هشدار درباره بازار برنج
انجمن تولیدکنندگان و تأمینکنندگان برنج ایران با ارسال نامهای خطاب به محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور، درباره خالیشدن بازار از برنج وارداتی و جهش قیمتها در این بازار هشدار داد.
انجمن تولیدکنندگان و تأمینکنندگان برنج ایران با ارسال نامهای خطاب به محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور، درباره خالیشدن بازار از برنج وارداتی و جهش قیمتها در این بازار هشدار داد. به گزارش روابطعمومی انجمن تولیدکنندگان و تأمینکنندگان برنج ایران، در این نامه که با امضای محمد مختاریانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان و تأمینکنندگان برنج ایران، برای محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور، ارسال شده است، ضمن تشریح شرایط حاکم بر بازار کشور متأثر از توقف واردات برنج که به افزایش ۲۰ تا ۳۰درصدی قیمت برنجهای پرمحصول داخلی به عنوان جایگزین محصول وارداتی اشاره شده و این اتفاق را عکسالعمل ابتدایی بازار به کمبود عرضه دانسته است.
امروز شاهد تکرار اتفاقات سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ هستیم که دلالان منفعتطلب آمار نادرست از وضعیت تولید و واردات ارائه و دولت به دلیل نداشتن تجربه به آن آمار استناد و نتیجه آن رشد ۳۰۰درصدی قیمت برنج بود. با این تفاوت که آن زمان انجمن تولیدکنندگان و تأمینکنندگان برنج ایران ایجاد نشده بود که به پشتوانه اعضای خود که در رستههای مختلف صنعت برنج فعال هستند، اطلاعات و آمار مستند در اختیار دولت قرار دهد و سودجویان با پنهانشدن پشت ادعای حمایت از تولید داخل، منافع خود را تأمین میکردند. در این نامه تأکید شده است: «پیرو نامه شماره 0186-1403/ت . ب مورخ 08/05/1403 درباره تنظیم بازار برنج به استحضار میرساند تنظیم بازار مطلوب اقلام اساسی در گرو تأمین مکفی و بهموقع این اقلام است؛ بنابراین شایسته است که همه دستگاههای ذیربط از جمله بانک مرکزی، وزارتخانه مربوطه، گمرک و دیگر دستگاههای اجرائی در راستای تحقق سیاست کلی دولت، هماهنگ و به صورت یکپارچه عمل کنند». در ادامه این نامه به دلایل افزایش قیمت برنج از میزان واردات گرفته تا کمبود کانتینر و مشکلات لجستیک (حملونقل با کشتی) اشاره و تأکید شده است: «محمولههای برنج که قبل از شروع دوره ممنوعیت واردات (01/05/1403) وارد کشور شدهاند و اجازه ترخیص در دوره ممنوعیت را دارند، تاکنون به دلیل تغییروتحول دولت و خلأ قانونی در ابلاغ آن معطل مانده و خسارتهای جدی را به بار آورده و در صورت ادامه، با کمبود برنج در مرز هشدار قرمز، هزینههای جبرانناپذیری را در پی خواهد داشت.بنابراین اجرانشدن این تصمیم موجب شده مقادیر درخور توجهی برنج که به علت زمانبربودن انجام تخلیه و انجام امور اداری ترخیص که قبل از مورخ 31/04/1403 وارد کشور شده بود، در گمرکات رسوب کند. نبود واردات کافی در چهارماهه اول سال، تقاضای افزایشی برنج در ماههای محرم و صفر (خروج معکوس برنج از کشور برای اربعین)، تهدید و کمبود و گرانی برنج خارجی و اثر مستقیم آن در گرانتر شدن برنج پرمحصولایرانی است.