|

روز پرتذکر شورای شهر؛ از تعطیلی فرهنگسرای قدیمی تا راه‌اندازی بانک زمین در پایتخت

چشمه‌علی چرا خشک شد؟

تغییر نام خیابان‌ها و رسیدگی به پرونده باغات اصلی‌ترین دستورجلسه روز گذشته شورای شهر تهران بود. نرجس سلیمانی رئیس کمیسیون نظارت شورای شهر تهران قصد داشت گزارش شش‌ماهه عملکرد مصوبه تعارض منافع را در صحن شورای شهر تهران قرائت کند که مهدی چمران اجازه نداد و گفت اگر فرصت شد در صحن قرائت می‌شود؛ هرچند با وجود آنکه 15 دقیقه‌ای صحن زودتر تعطیل شد و به گفته سلیمانی برای قرائت گزارش تنها پنج دقیقه وقت لازم بود، این گزارش در صحن ارائه نشد.

چشمه‌علی چرا خشک شد؟

شرق: تغییر نام خیابان‌ها و رسیدگی به پرونده باغات اصلی‌ترین دستورجلسه روز گذشته شورای شهر تهران بود. نرجس سلیمانی رئیس کمیسیون نظارت شورای شهر تهران قصد داشت گزارش شش‌ماهه عملکرد مصوبه تعارض منافع را در صحن شورای شهر تهران قرائت کند که مهدی چمران اجازه نداد و گفت اگر فرصت شد در صحن قرائت می‌شود؛ هرچند با وجود آنکه 15 دقیقه‌ای صحن زودتر تعطیل شد و به گفته سلیمانی برای قرائت گزارش تنها پنج دقیقه وقت لازم بود، این گزارش در صحن ارائه نشد.

 نباید  سراغ قفس‌سازی برویم

 بحث خانه‌های 25‌متری و موضوع تراموا در تهران از‌جمله تذکرات اعضا در جلسه روز گذشته شورای شهر بود. مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران درخصوص احداث خانه‌های 25‌متری با تأکید بر اینکه شهرداری نه می‌تواند و نه باید به خانه‌های ۲۵‌متری پروانه بدهد، یادآور شد: این موضوع نه‌تنها با تمام استانداردهای ایرانی مغایرت دارد، بلکه منطبق با سیاست‌های بین‌المللی هم نیست؛ ضمن آنکه وقتی ما می‌توانیم مسکن درست و خوبی داشته باشیم نباید به دنبال قفس‌سازی برویم و مردم را در قفس حبس کنیم. درست است که زمین گران است و ساخت‌وساز گران تمام می‌شود، اما باید دست به دست هم دهیم و مشکلات را به درستی حل کنیم نه اینکه مساحت خانه‌ها را به ۲۵ متر کاهش دهیم.

رئیس شورای شهر تهران ضمن اشاره به نزدیک‌شدن آغاز سال تحصیلی، به اقدامات اخیر برخی تاکسی‌های اینترنتی برای تأمین سرویس مدارس واکنش نشان داد و با بیان اینکه آقای تشکری‌هاشمی در روزهای گذشته اظهار کرده که باید سرویس مدارس زیر نظر تاکسیرانی باشد، تأکید کرد: اینکه برخی سامانه‌ها در این زمینه اقداماتی را انجام می‌دهند مورد استقبال ماست، اما باید همه آنها زیر نظر تاکسیرانی باشد و نباید هرکسی به طور خودمختار اقدام به چنین کاری کند.

وی اضافه کرد: اگر قرار است برخی تاکسی‌های اینترنتی در این مقوله فعال شوند، باید به طور سازمان‌یافته و ساختارمند، قانونا زیر نظر شهرداری تهران و شورای شهر فعالیت کنند. از طرفی نباید در تعیین نرخ‌ها به مردم اجحاف شود و به صورت دلالی از مردم پول بگیرند.

چمران تأکید کرد: به عنوان خدمات شهری باید تاکسی‌های اینترنتی با شهرداری و شورا هماهنگ شوند. ما از این شرکت‌ها دعوت می‌کنیم و تاکسیرانی هم باید وارد عمل شود تا اقدامات این شرکت‌ها بر اساس قانون انجام شود.

او در حاشیه جلسه شورای شهر تهران هم با اشاره به ساخت اضافه طبقه در معابر هشت‌متری، یادآور شد: ما چیزی تحت عنوان هفت طبقه نداریم و باید بررسی شود که در کدام نقطه و در چه زمینی این ساخت‌وساز صورت گرفته تا بتوان قضاوت کرد.

 مطالعات تراموا به شورا نرسیده است

چمران باز هم به خبر احداث یک خط تراموا در تهران واکنش نشان داد و با بیان اینکه قطار شهری یا تراموا در بودجه امسال رقم خوبی برای مطالعه داشته است، گفت: این طرح چند سال است که در جریان است، اما باید مطالعه صورت می‌گرفت. آنچه امضا شده تفاهم‌نامه است و انعقاد قرارداد با توجه به اینکه رقم سنگینی دارد، باید در شورا بررسی شود.

اما جعفر تشکری‌هاشمی رئیس کمیسیون عمران و حمل‌ونقل شورای شهر در واکنش به ساخت تراموا در شهر تهران و انعقاد تفاهم‌نامه با وزارت دفاع گفت: اسفند سال گذشته، برنامه چهارساله چهارم شهرداری تهران را تصویب کردیم و مقرر شد شهرداری تهران برنامه جامع حمل‌ونقل را پیش از آنکه به شورای عالی هماهنگی ترافیک کشور ارسال کند، به شورای اسلامی شهر ارائه کند.

وی ادامه داد: برابر تبصره 4 حکم 11 شهرداری تهران تنها اجازه مطالعات امکان‌سنجی اجرای ال‌آر‌تی و تراموا را خواهد داشت و در بودجه نیز منابع، صرفا برای انجام مطالعات پیش‌بینی شد. در تبصره 20 هم چیز در مورد فرصت‌های سرمایه‌گذاری و مشارکت تراموا قید نشده بود. این در حالی است که اخیرا مطالبی مبنی بر انتقاد قرارداد ساخت تراموا با وزارت دفاع عنوان شده است. حتما از هر کار خوبی برای شهر تهران دفاع خواهیم کرد و به طور حتم شهر تهران نیازمند مطالعه طرح‌هایی است که موضوعات و مشکلات ترافیکی شهر را سامان بخشد، اما قرار نیست قبل از انجام مطالعات وارد فاز اجرا شویم.

رئیس کمیسیون عمران و حمل‌ونقل شورای شهر تهران با اشاره به گزارش روزنامه همشهری در روز گذشته گفت: در این گزارش جزئیات هم مطرح شده است. در اینجا متذکر می‌شوم که در وهله اول، مطالعات این طرح به کمیسیون‌های تخصصی ارائه شود و چنانچه تأیید شد، حتما همکاری لازم را در جهت اجرا خواهیم داشت. اما اگر مطالعات تأیید نشد، هیچ‌گونه اقدام عملیاتی نباید در سطح شهر صورت بگیرد.

تشکری‌هاشمی در ادامه مطرح کرد: در دو سال اخیر تفاهم‌نامه‌هایی از این دست با دستگاه‌های مختلف منعقد شده که متأسفانه نتیجه ملموس و مطلوب آن را در سطح شهر شاهد نبوده‌ایم. شهرداری تهران نتایج تفاهم‌نامه‌های پیشین را به شورای اسلامی شهر ارائه کند.

 لزوم تهیه بانک زمین در منطقه 19

مهدی عباسی، رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورا هم درخصوص مدیریت منابع زمین خطاب به شهردار تهران متذکر شد: همان‌طور که می‌دانید یکی از ابزارهای حاکمیتی در مدیریت‌های شهری، تدوین سیاست‌های استفاده بهینه از منابع زمین به عنوان یک منبع کمیاب به ویژه در کلان‌شهرهاست. اگر در شهر راهبردهای مناسبی برای مدیریت اراضی وجود نداشته باشد، این کاستی باعث ناکارآمدی در اقتصاد شهری، همچنین عدم توفیق در اجرای اصولی طرح‌ها و برنامه‌های توسعه شهری می‌شود. سیاست‌گذاری برای مدیریت زمین تهیه سندهای هدایت توسعه شهری و همچنین قانون‌گذاری ملی و مقررات وضع‌شده در شورا مورد توجه قرار گرفته و با سیاست‌ها و راهبردهایی مانند تعیین اراضی ذخیره توسعه نوسازی شهر در طرح جامع تفصیلی شهر تهران، تعیین اراضی سهم شهر و شهرداری تهران در ماده ۱۰۱ شهرداری به منظور تأمین خدمات شهری و همچنین الزام شهرداری به ایجاد بانک زمین در مناطق ۲۲گانه به منظور مدیریت بهره‌برداری بهینه سهم شهر و شهرداری از منابع زمین برای تأمین سرانه‌های خدماتی عینیت یافته است.

رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورا در ادامه گفت: بر اساس تکلیف مقرر در ماده هفتم مصوبه دستورالعمل اجرائی بانک زمین منطقه ۲۲ مورخ دوم شهریور ۱۴۰۱، شهرداری تهران مکلف بوده تا حداکثر یک سال پس از ابلاغ مصوبه مذکور نسبت به تشکیل بانک زمین شهر تهران برای تحقق مأموریت فوق اقدام کرده و شرح اقدامات انجام‌شده را به شورای شهر ارائه دهد که این کار انجام نشده است.

عباسی با اشاره به شرایط ویژه منطقه 19 و رشد شتابان توسعه در این منطقه یادآور شد: با توجه به شرایط ویژه منطقه ۱۹ به واسطه توسعه و رشد کالبدی شتابان آن در دهه اخیر و شکل‌گیری یکی از قطب‌های مهاجرپذیر شهر و تداوم توسعه آن با عنایت به قابلیت‌های توسعه آن از‌جمله وجود اراضی بایر و اراضی دارای قابلیت تغییر کاربری، موضوع مدیریت منابع زمین در این منطقه مورد غفلت واقع شده و نحوه بهره‌برداری اراضی و املاک سهم شهر و شهرداری در جهت تأمین سرانه‌های خدماتی شفاف نیست. ایجاد بانک زمین، شناسنامه‌دارشدن سهم اراضی شهر و شهرداری از اولویت‌های توسعه این منطقه است. با توجه به نقش زمین به عنوان بازیگر اصلی در هدایت توسعه این منطقه، در حال حاضر و در آینده از شهردار تهران که ریاست کارگروه راهبری بانک زمین شهر تهران را بر عهده دارد، درخواست می‌شود به فوریت دستور اقدام عاجل نسبت به تشکیل بانک زمین منطقه ۱۹ و همچنین سایر مناطق شهرداری تهران را صادر کرده و گزارش اقدامات منتج به تحقق این مأموریت را به شورا اعلام کند.

 فرهنگسرای سرو تخلیه شده است؟

سید‌احمد علوی، رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران نیز با اشاره به فرهنگسرای سرو در مترو ساعی که از قدیمی‌ترین اماکن فرهنگی شهر محسوب می‌شود، گفت: عجیب است که فرهنگسرای سرو توسط بانک صادرات مصادره شده و سازمان فرهنگی و هنری مجموعه را کلا تخلیه کرده، اما شورای شهر تهران اصلا در جریان قرار نگرفت و مطلع نشده است.

او با تأکید بر اینکه برای مجموعه‌هایی همچون فرهنگسرای سرو سال‌ها زحمت کشیده شده‌ است، از مدیریت شهری خواست برای حل‌وفصل چنین مسائلی، حداقل از ظرفیت رایزنی شورای اسلامی شهر تهران استفاده کند تا این مجموعه‌ها حفظ شوند.

 دلیل خشک‌شدن چشمه‌علی

این عضو شورای شهر تهران در ادامه تذکر خود در صحن علنی شورا به وضعیت چشمه‌علی اشاره و گزارشی را درباره آخرین وضعیت آن ارائه داد.

علوی گفت: چشمه‌علی با نام باستانی سورین و سورنا یکی از مناطق تاریخی شهر‌ری در کنار تپه‌ای هشت‌هزار‌ساله است که این منطقه با وجود چشمه‌های زیر‌زمینی سر‌منشأ تشکیل تمدن و حیات شهر‌ری بوده و تپه‌های آن هم از نخستین سکونتگاه‌های مردم این سرزمین کهن است. این چشمه تاریخی در همسایگی مرقد ابن‌بابویه، برج طغرل و دژ رشکان قرار گرفته و از قدیمی‌ترین مواریث تاریخی ایران است.

عضو شورای شهر تهران ادامه داد: متأسفانه این میراث تاریخی مدت‌های زیادی است که در انتظار تعیین حریم است و اکنون چشمه‌علی خشک شده و تعرض‌هایی به بهانه تفریح و آب‌تنی به آن و مخدوش‌کردن کتیبه قاجاری و حفر تونل مترو در چند‌قدمی آن از آسیب‌هایی است که در ۲۰ سال گذشته به آن وارد شده است.

او به نگاه کارشناسان و مدیران شهری وقت در جریان ساخت خط ۶ مترو و قطع شریان‌های آبی چشمه‌علی اشاره و خاطرنشان کرد: آن زمان دستگاه‌های ذی‌ربط تأکید داشتند که در صورت شروع عملیات خط ۶ مترو برای بحث آب چشمه‌علی نیز تدابیری بیندیشند، اما با گذشت چندین سال از پیگیری‌های اعضای شورای شهر در دوره‌های مختلف و همچنین پیگیری‌های فعالان و دوستداران تاریخی و هویت شهرری برای احیای آن متأسفانه هیچ اقدام مؤثری صورت نگرفته است.

علوی گفت: اگر از مجموعه چشمه‌علی بازدید کنید، در‌می‌یابید که فقط اسمش چشمه است و دیگر آبی باقی نمانده است؛ بنابراین مدیریت شهری تدابیری بیندیشد؛ چون ما زمانی که مترو را به آنجا منتقل می‌کردیم، قول دادیم مشکل شریان‌های آبی و قنات‌هایی را که به آنجا متصل می‌کنند، حل کنیم.

جعفر شربیانی، عضو هیئت‌رئیسه شورا، درباره کاهش درخور ‌توجه آب چشمه‌علی واقع در شهرستان ری تذکر داد: چشمه‌علی از میراث تاریخی، باستانی و طبیعی شهر است که در سال‌های گذشته با افت جریان آب نسبت به قبل مواجه شده بود که در دو ماه اخیر این آب کاملا خشک شده و منظره ناخوشایند و ناامیدکننده‌ای را برای مردم ایجاد کرده بود.

شربیانی در ادامه با اشاره به پیگیری‌های مکرر این موضوع از سوی اعضای شورا، بیان کرد: به دنبال پیگیری‌های اعضای شورا، شهرداری منطقه ۲۰ مکلف به تشکیل کمیته‌ای با حضور آب منطقه‌ای آبفای منطقه ۶ شد و با توجه به حساسیت مردم، دادستان هم به موضوع ورود کرده و پیگیری‌های لازم در این زمینه انجام شد که درخور تقدیر و توجه بود.

او ادامه داد: با روش‌های تشخیصی سازمان آب و طبق گزارش واصله، مشخص شد فعالیت مترو باعث خشک‌شدن آب آن مکان نبوده، بلکه کاهش سطح آب‌های زیرزمینی و استفاده از قنات‌هایی که در مسیر بالادست وجود داشت، علت وقوع این اتفاق بوده است که به منظور بازگشت دوباره آب به مسیر چشمه‌علی، تمهیداتی اندیشیده شده که انجام خواهد شد.

 بدهی 31 هزارمیلیاردی نمایشگاه بین‌المللی به شهرداری

ناصر امانی هم به برگزاری نمایشگاه شکلات و‌ شیرینی اشاره کرد و گفت: از شنبه تا دوشنبه نمایشگاه شکلات و شیرینی بود ولی کام ده‌ها هزار نفر از مردمی را که در آن مسیر تردد می‌کردند، تلخ کرده بود؛ یعنی تمام کسانی که در خیابان‌های اطراف سئول، شهید چمران و شهید مدرس می‌خواستند تردد کنند، ساعت‌ها در ترافیک این دو، سه روز سرگردان، عصبانی و ناراحت بودند. این تذکرم به شهرداری نیست و می‌خواهم دولت بشنود. واقعا کسی در دولت نیست که در این ساعت در آن مسیر تردد کند و به زحمت بیفتد و ببیند مردم چه زحماتی را متحمل می‌شوند؟

امانی به رئیس شورا گفت: شما به‌درستی دو بار تذکر تندی درباره نمایشگاه داده‌اید، اما باید کسی در دولت حرف مردم تهران را بشنود. متولی برگزارکننده دولت است و شرکت‌های نمایشگاهی وابسته به صمت است. این پول چقدر برای دولت ارزش دارد که این‌همه نارضایتی برای مردم ایجاد می‌کند؟ امیدوارم بشنوند و یک تجدیدنظر اساسی در برگزاری نمایشگاه‌ها در نمایشگاه سئول کنند.

چمران در پی تذکر ناصر امانی درباره برگزاری نمایشگاه‌ها در محل نمایشگاه سئول گفت: این مورد بارها پیگیری شده، اما همچنان عملیاتی نشده است و اگر این وضعیت ادامه یابد، ناگزیریم همان‌طور که در سال 82 یک بار این کار انجام شد، تهدید خود را در پی آنچه تحت عنوان مزاحمت عمومی تلقی می‌شود، عملی کنیم. در آن سال در جلسه‌ای که با رئیس‌جمهور و معاونان مربوطه برگزار شد، تفاهم‌نامه‌ای منعقد شد مبنی بر اینکه دیگر در این مکان نمایشگاهی برگزار نشود. برای شندرغاز، اعصاب و روان مردم را به بازی می‌گیرند. این از نظر اصول انسانیت، بسیار وحشتناک است که برای جان و وقت هم‌نوعان خود ارزشی قائل نباشیم. شکلات برای خودتان، مردم برای خرید و تهیه شکلات نیازی به تبلیغ ندارند؛ برای شیرین‌کردن کام خود، کام مردم شهر را تلخ نکنید. این مایه تأسف است و عملکرد مسئول نمایشگاه سئول جای تعجب دارد که چشمان خود را بسته و بدون آنکه بداند به کجا می‌رود، رو به جلو حرکت می‌کند.

سید‌محمد آقامیری هم درباره برگزاری نمایشگاه‌ها در محل نمایشگاه بین‌المللی سئول گفت: در جلسه شورای ترافیک استان عنوان شد که شهرداری تهران مقصر است که ایستگاه مترو در محل نمایشگاه بین‌المللی فعال نکرده و ما گفتیم به‌هیچ‌عنوان ایستگاه در نمایشگاه احداث نخواهیم کرد؛ چراکه نمایشگاه شهر آفتاب ۱۳۷ هزار متر‌مربع وسعت دارد و هیچ نقصی در آن دیده نمی‌شود، اما به دلیل منافع حاضر نیستند از آن دل بکنند.

او با بیان اینکه نمایشگاه بین‌المللی ۳۱ هزار میلیارد تومان بدهکار است و شهرداری می‌تواند اعمال قانون کند و نمایشگاه را ببندد، گفت: ما در آن جلسه صراحتا تمام این موارد را اعلام کردیم.

 کارت شرمندگی  نه منزلت

مهدی پیرهادی هم به مشکلات سالمندان در حوزه کارت منزلت اشاره کرد و با بیان اینکه چند ماه قبل نیز در این زمینه تذکری را ارائه داده بوده است، گفت: شأن و منزلت افرادی که از این کارت‌ها استفاده می‌کنند، رعایت نمی‌شود و افراد باید برای دریافت کارت خود یا شارژ آن به دفاتر خدمات الکترونیک شهر مراجعه و هزینه پرداخت کنند.

او با بیان اینکه پیش ‌از ‌این خدمات کارت منزلت در ۱۰ ایستگاه مترو ارائه می‌شد و شهروندان راضی بودند، اظهار کرد: اکنون تنها در یک ایستگاه، خدمات کارت منزلت ارائه می‌شود و مشکلاتی برای شهروندان ایجاد شده است.

پیرهادی با طرح این پرسش که چرا سالمندان و افرادی که از کارت منزلت استفاده می‌کنند، باید به دفاتر خدمات الکترونیکی شهر مراجعه کنند، گفت: چرا افراد را به‌ سختی می‌اندازید؟ دریافت کارت‌ منزلت پروسه سختی برای سالمندان و افراد استفاده‌کننده دارد. او افزود: نام این کارت را به جای منزلت، کارت شرمندگی باید گذاشت و جای تأسف دارد.

پیرهادی از شهرداری تهران خواست روال ارائه کارت منزلت را به روال قبل بازگردانند و تعداد ایستگاه‌های صادر‌کننده کارت را نیز مانند گذشته افزایش دهند و تأکید کرد که شهرداری تهران فرصت را از دست ندهد و در اولین فرصت نسبت به تسهیل دریافت این کارت برای استفاده‌کنندگان اقدام و گزارش آن را به شورای شهر اعلام کند.