|

گشت‌و‌گذار خاتمی در یزد

از آخرین باری که سیدمحمد خاتمی توانسته از تهران خارج شود، مدت زیادی می‌گذرد.

گشت‌و‌گذار خاتمی در یزد

از آخرین باری که سیدمحمد خاتمی توانسته از تهران خارج شود، مدت زیادی می‌گذرد.

اما حالا تصاویر گشت‌و‌گذار او در بافت قدیمی شهر یزد از تنها کانال رسمی رسانه‌ای او منتشر شده است.

او‌ در خیابان‌های بافت تاریخی شهر یزد با همراهی جمعی گشت‌و‌‌گذار می‌کند، با مغازه‌داران خوش‌و‌بش می‌کند، به توضیحاتی درباره تاریخی‌بودن بناها گوش می‌دهد و منتظر آماده‌‌شدن همان قهوه جذاب یزد می‌شود. پس از ۱۵ سال بار دیگر تصاویری از حضور سید‌محمد خاتمی در شهر زادگاهش منتشر شده است.

در همه این سال‌ها در‌نیافتیم این ممنوعیت تصویری چگونه برای رئیس‌جمهور اصلاحات صادر شده است. آن‌طور‌که کریمی‌قدوسی به خبرگزاری دانشجو در سال ۱۳۹۳ گفته است: «‌بعد از حوادث 88 و برای مهار آن اتفاقات ناگوار، مقامات جمهوری اسلامی ایران در شورای‌عالی امنیت ملی تصمیماتی را درباره سران فتنه یعنی موسوی، کروبی و خاتمی اتخاذ کردند‌».

‎ عضو کمیسیون امینت ملی مجلس آن زمان اعلام کرد‌ طبق تصمیمات شورای‌عالی امنیت ملی، سید‌محمد خاتمی حصر خانگی نشد، ولی بقیه موارد یعنی «ممنوع‌البیانی، ممنوع‌التصویری و ممنوع‌الخروجی» شامل او شد. البته این سخنان پاسخی بود به تأکید رئیس‌جمهور وقت ایران -‌حسن روحانی- مبنی‌بر نبود مصوبه شورای‌عالی امنیت ملی یا دبیرخانه آن درباره ممنوع‌التصویری محمد خاتمی.

حسن روحانی در نشست مطبوعاتی با خبرنگاران اعلام کرد ‌شورای‌عالی امنیت ملی مصوبه‌ای درباره ممنوع‌التصویری محمد خاتمی نداشته است. حسن روحانی به سخنانش با علی شمخانی، دبیر وقت شورای‌عالی امنیت ملی، استناد کرده بود. طبق این سخنان، دبیرخانه این شورا در‌این‌باره مصوبه‌ای نداشته و اگر هم چنین مصوبه‌ای داشت، «غیرقانونی بود». او گفته بود: «شورای امنیت ملی هیچ مصوبه‌ای در‌خصوص ممنوع‌التصویری یا ممنوع‌الخبری نداشته و این دروغ است و هرکسی که این مطلب را انتساب داده، باید مجازات شود‌». 

پس از آن در ۱۷ اسفند ۱۳۹۴، سخنگوی قوه قضائیه در اظهاراتی گفت: «این تصمیم بر‌اساس مصوبه شورای امنیت ملی است‌». سخنگوی قوه قضائیه گفت: «شورای امنیت ملی کلیاتی تعیین کرد و دبیرخانه تعیین مصادیق کرد. این دستور دبیرخانه نیست، بلکه دستور دادستان است و منشأ آن تصمیم دبیرخانه و تعیین مصادیق دبیرخانه است. در توضیح چگونگی گرفته‌شدن این تصمیم، سخنگوی قوه قضائیه در آن زمان توضیح داد: «‌دادستان حکم صادر نمی‌کند ولی دستور قضائی صادر می‌کند. بسیاری از کسانی که مرتکب جرم می‌شوند، دادستان می‌تواند دستور قضائی صادر کند تا زمانی که خلاف آن ثابت نشده یا لغو نشده باشد و تا زمانی که دستور قضائی به قوت خود باقی بماند، لازم‌الاطاعه برای همگان است و اگر تخلفی کند، طبق قانون برخورد می‌شود‌».

در همه این سال‌ها شاهد بودیم که ‌سید‌محمد خاتمی، رئیس دولت اصلاحات، از رسانه‌ها و محافل تصمیم‌گیری و جلسات رسمی مسئولان حذف شده است‌. آخر هم معلوم نشد چگونه این تصمیم گرفته شده است.

الان هم نمی‌دانیم این آغاز پایان محدودیت‌های او‌ست یا فقط یک سفر خانوادگی و تفریحی!