|

کامالا هریس اولین زن رنگین‌پوست جانشین رئیس‌جمهوری آمریکا تاریخ‌سازی می‌کند

بایدن از سمت ریاست‌جمهوری کنار رفت و در یک پست جداگانه در رسانه‌های اجتماعی روز یکشنبه از معاون رئیس‌جمهور خود، کامالادی.هریس، حمایت کرد تا او را به عنوان پرچم‌دار حزب دموکرات قبل از کنوانسیون ملی آن در 19 و 22 آگوست جایگزین کند. با کناره‌گیری جو بایدن در سومین سال ریاست‌جمهوری آمریکا، نقش برجسته نخستین معاون زن رنگین‌پوست ریاست‌جمهورى، کامالا هریس بسیار پررنگ‌تر شده است.

کامالا هریس اولین زن رنگین‌پوست جانشین رئیس‌جمهوری آمریکا تاریخ‌سازی می‌کند

فائزه توکلى*:  بایدن از سمت ریاست‌جمهوری کنار رفت و در یک پست جداگانه در رسانه‌های اجتماعی روز یکشنبه از معاون رئیس‌جمهور خود، کامالادی.هریس، حمایت کرد تا او را به عنوان پرچم‌دار حزب دموکرات قبل از کنوانسیون ملی آن در 19 و 22 آگوست جایگزین کند. با کناره‌گیری جو بایدن در سومین سال ریاست‌جمهوری آمریکا، نقش برجسته نخستین معاون زن رنگین‌پوست ریاست‌جمهورى، کامالا هریس بسیار پررنگ‌تر شده است.

بایدن در پستی که در شبکه اجتماعی ایکس به اشتراک گذاشته، گفت: «امروز می‌خواهم حمایت کامل خود را از کامالا ارائه کنم تا نامزد حزب ما در سال جاری باشد». کامالا هریس گفت: «من افتخار می‌کنم که تأیید رئیس‌جمهور را دارم و قصد من کسب و برنده‌شدن این نامزدی است».

لازم به ذکر است «ای.شومر»، رهبر اکثریت سنا (D-N.Y) به طور خصوصی به بایدن گفته بود ادامه نامزدی او به شانس دموکرات‌ها آسیب می‌زند و بایدن را به خاطر کناره‌گیری ستایش کرد. ترامپ روز یکشنبه به بایدن حمله کرد و در پستی در رسانه اجتماعی خود، Truth Social، متعهد شد که بسیاری از میراث او را از بین ببرد. به نظر مى‌رسد حضور کامالا هریس در رأس قدرت، تاریخ جدیدی را در آمریکا رقم خواهد زد. خانم هریس یکى از اهرم‌هاى بسیار مؤثر در پیروزى جو بایدن بود، زیرا از دو سوژه سیاه‌پوستان و زنان براى ضریب نفوذ و جلب آراى مردمى به‌خوبى بهره برد.

در این مقاله به ابعاد تأثیرگذارى شخصیت هریس اشاره مى‌شود. هریس، دختر یک مادر هندی و پدری جامائیکایی، بیش از هر زنی در رهبری این کشور رشد کرده است. او سناتوری از ایالت کالیفرنیا و دادستان سابق است. اولین زن سیاه‌پوست و اولین شخص از نژاد آسیایی است که به دومین دفتر عالی کشور ایالات متحده آمریکا انتخاب شده بود. در پروسه زندگی هریس از نخستین روزهای کودکی، به او آموخته شد که راه عدالت نژادی طولانی است. او اغلب در مورد مبارزات کسانی که قبل از او آمده بودند صحبت می‌کرد؛ در مورد والدینش، مهاجرانی که به جنگ حقوق مدنی در ایالات متحده کشیده شدند و به نیاکانش که راه را هموار کرده‌اند. هریس به مخاطبان عمدتا سیاه‌پوست در فورت‌ورث گفت: «بله‌ خواهران، گاهی اوقات ممکن است به نظر برسد ما تنها باشیم و در اتاق قدم می‌زنیم‌. اما چیزی که همه ما می‌دانیم این است که ما هرگز به‌تنهایی در آن اتاق‌ها راه نمی‌رویم، همه با هم در آن اتاق هستیم».

انتخاب کامالا هریس‌ 61ساله، در شرایط کنونی آینده کشوری را نشان می‌دهد که از نظر نژادی تنوع بیشتری پیدا خواهد کرد و این یک نقطه عطف برای تاریخ تبعیض نژادی است که با بی‌عدالتی نژادی مواجه است.

اینکه او در رهبری کشور بالاتر از هر زنی قرار می‌گیرد، از نظر سیاسی خارق‌العاده خواهد بود. هریس به عنوان وکیل دادگستری سابق سانفرانسیسکو و اولین زن سیاه‌پوستی که در مقام دادستان کل کالیفرنیا خدمت می‌کرد، در سال 2016 به عنوان سناتور ایالات متحده نیز انتخاب شد. او در واشنگتن نامزد دادرسی در جلسات سنا نیز بود.

لازم به ذکر است آنچه کامالا هریس را متمایز کرده، زندگی‌نامه شخصی او‌ست: او دختر پدری جامائیکایی و مادری هندی بود و از همان سال‌های ابتدایی زندگی خود در اوکلند و برکلی، کالیفرنیا، درگیر مسائل عدالت نژادی بود و در خاطرات خود را از شعارها و فریادها با عنوان «دریای پاهایی که حرکت می‌کنند» نوشت. وی یادآور می‌شود در سال 1971 که شرلی چیشولم، اولین زن سیاه‌پوستی که برای مبارزات انتخاباتی خود به عنوان رئیس‌جمهور فعالیت می‌کرد، در یک مرکز فرهنگی سیاهان در برکلی صحبت می‌کرد، کامالا آن زمان یک دختر نوجوان بود و در آنجا حضور داشته است.

پس از چندین سال اقامت در مونترال، خانم هریس در دانشگاه هوارد، یک کالج تاریخی سیاه‌پوستان و در یکی از معتبرترین کشورها تحصیل کرد و سپس به عنوان دادستان، خشونت خانگی و موارد استثمار کودکان را پیگیری می‌کرد. او اغلب از مادرش که یک محقق سرطان پستان بود که در سال 2009 درگذشت، صحبت می‌کند. شوهر خانم هریس، سفیدپوست و یهودی‌ای به نام «داگلاس امهوف» است.

کامالا هریس با شروع ادای احترام به خانم چیشولم، جمعیتی را در اوکلند که مشاورانش آن را بیش از 20هزار نفر تخمین می‌زدند، در دوره انتخابات آقای بایدن‌، جذب کرد و توانست موجی از حمایت را به دست آورد. بخشی از چالش وی، به‌ویژه با جناح مترقی حزب دموکرات که سعی در جلب آن داشت، مشکلی بود که او در آشتی‌دادن مواضع گذشته خود به عنوان دادستان کل کالیفرنیا با اخلاقیات فعلی حزب خود داشت. او تلاش می‌کند در شرایط کنونی برنامه سیاست خود را تعریف کند. استحکام عقیدتی هریس در این شرایط باعث شده به‌عنوان مقام نخست آمریکا و جانشین موقت، کاندیدای ریاست‌جمهوری آمریکا شود. از مهم‌ترین مواضع خانم هریس تأکید بر زنان و سیاه‌پوستان و تلاش در ارتباطات فراگیر با رأی‌دهندگان این اقشار است و اهداف خود را متمرکز پیش برده است. با تأسف باید گفت ترامپ در تقابل با او و پس از بحث معاون ریاست‌جمهوری شدن وی با تمسخر از هریس به عنوان «هیولا» یاد می‌کرد. برخی از اعضای تشکیلات سیاسی از این توهین‌ها خشمگین بودند، دوستان خانم هریس می‌دانستند که عمل‌گرایی او با درک از نحوه برخورد جهان سیاسی با زنان رنگین‌پوست گسترش می‌یابد.

سناتور کوری بوکر، همکار و دوست خانم هریس که دهه‌هاست او را می‌شناسد، در مصاحبه‌ای گفت کامالا همیشه زن سیاه‌پوستى بوده که سدهای جلو راهش را نپذیرفته است. او اجازه نمی‌دهد این چیزها بر روحیه‌اش تأثیر بگذارد. آقای بوکر گفت: «او این کار را برای تمام امور حرفه‌ای خود تحمل کرده و به مردم مجوز ورود به قلب خود را مى‌دهد. دموکرات‌ها قطعا از پیروزی وی خوشحال خواهند شد زیرا نقطه درخشانی برای راهشان گشوده می‌شود و امید دارند اولین زن سیاه‌پوست را در پله‌های کاخ سفید ببینند. حضور خانم هریس در جریان کارزار انتخاباتی بایدن در آینده حزب دموکرات و شخصیت منحصربه‌فردش مؤثر خواهد بود. زمان صحنه‌آرایی به نفع خانم هریس است و او با حمایت زنان آمریکا می‌تواند نخستین زن ریاست‌جمهوری آمریکا شود.

خانم هریس کاملا از جایگاه خود در تاریخ آگاه است. او کار خود را به عنوان رهبران حقوق مدنی که قبل از او آمده‌اند؛ «اجدادش»، همچنین نسل‌های کنونى که امیدوارند بتوانند آنها را قدرتمند کنند، مرتبط می‌داند.

خانم هریس در زمینه حقوق کارگران خانگی و کمک به مهاجران مسلمان برای دسترسی به مشاوران حقوقی گفت: «او درک می‌کند فرزند مهاجران بودن به چه معناست -معنای آن این است که فردی رنگین‌پوست به دنبال عدالت نژادی باشید». «فقط موارد زیادی وجود دارد که لازم نیست شما برای جانشین رئیس‌جمهوری هریس توضیح دهید و من معتقدم که او برای بسیاری از موضوعات مهم برای جامعه آسیای جنوبی مبارزه خواهد کرد».

آخر آنکه تجربه حضور زنان در کشورهای اسکاندیناوی در مناصب بالای حکمرانی موجب صلح، دوستی و آرامش مردمان بوده است و کامالا هریس در رأس قدرتمندترین کشور دنیا می‌تواند نوید مدارا و صلح و حل‌وفصل جنگ‌هایی باشد که در جریان است.

*مدیر فصلنامه پژواک زنان در تاریخ - مورخ و پژوهشگر پژوهشگاه علوم انسانى و مطالعات فرهنگى