بمبهای هستهای روسیه در اختیار بلاروس
رئیسجمهوری روسیه میگوید استقرار تسلیحات هستهای او در بلاروس، یادآوری به غرب است که نمیتواند شکستی راهبردی به روسیه وارد کند. این نخستین بار بود که پوتین اخباری مبنی بر تحویل سلاح هستهای از روسیه به بلاروس را تأیید کرد.
رئیسجمهوری روسیه میگوید استقرار تسلیحات هستهای او در بلاروس، یادآوری به غرب است که نمیتواند شکستی راهبردی به روسیه وارد کند. این نخستین بار بود که پوتین اخباری مبنی بر تحویل سلاح هستهای از روسیه به بلاروس را تأیید کرد.
ولادیمیر پوتین در سخنرانی خود در مجمع اقتصادی روسیه در سنپترزبورگ گفت که کلاهکهای هستهای تاکتیکی روسیه به متحد نزدیک این کشور یعنی بلاروس تحویل داده شد؛ اما تأکید کرد که درحالحاضر نیازی نمیبیند به سلاح هستهای متوسل شود. رئیسجمهوری روسیه افزود: «همانطور که میدانید، ما در حال مذاکره با متحد خود (الکساندر) لوکاشنکو بودیم که بخشی از این تسلیحات هستهای تاکتیکی را به خاک بلاروس منتقل کنیم. این اتفاق افتاده است. اولین کلاهکهای هستهای به خاک بلاروس تحویل داده شد؛ اما فقط قسمت اول. ما این کار را تا پایان تابستان یا تا پایان سال به طور کامل انجام خواهیم داد».
پوتین در ادامه گفتههایش، هشدار به غرب را تکرار و تأکید کرد: «این اقدام ما بهعنوان یک عنصر بازدارنده است تا همه کسانی که در فکر تحمیل شکست استراتژیک به ما هستند، از توانایی ما غافل نباشند». به گزارش رویترز، الکساندر لوکاشنکو، متحد سرسخت پوتین، هفته گذشته گفت که کشورش تحویل تسلیحات هستهای تاکتیکی روسیه را آغاز کرده است؛ تسلیحاتی سه برابر قویتر از بمبهای اتمی که ایالات متحده در سال ۱۹۴۵ به ژاپن پرتاب کرد. پیشازآن رهبر روسیه در ماه مارس اعلام کرده بود که با استقرار تسلیحات هستهای تاکتیکی در بلاروس موافقت کرده است و در تأیید اقدام خود، به عملکرد ایالات متحده مبنی بر استقرار چنین تسلیحاتی در بسیاری از کشورهای اروپایی در چندین دهه اشاره کرد. واشنگتن و متحدانش و همچنین چین که بارها درباره استفاده از تسلیحات هستهای در جنگ اوکراین هشدار دادهاند، فعالیت روسیه را به دقت تحت نظر دارند.
پوتین در جدیدترین سخنرانیاش در واکنش به انتقادهای غرب گفت: «آنها میخواهند هر کاری که میتوانند، برای تحمیل شکست راهبردی به روسیه در اوکراین انجام دهند. در چنین شرایطی، تسلیحات هستهای برای تضمین امنیت ما ساخته شدهاند؛ اما فعلا نیازی به استفاده از آنها نداریم».
او درعینحال گفت که مذاکره با غرب برای توقف فعالیت زرادخانه هستهای عظیم روسیه که بزرگترین زرادخانه جهان است، بینتیجه بوده است. رئیسجمهوری روسیه در جمع نخبگان سیاسی و تجاری کشورش ادعا کرد که ضدحمله اوکراین علیه نیروهای روسیه تاکنون هیچ موفقیت معناداری نداشته است. او افزود: «نیروهای کییف متحمل خسارات سنگینی شدهاند و هیچ شانسی در برابر ارتش روسیه ندارند».
پوتین درعینحال پیشبینی کرد که اوکراین بهزودی تجهیزات نظامی خود را تمام میکند و توانایی این کشور متکی به غرب برای جنگیدن طولانیمدت تضعیف میشود. این گفتهها در شرایطی است که فرماندهان ارتش اوکراین گفتند نیروهای نظامی این کشور در حال پیشرویاند و با «مقاومت ناامیدکننده» نیروهای روسی در اطراف شهر باخموت، به مسیرشان برای تصرف مناطق اشغالشده ادامه میدهند. اوکراین میگوید که از زمان آغاز ضدحمله تاکنون، هفت روستا و صد کیلومترمربع از خاک کشورش را بازپس گرفته است.
در مقابل، وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که نیروهای این کشور تلاشهای متعدد ارتش اوکراین را در نقاط مختلف خط مقدم در ۲۴ ساعت گذشته دفع کردهاند و خسارتهای زیادی به نیروهای کییف وارد شده است. پیشبینی پوتین درباره تمامشدن تجهیزات نظامی اوکراین در شرایطی است که روز جمعه همزمان با برگزاری نشست وزیران دفاع کشورهای عضو پیمان نظامی ناتو در بروکسل، چهار کشور آمریکا، بریتانیا، هلند و دانمارک در یک بیانیه مشترک ضمن تأکید دوباره بر ضرورت حمایت نظامی از اوکراین در برابر تهاجم نظامی روسیه، متعهد شدند که بهزودی مجموعهای از موشکهای کوتاهبرد و میانبرد و نیز سامانههای پیشرفته دفاع هوایی در اختیار کییف قرار میدهند.
در این بیانیه مشترک تأکید شده است که این تجهیزات پیشرفته با اهداف «دفاعی» و برای مقابله با حملات «وقیحانه» موشکی و پهپادی روسیه، برای نیروهای اوکراینی فرستاده میشود. پوتین در سخنرانی خود در این مجمع گفت: «من دوستان یهودی زیادی دارم؛ آنها میگویند ولودیمیر زلنسکی یهودی نیست و مایه شرمساری مردم یهود است». پوتین این سخنان را زمانی بیان کرد که جنگ اوکراین دستخوش تحولات تازهای شده است و جدای از حملههای پهپادی کییف به مناطق غربی روسیه، مسکو ادعا میکند نیروهای تحت امر دولت اوکراین در مجموعهای از انفجارهای تخریبی و عملیاتهای مسلحانه دست دارند. با همه این اوصاف، همزمان با آغاز جنگ اوکراین، مقامهای روسیه بارها اظهارنظرهایی داشتهاند که در چارچوب این گفتار میگنجد. بهعنوان مثال سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، در ژانویه سال جاری گفت دولت ایالات متحده آمریکا با حمایت از اوکراین در پی اجرای «راهحل نهایی» درباره روسیه است. «راهحل نهایی» اصطلاحی است که حکومت آلمان نازی درباره یهودیان استفاده کرد که در نهایت منجر به راهاندازی اردوگاههایی موسوم به «اردوگاههای مرگ»، مثل آشویتس و هولوکاست شد و نازیها در این اردوگاهها جان میلیونها تن از مردم یهود را گرفتند.