شود و از بستری‌شدن در بیمارستان و مرگ تا حد زیادی پیشگیری می‌کند. بسیاری افزایش ابتلا به کرونا در چین هم‌زمان با شکسته‌شدن رکورد ابتلا به کووید۱۹ در کشورهای اروپایی مانند آلمان و بریتانیا پس از یک دوره آرامش را ناشی از گونه بی‌‌ای.۲‌ می‌دانند. با این حال اظهار نظر قطعی دراین‌باره آسان نیست، زیرا بی‌‌ای.‌۲ نوعی «گونه مخفی» که ردیابی آن سخت‌تر از موارد دیگر است، دانسته می‌شود. اگرچه یک ژن شناخته‌شده در گونه بی‌‌ای.۱ امکان ردیابی آن را با یک آزمایش پی‌سی‌آر معمولی فراهم کرد، این موضوع درمورد بی‌‌ای.‌۲‌ و بی‌‌ای.‌۳ - که شیوع آن هم رو به افزایش است - مصداق ندارد. در این میان، یکی از نگرانی‌های اساسی درمورد گونه بی‌ای.‌۲‌ این بود که آیا می‌تواند افرادی را که پیش از این به گونه بی‌ای.‌۱ اومیکرون مبتلا شده‌اند دوباره آلوده کند یا خیر. ا

ین نگرانی به خصوص از این جهت مهم بود که به نظر می‌رسید تعدادی از کشورها به مرز دوبرابری ابتلا به اومیکرون نسبت به سویه‌های قبلی رسیده‌اند. داده‌های بریتانیا و دانمارک در این زمینه نشان داده‌اند در حالی که اومیکرون می‌تواند افرادی را که سابقه ابتلا به دلتا دارند، دوباره آلوده کند، در میان ده‌ها هزار نفری که به بی‌ای.۱ مبتلا شده بودند تنها تعداد انگشت‌شماری از ابتلا به بی‌ای.‌۲‌ یافت شده است. 

با توجه به این موضوع، چرا این گونه جدید با شدت زیاد در حال گسترش است؟ دانشمندان در پاسخ به این سؤال می‌گویند توضیح احتمالی برای افزایش اخیر ابتلا به بی‌ای.‌۲‌ می‌تواند هم‌زمانی پیداشدن این ویروس با حذف محدودیت‌های بهداشتی در بسیاری از کشورها باشد. دکتر اندرو پکوز، ویروس‌شناس در دانشکده بهداشت عمومی جانز هاپکینز بلومبرگ در بالتیمور با تأیید این احتمال به ایندیپندنت می‌گوید: «گونه بی‌ای.‌۲ زمانی به گردش درآمد که الزام رعایت فاصله اجتماعی و ماسک‌زدن در بسیاری از نقاط جهان برداشته شد». 

یکی دیگر از کارشناسان آمریکایی به نام اریک توپول، مدیر مؤسسه تحقیقاتی اسکریپس در کالیفرنیا نیز در این زمینه معتقد است: «هنوز زود است که بگوییم این ویروس موج جدیدی از ابتلا در ایالات متحده به وجود می‌آورد یا خیر؛ اما در هر حال باید بدانیم که این ویروس همچنان در گردش است و همچنان سلامت افراد به‌ویژه جمعیت‌های واکسینه‌نشده و آسیب‌پذیر را تهدید می‌کند». سازمان بهداشت جهانی روز سه‌شنبه دوم فروردین (۲۲ مارس) اعلام کرد با وجود کاهش مرگ‌ومیرهای ناشی از ابتلا به کرونا، تعداد مبتلایان در هفته گذشته هفت درصد بیشتر شد. بر اساس تازه‌ترین گزارش این سازمان، بیش از ۱۲ میلیون بیمار جدید در یک هفته شناسایی شدند. 

در عین‌ حال، آمار مرگ‌ومیر تا ۲۳ درصد کاهش یافت و به کمتر از ۳۳ هزار مورد در هفته رسید. هانس کلوگه، رئیس بخش اروپایی سازمان بهداشت جهانی، با انتقاد از لغو محدودیت‌ها در کشورهای اروپایی گفت که موارد ابتلا به بیماری در بریتانیا، فرانسه، ایتالیا و آلمان افزایش زیادی یافته است. گزارش‌ها حاکی از آن است که هنگ‌کنگ و چین نیز در موج مرگ‌بار ویروس کرونا گرفتار شده‌اند و به قرنطینه‌های گسترده اقدام کرده‌اند.