|

پشت‌بام خوابی ادامه دارد

‌بررسی‌ها نشان می‌دهد با گران‌شدن هزینه مسکن در سبد خانوار، افراد مجبورند نیمی از درآمد خود را صرف هزینه‌های مسکن کنند. این در حالی است که براساس شاخص‌های جهانی، تنها با ۴۵ دقیقه تا یک ساعت کار در روز باید بتوان هزینه اجاره مسکن را تأمین کرد، اما در ایران کل درآمد روز صرف اجاره‌خانه می‌شود.

‌بررسی‌ها نشان می‌دهد با گران‌شدن هزینه مسکن در سبد خانوار، افراد مجبورند نیمی از درآمد خود را صرف هزینه‌های مسکن کنند. این در حالی است که براساس شاخص‌های جهانی، تنها با ۴۵ دقیقه تا یک ساعت کار در روز باید بتوان هزینه اجاره مسکن را تأمین کرد، اما در ایران کل درآمد روز صرف اجاره‌خانه می‌شود.در سال‌های اخیر هزینه مسکن خانوار شهری به‌شدت افزایش پیدا کرده است و افراد باید بیش از نیمی از درآمد ماهانه خود را صرف داشتن سقف بالای سر کنند.

 این در حالی است که برنامه‌های دولت‌ها نیز دوایی از درد مسکن حل نکرده و چالش‌های این حوزه همچنان به قوت خود باقی است.

آمارهای تکان‌دهنده از قیمت مسکن: طبق گزارش مرکز آمار ایران، سهم هزینه مسکن در سبد هزینه‌ای خانوار شهری کشور در سال ۱۴۰۲ به ۴۲.۴ درصد رسید که بیشترین هزینه برای خانوار‌ها به شمار می‌رود. این در حالی است که براساس شاخص‌های جهانی، خانوار‌هایی که سهم مسکن در سبد هزینه‌های آنها بیش از ۳۰ درصد باشد، دچار فقر مسکن هستند. پس با این حساب، سهم هزینه مسکن خانوار شهری در سال ۱۴۰۲ در حدود ۱۲.۴ واحد درصد بیشتر از استاندارد جهانی محسوب می‌شود. این امر به آن معنی است که هزینه‌های مسکن به قدری زیاد است که خانوار مجبور می‌شود سهم دیگر بخش‌ها را کم یا حذف کند.

پنج میلیون واحد کسری واحد مسکونی: در‌این‌میان تحلیل کارشناسان شاید بتواند کمک‌کننده باشد. «بیت‌الله ستاریان»، کارشناس مسکن، درباره افزایش فقر مسکن به تابناک گفت:‌‌ «درحال‌حاضر بیش از پنج میلیون واحد خانه کسری داریم و همین کسری ساخت، تأثیر خود را روی قیمت یا رایج‌شدن شکل‌های دیگری از زندگی نامتعارف مانند کپرنشینی، چادرنشینی، پشت‌بام‌خوابی یا مسکن‌های اشتراکی می‌گذارد».