|

هراس نتانیاهو از دسترسی به گنبد آهنین

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، دلیل خودداری کشورش از به‌اشتراک‌گذاشتن سامانه‌های دفاع موشکی گنبد آهنین خود با کی‌یف را بیان کرد. رئیس دولت صهیونیستی ابراز نگرانی کرد که تجهیزات در طول جنگ ممکن است به دست روسیه برسد.

هراس نتانیاهو از دسترسی  به گنبد آهنین

‌ ایگور سوبوتین

 

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، دلیل خودداری کشورش از به‌اشتراک‌گذاشتن سامانه‌های دفاع موشکی گنبد آهنین خود با کی‌یف را بیان کرد. رئیس دولت صهیونیستی ابراز نگرانی کرد که تجهیزات در طول جنگ ممکن است به دست روسیه برسد. اسرائیل اکنون گفت‌وگوی «علنی و صریح» با مسکو را برقرار کرده که در آن، طرفین درباره وضعیت کنونی اوکراین تبادل نظر می‌کنند؛ اما این بازیگر خاورمیانه همچنان نگران پتانسیل همکاری روسیه و ایران است. نتانیاهو در نشستی با نمایندگان کنست موضع خود را در قبال گنبد آهنین توضیح داد. نهادهای مرتبط اسرائیلی معتقدند تهران علاقه‌مند به مهندسی معکوس «گنبد آهنین» برای یافتن آسیب‌پذیری در «چتر» دولت صهیونیست است. در ماه مارس سال جاری، شبکه آمریکایی سی‌ان‌ان به نقل از منابع، این شبهه را مطرح کرد که ایران در تلاش برای باز‌تولید طرح تسلیحات غربی است.

نتانیاهو به شرکت‌کنندگان در نشست گفت که کابینه او نگرانی‌های خود را از طریق یک پلتفرم ویژه گفت‌وگو به مسکو منتقل می‌کند. این موضوع همچنین درباره نگرانی اسرائیل درباره سطح همکاری‌های نظامی-فنی روسیه و ایران نیز صدق می‌کند که آمریکا و متحدانش در حال ایجاد یک خط اتهام جداگانه هستند. مقامات اسرائیل به‌طور جدی بر این باورند که مشارکت در این مسیر در مرحله‌ای می‌تواند ضربه‌ای به امنیت رژیم صهیونیست وارد کند. یکی از پدیده‌های درخور توجه در این زمینه، فرایند نصب سیستم هشدار مدنی Tseva Adom در اوکراین بود که به گفته تایمز اسرائیل، باید در ماه سپتامبر به صورت کامل راه‌اندازی شود. نتانیاهو در گفت‌وگوی خصوصی با نمایندگان وعده داد که روند بی‌طرفی آغاز‌شده از سوی کابینه قبلی اسرائیل را حفظ می‌کند. این احتمال وجود دارد که مشکل «گنبد آهنین» بدون مشارکت اسرائیل حل شود. ژنرال دانیل کاربلر، رئیس فرماندهی دفاع موشکی و فضایی ارتش آمریکا، در سخنانی در سنا در ماه می، گفت که ارتش آمریکا دو باتری از این تجهیزات دفاعی را در اختیار دارد. او تأکید کرد که در یکی از آنها، متخصصان روی نصب تجهیزات جدید کار می‌کنند؛ اما دیگری کاملا برای استقرار در صورت درخواست اوکراین آماده است. برخی از سناتورها در این نشست خاطرنشان کردند که آمریکا سالانه به متحد خاورمیانه خود کمک می‌کند تا توانایی‌های گنبد آهنین را توسعه دهد؛ بنابراین این حق را برای خود در راستای انتقال تجهیزات قائل است. به نظر می‌رسد موضوع انتقال سلاح‌های ضبط‌شده از اوکراین به دست ایران، اسرائیل را بیش از حد نگران کرده است. در 15 ژوئن، منابع ارشد نیوزویک در ارتش دفاع، ترس خود را مبنی بر اینکه اشباع‌شدن کی‌یف از سلاح‌های غربی دیر یا زود به این واقعیت منجر خواهد شد که بسیاری از اسرار تولید آنها برای تهران مشخص خواهد شد، به اشتراک گذاشتند. ارتش اسرائیل بعید نمی‌داند که طرف ایرانی قصد کمک به گروه‌های حماس و حزب‌الله را با این فناوری‌ها داشته باشد؛ اما مقامات آمریکایی این ترس‌ها را رد می‌کنند. شیوه‌ای که اسرائیل در روابط با کرملین به آن پایبند است، همچنان با رویکردهای کشورهای غربی در تضاد است. وزارت امور خارجه اسرائیل تأکید می‌کند که کارمندان این وزارتخانه هنوز دستورالعملی برای محدودکردن تماس با مقامات روسی در پس‌زمینه رویدادهای اوکراین ندارند. با وجود ‌این، این موضوع به آن معنا نیست که علائم بحران در سایر زمینه‌های همکاری وجود ندارد. ماه گذشته، شبکه تلویزیونی 12 اسرائیل به نقل از منابعی گزارش داد که همکاری با طرف روسی در جست‌وجوی بقایای سربازان اسرائیلی که زمانی در سوریه ناپدید شده بودند، متوقف شده است. این جنبه از همکاری بشردوستانه به‌عنوان ابزاری برای ایجاد اعتماد میان این دو عمل کرد و نتانیاهو در سفر خود به مسکو در آوریل سال 2019، آن را به‌عنوان یک ارزش مشترک و مهم توصیف کرد.

منبع: نیزاویسیمایا گازیتا

 

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها