تأثیرات هوش مصنوعی در زندگی
هر روز که میگذرد حضور هوش مصنوعی در زندگی ما بیشتر میشود. یک روز درباره بهبود شرایط بیماران دارای زوال عقل توسط هوش مصنوعی میخوانیم و روز دیگر درباره بلبشویی که هوش مصنوعی در ایرلند به وجود آورده است. یک بار خبر میشنویم که ایلان ماسک 10 میلیارد دلار سرمایهگذاری کرده و روز دیگر درباره شرایط جدیدی که دیزنی در دنیای سرگرمی به وجود میآورد. با مروری بر این اخبار، در لحظاتی ترسمان از این آفریده بشر بیشتر میشود و زمانی دیگر از اینکه توانسته شرایط بهتری برای ما فراهم آورد، خشنود میشویم.
هر روز که میگذرد حضور هوش مصنوعی در زندگی ما بیشتر میشود. یک روز درباره بهبود شرایط بیماران دارای زوال عقل توسط هوش مصنوعی میخوانیم و روز دیگر درباره بلبشویی که هوش مصنوعی در ایرلند به وجود آورده است. یک بار خبر میشنویم که ایلان ماسک 10 میلیارد دلار سرمایهگذاری کرده و روز دیگر درباره شرایط جدیدی که دیزنی در دنیای سرگرمی به وجود میآورد. با مروری بر این اخبار، در لحظاتی ترسمان از این آفریده بشر بیشتر میشود و زمانی دیگر از اینکه توانسته شرایط بهتری برای ما فراهم آورد، خشنود میشویم. این شرایط بررسی شده تا بدانیم چه کشورهایی بیشترین آمادگی را برای پذیرش هوش مصنوعی دارند. سنگاپور در رتبه اول قرار دارد. کشورهای شمال غربی اروپا همچون دانمارک (رتبه ۲)، هلند (رتبه ۴)، استونی (رتبه ۵)، فنلاند (رتبه ۶) و سوئد (رتبه ۱۰) نیز در ۱۰ رتبه برتر آمادگی هوش مصنوعی قرار گرفتهاند. در مطلب پیشرو چند مثال از تأثیراتی را که هوش مصنوعی توانسته بگذارد، بیان میکنیم.
اقتصاد: بر اساس گزارش صندوق بینالمللی پول، تقریبا ۴۰ درصد از اشتغال جهانی تحت تأثیر هوش مصنوعی است و بعضی صنایع بیشتر از سایر مشاغل در رابطه با تغییرات مبتنی بر هوش مصنوعی قرار میگیرند.
آینده عادلانهتر: نشریه فورچون در گزارشی که بهتازگی منتشر کرده به مقایسه نحوه برخورد سیاستمداران آمریکایی و هندی با هوش مصنوعی پرداخته است. در بخشی از مقاله این نشریه با عنوان «آینده عادلانهتر» آمده است مزایای گسترش هوش مصنوعی درحالحاضر توسط شهروندان هندی احساس میشود. آگاهی از هوش مصنوعی میان عموم مردم بسیار بالا رفته است و به کارآفرینان مشتاق اجازه میدهد از طریق پیچیدگیهای اداری با آن همکاری کنند و دقیقا آنچه را نیاز دارند پیدا کرده و استفاده کنند. آنان از طریق هوش مصنوعی به شیوه مناسب و مخاطبان مناسب دسترسی پیدا میکنند و حتی از مشوقهای مالی یا شرایط وام اطلاع پیدا میکنند. نویسنده این مقاله تأکید کرده: «ما هرگز حتی ذرهای از پتانسیل هوش مصنوعی را بدون همکاری با یکدیگر در سطح جامعه متوجه نخواهیم شد».
پزشکی: در زمینه پزشکی به نظر میرسد انتظار زیادی از هوش مصنوعی وجود دارد؛ بهطوری که وقتی اعلام میشود مثلا قرار است سرطان سینه با هوش مصنوعی شناسایی شود یا به افراد مسن کمک شود، ما انتظار 99 درصد قطعیت را داریم؛ درحالیکه پزشکی هنوز در ابتدای راه رابطه با هوش مصنوعی است. مثلا گروه پژوهشگران که برای تخمین میزان احتمالی پیشرفت سرطان اقدام کردند، با وجود اینکه تاکنون مدل خود را بر روی سههزارو ۵۰۰ بیمار آزمایش و سپس تخمینهای خود را از میزان خطر پیشرفت سرطان با نتایج آزمایشهای استاندارد مانند انکوتایپ دیاِکس مقایسه کردند و متوجه شدند که مدل آنها فقط تا ۳۰ درصد از این آزمایشها دقیقتر است. این گروه پژوهشی قصد دارد به پژوهش خود ادامه و میزان دقت مدل خود را افزایش دهد.
روزمره: دزدی از فروشگاهها یکی از اتفاقات معمول است. حالا پس از سالها نظارت تصویری با دوربینهای پیشرفته روند دیگری با کمک هوش مصنوعی در پیش گرفته شده است و حتی جزئیات ورود و خروج افراد به فروشگاهها بررسی میشود. شاید اینگونه امکان دزدی کاهش یابد. گاهی نیز هوش مصنوعی میتواند بلوا بیافریند، مثل اتفاقی که در ایرلند رخ داد. یک وبسایت، یک رویداد جعلی را در ایرلند و همزمان با هالووین ایجاد کرد. هزاران نفر در دوبلین برای شرکت در «رژه هالووین» که هرگز برگزار نشد به خیابانها آمدند. اما چرا چنین کاری کردند؟ همه اینها به دلیل یک تبلیغ ایجادشده توسط هوش مصنوعی بود که رویدادی جعلی را تبلیغ میکرد. یک وبسایت یک رژه کاملا ساختگی هالووین را تبلیغ کرد که قرار بود از ساعت هفت عصر تا ۹ شب در خیابانهای دوبلین برگزار شود. خبر این رژه بهسرعت در فضای مجازی پخش شد و حتی رتبهبندی خبری در گوگل دریافت کرد. بنابراین هزاران نفر لباسهای مخصوص جشن هالووین خود را پوشیدند و چند ساعت در خیابان ایستادند و منتظر رویدادی بودند که هرگز قرار نبود اتفاق بیفتد. آنها حتی در خیابان جا برای برگزاری رژه گذاشتند. این وضعیت، نیروی پلیس ایرلند را مجبور کرد پیامی را منتشر کند و از استقبالکنندگان از این رژه جعلی بخواهد پراکنده شوند. سخنگوی پلیس گفت هیچ رژهای برای هالووین برنامهریزی نشده است. این تبلیغ بلافاصله حذف شد، اما این سؤال وجود دارد که چرا در وهله اول اصلا چنین فراخوانی ظاهر شد. به نظر میرسد این وبسایت در پاکستان تأسیس شده و انواع محتواهای تولیدشده توسط هوش مصنوعی مانند تبلیغاتی را که باعث همه این مشکلات شده است، منتشر میکند. این فراخوان خاص نیز توسط گوگل پخش شد و باعث انتشار سریع این خبر جعلی شد. این روندی است که این رویداد جعلی طی کرده است و نشان داد چقدر همهچیز میتواند آسیبپذیر باشد.