کمک نظامی آمریکا به تایوان در آستانه میزبانی کاخ سفید از رهبران کره جنوبی و ژاپن
صفآرایی واشنگتن و متحدان علیه پکن
آمریکا از ارائه کمکهای نظامی ۳۴۵ میلیون دلاری به تایوان برای کمک به جلوگیری از هرگونه حمله نظامی چین به این جزیره خبر داد. کاخ سفید در بیانیهای اعلام کرد که کمکهای نظامی بیشتر آمریکا به تایوان شامل تجهیزات و آموزش تایوانیها خواهد بود. به گفته دو مقام آمریکایی که نخواستند نامشان فاش شود، بسته کمکهای نظامی واشنگتن به تایپه شامل سامانههای دفاع هوایی قابل حمل، تجهیزات اطلاعاتی و سلاح است.
آمریکا از ارائه کمکهای نظامی ۳۴۵ میلیون دلاری به تایوان برای کمک به جلوگیری از هرگونه حمله نظامی چین به این جزیره خبر داد. کاخ سفید در بیانیهای اعلام کرد که کمکهای نظامی بیشتر آمریکا به تایوان شامل تجهیزات و آموزش تایوانیها خواهد بود. به گفته دو مقام آمریکایی که نخواستند نامشان فاش شود، بسته کمکهای نظامی واشنگتن به تایپه شامل سامانههای دفاع هوایی قابل حمل، تجهیزات اطلاعاتی و سلاح است.
کنگره آمریکا به دولت جو بایدن، رئیسجمهوری این کشور اجازه داده است تا از ذخایر نظامی آمریکا برای کمک به تایوان استفاده کند. بنا به تصمیم کنگره آمریکا، این بسته کمکی سریعتر از حد معمول به تایوان ارائه میشود، روشی که از آن برای کمک به اوکراین پس از حمله روسیه استفاده شد.
در حالی که تصمیم واشنگتن برای ارائه کمکهای نظامی به تایپه با انتقاد شدید دیپلماتهای چینی مواجه شده است، وزارت دفاع تایوان در بیانیهای از آمریکا به دلیل تعهد «قاطعش» به امنیت تایوان تشکر کرد.
بسته کمکهای نظامی جدید آمریکا به تایوان علاوه بر نزدیک به ۱۹ میلیارد دلار کمک نظامی پیشین این کشور به تایپه است. ارسال این تسلیحات به دلیل همهگیری کرونا و حمله روسیه به اوکراین با مشکل مواجه شده است.
تفاوت کمکهای نظامی جدید واشنگتن به تایپه با کمکهای پیشین این است که این کمکها بخشی از اختیارات ریاستجمهوری آمریکاست که سال گذشته توسط کنگره داده شده بود. پنتاگون از اختیارات مشابهی برای ارسال میلیاردها دلار تسلیحات به اوکراین استفاده کرده است.
شی جین پینگ، رئیسجمهوری چین، بارها بر حق کشورش برای تصرف تایوان تأکید کرده است. پکن همچنین واشنگتن را متهم کرده که با فروش میلیاردها دلار تسلیحات به تایوان، از این کشور یک «بشکه باروت» ساخته است. تایوان، خود را کشور مستقلی میداند که دارای قانون اساسی و رهبرانی است که به طور دموکراتیک انتخاب میشوند.
دولت تایوان پس از قدرتگرفتن حزب کمونیست چین در سال ۱۹۴۹ آن را غیرقانونی خواند و خود را دولت مشروع و مستقل اعلام کرد. در دوران جنگ سرد بسیاری از کشورهای غربی دولت تایوان را به رسمیت میشناختند، اما به مرور این موضع تغییر کرد و تایوان کرسی خود در سازمان ملل متحد را هم از دست داد.
آمریکا تایوان را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت نمیشناسد و از لحاظ دیپلماتیک به سیاست «چین واحد» پایبند است که براساس آن تایوان را بهعنوان یک کشور مستقل به رسمیت نمیشناسد و هیچ روابط دیپلماتیک رسمی با این جزیره ندارد. اما به آن سلاح میفروشد و خود را متعهد به دفاع از آن کرده است.
سفارت چین در آمریکا با تأکید بر مخالفت پکن با روابط نظامی واشنگتن با تایپه، اعلام کرد که «آمریکا باید فروش تسلیحات به تایوان را متوقف کند و از موضوعاتی که میتواند منجر به ایجاد تنش در تنگه تایوان شود، دست بردارد». در حال حاضر تنها 13 کشور (بهعلاوه واتیکان) تایوان را بهعنوان یک کشور مستقل به رسمیت میشناسند.
در همین حال کاخ سفید اعلام کرد که جو بایدن روز 18آگوست در کمپ دیوید میزبان رهبران ژاپن و کره جنوبی خواهد بود. در این نشست سهجانبه، بایدن، کیشیدا فومیو، نخستوزیر ژاپن، و یون سوک یئول، رئیسجمهور کره جنوبی، شرکت خواهند داشت. کارین ژانپیر، سخنگوی کاخ سفید، گفت: «سه رهبر درباره گسترش همکاریهای سهجانبه در سراسر اقیانوس هند و اقیانوس آرام و فراتر از آن- از جمله درباره ادامه تهدیدهای کره شمالی و تقویت روابط با آسهآن [اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا] و جزایر اقیانوس آرام گفتوگو خواهند کرد».
نشست سهجانبه میان رهبران آمریکا و ژاپن و کره جنوبی در اقامتگاه بایدن در خارج از شهر واشنگتن تازهترین مورد از گرمشدن مناسبات میان ژاپن و کره جنوبی و حرکت دو طرف به سوی کنارگذاشتن نسلها تنش و بیاعتمادی است. همزمان، آمریکا میکوشد تعهدش به آسیا را عمیقتر از قبل کند. در بیانیه رسمی کاخ سفید آمده است: «رهبران فصل جدیدی از روابط سهجانبه خود را جشن خواهند گرفت و بر پیوندهای دوستی قوی و اتحاد آهنین میان آمریکا و ژاپن، و آمریکا و کره جنوبی تأکید میکنند».
دعوت به این دیدار از عکس سهنفره رهبران آمریکا و ژاپن و کره جنوبی در نشست گروه هفت در هیروشیمای ژاپن در ماه می آغاز شد. دولت بایدن از تقویت روابط اقتصادی و دفاعی ژاپن و کره جنوبی حمایت میکند، زیرا خواهان تقویت منطقه در برابر ادعاهای سیاسی و ارضی چین و همچنین تضمین همکاری آنها در حمایت از اوکراین برای مقابله با تهاجم روسیه است. از سوی دیگر مقامات ارشد واشنگتن و کانبرا روز گذشته پس از گفتوگوهای سطح بالا بین دو کشور گفتند که ایالات متحده بهدنبال تقویت ذخایر تسلیحاتی خود با کمک به استرالیا برای توسعه صنعت تولید و صادرات موشک است.
ریچارد مارلز وزیر دفاع استرالیا این پروژه را پس از دیدار با آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا و لوید آستین، رئیس پنتاگون اعلام کرد. مارلز با ستایش از این ابتکار بهعنوان تقویت پایگاه دفاعی و صنعتی کشور به خبرنگاران گفت: «امیدواریم تا دو سال دیگر شاهد آغاز ساخت موشک در استرالیا باشیم». او افزود: «ما واقعا از اقداماتی که در رابطه با ایجاد یک شرکت سلاحهای هدایتشونده و مهمات انفجاری در کشور انجام میدهیم خرسندیم». در این پروژه، استرالیا سیستمهای موشک پرتاب چندگانه هدایتشونده یا GMLRS را توسعه خواهد داد. آستین گفت که این طرح به ایالات متحده کمک میکند تا «پیشینه فناوری و پایگاه صنعتی دفاعی خود را تقویت کند».
او افزود که ایالات متحده تا سال ۲۰۲۵ به استرالیا کمک خواهد کرد تا سیستمهای موشکی هدایتشونده چند پرتابی تولید کند. واشنگتن اکنون برای کمک به استرالیا برای ایجاد صنعت موشکی داخلی تقریبا از صفر شروع خواهد کرد تا بتواند یک خط تولید قابل اعتماد برای نیروهای مسلح خود در این مسیر ایجاد کند. جنگ در اوکراین ضعفهای بسیاری از زنجیرههای تأمین نظامی غرب را آشکار کرده و بهطور پیوسته ذخایر موشک و مهمات دیگر را کاهش داده است. استرالیا در حال حاضر بازسازی نیروهای مسلح خود را آغاز کرده و به سمت قابلیتهای حمله دوربرد در تلاش برای دورنگهداشتن دشمنان احتمالی مانند چین است.