رئیسجمهوری برای تقدیم فهرست وزرای پیشنهادی امروز به مجلس میرود
رونمایی از کابینه در بهارستان
پزشکیان برای 4 نفر از معاونان خود حکم زد
امروز رئیسجمهوری با فهرست کابینه میهمان بهارستان است و قرار است به شکل رسمی از فهرست وزرای خود رونمایی کند، فهرستی که شاید دیروز به طور غیررسمی در رسانهها دست به دست میشد. در روزهای گذشته بازار گمانهزنیها بسیار داغ بود و ظاهرا در نهایت برعکس پیشبینیها که احساس میشد کابینه ماحصل کار فشرده کارگروههای شورای راهبری باشد، فهرستی با نظر شخصی رئیسجمهور نهایی شده است و امروز برای کسب رأی اعتماد نمایندگان به مجلس تقدیم خواهد شد.
شرق: امروز رئیسجمهوری با فهرست کابینه میهمان بهارستان است و قرار است به شکل رسمی از فهرست وزرای خود رونمایی کند، فهرستی که شاید دیروز به طور غیررسمی در رسانهها دست به دست میشد. در روزهای گذشته بازار گمانهزنیها بسیار داغ بود و ظاهرا در نهایت برعکس پیشبینیها که احساس میشد کابینه ماحصل کار فشرده کارگروههای شورای راهبری باشد، فهرستی با نظر شخصی رئیسجمهور نهایی شده است و امروز برای کسب رأی اعتماد نمایندگان به مجلس تقدیم خواهد شد. اینکه فهرست نهایی فراجناحی است یا ائتلافی، خود از مباحث مورد نقد در شبکههای اجتماعی در چند روز اخیر بوده که البته برآمده از گمانهزنیها بود و غیرقابل اتکا، حال با اعلام فهرست رسمی وزرا شاید بهتر بتوان در این رابطه سخن گفت. هرچند دیروز معاون پارلمانی رئیسجمهور با تأکید بر اینکه فهرست وزرای پیشنهادی رئیسجمهور، فراجناحی است، گفت: وزرای پیشنهادی براساس توانمندی، انتخاب شدهاند. شهرام دبیری در حاشیه مراسم تودیع و معارفه معاونان پارلمانی پیشین و جدید رئیسجمهور در گفتوگویی اظهار کرد: امروز اسامی کابینه به مجلس معرفی خواهد شد. اسامی تقریبا مشخص است و یکی، دو نفر هم امروز نهایی میشود. او افزود: فهرست وزرای پیشنهادی رئیسجمهور، فراجناحی است و وی از تمامی گروههای سیاسی، فهرست گرفته و آنها را بررسی کرده و براساس توانمندی، افراد را انتخاب کرده است.
در همین راستا حجتاله میرزایی اقتصاددان هم در دفاع از فهرست نهایی وزرا و احترام به حق انتخاب رئیسجمهور به خبرآنلاین گفته است: «باید به رئیسجمهور و معاون اول رئیسجمهور حق داد که همکاران اصلیشان برای کابینه را متناسب با معیارهای خودشان انتخاب کنند». او افزود: یک سازوکاری تقریبا نزدیک به یک ماه و نیم فعال بود و در این سازوکار، کمیتههای تخصصی و نیز شورای راهبری با نمایندگانی از گروههای مختلف فکری تشکیل شد و خروجیهایی از این شورا درآمد. نقد و نظرهای زیادی هم راجع به این کمیته و آن شورا وجود داشت، ولی وقتی امروز خروجی شورا را نگاه میکنیم، متوجه میشویم که عملکرد کمیتههای تخصصی و شورای راهبری کاملا قابل دفاع است، زیرا خروجیها، خروجیهای با تنوع فکری، سیاسی، سنی، جنسیتی و قومیتی است. یعنی در نهایت شورا، طیف نسبتا متنوعی از گزینهها را معرفی کرد. وی افزود: بر همین اساس است که میگویم این فرایند قابل دفاع است، زیرا اگر دستاوردها یا کارکردهای نهایی شوراها را نگاه کنیم، خروجی قابل دفاعی میبینیم؛ در عین حال که ممکن است نقدهایی نسبت به ترکیب این کمیتهها وجود داشته باشد. من میگویم اگر در این زمان کم میتوانستیم با وسواس بیشتری و نیز رویه دموکراتیکتری، گزینهها را انتخاب کنیم، باز هم نتیجه، خیلی متفاوتتر از این نبود که الان از شورای راهبری بیرون آمده است. این یک تجربه کاملا جدید بود؛ آن هم در یک زمان نسبتا کوتاه بعد از انتخابات ریاستجمهوری در ۱۵ تیرماه تا زمانی که برای تنفیذ و تحلیف وجود دارد، یعنی در حدود ۲۰ روز باید گزینههای مناسب برای وزارتخانهها مشخص میشد. این اقتصاددان تصریح کرد: آنچه امروز ما از خروجی شوراها میبینیم، این فرایند را قابل دفاع میکند. همانطورکه گفتم، این یک تجربه کاملا جدید است. البته در دوره دولت هفتم هم یک بار این تجربه اتفاق افتاد. فکر میکنم آنچه امروز داریم میبینیم، فعلا تا این مرحله، گزینههایی است که از دل شوراها بیرون آمده و برای همه کسانی که این سازوکار را قبول کردند، با وجود همه نقدها، نتایج قابل قبول است. او تأکید کرد: کاملا طبیعی هم هست که از اینجا به بعد باید به رئیسجمهور و معاون اول رئیسجمهور حق داد که همکاران اصلیشان برای کابینه را متناسب با معیارهای خودشان انتخاب کنند. این معیارها از قبل اعلام شده است؛ مثل سلامت مالی، برخورداری از سلامت نفس، عدم وابستگی به گروههای ذینفع، برخورداری از شایستگیهای تخصصی، ویژگیهای سنی، فکری و نوآوری و قدرت اداره امور سازمانهای تحت مدیریتشان. همه این پارامترها مطرح بوده و بارها هم تکرار شده است. البته طبیعی است که در هر موردی، ممکن است بین سه گزینه، یک گزینه بیشتر مورد پسند باشد، ولی مورد پسند بودن، ممکن است به برخی از ویژگیهای اخلاقی فردی مثل پای کار بودن، وفاداربودن، حمایت جدی و قاطع از سیاستهای رئیسجمهور یا دولت در آینده و مواردی از این قبیل، برگردد و این هم کاملا قابل فهم و دفاع است.
احمد مازنی هم با بیان اینکه امیدوارم و دعا میکنم پزشکیان در خشت اولی که در معماری دولت چهاردهم میگذارد یعنی تعیین همکارانش خوب ظاهر شود و موفق باشد و همه ما هم دعا کنیم که انشاءالله به اهداف مورد نظر برسند، افزوده است: «به نظر میرسد شاهد همدلی و همراهی نیروها در این دوره باشیم. مواضع بسیاری از شخصیتهای جناحهای مختلف، نشان از همراهی با دولت پزشکیان دارد. امیدواریم در ادامه ما شاهد یک دولت باشیم و شاهد دولت در سایه، عناصر خودسر و مداخله این عناصر در دولت نباشیم. این انتظار از مقامات عالی کشور میرود که در شرایط سختی که کشورمان با مسائل داخلی و خارجی روبهروست، وحدت حمکرانی را تضمین کنند که ما بتوانیم در چهار سال آینده مشکلات را برطرف کنیم».
اینکه با رونمایی از فهرست نهایی واکنشها به کابینه چهاردهم چه باشد خیلی مشخص نیست هرچند فضا به سمت همدلی و حمایت از پزشکیان است اما خب برای تغییر نیاز به وزرا و نیروهای فراجناحی و نه ائتلافی است. در راستای تعیین تکلیف مناصب دولت در کنار اخبار نهاییشدن فهرست وزرا، دیروز احکام جدیدی هم رئیسجمهور صادر کرد و در این بین تکلیف چند معاونت مشخص شد.
اوحدی از دانشگاه آمریکا تا ریاست بنیاد شهید
دیروز مسعود پزشکیان، رئیسجمهور، طی حکمی سعید اوحدی را به سمت معاون رئیسجمهور و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران منصوب کرد. سعید اوحدی در سال ۱۳۳۶ در بروجرد متولد شد. او از دانشگاه تهران در رشته مهندسی عمران فارغالتحصیل و در سال ۱۳۵۴ در رشته مهندسی شیمی عالی دانشگاه صنعتی شریف پذیرفته شده است. اوحدی در سال ۱۳۵۵ در آزمون اعزام به خارج با رتبه عالی از پنج دانشگاه معتبر آمریکا پذیرش گرفت و برای ادامه تحصیل در رشته مهندسی راه و ساختمان به دانشگاه ایالتی کالیفرنیا رفت. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، او نیز به همراه تعدادی از دانشجویان ایرانی پیرو خط امام راهی ایران شد و مشغول به انجام فعالیتهای سیاسی و اجتماعی خود شد. او تا شهریور سال ۱۳۵۸ در ایران ماند و پس از آن برای پایاندادن به تحصیلات نیمهتمام خود به آمریکا رفت. با شروع جنگ تحمیلی با وجود آنکه مدت زیادی به پایان تحصیلاتش نمانده بود به ایران بازگشت و به جبهه رفت. او پس از دو سال حضور مستمر در جبهه سرانجام در ۱۸ بهمن سال ۱۳۶۱ در عملیات والفجر مقدماتی اسیر شد و بعد از حدود هشت سال اسارت آزاد شد. سعید اوحدی که در سال ۱۳۹۹، حسن روحانی رئیس دولت دوازدهم او را به عنوان رئیس بنیاد شهید امور ایثارگران منصوب کرده بود، در سازمان بنیاد مستضعفان و کانون جهانگردی و اتومبیلرانی نیز مسئولیت داشته است. در سابقه کاری اوحدی، ریاست سازمان حج و زیارت نیز به چشم میخورد.
معاونت علمی به حسین افشین، استاد دانشگاه شریف رسید
رئیسجمهور در ادامه صدور احکام خود برای معاونانش، در حکمی حسین افشین، استاد خوشنام دانشگاه شریف را به سمت «معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور» منصوب کرد. در بخشی از حکم رئیسجمهوری خطاب به حسین افشین آمده است: «امید است با اتکال به خداوند متعال و در چارچوب قانون اساسی، اهداف سند چشمانداز و سیاستهای کلی مصوب مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) با رعایت منشور اخلاقی کارگزاران دولت چهاردهم و تعامل با هیئت محترم وزیران در تحقق اهداف دولت و حل مشکلات کشور مجدانه بکوشید». حسین افشین که از استادان دانشگاه صنعتی شریف است، ریاست پژوهشکده علوم و فناوریهای انرژی، آب و محیط زیست را بر عهده داشته و همچنین عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی مکانیک است. او همچنین تخصص خود را در رشته مهندسی مکانیک - تبدیل انرژی اخذ کرده است. او سابقه حضور در مرکز پژوهشهای مجلس را دارد.
محمد اسلامی ابقا شد
رئیسجمهور همچنین محمد اسلامی را با توجه به مراتب شایستگی، تجارب ارزنده مدیریتی و سوابق اجرائی به سمت «معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی» منصوب کرد. او پیشتر در دولت سیزدهم نیز همین سمت را در اختیار داشت. محمد اسلامی در سال ۱۳۳۵ در اصفهان متولد شده است. او که مدرک فوق دیپلم ساختمانسازی را از مدرسه عالی ساختمان دریافت کرده بود، مدرک کارشناسی مهندسی راه و ساختمان از دانشگاه انستیتوی تکنولوژی دیترویت میشیگان آمریکا را در سال ۱۳۵۸ و کارشناسی ارشد مهندسی راه و ساختمان را از دانشگاه تولیدو اوهایوی آمریکا در سال ۱۳۶۰ به دست آورد. گذراندن دورههای MBA مدیریت جهانی هوانوردی مشترک دانشگاه رویال رودز کانادا و دانشگاه شریف در سال ۱۳۸۳ هم در کارنامه علمی او دیده میشود. اسلامی در دانشگاه صنعتی مالک اشتر نیز تدریس کرده است. به دنبال استعفای عباس آخوندی در سال ۱۳۹۷، محمد اسلامی از سوی حسن روحانی به عنوان سرپرست وزارت راه و شهرسازی معرفی شد. او در تاریخ پنجم آبان ۱۳۹۷ پس از معرفی رئیسجمهور به مجلس و رأی اعتماد توسط نمایندگان، به عنوان وزیر راه و شهرسازی انتخاب شد. علاوه بر وزارت راه و شهرسازی در دولت روحانی، استانداری مازندران، معاونت امور صنعتی و تحقیقاتی وزارت دفاع، مدیرعاملی شرکت صنایع هواپیماسازی ایران، عضویت در ستاد مرزهای کشور وزارت کشور، معاونت مهندسی و طرحهای توسعه سازمان صنایع دفاع بزرگ و معاون فرماندهی کل کمیته انقلاب اسلامی را نیز در سوابق اجرائی خود دارد.
زهرا بهروزآذر به سمت معاون رئیسجمهور منصوب شد
همچنین مسعود پزشکیان در حکمی، زهرا بهروزآذر را به سمت معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده منصوب کرد. او در زمان مدیریت پیروز حناچی بر شهرداری تهران، سرپرست اداره کل امور زنان شهرداری تهران و پیش از آن، رئیس مرکز آمار و رصد شهری تهران بود.