زمین در ۵ سال آینده میپزد؟
مطالعه جدید سازمان جهانی هواشناسی هشدار میدهد که زمین در پنج سال آینده در گرمترین دوره ثبتشده خود قرار خواهد گرفت. سازمان جهانی هواشناسی (WMO) گزارش پیشبینی آبوهوای خود را برای پنج سال آینده منتشر کرده است که حاوی اخبار چندان خوبی نیست و حتی میتوان گفت وحشتناک است.
ایسنا: مطالعه جدید سازمان جهانی هواشناسی هشدار میدهد که زمین در پنج سال آینده در گرمترین دوره ثبتشده خود قرار خواهد گرفت. سازمان جهانی هواشناسی (WMO) گزارش پیشبینی آبوهوای خود را برای پنج سال آینده منتشر کرده است که حاوی اخبار چندان خوبی نیست و حتی میتوان گفت وحشتناک است. سازمان جهانی هواشناسی هرساله بهروزرسانیهای جهانی سالانه تا یک دههای را منتشر میکند. این گزارش با ارائه پیشبینیهای اقلیمی برای سالهای آینده (در این مورد از سال ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۷) به سیاستگذاران اطلاعرسانی میکند. پتری تالاس، دبیرکل سازمان جهانی هواشناسی گفت: این گزارش به این معنی نیست که ما بهطور دائم از سطح ۱.۵ درجه سانتیگراد مشخصشده در توافقنامه پاریس که به گرمایش طولانیمدت در طول سالهای متمادی اشاره دارد، تجاوز خواهیم کرد. با این حال، سازمان جهانی هواشناسی زنگ خطر را به صدا درمیآورد که از سطح ۱.۵ درجه سانتیگراد بهطور موقت تجاوز خواهیم کرد. هشدار سازمان جهانی هواشناسی همراه با این پیشبینی است که ۹۸ درصد احتمال دارد حداقل یکی از سالها در پنج سال آینده شاهد گرمترین دمای ثبتشده زمین باشیم. چرخه آبوهوایی اِلنینو و تغییرات آبوهوایی به احتمال زیاد موجب افزایش دما خواهند شد. در گزارش سازمان جهانی هواشناسی آمده است: انتظار میرود النینو در ماههای آینده روند افزایشی داشته باشد و این امر، با تغییرات آبوهوایی ناشی از فعالیتهای انسان ترکیب میشود و دمای جهانی را به قلمرویی ناشناخته سوق میدهد. این امر پیامدهای گستردهای برای سلامت، امنیت غذایی، مدیریت آب و محیط زیست خواهد داشت. ما باید آماده باشیم. بر این اساس، النینو زمانی اتفاق میافتد که دمای سطح دریا در مرکز و شرق اقیانوس آرام گرمسیری بهطور قابلتوجهی گرمتر از حد متوسط میشود و باعث تغییر در گردش جوی میشود. گرمای بیشتر در جو و دمای گرمتر سطح اقیانوس میتواند منجر به افزایش سرعت باد در توفانهای استوایی شود و بهشدت بر زندگی دریایی در سواحل اقیانوس آرام تأثیر بگذارد. علاوه بر این، سازمان جهانی هواشناسی پیشبینی کرده است که گرمایش قطب شمال احتمالا سه برابر بیشتر از میانگین جهانی میشود که این موضوع موجب نگرانی کارشناسان شده است. کریس مِیس، مدرس دیرینهشناسی در کالج دانشگاهی کورک ایرلند میگوید: در اغلب تاریخ زمین، این سیاره بدون کلاهکهای یخی قطبی بوده است. اما انتقال از یک دنیای یخی (مانند امروز) به دنیای بدون یخ معمولا بسیار کندتر است. ما به سمت یک کره بدون یخ میرویم اما نرخ سرعت تغییر همه چیز، یادآور شدیدترین و ویرانگرترین رویدادهای گرمایش در گذشته
زمین است. از نظر بارندگی، پیشبینیهای سازمان جهانی هواشناسی حاکی از آن است که بارشها در ساحل، شمال اروپا، آلاسکا و شمال سیبری افزایش مییابد و انتظار میرود بارش در آمازون و بخشهایی از استرالیا کاهش یابد.
در سال ۲۰۱۵، شانس ما برای تجاوز از افزایش دمای بیش از ۱.۵ درجه سانتیگراد صفر بود، اما از آن زمان بهطور پیوسته افزایش یافته است. بین سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ حدود ۱۰ درصد احتمال دارد که از سطح تعیینشده در توافقنامه پاریس
فراتر برویم. بر اساس آخرین پیشبینیهای سازمان جهانی هواشناسی، احتمال افزایش دمای نزدیک به سطح جهانی از
۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح پیشصنعتی برای حداقل یک سال از هماکنون تا سال ۲۰۲۷ حدود ۶۶ درصد یا بیشتر است.
بِله وُرکمن، پژوهشگر دانشگاه ملبورن میگوید: پیشبینی گرمترین سال ثبتشده تاریخ زمین در پنج سال آینده، مشکلات بیشتری را برای سلامت مردم در سراسر جهان به همراه دارد. ما میدانیم که تغییرات آبوهوایی به طرق مختلف از جمله از طریق تأثیرات فیزیکی مستقیم امواج گرما و اثرات غیرمستقیم افزایش دما مانند ناامنی غذا و آب بر سلامت تأثیر منفی میگذارد.