سرنوشت مبهم سفر تیم ملی والیبال به ینگه دنیا
آمریکا دوباره به ایرانیها ویزا نداد
ورزشکاران ایران در چند سال اخیر با مشکلات فراوانی برای گرفتن ویزا دستوپنجه نرم کرده و میکنند. اگر پیش از این سختگیری برای صدور ویزا فقط مربوط به کشور آمریکا بود، در یک سال گذشته این مورد به کشورهای اروپایی هم سرایت کرده و تعدادی از آنها حاضر به صدور روادید برای ورزشکاران ایرانی برای شرکت در مسابقات رسمی نشدهاند.
ورزشکاران ایران در چند سال اخیر با مشکلات فراوانی برای گرفتن ویزا دستوپنجه نرم کرده و میکنند. اگر پیش از این سختگیری برای صدور ویزا فقط مربوط به کشور آمریکا بود، در یک سال گذشته این مورد به کشورهای اروپایی هم سرایت کرده و تعدادی از آنها حاضر به صدور روادید برای ورزشکاران ایرانی برای شرکت در مسابقات رسمی نشدهاند. برخلاف اظهارات مسئولان ورزشی ایران که همواره تأکید داشتهاند با رایزنیهای دیپلماتیک این موضوع را حلوفصل کردهاند، به نظر میرسد چنین نشده و هنوز تعدادی از ورزشکاران ایرانی برای سفر به دیگر کشورها با چالش جدی روبهرو هستند. جدیدترین نمونه در این بخش مربوط به تیم ملی والیبال ایران است که قرار است در چارچوب رقابتهای لیگ ملتهای والیبال سفری هم به آمریکا داشته باشند. تا پیش از این، فدراسیون والیبال قویا اعتقاد داشت موضوع صدور روادید در صحبت با مسئولان فدراسیون جهانی این رشته حل شده و مشکلی ورزشکاران ایرانی را تهدید نمیکند؛ اما برخلاف آن اظهارات روز گذشته سایت فدراسیون ایران خبری روی خروجیاش گذاشت که نشان میدهد آمریکا برای پنج نفر از اعضای تیم ملی والیبال ایران ویزا صادر نکرده است. در بین اسامیای که تا به الان برای آنها ویزا صادر نشده، نام سه ستاره تیم ملی والیبال ایران و دو نفر از اعضای دیگر این تیم به چشم میخورد. این اتفاق در شرایطی اردوی تیم ملی والیبال را تحت تأثیر قرار داده که پیشتر شایعه معرفی 60 نفر به سفارت آمریکا در آنکارا برای گرفتن ویزا، تیم ملی والیبال و فدراسیون را به حاشیه برد. اگرچه فدراسیون در آن برهه اعلام کرد قرار نیست همه این افراد به آمریکا سفر کنند و بسته به شرایط تعدادی که مورد نیاز است به آمریکا خواهند رفت، ولی این مورد حاشیههای مربوط به خودش را برای تیم ملی به وجود آورد. حالا هم که مشخص شده رایزنی محمدرضا داورزنی، رئیس این فدراسیون، عملا راه به جایی نبرده و تیم ملی نمیتواند پنج نفر از اعضای تیم شامل امین اسماعیلنژاد (بازیکن) و آرمان صالحی (بازیکن) به دلیل تغییر وضعیت خدمت آنها در طول انجام پروسه ثبتنام، اسماعیل مسافر (بازیکن)، نیما دهپناه (فیزیوتراپ) و حمزه فتحی (ماساژور) را به دلیل صادرنشدن ویزا در سفر به آمریکا همراهی کند.
فدراسیون قید سفر به آمریکا را میزند؟
محمدرضا داورزنی فعلا در شرایط سختی گرفتار شده است. اگر او قرار باشد هوای بازیکنان تیم ملی را داشته باشد و از آنها حمایت کند و از طرفی به کار آمریکاییها اعتراض داشته باشد، ممکن است از سفر تیم ملی به آمریکا جلوگیری کند. البته از آنجا که پای حضور در بازیهای رسمی در میان است، گرفتن چنین تصمیمی دشوار است. از سوی دیگر ظاهرا او به چنین گزینهای فکر کرده و در کنارش درخواست داشته تا کلا به جای آمریکا تیم ملی در کشوری دیگر به میدان برود. موردی که فقط زمان میتواند مشخص کند که چنین درخواستی مورد پذیرش قرار خواهد گرفت یا نه. داورزنی پیش از این در مقوله صادرنشدن ویزا برای بازیکنان ایرانی از سوی آمریکاییها موضع بسیار روشنی داشته و از آن انتقاد کرده است. حتی پیشتر که فدراسیون فوتبال کانادا بهطور یکطرفه بازی با تیم ملی ایران را فسخ کرد، او از اعزام تیم ملی والیبال زنان ایران به کانادا برای انجام یک بازی دوستانه طفره رفت و حمایتش از تیم فوتبال را از یک سو و موضعش در برابر کانادا را از سوی دیگر روشن کرد. او البته برای تصمیمگیری علیه آمریکا ممکن است با دشواریهای دیگری هم همراه شود. درواقع داورزنی در شرایطی بارها سیاست آمریکاییها را نقد کرده که حضور دختر کوچکش در آمریکا همواره یکی از مسائلی بوده که برایش دردسرساز شده است. هرچند خودش میگوید با این موضوع مشکلی ندارد. او چند سال پیش درباره حضور دخترش در آمریکا گفته بود: «دختر کوچکم در تهران لیسانس گرفت و از دانشگاه ماساچوست دعوتنامه گرفت و همانجا ازدواج کرد و حالا در شرق آمریکا زندگی میکند. چند سالی است که دخترم ازدواج کرده و در آنجا زندگی میکند. باید بگویم که او پاسپورت آمریکایی ندارد، اما اجازه کار دارد». شاید همین دوگانگی نگاه به آمریکا در ادامه مسیر او را در دوراهی سختتری هم قرار دهد. نکته مهم دیگری که درباره صادرنشدن روادید برای تعدادی از اعضای تیم ملی در سایت فدراسیون به آن پرداخته شده «دلایل دیگر» است. فدراسیون اشارهای به این دلایل نکرده است، ولی پیشتر تعدادی از ورزشکاران ایرانی فقط به دلیل اینکه دوران خدمتشان را در سپاه سپری کرده بودند، موفق به اخذ ویزای آمریکا نشده بودند. در این مورد هنوز مشخص نیست که آیا «دلایل دیگر» به چنین موضوعی مرتبط است یا خیر.
کار تکراری آمریکا
این اولین بار نیست که آمریکا در یکی، دو سال گذشته از صدور ویزا برای ورزشکاران ایرانی سر باز میزند. پیشتر اعضای تیم ملی کاراته ایران با مشکلی مشابه روبهرو شدند و ویزای آنها برای سفر به آمریکا و حضور در تورنمنتی در این کشور صادر نشد. تقریبا چند روز بعد از ماجرایی که برای کاراتهکاها رخ داد، غلامرضا شعبانی بهار، رئیس فدراسیون تیروکمان هم خبر داد که ویزای آمریکا برای دو کماندار ایرانی که قرار بود راهی رقابتهای ورلد گیمز شوند، صادر نشده است. آن زمان قرار شده بود گیسا بایبوردی و رمضان بیابانی عازم آمریکا شوند تا در بازیهای جهانی شرکت کنند. دوومیدانیکاران ایرانی هم دیگر ورزشکارانی هستند که به دلیل صادرنشدن ویزا از سوی آمریکاییها از حضور در مسابقات قهرمانی جهان بازماندند. در آن برهه قرار بود مهدی پیرجهان و احسان حدادی به آمریکا بروند که ویزای پیرجهان صادر نشد. حدادی از آنجا که گرینکارت آمریکا را داشت، مشکلی برای این سفر نداشت، ولی فدراسیون به دلیل اقدام آمریکاییها کلا احسان حدادی را هم اعزام نکرد. کشتی هم دیگر فدراسیون پرخبری است که مدتهاست با صادرنشدن ویزا نمیتواند با ترکیب کامل راهی آمریکا شود. آمریکاییها یک بار در جدالی دوستانه تیم ملی کشتی ایران را دعوت کردند که ویزای چندین نفر ازجمله علیرضا دبیر، رئیس این فدراسیون، صادر نشد. بعدها حتی وقتی قرار شد تیم ملی کشتی ایران برای بازیهای جام جهانی به آمریکا برود، باز هم ویزای چند نفر از اعضای این تیم حتی زمانی که دیگر علیرضا دبیر برای گرفتن ویزا اقدام نکرده بود، صادر نشد.