با حضور مقامات عالیرتبه لشکری و کشوری و میهمانان خارجی، مراسم سوگند ریاستجمهوری چهاردهم برگزار شد
تحلیف با چاشنی وفاق ملی
«من، مسعود پزشکیان بهعنوان رئیسجمهور در پیشگاه قرآن کریم و در برابر ملت ایران به خداوند قادر متعال سوگند یاد میکنم که پاسدار مذهب رسمی و نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی کشور باشم و همه استعداد و صلاحیت خویش را در راه ایفای مسئولیتهایی که بر عهده گرفتهام، به کار گیرم و خود را وقف خدمت به مردم و اعتلای کشور، ترویج دین و اخلاق، پشتیبانی از حق و گسترش عدالت سازم و از هرگونه خودکامگی بپرهیزم و از آزادی و حرمت اشخاص و حقوقی که قانون اساسی برای ملت شناخته است، حمایت کنم». این بخش نخست متن سوگند رئیسجمهور، مسعود پزشکیان بود که در صحن سبز مجلس طنینانداز شد.
«من، مسعود پزشکیان بهعنوان رئیسجمهور در پیشگاه قرآن کریم و در برابر ملت ایران به خداوند قادر متعال سوگند یاد میکنم که پاسدار مذهب رسمی و نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی کشور باشم و همه استعداد و صلاحیت خویش را در راه ایفای مسئولیتهایی که بر عهده گرفتهام، به کار گیرم و خود را وقف خدمت به مردم و اعتلای کشور، ترویج دین و اخلاق، پشتیبانی از حق و گسترش عدالت سازم و از هرگونه خودکامگی بپرهیزم و از آزادی و حرمت اشخاص و حقوقی که قانون اساسی برای ملت شناخته است، حمایت کنم». این بخش نخست متن سوگند رئیسجمهور، مسعود پزشکیان بود که در صحن سبز مجلس طنینانداز شد.
دیروز بهارستان میزبان چهاردهمین مراسم تحلیف ریاستجمهوری بود که فرایند انتخاب او با سقوط بالگرد رئیسجمهور فقید، پیش از موعد برگزار شد و در کمتر از دو ماه کلید پاستور از دست جریان اصولگرا خارج شد و بعد از 19 سال به دست اصلاحطلبان رسید. مسعود پزشکیان دیروز میهمان بهارستان بود و با انجام مراسم تحلیف و ادای سوگند، آخرین مرحله رسمیشدن ریاستجمهوری خود را به پایان رساند تا برای چهار سال آینده دولت «وفاق ملی با تأکید بر انصاف و عدالت» را در پاستور هدایت کند. مراسم دیروز میهمانان عالیرتبه، لشکری، کشوری و خارجی بسیاری به خود دید و محمدباقر قالیباف به رسم میزبانی مسئول خوشامدگویی به میهمانان بود و بعد از آمدن همه میهمانان و حضور نمایندگان مجلس که البته 11 نفر از آنها جزء غایبان دیروز بودند، با گرفتن عکس یادگاری میهمانان خارجی با مسعود پزشکیان مراسم رسمی آغاز شد.
پس از خیرمقدم و بیانات محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی و حجتالاسلام غلامحسین اژهای، رئیس قوه قضائیه که هر دو بر حمایت خود از دولت جدید تأکید داشتند، روند مراسم تحلیف رئیسجمهور آغاز شد و مسعود پزشکیان در جایگاه سخنران مجلس در کنار رئیس قوه قضائیه ایستاد و طبق اصل ۱۲۱ قانون اساسی سوگند یاد کرد که همه استعداد و صلاحیت خویش را در راه ایفای مسئولیتهایی که بر عهده گرفته، به کار گیرد. بعد از قرائت سوگندنامه هم متن سوگندنامه از طرف رئیسجمهور و بعد دبیر شورای نگهبان امضا شد.
مسعود پزشکیان بعد از ادای سوگند به بیان سخنان خود در مقام رئیسجمهور پرداخت که به اذعان حتی اصولگرایان هم سخنانی عزتمندانه، مقتدرانه و صریح و انقلابی بود و بارها مورد تشویق حضار قرار گرفت چه زمانی که از فلسطین گفت و تأکید کرد: «خواهان جهانی هستیم که رؤیاهای هیچ کودک فلسطینی زیر آوار خانه پدری مدفون نشود» که تشویق مقامات جبهه مقاوت را نیز به همراه داشت و چه زمانی که از پیام صلح ایران برای جهان گفت و از پایبندی ایران به تعهدات دو دههای ایران در مذاکرات گفت و بر ضرورت بهکارگیری زبان احترام و تکریم در صحبت با مردم ایران تأکید کرد و تصریح کرد: «ایران همواره در سمت درست تاریخ و انسانیت ایستاده است» و برخی از حضار ایستاده او را تشویق کردند. نقطه عطف سخنان دیروز رئیسجمهور توافق و رفع تنش داخلی و تعامل با دنیا بود و ترسیمی از برنامه دولت وفاق ملی برای فردای ایران.
مسعود پزشکیان در صحن علنی مجلس شورای اسلامی ضمن خوشامد و خیرمقدمگویی به سران و نمایندگان کشورهای دوست ایران در سراسر جهان و با درود به روان بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، شهدای گرانقدر بهویژه شهید سردار سلیمانی و شهدای دولت، شهید باهنر، شهید رجایی و شهید رئیسی، حضور در خانه ملت و ادای سوگند برای برعهدهگرفتن بار امانت ریاستجمهوری اسلامی ایران را مطابق اصل ۱۲۱ قانون اساسی لحظهای تاریخی دانست و بیان کرد: با لطف خداوند، تدبیر رهبر انقلاب و رأی هوشمندانه مردم ایران، انتخاب دوره چهاردهم ریاستجمهوری فرصتی نو برای ایران و جهان گشود. او در همین راستا ادامه داد: فرصت وقوف به شرایط خطیر کشور و دشواریهای زندگی مردم، فرصت شنیدهشدن صدای همه آحاد ملت و خواست آنان برای تحول و تغییر. فرصت خلق امید و وفاق برای عبور از تنگناها و فرصت اصلاح برخوردهای ناپسند قدرتمندان جهان با مردم دلاور ایران.
پزشکیان دولت خود را «دولت وفاق ملی» توصیف و تصریح کرد: فرصت برآمده از انتخابات میدان جدید همکاری و همراهی ملی در درون حکومت، میان حکومت و جامعه و در درون جامعه است. دولتی که با رأی اعتماد نمایندگان مجلس شورای اسلامی عهدهدار مسئولیت اجرائی خواهد بود، دولت وفاق ملی است و موظف به تأمین حقوق شهروندی همه ایرانیان است و ملتزم به ترجیح منافع ملی بر هر امر دیگر است.
قانون اساسی، میثاق ملی ماست
رئیسجمهور محور همگرایی را التزام به قانون اساسی، سند چشمانداز و سیاستهای کلی مصوب مقام معظم رهبری برشمرد و گفت: قانون اساسی میثاق ملی ماست، سند چشمانداز آینده مشترک ما را ترسیم میکند و سیاستهای کلی روش مورد توافق ما برای رسیدن به چشمانداز را مشخص میکند. پزشکیان افزود: آنچه امروز نیاز داریم، بازخوانی چشمانداز و طراحی راهکارها براساس سیاستهای کلی برای دستیابی به سند چشماندازی است که برای جامعه ایران ترسیم کرده است. پزشکیان در ادامه با قرائت متن سند چشمانداز ۲۰ساله عنوان کرد: انتخابات چهاردهم نشان داد که مردم ما تنها خواستار دستیابی به همین اهداف هستند، مگر خواست مردم برای عدالت، رفع تبعیض، تأمین زندگی عادلانه و شرافتمندانه، پیشرفت صلح و آرامش، به دور از نگرانی، تحقیر و مداخلههای فراقانونی، چیزی جز حق مصرح ملت در فصل سوم قانون اساسی و ویژگیهای مندرج در سند چشمانداز است؟ پس اختلاف ما بر سر چیست؟ مگر نشانه ولایتمداری و التزام عملی به قانون اساسی جز کوشش مشترک برای احترام به این خواست ملت است؟ رئیسجمهور تصریح کرد: وفاق ملی یعنی دستبرداشتن از اختلافاتی که جز بر پایه نفسانیت شکل نگرفته و دست در دست هم نهادن برای دستیابی به این چشمانداز، مگر مردم ما در این انتخابات چیزی جز این خواستهاند؟ پزشکیان با بیان اینکه ایران نیازمند غلبه بر شرایط پیچیده کنونی و مخاطرات پیشرو و گشایش راههای توسعه پایدار است، تأکید کرد: جهان نیز نیازمند بهرهبرداری از این فرصت کمنظیر برای حلوفصل مشکلات منطقهای و جهانی با مشارکت ایران قدرتمند، صلحطلب و عزتمند است.
باید به زنان، جوانان و قومیتها بهعنوان فرصتهای بینظیر ملی بنگریم
رئیسجمهور خاطرنشان کرد: باید به مردم ایران به زنان، جوانان و قومیتها بهعنوان فرصتهای بینظیر ملی بنگریم و این فرصتها را بالنده کنیم. آنها میتوانند راههایی نو برای حل مشکلات مزمن کشور ارائه دهند. باید فرصت حضور و مشارکت برای کسانی را که تاکنون در حاشیه بودهاند، فراهم کنیم.
من به آینده امیدوارم
او با تأکید بر اینکه دولت چهاردهم پیشرفت و توسعه عادلانه و همهجانبه ایران و افزایش توان اقتصادی کشور و بهبود زندگی مردم را پیگیری خواهد کرد، گفت: رفع تبعیض و بسیط عدالت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی آموزشی و جنسیتی لازمه تحقق این هدف است. پزشکیان یادآور شد: مردم صرفنظر از سلیقه، قومیت، مذهب و جنسیت، محور توسعه کشورند و خردمندی و دوراندیشی در حکمرانی پایههای پیشرفت و اعتلای مردم است. رئیسجمهور گفت: باید به عزت، کرامت و حرمت انسان، بهویژه نسل جوان، زنان و دخترانی که از نادیده گرفتهشدن، تحقیر و تحمیل آزرده شدهاند، بازگردیم. ما در این مسیر، نیازمند پشتیبانی و یاری همه ارکان نهادهای حاکمیت، بهویژه قوای مقننه و قضائیه هستیم. پزشکیان با بیان اینکه فرصت پیشروی ما، فرصت تغییر، اصلاح و پاسخ به ضرورتهای تازه است، اضافه کرد: حرکت در مسیر خواست ملت و انجام اصلاحات رویکردی، ساختاری و رفتاری، به سود همه است.
همه برنده هستند و هیچ بازندهای وجود ندارد
او تأکید کرد: در این مسیر، همه برنده هستند و هیچ بازندهای وجود ندارد. پزشکیان با بیان اینکه من به آینده امیدوارم، گفت: گرچه گزارشهای کارشناسی وضعیت امروز کشور را پیچیده و دشوار نشان میدهد و همه ما شاهدیم که زندگی و معیشت مردم با سختیهای فراوانی مواجه است؛ اما توکل به قدرت الهی و توانمندیهای ایران و ظرفیت انسانی مردم این مرزوبوم، عبور از هر چالشی را امکانپذیر میکند. رئیسجمهور اظهار کرد: فهم مشترک، عزم ملی و اقدام هماهنگ، راه را برای گشودن افق، هموار میکند.
ایران کشوری امن، منسجم و باثبات است
او با تأکید بر اینکه ایران کشوری امن، منسجم و باثبات است، بیان کرد: ما در اوج توفانها و گردبادهای پرتلاطم منطقه و در پی حادثه هولناکی که منجر به شهادت رئیسجمهور شد، یک انتخابات کاملا رقابتی، سالم و امیدبخش برگزار و در کمال آرامش و همدلی، فصل جدیدی از اداره کشور رقم زدیم. پزشکیان ادامه داد: من به پشتوانه مردم، با حمایت مقام معظم رهبری و با ایجاد اجماع میان همه ارکان و جناحهای سیاسی کشور، قاطعانه و شرافتمندانه، از عزت و منافع ایران و حقوق ملت در صحنه بینالمللی پاسداری خواهم کرد. رئیسجمهور خاطرنشان کرد: تأمین منافع ملی، پاسداری از امنیت مردم، توسعه اقتصادی کشورم، بهبود کیفیت زندگی مردم در چارچوب سه اصل عزت، حکمت و مصلحت، مهمترین اهداف سیاست خارجی دولت من خواهد بود.
اولویت سیاست خارجی دولت من، بهبود و تحکیم روابط با کشورهای همسایه است
او در تبیین سیاست خارجی خود به کشورهای همسایه اشاره کرد و اضافه کرد: برای رسیدن به این اهداف، تعامل سازنده و متوازن با جهان و احقاق حقوق مردم سرلوحه کار دولت قرار خواهد گرفت. پزشکیان تأکید کرد: اولویت سیاست خارجی دولت من، بهبود و تحکیم روابط با کشورهای همسایه است؛ کشورهای همسایه نباید منابع ارزشمند خود را در تنشها و رقابتهای فرسایشی هدر دهند.
دولت من خواهان یک منطقه قوی خواهد بود
رئیسجمهور خاطرنشان کرد: دولت من خواهان یک منطقه قوی خواهد بود. منطقهای که در آن همه کشورهای همسایه بتوانند با همافزایی برای توسعه اقتصادی، پیشرفت و بهبود زندگی آینده، گام مشترک بردارند. منطقهای که امنیت آن به دست کشورهای منطقه تأمین نخواهد شد و بهانه حضور قدرتهای خارجی از آنها ستانده میشود.
وی ادامه داد: منطقهای که اجازه ندهد معدودی افراطی و جزماندیش، قریب دو میلیارد مسلمان صلحدوست و آزاداندیش را گرفتار روایت دروغین اسلامهراسی کنند.
اسلام دین سلام است و برخی مدعیان حقوق بشر که تاریخی مملو از بیگانهستیزی و نقض حقوق مردمان دارند، نمیتوانند خود را در برابر مسلمانان که نماد مدارا و سردمدار علم بودند، برتر بدانند.
رؤیاهای هیچ کودک فلسطینی زیر آوارهای خانه پدری مدفون نماند
رئیسجمهور ادامه داد: آنان که سلاح کودککشان غزه را تأمین میکنند، نمیتوانند به دیگران درس انسانیت و مدارا بدهند. هیچکس در دنیا نمیپذیرد رئیس رژیمی که با زنان و کودکان میجنگد و بر سر آنها بمب میریزند، مورد حمایت و تشویق قرار گیرد. گویا برای برخی از مدعیان تمدن، حقوق اساسی انسانها بر اساس رنگ پوست، زبان و دینشان سنجیده میشود. پزشکیان افزود: ما نوادگان سعدی، آرزوی جهانی را داریم که همه در گفتار و کردار باور داشته باشند که بنیآدم اعضای یکدیگرند/ که در آفرینش ز یک گوهرند/ چو عضوی به درد آورد روزگار/ دگر عضوها را نماند قرار/ تو کز محنت دیگران بیغمی/ نشاید که نامت نهند آدمی. وی در ادامه تأکید کرد: نمیتوان نام خود را انسان گذاشت و در برابر این همه جنایت سکوت کرد. ما خواهان جهانی هستیم که در آن مردم سرافراز فلسطینی از چنگ اشغال، ظلم، اسارت و نسلکشی رها شده باشند و رؤیاهای هیچ کودک فلسطینی زیر آوارهای خانه پدری مدفون نماند.
دولت من هرگز تسلیم زورگویی، فشار و استانداردهای دوگانه نخواهد شد
رئیسجمهور با بیان اینکه ما میتوانیم با هم این آرزوها را که آرزوی همه مردم آزاده منطقه و جهان است، محقق کنیم، گفت: دولت من با ایجاد تعادل و توازن در روابط خارجی، منافع ملی و نیازهای صلح و امنیت منطقه و جهان را پیگیری خواهد کرد. پزشکیان ادامه داد: ما قدر دوستان روزهای سختمان را خواهیم دانست. با بازیگران نوظهور در جنوب جهان، روابطمان را تحکیم خواهیم کرد. برای دوستی و مودت با همسایگان شرقی و حوزه فرهنگی فارسیزبان تلاش خواهیم کرد. کشورهای غربی را به درک واقعیتها و ایجاد روابط مبتنی بر احترام متقابل و جایگاه برابر فرامیخوانیم.
عادیسازی رابطه با دنیا حق مسلم ایران است
او افزود: آمادهایم برای مدیریت تنش با دولتهایی که هنوز شأن و جایگاه ایران را درک نکردهاند، گفتوگو کنیم. من عادیسازی روابط اقتصادی و تجاری ایران را با جهان، حق مسلم ایران میدانم و برای رفع تحریمهای ظالمانه از پای نخواهم نشست. رئیسجمهور خاطرنشان کرد: دولت من هرگز تسلیم زورگویی، فشار و استانداردهای دوگانه نخواهد شد. تجربه بیش از دو دهه مذاکره با ایران، باید دولتها طرف مذاکره را به این درک رسانده باشد که ما پایبند به تعهداتمان بودیم و خواهیم بود ولی مردم، رهبری و نظام سیاسی ایران، به فشار و زیادهخواهی پاسخ نمیدهند. پزشکیان گفت: با مردم ایران باید با زبان احترام و تکریم صحبت کرد. ایران همواره در سمت درست تاریخ و انسانیت ایستاده است و به همین راه که مبتنی بر عقاید و باورهای دینی و فرهنگی و تمدن ایرانی است، خواهیم ایستاد.
ایران، منطقه و جهان، امروز نیازمند همبستگی، تفاهم و مشارکت است
او اظهار کرد: ایران، منطقه و جهان، امروز نیازمند همبستگی، تفاهم و مشارکت است. شعار مردم ایران همواره این بوده است: «آسایش دو گیتی، تفسیر این دو حرف است/ با دوستان مروت، با دشمنان مدارا». رئیسجمهور با بیان اینکه ما به دنبال آرامشی باثبات در منطقه و جهان و پیشرفت و رفاه برای مردم ایران منطقه هستیم، گفت: بیایید با هم از نگرانیها و نارضایتیهای مردمان خود کم کنیم و ایران و منطقه را به جایگاه شایسته آن در تاریخ، تمدن و فرهنگ معاصر بازگردانیم. او گفت: همه ما در دنیای توفانی امروز در یک کشتی نشستهایم. بیایید نظام حکمرانی را با قطبنمای آرامش و پیشرفت مردمانمان به پیش ببریم.
رئیسجمهور در پایان با قدردانی از حاضران در مراسم گفت: بهویژه از نمایندگان مردم که افتخار داشتم چهار دوره در میان آنها باشم سپاسگزاری میکنم و انتظار همراهی دارم. از دولتهای دوست برای حضور در این مراسم قدردانی میکنم و امیدوارم روابط میان ما ملتها و دولتها هر روز گسترش پیدا کند.
از حاشیه تا متن تحلیف چهاردهم
تحلیف چهاردهم نیز مانند موارد قبلی حواشی خود را داشت و از خوشوبش گرم رئیس مجلس با همسر و دخترش در هنگام ورود به مراسم تا خوشوبش مقامات خارجی با سردار قاآنی و حضور مقامات جبهه مقاومت. تشویق چندباره سخنرانی رئیسجمهور تا جانمایی مدعوین بهخصوص رقبای انتخاباتی مسعود پزشکیان و نشستن دختر رئیسجمهور در کنار زینب سلیمانی، همگی از تصاویر ثبتشده دیروز بود. در این بین شعارهای مرگ بر اسرائیل و آمریکا در زمان حمایت مسعود پزشکیان از مقاومت فلسطین بارها شنیده شد. یکی از پربازدیدترین تصاویر دیروز هم مربوط به گعده نچیروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق، هاکان فیدان وزیر امور خارجه ترکیه، عبداللهبن زاید آلنهیان، وزیر خارجه امارات متحده عربی و سردار اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس بود که برای بیشتر رسانههای داخلی و خارجی جالب بود. حضور چهرههایی چون حجتالاسلام ناطق نوری، حسن روحانی، محمدرضا عارف، وحید حقانیان، اسماعیل قاآنی، سرلشکر باقری، محمدجواد ظریف، عباس عراقچی، علی طیبنیا، محمدجواد آذریجهرمی، آملی لاریجانی و برادرش علی لاریجانی، غلامعلی حدادعادل، سیداحمد خاتمی، عباسعلی کدخدایی، محمد مخبر، صالحیامیری، محمدیگلپایگانی، اعضای شورای نگهبان و بسیاری دیگر، از سوژههای مهم عکاسان دیروز بودند. البته عدم حضور برخی چهرهها قابل پیشبینی بود، مانند محمود احمدینژاد و سیدمحمد خاتمی؛ اما برخی دیگر سؤالبرانگیز بود، مانند 11 نماینده غایب مجلس که محمدباقر قالیباف کمبود فضا را علت نبود برخی چهرهها عنوان کرده بود که البته در ادامه مراسم دیروز تصاویر برخی از رسانهها حاکی از آن است که عدهای از چهرههایی که سمت و مسئولیت مهمی در فضای سیاسی کشور ندارند در این مراسم حضور داشتند؛ مانند دختر و همسر رئیس مجلس، محمود رضوی، مشاور قالیباف و برخی از مدیران مجلس. در این بین حضور مقامات و هیئتهای خارجی بیش از ۱۱۰ نقطه جهان که خود را برای شرکت در این مراسم به تهران رسانده بودند پررنگ و بااهمیت بود؛ زیرا در زمان مراسم شهادت رئیسی و هیئت همراه، شاهد حضور گسترده مقامات عالیرتبه خارجی بودیم و حضور دوباره این مقامات در شرایط فشرده کاری همه دولتها یک دستاورد مثبت بود. تا پیش از مراسم دیروز، ابوالحسن بنیصدر، شهید محمدعلی رجایی، آیتالله سیدعلی خامنهای، آیتالله اکبر هاشمیرفسنجانی، حجتالاسلام سیدمحمد خاتمی، محمود احمدینژاد، حجتالاسلام حسن روحانی و شهید آیتالله سیدابراهیم رئیسی هشت رئیسجمهوری اسلامی ایران بودند که تابهامروز مراسمهای تحلیف آنها در صحن مجلس شورای اسلامی برگزار شده است.