رئیسی و الهام علیاف با حضور در نقطه صفر مرزی پروژه سد رودخانه ارس را افتتاح کردند
ترمیم همسایگی در «قیز قلعهسی»
سیدابراهیم رئیسی و الهام علیاف صبح دیروز با حضور در محل احداث سد مشترک «قیز قلعهسی» در نقطه صفر مرزی و بر روی رودخانه ارس، با افتتاح این پروژه، از بخشهای مختلف این سد دیدن کردند و با توضیحات دستاندرکاران اجرای این پروژه از جزئیات احداث و مزایای بهرهبرداری از آن مطلع شدند. مدتی است که آرامش نسبی در روابط ایران و جمهوری آذربایجان برقرار شده که نتیجه تنشزدایی با یکسری تماس و دیدارهای دیپلماتیک میان دو کشور بوده که بعد از بحرانهای خاص قفقاز جنوبی و البته ماجرای بستهشدن سفارت آذربایجان در ماجرای حمله مسلحانه به این سفارت شدت گرفته بود و دورنمای روشنی از بهبود روابط وجود نداشت اما درنهایت دیروز دیپلماسی بر بحران همسایگان ارس فائق آمد و شاهد فصل جدیدی از روابط میان دو کشور همسایه بودیم که رؤسای دولت دو کشور آن را رقم زدند.
شرق: سیدابراهیم رئیسی و الهام علیاف صبح دیروز با حضور در محل احداث سد مشترک «قیز قلعهسی» در نقطه صفر مرزی و بر روی رودخانه ارس، با افتتاح این پروژه، از بخشهای مختلف این سد دیدن کردند و با توضیحات دستاندرکاران اجرای این پروژه از جزئیات احداث و مزایای بهرهبرداری از آن مطلع شدند. مدتی است که آرامش نسبی در روابط ایران و جمهوری آذربایجان برقرار شده که نتیجه تنشزدایی با یکسری تماس و دیدارهای دیپلماتیک میان دو کشور بوده که بعد از بحرانهای خاص قفقاز جنوبی و البته ماجرای بستهشدن سفارت آذربایجان در ماجرای حمله مسلحانه به این سفارت شدت گرفته بود و دورنمای روشنی از بهبود روابط وجود نداشت اما درنهایت دیروز دیپلماسی بر بحران همسایگان ارس فائق آمد و شاهد فصل جدیدی از روابط میان دو کشور همسایه بودیم که رؤسای دولت دو کشور آن را رقم زدند. توافقنامه همکاری مشترک در زمینه ادامه ساخت و بهرهبرداری مشترک از سدها و نیروگاههای خداآفرین و قیز قلعهسی حدود ۹ سال قبل امضا شد و در سال ۱۳۹۵ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و امروز شاهد افزایش ذخیرهسازی سد خداآفرین و اتمام سد قیز قلعهسی هستیم. پس از بهرهبرداری از سد قیزقلعهسی حجم آب ذخیرهشده در سد خداآفرین که در بالادست سد قیز قلعهسی قرار دارد، از طریق کانال و شبکه پایاب به دشتهای آذربایجان شرقی، اردبیل و جمهوری آذربایجان به میزان دو میلیارد مترمکعب در سال تزریق میشود و زمینه توسعه بخشهای گردشگری، کشاورزی و نیز تولید انرژی برقابی فراهم خواهد شد. تأمین آب شبکه خداآفرین، تأمین برق به میزان ۲۷۰ گیگاوات ساعت در سال و تنظیم آب سالانه به میزان دو میلیارد مترمکعب برای ایران و جمهوری آذربایجان ازجمله اهداف ساخت سد قیز قلعهسی به شمار میرود. این سومین سد مشترک مرزی ایران و آذربایجان است که مهندسان ایرانی سدیادشده را ساختهاند. سیدابراهیم رئیسی در مراسم بهرهبرداری از سد مشترک قیز قلعهسی بر روی رودخانه مرزی ارس ارتباط دو کشور را فراتر از رابطه همسایگی دانست و تصریح کرد: ارتباط ما با کشور دوست، برادر و همسایه به تعبیر رهبر انقلاب، فراتر از رابطه همسایگی و یک رابطه خویشاوندی است و این رابطه و پیوند، ارتباط مستحکمی است که ریشه در باورهای دو ملت و کشور دارد و تاریخ و تمدن و پیشینه تاریخی ما را به هم پیوند میدهد. او افزود: این رابطه قبلی و قلبی بین دو کشور و دو ملت ناگسستنی است و بههیچعنوان رابطه دو ملت ایران و آذربایجان گسسته نخواهد شد. رئیس دولت سیزدهم تأمین دو میلیارد مترمکعب آب شرب و کشاورزی، تأمین ۲۷۰ گیگاوات برق در چهار نیروگاه و اشتغالزایی برای ۴۰ هزار نفر را ازجمله ویژگیهای طرح مشترک سد قیز قلعهسی میان دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان برشمرد و افزود: این طرح که نماد توسعه در منطقه و نشانه عزم و اراده دو کشور و دو ملت برای گسترش همکاری است، موجب ایجاد امید میان مردم عزیز ایران و جمهوری آذربایجان و ناامیدی دشمنان دو ملت و دو کشور خواهد شد.
ایران از اولین کشورهایی بود که اعلام کرد قرهباغ متعلق به آذربایجان است
رئیسی با تأکید بر اینکه آماده صدور خدمات فنی و مهندسی به کشور دوست و برادرمان آذربایجان و کشورهای دیگر هستیم، اذعان کرد: به حاکمیت و تمامیت ارضی آذربایجان عقیده داریم و شاید جزء اولین کشورهایی بودیم که اعلام کردیم این منطقه متعلق به آذربایجان است. صریح هم اعلام کردیم، هم رهبر فرزانه انقلاب فرمودند، هم مسئولان جمهوری اسلامی ایران اعلام کردند. آمادگی داریم برای ساخت منطقه قرهباغ از توانمندیهای فنی-مهندسی جمهوری اسلامی در این منطقه استفاده شود. رئیس کابینه سیزدهم تصریح کرد: ساخت کریدور ارس یا جاده راهبردی و اساسی کلاله - آق بند به طول ۱۰۴ کیلومتر باید با اراده ایرانی-آذربایجانی انجام شود. این پروژه در شش جبهه کاری با قوت دنبال میشود و شاید بتوانیم کار را زودتر از زمان مقرر که ۳۶ ماه است، به بهرهبرداری برسانیم که در راستای منافع دو کشور و دو ملت بوده و جادهای مهم و راهبردی در منطقه است.
مرز ایران و آذربایجان مرز امید و فرصت است
آیتالله رئیسی بیان کرد: معتقدیم نهتنها همکاری بین دو کشور بلکه همکاریهای منطقهای و فرامنطقهای در سازمانهایی را که هر دو کشور عضو آن هستند، باید صمیمانه ادامه دهیم. مسئله فلسطین مسئله اول جهان اسلام است و تردید نداریم که ملت ایران و آذربایجان همواره درباره حمایت از مردم فلسطین و غزه و درباره نفرت از رژیم صهیونیستی تردید ندارند. او افزود: همکاری دو کشور و همسایگی باید به همکاری منطقهای و بینالمللی منجر شود و این اراده مسئولان دو کشور است. ممکن است برخی از پیوند ایران و آذربایجان خرسند نباشند اما آنچه برای ما مهم است، منافع دو ملت و دو کشور است. او خاطرنشان کرد: دشمنان نمیخواهند پیشرفت آذربایجان و ایران اسلامی را ببینند اما ما معتقدیم که هر پیشرفتی در آذربایجان پیشرفت ماست و هر ناامنی در مرزهای دو کشور، خسارتش برای هر دو کشور خواهد بود. معتقدیم که مرزها را به جای اینکه نقطه نگرانی باشد، به مرز امید و فرصت برای توسعه اقتصادی و تجاری بدل خواهیم کرد. رئیسی که برای حضور در این مراسم صبح امروز وارد فرودگاه تبریز شده بود، پیش از حضور در مراسم افتتاح این سد، از پروژه پل ترانزیتی جادهای - ریلی ارس بهعنوان بخشی از کریدور شرق-غرب که کلاله در شهرستان جلفای آذربایجان شرقی را به کلاله جمهوری آذربایجان متصل میکند، بازدید کرد. الهام علیاف، رئیسجمهوری آذربایجان نیز در آیین افتتاح سد قیز قلعهسی با تأکید بر اینکه امروز روابط ایران و آذربایجان جایگاه ویژهای دارد و با قدردانی از مهندسان کشورمان که در احداث این نیروگاه مشارکت داشتهاند، بیان کرد: برای ساخت این پروژهها از ظرفیتهای بزرگی بهره گرفته شده است چراکه اجرای چنین پروژهای نیاز به تجربه بالایی داشت. او دوستی و روابط بین ایران و آذربایجان را دارای سابقه تاریخی دانست و تصریح کرد: اجرای این پروژه نشاندهنده دوستی دو کشور است و امروز تمام دنیا شاهد دوستی میان ایران و آذربایجان هستند. مردم ما در یک منطقه میزیستهاند و مراودات دو کشور در عالیترین سطح قرار داشته است.
مرز میان ایران و آذربایجان، مرز دوستی و برادری است
علیاف ادامه داد: اولین بار است که رؤسای دو کشور در مرزی دیدار میکنند که نشان میدهد مرز میان ایران و آذربایجان، مرز دوستی و برادری است. او گفت: امروز با آیتالله رئیسی درباره مسائل بسیار مهمی مذاکره کردیم و اطمینان حاصل کردیم که دیدگاههای ما بهویژه در مسائل منطقهای و بینالمللی مشترک است و ما در چارچوب تمام سازمانهای بینالمللی از یکدیگر حمایت میکنیم. الهام علیاف با اشاره به پروژههای مشترک بین ایران و جمهوری آذربایجان که در حوزه حملونقل در حال اجرائیشدن است، اذعان کرد: کریدور شمال-جنوب برای منطقه بسیار مهم است و با ایجاد زیرساختهای راهآهن در ایران این کریدور به حیاتیترین رگ حملونقل دنیا بدل خواهد شد. رئیسجمهور آذربایجان با اشاره به رشد ۵۰درصدی حملونقل بین دو کشور در سال گذشته، افزود: پس از افتتاح راهآهن، این میزان بیشازپیش افزایش خواهد یافت. او ادامه داد: امروز پل جدید آق بند نیز بهرهبرداری خواهد شد که بخشی از کریدور شمال-جنوب است و جمهوری آذربایجان را به نخجوان متصل میکند. رئیسجمهوری آذربایجان توسعه روابط میان دو کشور را مثبت ارزیابی و تصریح کرد: از رئیسجمهوری ایران دعوت میکنم در کنفرانسی که در ماه نوامبر در باکو برگزار خواهد شد، شرکت کند. این پنجمین ملاقات رؤسای جمهوری ایران و آذربایجان است و این اولین ملاقاتی است که در نقطه مرزی انجام میشود. ملاقات رؤسای جمهوری ایران و آذربایجان برای دنیا و منطقه پیام دارد. هیچکس نمیتواند بین دو کشور سوءتفاهم و تفرقه ایجاد کند.