|

چرا برای خودروی وارداتی سر و دست نمی‌شکنند؟

سومین مرحله فروش خودروی وارداتی پاییز امسال با ثبت‌نام ۷۳ هزار متقاضی به پایان رسید. برای درک این عدد لازم است یادآوری کنیم مرداد همین امسال سه میلیون و اندی برای خرید محصولات ایران‌خودرو صف بستند. به گزارش فرارو، سقف ارزش خودرو‌های وارداتی فقط ۲۰ هزار یورو است و به‌ همین خاطر شرکت‌های واردکننده مجبور می‌شوند روی لوآپشن‌ترین و اقتصادی‌ترین تیپ‌های موجود در بازار دست بگذارند.

 چرا برای خودروی وارداتی سر و دست نمی‌شکنند؟

 

 سومین مرحله فروش خودروی وارداتی پاییز امسال با ثبت‌نام ۷۳ هزار متقاضی به پایان رسید. برای درک این عدد لازم است یادآوری کنیم مرداد همین امسال سه میلیون و اندی برای خرید محصولات ایران‌خودرو صف بستند. به گزارش فرارو، سقف ارزش خودرو‌های وارداتی فقط ۲۰ هزار یورو است و به‌ همین خاطر شرکت‌های واردکننده مجبور می‌شوند روی لوآپشن‌ترین و اقتصادی‌ترین تیپ‌های موجود در بازار دست بگذارند. مثل کیا K۵ که شرکت واردکننده ترمز ABS و کیسه هوای راننده را به‌عنوان آپشن در کاتالوگ رسمی آورده است. خودرو‌های وارداتی در سامانه یکپارچه دست‌کم با تعرفه ۷۰‌درصدی تحویل مردم داده می‌شوند و در بازار آزاد نیز گاهی دو، سه میلیارد به قیمت‌شان اضافه می‌شود.

اختلاف تقاضای خودروی وارداتی و داخلی

فروش خودروی وارداتی پاییز امسال برای سومین مرتبه از اسفند ۱۴۰۱ کلید خورد. در این مرحله، ۱۳ شرکت مختلف از‌جمله ایران‌خودرو، سایپا، بهمن‌موتور و‌... روی هم ۲۱ خودروی وارداتی را برای فروش گذاشتند. آن‌طور که از قبل اعلام شده بود، در این مرحله شش هزار خودروی وارداتی از طریق قرعه‌کشی به متقاضیان سامانه یکپارچه تعلق می‎‌گرفت.

فروش خودروی وارداتی در قالب سومین مرحله از شیوه جدیدی که ظرف دو سال گذشته شاهد بودیم، با استقبال ۷۳ هزار متقاضی در کل کشور روبه‌رو شد. به این ترتیب از هر ۱۳ نفر، یک نفر شانس برنده‌شدن در قرعه‌کشی را پیدا می‌کرد‌. حجم عرضه خودروی وارداتی سنخیتی با میزان تقاضا در بازار ندارد؛ با‌این‌حال، مقایسه میزان متقاضیان این مدل محصولات در مقایسه با خودرو‌های اقتصادی داخلی نشان می‌دهد از خودرو‌های وارداتی استقبال چندانی نمی‌شود. پیش‌فروش محصولات ایران‌خودرو شهریور امسال بعد از وقفه‌ای دو سال و نیمه‌ از سر گرفته شد. با اینکه حجم عرضه محصولات ایران‌خودرو نزدیک ۱۱۵ هزار محصول اعلام شده بود، کمی بیش از سه میلیون نفر برای خرید محصولات ایران‌خودرو مراحل شرکت در قرعه‌کشی را 

پشت‌ سر گذاشتند.

کیا اسپورتیج ۲۰۲۴ یکی از همین نمونه‌هاست که اتفاقا پرتقاضاترین محصول در سومین مرحله از فروش خودرو‌های وارداتی معرفی شده است. کیا اسپورتیج ۲۰۲۴ با پیشرانه و گیربکس‌های جورواری تولید شده است، اما شرکت واردکننده به ایران روی مدلی دست گذاشته که از حجم موتور ۱.۵ لیتر استفاده می‌کند تا شرط سقف ۲۰ هزار یورویی حفظ شود. کیا K۵ پنجمین‌ نسل از اپتیمای معروف در ایران است و کنار کیا اسپورتیج جزء محبوب‌ترین محصول بین ۲۱ مدل حاضر در سومین مرحله فروش خودرو‌های وارداتی بوده است. اما تیپی که از کیا K۵ به ایران رسیده، لوآپشن‌ترین نسخه از کیا اپتیمای جدید به‌شمار می‌رود؛ به‌طوری که اثری از صندلی‌های چرمی، سقف پانوراما، گرم‌کن و سردکن صندلی در فهرست امکانات رفاهی کیا K۵ وارداتی دیده نمی‌شود. باور می‌کنید کوشاخودرو به‌عنوان شرکت واردکننده کیا K۵ چیز‌هایی مثل ترمز ABS، قفل‌شدن اتوماتیک در بعد از حرکت خودرو و کیسه هوای راننده و سرنشین را به‌عنوان آپشن‌های یک خودرو دو‌میلیارد‌و ۶۰۰ میلیونی در کاتالوگ رسمی آورده است.

تعرفه خودرو‌های وارداتی

تعرفه واردات خودرو‌ سال آینده احتمالا صددرصد خواهد بود، اما همین الان کف تعرفه مدل‌های وارداتی که در قالب سومین مرحله فروش به سامانه یکپارچه راه یافتند، به حدود ۷۰ درصد می‌رسد. کیا K۵ که درباره آن صحبت کردیم، یک مدل ۷۸ هزار درهمی در امارات است و با نرخ روز ارز معادل یک‌میلیارد‌و ۴۷۰ میلیون تومان در ایران می‌ارزد. قیمت کیا K۵ اما برای متقاضیانی که از مسیر سامانه یکپارچه اقدام کردند، دو‌میلیارد‌و ۵۹۸ میلیون خواهد بود و به این ترتیب کیا اپتیمای جدید با تعرفه ۷۶‌درصدی به ایران آمده است. بد نیست بدانید همین کیا K۵ در بازار آزاد با عدد و رقم‌های بیشتری به خریداران پیشنهاد می‌شود و فعلا حدود پنج‌میلیارد‌و ۵۰۰ میلیون قیمت خورده است. قیمت کیا اسپورتیج ۲۰۲۴ هنوز به شکل نهایی برای خریداران محاسبه نشده است؛ محصولی که ۱۹‌هزار‌و ۵۰۰ یورو قیمت دارد و به پول خودمان کمتر از یک‌میلیارد‌و ۵۰۰ باید فروخته شود. قیمت کیا اسپورتیج‌ اما برای متقاضیان سامانه یکپارچه به شکل قیمت فروش گمرکی دو‌میلیارد‌و ۱۴۱ میلیون اعلام می‌شود و با احتساب هزینه‌های جانبی باید انتظار رقمی بیشتر را داشته باشیم.