همه ما به یک مشاور نیاز داریم
شاید برایتان پیش آمده باشد که از بعضیها بشنوید «جدیدا خیلی افسرده شدهام» یا «من آدم افسردهای هستم»! اما آیا واقعا همین است؟ اصلا چه زمانی میتوانیم بگوییم یک نفر به بیماری افسردگی مبتلاست؟
شاید برایتان پیش آمده باشد که از بعضیها بشنوید «جدیدا خیلی افسرده شدهام» یا «من آدم افسردهای هستم»! اما آیا واقعا همین است؟ اصلا چه زمانی میتوانیم بگوییم یک نفر به بیماری افسردگی مبتلاست؟
نکته مهم درباره این موضوع، این است که بروز ناراحتی، غم و ناامیدی برای هر فردی در طول زندگی طبیعی است؛ بنابراین نمیتوان هر احساس رنجش و ناراحتی را به افسردگی تعمیم داد. بیماری افسردگی چیزی فراتر از احساس ناراحتی است که به مرور زمان میتواند سلامت جسم و روان افراد را از آنها بگیرد. در این میان نباید نقش روانشناس برای درمان افسردگی را فراموش کرد؛ چراکه بهترین روش درمان افسردگی از طریق راههای علمی اثباتشده و به کمک یک متخصص دلسوز و متعهد انجام میشود. در اینجا سلامت از اهمیت حضور یک تراپیست در کنار خودمان حرف میزنیم.
افسردگی نوعی بیماری و ناراحتی یک احساس است
اولین تفاوت میان افسردگی با ناراحتی و غم این است که افسردگی یک نوع بیماری است؛ اما غم، ناراحتی و چیزهایی مانند اینها، همگی نوعی احساساند. احساساتی مانند ناراحتی و غم، احساساتی هستند که در بسیاری از موارد به افراد کمک میکنند اتفاقات ناگوار مانند مرگ عزیزان و... را پشت سر بگذارند؛ اما افسردگی حالتی است که تداوم دارد و آثار عمیقی را روی روان و جسم افراد بر جای میگذارد. معمولا احساس ناراحتی که به مدت طولانی ادامه پیدا میکند، افسردگی را به وجود میآورد؛ اما فراموش نکنید که افسردگی با علائم و مشکلات خاص و عمیقی بروز میکند که به طور کلی با احساساتی مانند غم و ناراحتی متفاوت است. ممکن است شما در یک مصاحبه کاری رد شده باشید یا از مهاجرت دوست صمیمی خود به یک جای دور، ناراحت و غمگین باشید. ناراحتی در این زمان، احساس طبیعی و واکنش عادی به موقعیتی است که شما در آن قرار گرفتهاید و عموما بعد از چند روز کمرنگ یا ناپدید میشود؛ اما افسردگی حالتی پایدار و غیرعادی دارد و نیازی نیست که اتفاق خاص و تلخی در زندگی رخ دهد تا ناراحت شوید، بلکه ناراحتی، غم و ناامیدی به طور مستمر با شما همراه است. بهترین کار در این موقعیت، مراجعه سریع به روانشناس برای درمان افسردگی است؛ چراکه ماندن در حالت افسردگی میتواند بیماری شما را تشدید کند و باید بدانید که درمان افسردگی کهنه بسیار سخت و زمانبر است.
ممکن است در زمان ناراحتی تمرکز خود را از دست دهید، گریه کنید یا بیانرژی باشید؛ اما این حالتها موقتی هستند و معمولا پس از چند ساعت یا چند روز از بین میروند. در واقع ناراحتی فقط بخشی از زندگی شما را به شکل موقتی تغییر میدهد؛ درحالیکه افسردگی به لایههای عمیق زندگیتان نفوذ میکند و بسیاری از روابط فردی و اجتماعی و رفتارهای شما را تحت تأثیر قرار میدهد. به طور کلی افسردگی قادر است زندگی شما را دگرگون کند. نقش روانشناس برای درمان افسردگی و رفع حالتهای مرتبط با آن در اینجا مشخص میشود و میتواند بهدرستی حالتهای روانی شما را تشخیص دهد. فراموش نکنید که سریعترین درمان افسردگی یا درمان قطعی افسردگی شدید فقط با کمک روانشناس و مشاور متخصص ممکن است، نه راهنمایی افرادی که علم و تخصص کافی درباره این موضوع ندارند.
همانطور که اشاره کردیم، بیماری افسردگی با علائم و نشانههایی همراه است که متخصص برای تشخیص نوع و شدت بیماری میتواند آنها را بررسی کند. البته باید این نکته را در نظر بگیرید که بسیاری از علائم و نشانهها از فردی به فرد دیگر متفاوت هستند یا حتی بهعنوان بخشی از زندگی طبیعی به شمار میروند؛ اما به طور کلی نشانههای مشترکی هم وجود دارند که بروز افسردگی در فرد را هشدار میدهند.
بسیاری از افراد در برخورد با این بیماری و به دلیل آگاهنبودن از روشهای درمانی آن، درمان افسردگی را فقط به کمک دارو ممکن میدانند؛ درحالیکه درمان افسردگی در مردان یا درمان افسردگی شدید در زنان یا حتی کودکان، در بسیاری از موارد بدون دارو نیز امکانپذیر است؛ اما لازمه درمان در این زمینه، کمکگرفتن از یک روانشناس برای درمان افسردگی است. زمانی که شما بدون داشتن تخصص، وجود افسردگی را در خود تشخیص میدهید یا درمانهای غیراصولی را تجویز میکنید، به تأخیر در روند درمان و پیشرفت بیماری کمک کردهاید. بنابراین برای درمان قطعی افسردگی شدید یا خفیف، حتما به رواندرمانگر یا در موارد خاص به روانپزشک مراجعه کنید.
بسیاری از افراد درمان افسردگی در خانه را به راهکارهای دیگر ترجیح میدهند؛ اما باید بگوییم که بهتر است درمان افسردگی در خانه را در کنار راهنماییهای روانشناس برای درمان افسردگی به کار بگیرید، به این معنی که همزمان با درمان روانشناختی و مراجعه منظم به رواندرمانگر، فعالیتهای خانگی را هم که به پیشبرد روند درمان شما کمک میکنند، به کار ببندید. درمان افسردگی با گیاهان دارویی یا ورزشهای آرامشبخش مانند یوگا، از راههایی هستند که به آسانی و در خانه انجام میگیرد. مصرف گیاهان دارویی آرامبخش یا نشاطآور مانند زعفران، گلگاوزبان، بابونه و... میتواند به روند بهتر خواب، سطح انرژی و آرامش افرادی که به افسردگی مبتلا هستند، کمک کند. البته فراموش نکنید که زیادهروی در مصرف این گیاهان باعث بروز مشکلات خاصی میشود که سلامت جسمی شما را به خطر میاندازد؛ بنابراین پیش از مصرف هر نوع گیاه دارویی، ابتدا درباره میزان مناسب مصرف آن آگاهی کسب کرده و متناسب با شرایط فیزیکی بدن خود آن را مصرف کنید. برای مثال با جستوجوی اینترنتی یا سؤال از افرادی که در زمینه گیاهان دارویی تخصص دارند، طریقه مصرف زعفران برای درمان افسردگی یا مقدار مؤثر مصرف گلگاوزبان و... را بهخوبی یاد بگیرید. یادتان باشد که پیشتر از همه اینها و قبل از آنکه به درمان افسردگی شدید در خانه بدون داشتن علم و آگاهی روی بیاورید، به یک روانشناس برای درمان افسردگی مراجعه کنید.
افسردگی یکی از بیماریهای روانشناختی است که به طور مستقیم روی روان، افکار و مسائل مرتبط با ذهن افراد تأثیر میگذارد؛ بنابراین درمان این بیماری فقط به کمک افرادی ممکن است که در زمینه روان انسان تخصص دارند. به همین دلیل است که در همه جای جهان از روانشناس برای درمان افسردگی کمک میگیرند. یک روانشناس برای درمان افسردگی به روشهای علمی روانشناختی تکیه کرده و با کمک تخصص خودش، یکی از رویکردهای این حوزه را برای درمان انتخاب میکند.