|

گزارشی از روایت‌های موجود که درباره انصراف برخی نمایندگان مجلس از ادامه طرح استیضاح وزیر صمت به گوش می‌رسد

امضاهای بی‌قرار

برخی نمایندگان مجلس سردرگم در وادی استیضاح وزیر صمت، حال یا از سر رودربایستی با وزیر صمت یا فشار بیرونی یا برداشت شخصی از سخنان مقام معظم رهبری هر ثانیه سازی نو می‌نوازند.

امضاهای  بی‌قرار
وحیده کریمی دبیر گروه سیاست روزنامه شرق

 برخی نمایندگان مجلس سردرگم در وادی استیضاح وزیر صمت، حال یا از سر رودربایستی با وزیر صمت یا فشار بیرونی یا برداشت شخصی از سخنان مقام معظم رهبری هر ثانیه سازی نو می‌نوازند. رهبر معظم انقلاب در خطبه‌های نماز عید فطر همکاری، همدلی و هم‌افزایی سه قوه را یک راهبرد بسیار مهم و اساسی برای حل مشکلات و پیشرفت کشور اعلام کردند و با اشاره به ترتیبات خوب قانون اساسی درباره تشکیل قوای سه‌گانه افزودند: «اگر قوای مقننه، مجریه و قضائیه به‌ طور کامل همکاری کنند، کارها به‌هیچ‌وجه گره نمی‌خورد که خودِ مسئولان و مدیران این قوا می‌دانند که این همکاری و هم‌افزایی چگونه ایجاد می‌شود. ایشان تمرکز بر حل مسائل و خودداری مردم و مسئولان از درگیرشدن و سرگرم‌شدن به حاشیه‌ها را یک راهبرد ضروری دیگر خواندند و افزودند: حاشیه‌ها همیشه ساخته و پرداخته دست دشمن نیست؛ بلکه گاهی از روی غفلت یا عوامل دیگر و با انگیزه‌های گوناگون، حاشیه‌هایی در اطراف یک کار یا یک شخص ایجاد می‌شود که مردم باید بی‌اعتنا باشند و مسئولان هم بدون توجه به حواشی، تلاش خود را بر کارهای مهم و مشکل‌گشا متمرکز کنند». حال این را چگونه نمایندگان مجلس از این سخنان حکیمانه انجام‌ندادن وظیفه ذاتی خود یعنی نظارت بر عملکرد قوه مجریه و بازخواست از وزرای ضعیف و ناکارآمد کابینه را که سبب تضعیف دولت شده است، برداشت کرده‌اند، خود باید پاسخ دهند. همدلی و همکاری بین قوا به معنای نادیده‌گرفتن نقاط ضعفی که بر پیکره اصلی نظام ضربه وارد می‌‌کند، نیست و مطمئنا با حذف یک مهره که کارایی درستی ندارد یا عملکردش مانع حرکت کلیت دولت شده است، از اوجب واجبات است. پس از استیضاح سید‌رضا فاطمی‌امین، وزیر صمت، در آبان ماه سال گذشته که با دادن وعده‌های مختلفی موفق به حفظ جایگاه خود شد، امسال هم بار دیگر پای او به مجلس باز شده است. البته این اتفاقات همگی به دنبال نارضایتی‌های بسیاری است که از وعده‌هایی که فاطمی‌امین مدام بر آنها تأکید می‌کرد؛ ولی اغلب نتیجه‌ای به دنبال نداشت، نشئت گرفته است. اگرچه عملکرد فاطمی‌امین در بخش‌های مختلف مورد انتقاد نمایندگان مجلس بوده؛ ولی به نظر می‌رسد اوضاع آشفته صنعت و همچنین بازار خودرو، یکی از دلایل اصلی تلاش نمایندگان مجلس برای استیضاح وزیر صمت است. مهم‌‌تر از هر دلیل دیگری، بحث قیمت خودرو بود که صدای همه را بلند کرد، از مردم ناراضی تا مجلسی‌هایی که فاطمی‌امین را ضعیف‌ترین وزیر صمت معرفی کردند. اوضاع بازار خودرو بسیار نابسامان و آشفته‌تر از هر زمانی است و هر روز هم بدتر از روز قبل می‌شود. وزیر صمت از همان ابتدای سکانداری این وزارت بارها بر کاهش قیمت خودروها و کنترل اوضاع بازار خودرو تأکید می‌کرد؛ ولی شواهد نشان می‌دهد که همه آن وعده‌ها درباره بازار خودرو فقط در حد شعار باقی ماند. همین موضوع قیمت خودروها و افزایش قیمت همه خودروهای داخلی به پاشنه آشیل وزارت فاطمی‌امین تبدیل شده که منطقا تا امروز باید او را از جایگاهش عزل می‌کرد؛ اما همچنان تعدادی از نمایندگان از هر بهانه‌ای برای حمایت از او استفاده می‌کنند، بدون اینکه متوجه تبعات این تصمیم خود بر زندگی مردم باشند.

با    توجه  به  «رهنمود  رهبر  انقلاب»، استیضاح  وزیر  صمت  «منتفی» است

درحالی‌که بالاخره هیئت‌رئیسه مجلس تن به وصول طرح استیضاح فاطمی‌امین داده است و با 40 امضا این طرح برای بررسی به صحن خواهد آمد، خبرها حاکی از بازی روانی برای پس‌گرفتن امضا‌ها با هدف اصرار بر نادیده‌گرفتن استیضاح از سوی هیئت‌رئیسه است. در همین زمینه حسین‌پور، نماینده مردم سردشت و پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی، از مدافعان فاطمی‌امین برای رسیدن به هدف خود به سخنان رهبری تمسک جسته و با تفسیر از این سخنان گفته است: با توجه به رهنمود رهبر معظم انقلاب، مسئله استیضاح وزیر صمت منتفی است. کمال حسین‌پور درباره استیضاح سیدرضا فاطمی‌امین، وزیر صنعت، معدن و تجارت، اظهار کرده است: واقعیت امر این است که مردم از وضعیت کنونی بازار ناراضی هستند که افزایش قیمت‌ها در بخش‌های مختلف عامل آن است. علاوه بر مسئله صنعت خودرو که هر روز شاهد افزایش قیمت‌ها هستیم، قیمت آهن‌آلات و میلگرد نیز افزایش یافته که بر قیمت مسکن تأثیر دارد. او گفته «مجلس صدای گلایه مردم را شنیده و از دولت می‌خواهد با شفاف‌سازی بیشتر و ایجاد راهکارهای مختلف با تورم و گرانی‌ها مقابله کند».

مشکل   خودرو   مربوط  به دولت  قبل  است،  نه  فاطمی‌امین!

علیرضا عباسی، دیگر نماینده مجلس هم همه مشکلات خودرو را به گردن دولت قبل انداخته و با سلب مسئولیت از وزیر مورد حمایت خود گفته است: موافقان استیضاح وزیر صمت به آنچه برای این وزارتخانه از دولت قبل به جا مانده، توجه کنند؛ چرا‌که مشکلات فعلی در صنعت خودرو محصول عملکرد دولت قبلی است.

عباسی با تأکید بر اینکه موافق استیضاح وزیر صمت نیستم، گفته است: وزارت صمت مجموعه‌ای از واحدهای تولیدی، صنعتی و معدنی را با کمترین میزان تولید از دولت قبل تحویل گرفت و در کمتر از دو سال گذشته شاخص‌های این بخش را در همه حوزه‌ها بهبود داد. او درباره بازار خودرو نیز گفت: میزان تولید خودرو در دولت سیزدهم افزایش یافته؛ اگرچه با نقطه مطلوب فاصله داریم؛ ولی باید به این نکته توجه داشت که وزارت صمت با وجود عقب‌ماندگی‌های این حوزه، خوب کار کرده است. عباسی افزود: اگر وزیر تغییر کند، در عمل اتفاقی در بهبود شرایط رخ نمی‌دهد؛ زیرا وزارت صمت در دولت قبل با عقب‌ماندگی‌های فراوانی روبه‌رو بود. نماینده مردم کرج، اشتهارد و فردیس در مجلس شورای اسلامی گفت: گستره وزارت صمت فراتر از صنعت خودرو است و نمایندگان باید در ارزیابی خود به شرایط پیش‌آمده در شهرک‌های صنعتی، معادن و تجارت آن نیز توجه کنند و کارنامه وزیر صمت را یکجا ببینند. عباسی وزارت صمت را متولی اصلی تولید در کشور دانست و استیضاح وزیر صمت را مغایر با شعار امسال یعنی «رشد تولید» ارزیابی کرد. این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس، مشکل عمده بازار خودرو را تبدیل‌شدن آن به یک کالای سرمایه‌ای دانست و تأکید کرد که با استیضاح وزیر شرایط حاکم بر بازار خودرو تغییر نخواهد کرد. نماینده مردم کرج در مجلس در ادامه به بیانات رهبر معظم انقلاب در عید سعید فطر استناد کرد و گفت: ایشان تأکید داشتند که سه قوه باید به کارهای اساسی بپردازند، از حواشی پرهیز کنند و در سال «مهار تورم و رشد تولید» از مسیر اصلی منحرف نشوند. او بیان کرد: بر‌اساس این بیانات، نمایندگان مجلس نیز باید به‌خوبی وظایف خود را انجام دهند و از اقدامات مثبت دولت حمایت کنند. عباسی تأکید کرد: با توجه به عملکرد وزارت صنعت در حوزه‌های مختلف، در مجموع به وزیر صمت نمره مثبت می‌دهم؛ چرا‌که انتظار معجزه نداریم؛ در‌عین‌حال هم وزیر و هم وزارت صمت باید تلاش خود را بیشتر کنند تا عقب‌ماندگی‌های برجای‌مانده سریع‌تر جبران شود. پس‌گرفتن امضا هم که از همان ابتدا که طرح نهایی شد، ماجرای خود را داشت و درحالی‌که به استناد امضاها، مدافعان استیضاح به 30 نفر رسیده بودند، معصومه پاشایی یکباره در گفت‌وگویی مدعی پس‌گرفتن امضاها و مسکوت‌ماندن طرح شد؛ اما صبح روز بعد از این ادعا طرح استیضاح با 40 امضا اعلام وصول شد. حال نیز با نزدیک‌شدن به زمان استیضاح که احتمالا یکشنبه هفته آینده خواهد بود، بار دیگر حامیان فاطمی‌امین از حربه پس‌گرفتن امضاها برای حمایت از وزیر نه‌چندان موفق کابینه استفاده می‌کنند.

نمایندگان   در  حال  پس‌گرفتن  امضاهای  خود  هستند

دیروز علی جدی، نایب‌رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس، با اشاره به آخرین وضعیت استیضاح سید‌رضا فاطمی‌امین، وزیر صمت، گفت: ۲۲ نفر از استیضاح‌کنندگان وزیر صمت پیش از اعلام وصول استیضاح، امضای خود را پس گرفتند که طبق آیین‌نامه باید از تعداد امضاها در زمان اعلام وصول کاسته می‌شد. این نماینده مجلس به ایرنا گفت که ۱۵ نفر از ۲۲ نفری که از استیضاح وزیر صنعت انصراف داده بودند، انصراف خود را در سامانه مجلس نیز به ثبت رسانده بودند. به گفته نایب‌رئیس کمیسیون صنایع، با وجود انصراف تعداد درخور‌توجهی از نمایندگان، هیئت‌رئیسه مجلس استیضاح وزیر صنعت، معدن و تجارت را با ۴۰ امضا اعلام وصول کرده؛ اما به گفته این نماینده مجلس، استیضاح با ۱۸ امضا اعلام وصول می‌شد؛ صمن اینکه اعلام وصول طرح استیضاح مربوط به چند روز قبل است و قانونا امکان انصراف بعد از آن وجود ندارد. به نظر می‌رسد درخواست پس‌گرفتن برخی از امضاها و این نوع اعلام نماینده مجلس به خبرگزاری دولت، در راستای تلاش‌های روزهای اخیر برای منصرف‌کردن مجلسی‌ها از استیضاح وزیر صمت باشد. در هر حال طبق قانون حتی با 18 امضا هم استیضاح وزیر باید اعلام وصول می‌شد؛ ضمن اینکه به اذعان همین نماینده مجلس، هفت نفر از انصراف‌دهندگان موضع جدید خود مبنی بر انصراف را در سامانه مجلس ثبت هم نکرده بودند.

رهبر  انقلاب  از  مجلس  می‌خواهد  که  حقوق  مردم  استیفا  شود

در واکنش به این خبر لطف‌الله سیاهکلی گفته است: اتفاقا رهبر انقلاب از مجلس می‌خواهد حقوق مردم استیفا شود و استیضاح وزیر در این زمینه لازم است. اتفاقا رهنمود رهبر انقلاب این است که حقوق مردم استیفا شود. رهبری از مجلس انتظار دارد که نمایندگان به وظایف نظارتی خود عمل کنند. حقوق مردم هم از مسائل اصلی است. استیضاح وزیر صمت منتفی نشده و این صرفا استنباط شخصی یک نماینده است.

اگر   وزیری   ناکارآمد   باشد  و  توان  مدیریت  نداشته   باشد،  قطعا برکنار   خواهد   شد

احمد رسولی‌نژاد، دیگر عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی هم در گفت‌وگویی با انتقاد از جوسازی برخی از نمایندگان مبنی بر پس‌گرفتن امضاها، اظهار کرد: زمانی که استیضاح اعلام وصول می‌شود، طبق آیین‌نامه مجلس هیچ امضایی نه می‌تواند پس گرفته شود و نه اضافه شود؛ ازاین‌رو استیضاح وزیر صمت همان 42 امضا را دارد. او افزود: متأسفانه برخی از رسانه‌ها در حال بی‌تقوایی هستند و دست به هر کاری می‌زنند تا نمایندگان مجلس را از وظیفه اصلی خودشان که نظارت بر وزراست، منع کنند و با خبرسازی‌های فیک و غلط قصد بدنام‌کردن مجلس شورای اسلامی را دارند. عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اشاره به صحبت‌های عید فطر رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره هماهنگی بین قوا، گفت: متأسفانه برخی از همکاران بنده فرمایشات رهبر انقلاب را به‌درستی متوجه نشده‌اند و سعی دارند با تفاسیر غلط مسیر و وظیفه مجلس شورای اسلامی را منحرف کنند. رهبر انقلاب نفرمودند که نمایندگان از وظیفه خود دور شوند یا کوتاهی کنند؛ بلکه موضوع ایشان هماهنگی در حل مسائل مردم بود.

رسولی‌نژاد تصریح کرد: همچنین سخنگوی وزارت صمت در گفت‌وگو با رسانه ملی بیان می‌کند که برخی از نمایندگان از استیضاح به‌ دنبال منافع خود هستند، بنده از آقای فاطمی‌امین سؤال دارم که کدام‌یک از نمایندگان مجلس درخواست داشتند و نام آنها را مطرح کنند که بدانیم چه‌ کسانی قصد تخریب مجلس و وظایفشان را دارند. او بیان کرد: مجلس به دولت این را دوستانه هشدار می‌دهد که به هیچ‌کسی چک سفید امضا نداده است و اگر وزیری ناکارآمد باشد و توان مدیریت نداشته باشد، قطعا برکنار خواهد شد؛ زیرا ما نمایندگان ملت هستیم و منافع ملی و مردم برای ما ارجحیت دارند.

 

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها